TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kavun Üretimi

AGRONEWS - Kavun Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kavun Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı Haber

Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı

Bu yıl 30 bin ton rekoltenin beklendiği hasat geçtiğimiz yıla göre 1 ay geç başladı. Özellikle kış sofralarının vazgeçilmezi haline gelen Kırıkağaç kavununda hasat başladı. Deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda hasat, yaz yağmurları nedeniyle yaklaşık 1 ay gecikti. Yaklaşık 30 bin ton rekoltenin beklendiği hasat sonrası kavunlar Türkiye’deki özel restoranlar, manav ve marketlerin yanı sıra ihracata gönderilecek. 50 yıldır Kırkağaç’ta kavun ekimi yaptıklarını söyleyen çiftçi Alaattin Sarıaslan, “Yaklaşık 50 yıldır Kırkağaç’ta çiftçilikle uğraşıyorum. Kavun üretimi için mücadele ediyorum. Şimdilik hasadımızı yaptık. Daha sonra bu kavunlarımızı depolara taşıyoruz. Kapalı ve muhafazalı yerlerde kışa kadar bekletilmesini sağlıyoruz. Mecburen çiftçimizin daha çok faydalanabilmesi için kavunlarımızı asıyoruz. İnşallah hayırlısı olur” diye konuştu. 10 bin dekarlık alanda 30 bin tonluk rekolte hedeflediklerini söyleyen Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, "Bu sene meşhur Kırkağaç kavunumuzun hasadı biraz gecikti. Onun da sebebi ekim zamanı yağmurların bol olmasından dolayıdır. Her sene 15 Ağustos’ta hasat başlardı ama bu yıl eylül ayına geldik. Ama kavunlarımız her zamanki güzelliğiyle, her zamanki tadı, nefasetiyle, aromasıyla hasat edilmeye başladı. Bir hasat sezonunun daha heyecanını yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz bu tarla 10 dekarlık bir tarla. Üreticimiz buradan kavunlarını kesip depolara götürüyor. Bizim kavunlarımız en büyük özelliği dayanıklı olması. Bunları kış aylarında satmak için depolarımıza koyuyoruz" dedi. "Tüketiciler kış aylarında yaz meyvesi yiyorlar" Kırkağaç kavununun depolanabildiği için kış aylarında da tüketildiğini söyleyen Özarı, "Bugün satarsak bu kavunumuzu çiftçimiz kilosunu 6-7 TL’den satabilirken, depolarda muhafaza edip kışın satması durumunda ise kilosunu 15-16 TL’den verebiliyor. Çiftçilerimiz de o yüzden zahmetli ve masraflı olmasına rağmen daha fazla gelir edebilmek için bunu tercih ediyor. Bu tüketiciler için de iyi oluyor. Çünkü kışın yaz meyvesi yeme imkânı buluyorlar. Kırkağaç kavunumuz artık yeni çeşitlere dönüşüyor. Mesela sarı dilimli kavunumuz var, yeşil dilimli kavunumuz var. Tüketicilerimiz bunları daha çok tercih ettiği için artık Kırkağaç benekli orijinal kavunumuzun şekli de değişiyor. Kırkağaç Altınbaş kavunumuz 2 bin dekarlık alanda ekildi bu yıl. Toplamda 6 bin ton rekolte bekliyoruz. Tabii diğer çeşitlerimiz de var, onlarla birlikte toplam 10 bin ton kavunumuz var. Bunun da toplam rekoltesi 30 bin ton oluyor. Bu vesileyle 2024 kavun hasat yılının herkese hayırlı olmasını diliyorum. Allah kazançlarını bol etsin. Tüketicilerimize de ağız tadıyla yemeği nasip etsin” dedi.

Başkan Şadi Özdemir: “Konaklı kavunu hak ettiği değeri görecek” Haber

Başkan Şadi Özdemir: “Konaklı kavunu hak ettiği değeri görecek”

Kooperatifleşme çağrısı yapan Şadi Özdemir, ata tohumundan üretilen, susuz yetişen ve lezzeti ile öne çıkan Konaklı kavunun hak ettiği değeri bulması için destek vereceklerini söyledi. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Konaklı Mahallesi’ni ziyaret ederek, vatandaşlarla ve üreticilerle buluştu. Akdeniz sineği nedeniyle 3 yıl kavun üretiminin durduğunu ancak bu yıl tekrar bereketli bir dönem geçirdiklerini Başkan Şadi Özdemir’e anlatan üreticiler, yaşadıkları sorunlara da değindi. Halk arasında “hırsız almaz” ismiyle bilinen Konaklı Mahallesi’nin meşhur kavunun lezzeti ile öne çıktığına vurgu yapan Şadi Özdemir, “Şu an Konaklı kavununda hasat zamanı. Umuyorum ki üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alır. Ata tohumundan üretilen kavunun kendine has bir görüntüsü ve tadı bulunuyor. Susuz tarım yöntemiyle yetiştiriliyor. Herkesi bu lezzeti tatmayı öneriyorum” diye konuştu. Konaklı kavununun hak ettiği değeri görmesi için üreticiye destek vereceklerini söyleyen Başkan Şadi Özdemir, “Eski yıllarda olduğu gibi bu bölgemizde yine binlerce ton kavun üretilmesi için biz çiftçimizin yanında olacağız. Tarım her zaman önceliğimiz, üretimin artması en büyük amacımız” diye konuştu. “Ürün elde kalırsa alacağız” Nilüfer Belediyesi olarak üreticilere kooperatifleşme çağrısı yapan Başkan Şadi Özdemir, “Örgütlenerek kooperatif kurulması üreticiyi bir adım öne taşıyor. Belediye olarak bizler de üreticilerimize ziraat mühendisleri ile buluşturarak destek vereceğiz. Verimli topraklarımızda doğru üretim yapılmasını sağlayacağız. Üretilen ürünlerden elde kalanları da biz Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) olarak alacağız. ‘Nilüfer’in köylüsü Nilüfer’in efendisi olsun’ istiyoruz” dedi. Tüm kırsal mahallelerde üretimi destekleyici çalışmalar yapacaklarını belirten Başkan Şadi Özdemir, tarımı ayağa kaldıracaklarının altını çizdi. Şehirde geçinmekte zorlanan gençlerin yeniden üretime dönmelerini istediklerini belirten Şadi Özdemir, “Üretilen ürünlerin değerinde satıldığını gören gençlerin de, tarıma döneceğine inanıyorum. O yüzden bizler elimizden gelen desteği vereceğiz” diye konuştu.

Konya Ovasından lezzetini alan kavunlar dünya pazarında Haber

Konya Ovasından lezzetini alan kavunlar dünya pazarında

Konya’nın Çumra ilçesinin en büyük gelir kaynaklarından biri olan ve coğrafi işaretle tescilli olan Çumra kavunu dünya pazarlarına da gönderiliyor. Konya’nın Çumra ilçesinin en büyük gelir kaynaklarından biri olan, kendine has tadı, rengi ve kokusuyla talep gören Çumra kavunu yetiştiriciliği her geçen yıl artıyor. Nisan ayı sonunda ekimi yapılan Çumra kavununda hasat Ağustos ayı ortalarında başlıyor. Çiftçiler ise ekiminden hasat zamanına kadar kavuna adeta çocuğuna bakar gibi bakıyor. Hasatta ilk olarak sapı kesilerek dalından ayrılan kavunlar insan gücüyle tek tek tarladan toplanıyor. Daha sonra kavunlar Türkiye’nin dört bir tarafının yanı sıra dünya pazarlarına da gönderiliyor. “Kavunlarımıza körpe çocuğa bakar gibi bakıyoruz” Çumra yöresinde kavun üretimi yapan çiftçi Ramazan Akyol, “Kavun ekmeye Nisan ayının sonuna doğru başlıyoruz. Malç çekiyoruz, malç olarak bilinen bizim bölgede naylon çekme işlemi, bunda da damlama sulama yapıyoruz. 70 santim aralıklarla ekiyoruz kavunlarımızı. Ekimi bitirdikten sonra 1 hafta ile 10 gün sonra boğaz dediğimiz bölgeleri doldurmaya başlıyoruz. Yani bu işlem sayesinde hava almıyor, pis ot çıkması önlenerek daha faydalı oluyor. Allah’ın izniyle ekimle hasadımızın arasında 75 gün oluyor. Sulamasını birer hafta arayla, mahsulün durumuna göre takip ediyoruz. Kavunlarımıza körpe çocuğa bakar gibi bakıyoruz. Her gün içindeyiz bir gün gelmediğimiz yok araziye, takip ediyoruz. Su, ilaç ve gübre durumuna göre hepsini ölçümlü bir şekilde veriyoruz. Yani gelip de bugün bunu istemiyor demiyoruz. Mahsul ne istiyor ona göre, ne fazla ne eksik hepsini eşit bir şekilde veriyoruz” dedi. “Tarla çıkışı 7 lira, tezgahlarda 10-13 lira arasında gidiyor” Tarlada kavun fiyatının 7 lira olduğunu söyleyen çiftçi Akyol, “Kavunlarımıza ilaçtır, başka bir üründür hiç girmiyoruz, sadece atılacak önemli olan ilaçlar var mesela külleme ilacıdır yani kurutmaz, mantar ilacıdır bu gibi ilaçlar. Tadına gelince bizim bu ovanın, bu yörenin toprağından alıyor. Müşterimizi biz bulmadık, onlar bizi buldu. Kavunumuz güzel, kaliteli, tatlı her konuda güzel olunca yani Türkiye’nin hatta dünyanın her yerinden geliyorlar. Adam kalkıp bin kilometreden 3 ton kavun almaya geliyor. Çoğunun da amacı ticaret falan değil kavun tatlı olunca yemek için tüm ülkemizden geliyorlar. Çumra kavunundan başka kavunu hiçbir yerde bulamazlar. Tat, kilo, ebadı ve en önemlisi lezzeti başka bir yerde bulamazlar. O yüzden bizi tercih ediyorlar. Biz de sebepleniyoruz onlar da sebepleniyor. Geçen seneyle bu sene aynı gidiyor fiyatlar. Tonajımız var Allah’a şükür. Toprağın verdiğini zaten hiçbir şey vermez, biz sebebini işledik, emeğimizin karşılığını da aldık. Şu an tarla çıkışı 7 lira, tezgahlarda 10-13 lira arasında gidiyor şükür. Üretici de kazanıyor, aracı da kazanıyor, vatandaşımız da rahat bir şekilde alıyor” şeklinde konuştu. Kavunları kurutup yurt dışına gönderiyorlar Mersin’in Silifke ilçesinden yurt dışına kavunları kurutma yöntemi ile gönderdiklerini anlatan gıda mühendisi Hüseyin Altındaş ise, “Bizim tesisimizde dondurarak kurutma, yani teknolojiyle biz bütün suyu olan her şeyi kurutabiliyoruz. Ama bölgeden dolayı da meyve ve sebze yoğunlukta çalışıyoruz. Biz yıllık planlamalarımızı bölgenin ve birçok noktanın meyve ve sebze durumuna göre hareket ederek bu şekilde bir çalışma yapıyoruz. Bu kavunla buluşma durumumuzda tabii ki biz bunun araştırmalarını yapıyoruz. Birazcık da tesadüf oldu. İş seyahati sırasında bu kavunları biz gördük ve buraya geldik. Buranın kavunu toprağı, yöresi ve havasından tabii ki çok çok daha önde olduğu için bu da bizim için çok önemli. Çünkü biz ürünleri kurutuyoruz. Ne kadar lezzeti yani şekeri, aroması yüksekse bu bizim için son tüketicide çok çok önemli bir hale geliyor. Bu görmüş olduğunuz ürünler sadece ülkemize değil Amerika’dır, Almanya’da birçok noktaya aslında biz buradaki kavunun gönderimini sağlıyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.