TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kavun Üretimi

AGRONEWS - Kavun Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kavun Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çukurova’da yağmur sevindirdi ama barajlar hâlâ boş Haber

Çukurova’da yağmur sevindirdi ama barajlar hâlâ boş

Kuraklığın ardından gelen yağmur çiftçiyi rahatlattı Çukurova’nın tarım merkezlerinden Adana’da uzun süredir devam eden kuraklık, geçtiğimiz hafta etkili olan yağışlarla yerini umut veren bir tabloya bıraktı. Özellikle karpuz, kavun, domates ve biber gibi ürünlerin ekildiği dönemde gelen yağmur, tarlalara can suyu oldu. Ancak üreticilerin sevinci temkinli; çünkü barajlarda hâlâ yeterli su yok. Zirai donun ardından gelen yağış rahatlama sağladı Şubat ayında yaşanan zirai don nedeniyle ürünleri zarar gören çiftçiler, yağışlarla birlikte bir nebze olsun nefes aldı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “İklim değişikliği tarımsal üretimi doğrudan tehdit ediyor. Barajlarımızda yeterli suyumuz yoktu. Yağışlar toprak için faydalı oldu ama sürdürülebilir bir su varlığı sağlanamadı” dedi. “Yağış olmazsa hasat bile zor olurdu” Kurak mevsimin etkilerinin sürdüğüne dikkat çeken Doğan, “Çukurova’da şu an karpuz, kavun, biber ve domates ekili. Eğer bu yağışlar olmasaydı ürünleri hasada bile ulaştıramayabilirdik. Su fakiri bir ülkeyiz ve bu durumu artık çok net yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. “Barajlardaki doluluk oranı endişe verici” Barajların halen dolmadığına vurgu yapan Doğan, sulama programlarının rotasyona alınacağı bilgisini paylaştı. “Normalde bu tür uygulamalar olmazdı. Bu yıl çiftçiyi zor bir sezon bekliyor. Afet olmadan düzenli yağışlara ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Antalyalı Çiftçiden Büyük Başarı: Mart Ayında Kavun Hasadı! Haber

Antalyalı Çiftçiden Büyük Başarı: Mart Ayında Kavun Hasadı!

"Olmaz" Denilen Üretimi Başardı Antalya’nın Kumluca ilçesi Salur Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ahmet Ünal (55), birçok kişinin imkânsız gördüğü bir başarıya imza attı. 25 Kasım’da diktiği kavunlarını 15 Mart’ta hasat eden Ünal, ikinci hasadını da gerçekleştirerek büyük bir mutluluk yaşadı. 2 ton kavunu kilosu 200 TL’den satan üretici, yüksek fiyatlardan memnun olduğunu belirtti. Ünal’ın başarısı, tüccarları ve hal komisyoncularını bile hayrete düşürdü. Kış şartlarına rağmen yetiştirdiği kaliteli ve aromalı kavunları, piyasada büyük ilgi gördü. "Yapamazsın Dediler, Yaptım" Çevresindeki birçok kişinin soğuk havada kavun yetiştirmenin imkânsız olduğunu söylediğini belirten Ahmet Ünal, "Ben yapacağım dedim ve yaptım. İlk hasadımı bir hafta önce yaptım, bugün ikinci hasadımı yapıyorum. Kilosuna 400 TL istedim ama 200 TL’den sattım" ifadelerini kullandı. Özel Isı Yönetimi ile Başarı Geldi Serasında özel ısı yönetimi uygulayarak başarıya ulaştığını anlatan Ünal, "Seram güneye bakan bir yamaçta ve güneşi çok iyi alıyor. Plastik seranın içine bir kat daha ince plastik örtü kaplayarak sıcaklığı muhafaza ettim. En soğuk günlerde bile soba yakarak sera içi sıcaklığı korudum ve başardım" dedi. Ünal, diğer çiftçilere de önerilerde bulunarak, Kasım ayının dikim için uygun olduğunu vurguladı. "Biz 25 Kasım’da ektik, 15 Mart’ta hasat ettik. Tonajdan ve fiyatlardan memnunum" diye ekledi. Bir Kavun 300 TL'ye Alıcı Buluyor Kavunlarının yüksek kalitesinden dolayı bireysel satışlarının da iyi gittiğini belirten Ünal, "Bir kavunum 1.600 gram geliyor, bir tanesini 300 TL’ye satıyorum. Emek veriyorum ve Allah’ın izniyle başarıyorum" dedi.

Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı Haber

Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı

Bu yıl 30 bin ton rekoltenin beklendiği hasat geçtiğimiz yıla göre 1 ay geç başladı. Özellikle kış sofralarının vazgeçilmezi haline gelen Kırıkağaç kavununda hasat başladı. Deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda hasat, yaz yağmurları nedeniyle yaklaşık 1 ay gecikti. Yaklaşık 30 bin ton rekoltenin beklendiği hasat sonrası kavunlar Türkiye’deki özel restoranlar, manav ve marketlerin yanı sıra ihracata gönderilecek. 50 yıldır Kırkağaç’ta kavun ekimi yaptıklarını söyleyen çiftçi Alaattin Sarıaslan, “Yaklaşık 50 yıldır Kırkağaç’ta çiftçilikle uğraşıyorum. Kavun üretimi için mücadele ediyorum. Şimdilik hasadımızı yaptık. Daha sonra bu kavunlarımızı depolara taşıyoruz. Kapalı ve muhafazalı yerlerde kışa kadar bekletilmesini sağlıyoruz. Mecburen çiftçimizin daha çok faydalanabilmesi için kavunlarımızı asıyoruz. İnşallah hayırlısı olur” diye konuştu. 10 bin dekarlık alanda 30 bin tonluk rekolte hedeflediklerini söyleyen Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, "Bu sene meşhur Kırkağaç kavunumuzun hasadı biraz gecikti. Onun da sebebi ekim zamanı yağmurların bol olmasından dolayıdır. Her sene 15 Ağustos’ta hasat başlardı ama bu yıl eylül ayına geldik. Ama kavunlarımız her zamanki güzelliğiyle, her zamanki tadı, nefasetiyle, aromasıyla hasat edilmeye başladı. Bir hasat sezonunun daha heyecanını yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz bu tarla 10 dekarlık bir tarla. Üreticimiz buradan kavunlarını kesip depolara götürüyor. Bizim kavunlarımız en büyük özelliği dayanıklı olması. Bunları kış aylarında satmak için depolarımıza koyuyoruz" dedi. "Tüketiciler kış aylarında yaz meyvesi yiyorlar" Kırkağaç kavununun depolanabildiği için kış aylarında da tüketildiğini söyleyen Özarı, "Bugün satarsak bu kavunumuzu çiftçimiz kilosunu 6-7 TL’den satabilirken, depolarda muhafaza edip kışın satması durumunda ise kilosunu 15-16 TL’den verebiliyor. Çiftçilerimiz de o yüzden zahmetli ve masraflı olmasına rağmen daha fazla gelir edebilmek için bunu tercih ediyor. Bu tüketiciler için de iyi oluyor. Çünkü kışın yaz meyvesi yeme imkânı buluyorlar. Kırkağaç kavunumuz artık yeni çeşitlere dönüşüyor. Mesela sarı dilimli kavunumuz var, yeşil dilimli kavunumuz var. Tüketicilerimiz bunları daha çok tercih ettiği için artık Kırkağaç benekli orijinal kavunumuzun şekli de değişiyor. Kırkağaç Altınbaş kavunumuz 2 bin dekarlık alanda ekildi bu yıl. Toplamda 6 bin ton rekolte bekliyoruz. Tabii diğer çeşitlerimiz de var, onlarla birlikte toplam 10 bin ton kavunumuz var. Bunun da toplam rekoltesi 30 bin ton oluyor. Bu vesileyle 2024 kavun hasat yılının herkese hayırlı olmasını diliyorum. Allah kazançlarını bol etsin. Tüketicilerimize de ağız tadıyla yemeği nasip etsin” dedi.

Başkan Şadi Özdemir: “Konaklı kavunu hak ettiği değeri görecek” Haber

Başkan Şadi Özdemir: “Konaklı kavunu hak ettiği değeri görecek”

Kooperatifleşme çağrısı yapan Şadi Özdemir, ata tohumundan üretilen, susuz yetişen ve lezzeti ile öne çıkan Konaklı kavunun hak ettiği değeri bulması için destek vereceklerini söyledi. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Konaklı Mahallesi’ni ziyaret ederek, vatandaşlarla ve üreticilerle buluştu. Akdeniz sineği nedeniyle 3 yıl kavun üretiminin durduğunu ancak bu yıl tekrar bereketli bir dönem geçirdiklerini Başkan Şadi Özdemir’e anlatan üreticiler, yaşadıkları sorunlara da değindi. Halk arasında “hırsız almaz” ismiyle bilinen Konaklı Mahallesi’nin meşhur kavunun lezzeti ile öne çıktığına vurgu yapan Şadi Özdemir, “Şu an Konaklı kavununda hasat zamanı. Umuyorum ki üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alır. Ata tohumundan üretilen kavunun kendine has bir görüntüsü ve tadı bulunuyor. Susuz tarım yöntemiyle yetiştiriliyor. Herkesi bu lezzeti tatmayı öneriyorum” diye konuştu. Konaklı kavununun hak ettiği değeri görmesi için üreticiye destek vereceklerini söyleyen Başkan Şadi Özdemir, “Eski yıllarda olduğu gibi bu bölgemizde yine binlerce ton kavun üretilmesi için biz çiftçimizin yanında olacağız. Tarım her zaman önceliğimiz, üretimin artması en büyük amacımız” diye konuştu. “Ürün elde kalırsa alacağız” Nilüfer Belediyesi olarak üreticilere kooperatifleşme çağrısı yapan Başkan Şadi Özdemir, “Örgütlenerek kooperatif kurulması üreticiyi bir adım öne taşıyor. Belediye olarak bizler de üreticilerimize ziraat mühendisleri ile buluşturarak destek vereceğiz. Verimli topraklarımızda doğru üretim yapılmasını sağlayacağız. Üretilen ürünlerden elde kalanları da biz Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) olarak alacağız. ‘Nilüfer’in köylüsü Nilüfer’in efendisi olsun’ istiyoruz” dedi. Tüm kırsal mahallelerde üretimi destekleyici çalışmalar yapacaklarını belirten Başkan Şadi Özdemir, tarımı ayağa kaldıracaklarının altını çizdi. Şehirde geçinmekte zorlanan gençlerin yeniden üretime dönmelerini istediklerini belirten Şadi Özdemir, “Üretilen ürünlerin değerinde satıldığını gören gençlerin de, tarıma döneceğine inanıyorum. O yüzden bizler elimizden gelen desteği vereceğiz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.