TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kayısı Hasadı

AGRONEWS - Kayısı Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kayısı Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Rekolte arttı, altın sarısında hasat başladı Haber

Rekolte arttı, altın sarısında hasat başladı

Türkiye’de kayısı üretiminde 10’uncu sırada yer alan Sivas’ın Gürün ilçesinde kayısı hasadı başladı. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Gürün ilçesine bağlı Tepecik köyünde kayısı hasadına katıldı. Mevsimlik işçiler ile birlikte sohbet eden ve çalışmalarında kolaylıklar dileyen Vali Yılmaz Şimşek, kayısı üretimi yapan çiftçilere bereketli sezon temennisinde bulundu. Rekolte yüzde 20 arttı Kayısı bahçesinde açıklamalarda bulunan Vali Şimşek, bu yıl kayısı hasadında yüzde 20’lik bir rekolte artışının beklendiğini ifade ederek, “Kayısı hasadına katıldık ve bereketli olsun dedik. Memnuniyetle gördük ki bu yıl ki rekolte gayet güzel. Yüzde 20’nin üzerinde rekoltede bir artış var. Bildiğiniz üzere Gürün ilçemiz meyvecilik açısından, mikro klima özelliği gösterdiği için son derece elverişli bir bölge. Özellikle Tepecik bölgesi kayısı üretimi açısından son derece elverişli ve her geçen gün buradaki kayısı üretimi artıyor” dedi. 15 bin ton kayısı hasadı bekleniyor Çiftçilere fide dağıtımı yaparak teşviklerinin sürdüğünü ifade eden Vali Şimşek “Her yıl üreticilerimize fide dağıtıyoruz. İnşallah bu çabalarımızla buradaki kayısı fidesi sayısı daha da artacak. Şuan itibariyle bölgede yaklaşık 15 bin ton üretim söz konusu ve yaklaşık da 300 binin üzerinde bir kayısı fidanı var. Her yıl biz üreticilerimize fide dağıtmaya devam edeceğiz. Amacımız kayısı üretimini bu bölgede daha da artırmak. Gürün kayısısının marka değerini yükseltmek daha tanınır, bilinir hale getirmek. İnşallah bu çaba ve çalışmalarımızla belirttiğim gibi kayısı üretimini daha güzel noktalara getireceğiz ve Gürün’ün, Sivas’ın kayısı üretimindeki aldığı payı daha da yükseklere taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat Haber

Kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat

Bin bir emekle dalından toplanan kayısılar, meşakkatli sürecin ardından tüm dünyanın damağını tatlandırmak için ihracata hazırlanıyor. Dünya kuru kayısı üretiminde liderliği elinde bulunduran Malatya’da geçtiğimiz hafta başlayan hasat dönemi, bunaltıcı sıcak havaya rağmen sürüyor. AB coğrafi işaret belgesi ile kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat serüveni ile üreticiler yıl boyunca baktıkları ağaçlardaki meyveleri gerek teknolojinin nimetlerini kullanarak gerekse insan gücü ile topluyor. Mevsimlik işçilerin çalıştığı bahçelerde toplanan kayısılar, ilk olarak kükürtlü islim damına konulduktan sonra sergene çıkarılarak güneşte kurumaya alınıyor. Bir bölümü natürel, bir bölümü ise işlenmiş olarak hazır hale getirilen kayısılar daha sonra pazarda satışa çıkıyor. Bu sezon kuru kayısıda rekolte 107 bin 517 bin ton olarak tahmin edilirken Malatya, Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62, yaş kayısı üretiminin yüzde 38, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90, dünya kuru kayısı üretiminin ise yaklaşık yüzde 55’ini karşılıyor. Kentte yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlarken kayısıdan ortalama olarak yıllık 450-500 milyon dolar üzerinde gelir sağlanıyor. Türkiye ve dünyada bir marka olan Malatya kayısısının ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısısı olduğu biliniyor.

Mersin’de üretilen 200 bin ton kayısının yarısı ihraç edildi Haber

Mersin’de üretilen 200 bin ton kayısının yarısı ihraç edildi

100 bin ton kayısının Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiği bildirildi. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin büyük çoğunluğu Mut’ta üretiliyor. Coğrafi işaretli Mut kayısısının açık alanda hasadı bu yıl sona erdi. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde toplam 79 bin dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 200 bin ton ve ihracat ise 100 bin ton olduğu öğrenildi. Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Zeki Cüce, kayısının kilosunun turfanda döneminde 60 liradan alıcı bulurken daha sonra kilosunun 10 ila 20 liraya kadar düşmesinin üretici de ciddi bir kazanç düşüklüğüne neden olduğunu söyledi. Cüce, geçen yıl kayısının meyve suyunun yani ıskartasının kilosunun 7 ila 8 lira arasında alıcı bulurken bu sene 2 liraya dahi alıcı bulmamasının umutları seneye bıraktığını kaydetti. Bu yıl iç piyasada geçen yıllara oranla büyük bir canlılık olmadığını belirten Cüce, "Dayanıklı, kokusu, aroması ve lezzetiyle Mut kayısısı artık dünyada da bir marka haline geldi. 2023 yılında üretilen 350 bin ton kayısının 100 bin tonu ihraç edildi. Bu yıl geçen yıllara göre rekoltemiz düşük oldu. 200 bin ton rekolte oldu bu yıl. Yalnız fiyatların çok aşağılarda olması üreticimize para kazandırmadı. Kayısı daha çok Romanya, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi" dedi. Mut kayısısının kalite bakımından altın yılını yaşadığını söyleyen Cüce, "Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Bunun da karşılığını alamayınca çok üzüldü. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Kayısı sezonu başlamadan ilçemize en az 50 ihracatçı tezgahını açıyor. Bu yıl yine 50 civarında ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 60 liradan alıcı buldu. Üretimin ortalarına doğru ise bu fiyat 10 ila 20 liraya düştü" diye konuştu. Mut Ziraat Oda Başkanı Muharrem Yılmaz ise, “Mut ilçemizde 79 bin dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90’nı 95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı Mut ilçemizde başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" dedi.

Doğu’nun Çukurova’sı Iğdır’da ’sarı altın’ hasadı başladı Haber

Doğu’nun Çukurova’sı Iğdır’da ’sarı altın’ hasadı başladı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da bölgedeki kayısı üreticileri, bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor. İklimi ve coğrafi şartlarıyla "Doğu’nun Çukurova’sı" Iğdır, tarım alanları ile ekonomiye büyük değer katmaya devam ediyor. Yörenin önemli ekonomik gelirlerinden birini oluşturan ve şehirde ’sarı altın’ olarak bilinen kayısı hasadı başladı. Iğdır’ın iklim ve toprak şartları kayısının lezzetini ve kalitesini belirleyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu yılın ilk hasat gününde üreticiler, bahçelerindeki kayısı ağaçlarını özenle toplamaya başladılar. Hasat sezonu boyunca Iğdır çevresindeki köylerde ve kırsal alanlarda da kayısı toplama çalışmaları devam edecek. Üreticiler, elde ettikleri kayısının taze olarak tüketilmesi durumunda büyük bir tat alınacağını belirttiler. Iğdır’da kaysı tüccarı olan Ahmet Savaş; "Biz her yıl Nisan ayında yerinden yani bahçelerden kayısı almaya başlıyoruz. Haziran ayının ilk haftasında da hasada başlıyoruz. Bu yıl kayısı hasadı erken başladı. Her yıl 40 bin ton ürün hasadı oluyordu. Bu yıl bu oran 20 ile 25 bin tona kadar indi. Topladığımız ürünler Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Polonya gibi ülkeler ile iç piyasaya gidiyor. Iğdır’ın bu kaysısı dünyada yoktur“ dedi. Her yıl Malatyalılar ile Iğdırlılar arasında bir kapışmaya dönen Iğdır Kayısı mı Malatya kayısı mı soruna Savaş, “Malatya kayısısı kurutmalık Iğdır kayısı sofralıktır. Iğdır kayısının aroması hiçbir yerde yoktur. Biz her yarışa varız" dedi. Bayramdan dolayı fiyatların düştüğünü beliren Savaş; Bayramdan önce kayısı fiyatı 30 ile 35 liraydı. Şu an biraz düşmüş bayram sonrası fiyatların artmasını bekliyoruz” dedi. Van’dan ailesi ile Iğdır’a kayısı toplamaya gelen Cevdet Demirbaş, “Biz Van’dan 24 kişi ile geldik. Üç yıldır buraya geliyorum. Malı ağaçlardan alırken hassas davranıyoruz. Ürünleri burada 4 kalitede paketliyoruz. Ürünleri depoya gönderiyoruz. Depodan ürünler satışa gidiyor” dedi.

Kavurucu sıcakta zorlu hasat: Kayısı tarladan 25 TL-30 TL arasında Haber

Kavurucu sıcakta zorlu hasat: Kayısı tarladan 25 TL-30 TL arasında

Kavurucu sıcakta litrelerce su tüketerek çalışan işçilerin yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Türkiye’nin bereketli topraklarından olan Hatay’da yaz mevsiminin gelmesiyle birçok tarım ürününde hasat başladı. Havası ve toprak yapısıyla çok sayıda ürünün yetişebildiği Arsuz ilçesinde kayısı hasadı başladı. Aroması ve ürün kalitesiyle ön plana çıkan Kurtbağı Mahallesi’nde çiftçiler, 40 derecenin üzerinde seyreden sıcak havada hasada devam ediyorlar. Litrelerce su tüketerek çalışmayı başaran işçiler günde 700 TL yevmiye alırken, kayısı tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Hasattan memnun olduğunu dile getiren 56 yaşındaki Mustafa Kale, “Hatay’ın kayısıda merkezi Kurtbağı Mahallesi ve damak tadını bu kadar iyi veren başka bir lezzet yoktur kayısıda. 30 dönüm arazinin hasadını yapıyoruz. Günlük çalışanların yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Hasat yaklaşık bir ay sürer ve bu sıcaklarda işçi bayağı zorlanıyor. Allah hakkımızda hayırlısını versin ama fiyat konularında sıkıntılıyız, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İlaç pahalı, gübre pahalı, işçilik pahalı ve şu anda 25 TL ile 30 TL civarında kayısı" dedi. "10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim" Kavurucu sıcakta günlük 15 litre su tüketerek serinlemeye çalıştığını belirten bahçe sahibi 32 Sezer Kala, "30 dönüm arazide 300 ağacın olduğunu hesap edersek ortalama olarak 100 kiloluk ağaç da var, bir tonluk ağaç da var. Meyve tutumu olarak ortalama 200 kilo civarında biz hesap ediyoruz. Toplamda 60 ton mahsul hesap ediyoruz. Sabah saat beşte başlıyoruz hasada. Saat dokuzdan, ondan sonra da sıcak artık kendini göstermeye başlıyor. Saat birde bırakıyoruz. O saatten sonra artık çok daha sıcak oluyor, ama şükür yine bu sıcaklar mahsulümüze herhangi bir zarar vermiyor. Buranın rakımı yüksek olduğu için etkili bir şey yok çok şükür. Üstüme de bakacak, olursanız yani ortalama olarak 10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim günde belki de. Haziran’ın ayı gelmesiyle birlikte kayısı hasadı başladı, şu anda devam ediyor. Ortalama olarak bir ay ya da 45 gün süreyle meyve tutumuna göre değişiyor" ifadelerini kullandı.

Başkan Sadıkoğlu: "5 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdik" Haber

Başkan Sadıkoğlu: "5 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdik"

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin yaş kayısıya ilgisinin her geçen yıl arttığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Bu sezon Malatya’dan yaklaşık 5 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdik” dedi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, beraberinde MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çetin ile OSB’de ve Akçadağ’da bulunan yaş kayısı entegre tesislerini ziyaret etti. Yaş kayısının hasat, işleme ve ihracat süreçleri hakkında tesis yetkilerinden bilgiler alan Başkan Sadıkoğlu, Almanya başta olmak üzere 50 ülkeye yaş kayısı ihracatı yapıldığını söyledi. “Dalda kalma süresi ihracatta dezavantaj oluşturuyor" Malatya Kayısısının Türkiye’nin AB tescilli 13 ürününden birisi olduğuna vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’mızdan her yıl 115 ülkeye 80 bin ton civarında kuru kayısı ihracatı gerçekleştiriyoruz. Dünya ülkelerinin yaş kayısımıza olan ilgisi de her geçen yıl artıyor. Şehrimizin dört bir yanında bulunan bahçelerden toplanan yaş kayısılar, OSB’mizde ve Akçadağ ilçemizde bulunan entegre tesislerindeki işlemlerinin ardından paketlenerek soğuk hava depolarında belirli bir süre bekletildikten sonra başta Almanya olmak bir çok ülkeye ihraç ediliyor. Bu sezon Malatya’dan yaklaşık 5 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Aslında hedefimiz en az 20 bin ton ihraç etmek ama ürünümüz çok hassas. Kayısının dalda kalma süresi çok kısa olduğu için bu durum ihracatta dezavantaj oluşturuyor. Ayrıca kuru kayısı fiyatlarının yüksek olması da yaş kayısı ihracatını etkileyen önemli bir etken. Bu sezon ürün kalitesinde dolu ve çil gibi bazı olumsuzluklarla da karşılaştık. Firmalarımız ihraç edecek yaş kayısı alımında daralma yaşadı. O yüzden yaş kayısı ihracatımız düştü. Temennimiz kuru kayısı ihracatında hedeflediğimiz rakamlara ulaşmaktır. Yeni bir ihracat sezonuna giriyoruz. Şehrimiz ve ülkemiz ekonomisi için stratejik ürün olan kayısının üretim, hasat ve ihracat sürecinde emeği geçen üyelerimize ve çalışanlarına canı gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Arguvan’da kayısı hasadı devam ediyor Haber

Arguvan’da kayısı hasadı devam ediyor

Malatya’nın tahıl ambarı olarak bilinen Arguvan ilçesinde kayısı hasadı sürüyor. Dünya kuru kayısı üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı Malatya’da çiftçilerin hasat telaşı sürüyor. Türkiye’deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu kentte yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısı aynı zamanda binlerce mevsimlik tarım işçisine de ekmek kapısı oluyor. Arguvan ilçesinde devam eden hasada dair açıklamalarda bulunan Arguvan İlçe Tarım Orman Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Mehmet Özdemir ,” İlçemizde aşırı sıcaklara rağmen kayısı hasadı yoğun bir şekilde devam ediyor. 6 Şubat depremlerinden etkilenen ilçemizdeki üreticimiz ilaçlamada geç kaldığı için kayısı da monilya hastalığı yaygın bir şekilde görünüyor. Yaşanan don, monilya hastalığı ve doluya maruz kalan kayısıda bu sene rekolte de kalitede oldukça düşük. Yağışların zamanında yağmaması buna bağlı olarakta ilaçlamanın istenilen günlerde yapılamaması kayısı da ciddi çillenmeye de neden oldu. Yine ilçemizde çağla döneminde yağan dolu yağışı ile kayısılarımız yüzde 50 oranında hasar almıştı. Sigortası olmayan çiftçilerimiz hububat hasadında olduğu gibi ciddi bir mağduriyet yaşadılar. Arguvanlıların kayısıdan yana da yüzü gülmedi" dedi. Kayısı üreticisi Hasan Sarıgül ise "Bu yıl Ermişli Mahallemizdeki kayısı hasadını Şanlıurfa Siverek’ten gelen 9 kişilik bir ailemizle birlikte yapıyoruz. Bu yıl yaşanan don olayı, aşırı soğuklar, şiddetli rüzgar, ilkbaharda yaşanan dolu yağışı ve düzensiz yağışlardan dolayı bu yıl verimde kalitede istediğimiz gibi olmadı. Çil ve dolu yarası biz kayısı üreticilerine ciddi zarar verdi. Ağaçların diplerinin sürülmesi, çabalama, ilaç, su, gübre, mazot, işçi giderlerimiz çok fazla. Bu yıl günlük kişi başı yevmiye 447 TL oldu. Ekonomik şartlarımız göz önüne alındığında işçilerimizi zor şartlarda çalıştırıyoruz. Kayısı hasadından sonra masraflarımızı düşünce elde avuçta bir şey kalmayacak" ifadelerini kullandı Tarım işçisi Halit Gülalan da, "Şanlıurfa Siverek’ten ailemle beraber Arguvan’a geldik. Sabahın ilk ışıklarıyla mesaiye başlıyoruz; gün içerisinde 35 dereceyi aşan hava sıcaklığına aldırmadan kayısı silkeleme, toplama, serme ve patik işlemini yapıyoruz. Zorlu şartlarda ekmek parası için günlük 447 TL yevmiye ile çalışıyoruz" diye konuştu.

"Gürün kayısı"sı markalaşacak Haber

"Gürün kayısı"sı markalaşacak

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Gürün ilçesine bağlı Tepecik Köyü'nde kayısı hasadına katıldı. Valilikten yapılan açıklamaya göre, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Gürün ilçesine bağlı Tepecik Köyü'nde kayısı hasadına katıldı. Şimşek, kayısı üretiminde 15 bin 500 dekar alan ve 200 bin ağaç sayısı ile Gürün ilçesinin ürün rekoltesini her geçen yıl artırdığını ifade etti. Şimşek, bölgenin kayısı üretimi açısından çok elverişli olduğuna dikkati çekti. Yıllık 30 bin ton kayısı üretimi gerçekleştiğini belirten Şimşek, Gürün kayısısının marka değerinin artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. "Çiftçilere kayısı fidesi dağıtmaya devam edeceğiz" Kayısı üretiminin artırılacağını belirten Şimşek, "Daha önce çiftçilerimize 50 bin adet kayısı fidesi dağıttık. İnşallah bu projemiz devam edecek. Sivas Valiliği olarak üreticilerimize her türlü desteği sağlıyoruz. Kurumsal bir yapıyla ölçek ekonomisine uygun üretim modeliyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Her yıl çiftçilerimize fide dağıtarak kayısı üretiminin artmasını sağlayacağız. Çiftçilerimize bereketli, emeklerinin karşılığını aldığı bol kazançlı günler diliyorum." ifadelerini kullandı. Hasat programına İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, Gürün Kaymakamı Halil Yazıcı, Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi ile İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız eşlik etti.

Mevsimlik tarım işçilerinin kayısı mesaisi başladı Haber

Mevsimlik tarım işçilerinin kayısı mesaisi başladı

Türkiye'deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu, "Hasanbey", "Kabaaşı", "Hacıhaliloğlu" ve "Alyanak" gibi 32 çeşit kayısının yetiştiği kentte hasat devam ediyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescilli coğrafi işaretlerinden olan ve yörede "mişmiş" olarak adlandırılan Malatya kayısısı kentte yaklaşık 50 bin ailenin geçimine katkı sunuyor. Kentin en önemli gelir kaynağı konumunda bulunan kayısı hasat döneminde mevsimlik tarım işçileri için de gelir kapısı oluyor. Hasat döneminde Şanlıurfa, Adıyaman ve Diyarbakır gibi illerden gelen çok sayıda mevsimlik işçi, yaklaşık 2 ay boyunca kayısı toplama ve kurutma işlerini yapıyor. Mevsimlik tarım işçileri zorlu mesailerinin karşılığı olarak günlük 447 lira yevmiye alıyor. Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Kendirli Mahallesi'ndeki bir kayısı bahçesine gelen mevsimlik tarım işçileri de sabahın ilk ışıklarıyla işe koyuluyor. İşçiler, gün içinde 35 dereceyi aşan hava sıcaklığına aldırmadan makine yardımıyla silkelenen ağaçlardan dökülen kayısıları toplayıp kasalara koyuyor ve işlenmeye hazır hale getiriyor. "Babama destek olmak için buradayız" Şanlıurfa'dan gelen 23 yaşındaki tarım işçisi Kübra Bayır, AA muhabirine, annesi ve kardeşleriyle çalışmak için kayısı bahçesine geldiklerini söyledi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Matematik Bölümü son sınıf öğrencisi olduğunu ve 7 yıldır ailesiyle Malatya'ya kayısı bahçesinde çalışmaya geldiğini anlatan Bayır, şöyle konuştu: "Hasat sezonun başlamasıyla Malatya'ya geldik. Ailemde sadece babam çalışıyor. Anne ve kardeşlerimle babama destek olmak için buraya çalışıyoruz. Kayısı hasadında ilk başlarda zorlanıyordum ama şimdi çok zorlanmıyorum. Normalde her yıl Malatya'dan sonra fındığa Samsun ve Ordu'ya gidiyorduk ancak bu yıl maliyetler nedeniyle gitmeyeceğiz. Malatya'nın başka bir ilçesinde yine kayısı toplamaya devam edeceğiz." "Kayısıda çalışmak çok zor" Yine Şanlıurfa'dan gelen tarım işçisi 22 yaşındaki Berivan Bayır ise ailesine destek olmak için çalıştığını belirterek, "Kayısıda çalışmak çok zor. Sabah kayısı topluyor ve sergiye gidiyoruz. Sonra kayısının çekirdeğini ayırıyoruz. Yani bir kayısıyı 7 kez kaldırıp indiriyoruz."dedi. Merve Kaya ise güneş altında çalıştıkları için biraz zorlandığını söyledi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 4. sınıfta okuduğunu anlatan Kaya, "Yaz tatilini aileme destek olmak için Malatya'da çalışarak geçiriyorum." diye konuştu. "Akşam saat 6-7'ye kadar bahçedeki işimiz sürüyor" 23 yaşındaki Sinan Yaşlı ise yaz aylarında Şanlıurfa'dan Malatya'ya mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya geldiğini belirterek, "Kayısıda çalışmak zor. Sabah erkenden kalkıp önce sergiye gidiyoruz, yere serdiğimiz kayısıları toplayıp elekten geçiriyoruz. Sonra bahçeye gidip kayısı topluyoruz. Akşam saat 6-7'ye kadar bahçedeki işimiz sürüyor." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.