TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kayısı Ihracatı

AGRONEWS - Kayısı Ihracatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kayısı Ihracatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat Haber

Kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat

Bin bir emekle dalından toplanan kayısılar, meşakkatli sürecin ardından tüm dünyanın damağını tatlandırmak için ihracata hazırlanıyor. Dünya kuru kayısı üretiminde liderliği elinde bulunduran Malatya’da geçtiğimiz hafta başlayan hasat dönemi, bunaltıcı sıcak havaya rağmen sürüyor. AB coğrafi işaret belgesi ile kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat serüveni ile üreticiler yıl boyunca baktıkları ağaçlardaki meyveleri gerek teknolojinin nimetlerini kullanarak gerekse insan gücü ile topluyor. Mevsimlik işçilerin çalıştığı bahçelerde toplanan kayısılar, ilk olarak kükürtlü islim damına konulduktan sonra sergene çıkarılarak güneşte kurumaya alınıyor. Bir bölümü natürel, bir bölümü ise işlenmiş olarak hazır hale getirilen kayısılar daha sonra pazarda satışa çıkıyor. Bu sezon kuru kayısıda rekolte 107 bin 517 bin ton olarak tahmin edilirken Malatya, Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62, yaş kayısı üretiminin yüzde 38, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90, dünya kuru kayısı üretiminin ise yaklaşık yüzde 55’ini karşılıyor. Kentte yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlarken kayısıdan ortalama olarak yıllık 450-500 milyon dolar üzerinde gelir sağlanıyor. Türkiye ve dünyada bir marka olan Malatya kayısısının ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısısı olduğu biliniyor.

Mersin’de üretilen 200 bin ton kayısının yarısı ihraç edildi Haber

Mersin’de üretilen 200 bin ton kayısının yarısı ihraç edildi

100 bin ton kayısının Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiği bildirildi. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin büyük çoğunluğu Mut’ta üretiliyor. Coğrafi işaretli Mut kayısısının açık alanda hasadı bu yıl sona erdi. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde toplam 79 bin dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 200 bin ton ve ihracat ise 100 bin ton olduğu öğrenildi. Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Zeki Cüce, kayısının kilosunun turfanda döneminde 60 liradan alıcı bulurken daha sonra kilosunun 10 ila 20 liraya kadar düşmesinin üretici de ciddi bir kazanç düşüklüğüne neden olduğunu söyledi. Cüce, geçen yıl kayısının meyve suyunun yani ıskartasının kilosunun 7 ila 8 lira arasında alıcı bulurken bu sene 2 liraya dahi alıcı bulmamasının umutları seneye bıraktığını kaydetti. Bu yıl iç piyasada geçen yıllara oranla büyük bir canlılık olmadığını belirten Cüce, "Dayanıklı, kokusu, aroması ve lezzetiyle Mut kayısısı artık dünyada da bir marka haline geldi. 2023 yılında üretilen 350 bin ton kayısının 100 bin tonu ihraç edildi. Bu yıl geçen yıllara göre rekoltemiz düşük oldu. 200 bin ton rekolte oldu bu yıl. Yalnız fiyatların çok aşağılarda olması üreticimize para kazandırmadı. Kayısı daha çok Romanya, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi" dedi. Mut kayısısının kalite bakımından altın yılını yaşadığını söyleyen Cüce, "Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Bunun da karşılığını alamayınca çok üzüldü. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Kayısı sezonu başlamadan ilçemize en az 50 ihracatçı tezgahını açıyor. Bu yıl yine 50 civarında ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 60 liradan alıcı buldu. Üretimin ortalarına doğru ise bu fiyat 10 ila 20 liraya düştü" diye konuştu. Mut Ziraat Oda Başkanı Muharrem Yılmaz ise, “Mut ilçemizde 79 bin dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90’nı 95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı Mut ilçemizde başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" dedi.

Başkan Sadıkoğlu: Haber

Başkan Sadıkoğlu: "5 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdik"

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin yaş kayısıya ilgisinin her geçen yıl arttığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Bu sezon Malatya’dan yaklaşık 5 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdik” dedi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, beraberinde MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çetin ile OSB’de ve Akçadağ’da bulunan yaş kayısı entegre tesislerini ziyaret etti. Yaş kayısının hasat, işleme ve ihracat süreçleri hakkında tesis yetkilerinden bilgiler alan Başkan Sadıkoğlu, Almanya başta olmak üzere 50 ülkeye yaş kayısı ihracatı yapıldığını söyledi. “Dalda kalma süresi ihracatta dezavantaj oluşturuyor" Malatya Kayısısının Türkiye’nin AB tescilli 13 ürününden birisi olduğuna vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’mızdan her yıl 115 ülkeye 80 bin ton civarında kuru kayısı ihracatı gerçekleştiriyoruz. Dünya ülkelerinin yaş kayısımıza olan ilgisi de her geçen yıl artıyor. Şehrimizin dört bir yanında bulunan bahçelerden toplanan yaş kayısılar, OSB’mizde ve Akçadağ ilçemizde bulunan entegre tesislerindeki işlemlerinin ardından paketlenerek soğuk hava depolarında belirli bir süre bekletildikten sonra başta Almanya olmak bir çok ülkeye ihraç ediliyor. Bu sezon Malatya’dan yaklaşık 5 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Aslında hedefimiz en az 20 bin ton ihraç etmek ama ürünümüz çok hassas. Kayısının dalda kalma süresi çok kısa olduğu için bu durum ihracatta dezavantaj oluşturuyor. Ayrıca kuru kayısı fiyatlarının yüksek olması da yaş kayısı ihracatını etkileyen önemli bir etken. Bu sezon ürün kalitesinde dolu ve çil gibi bazı olumsuzluklarla da karşılaştık. Firmalarımız ihraç edecek yaş kayısı alımında daralma yaşadı. O yüzden yaş kayısı ihracatımız düştü. Temennimiz kuru kayısı ihracatında hedeflediğimiz rakamlara ulaşmaktır. Yeni bir ihracat sezonuna giriyoruz. Şehrimiz ve ülkemiz ekonomisi için stratejik ürün olan kayısının üretim, hasat ve ihracat sürecinde emeği geçen üyelerimize ve çalışanlarına canı gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Malatya kayısısında tüm zamanların rekor ihracatı Haber

Malatya kayısısında tüm zamanların rekor ihracatı

Malatya Ticaret Borsası Başkanı (MTB) Ramazan Özcan, 6 Şubat depremlerinde etkilenen Malatya’da olumsuzluklara rağmen tüm zamanların ihracat rekorunun gerçekleştirildiğini söyledi. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’da 6 Şubat depremlerine rağmen kuru kayısıda tüm zamanların ihracat rekoru gerçekleştirildi. İhracat rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Özcan, kayısının depremin vurduğu kentte yaraların sarılması anlamındaki en önemli enstrüman olacağını kaydetti. “Sadece kuru kayısıda 435 milyon dolar gelir elde ettik” Kuru kayısı ihracatında 435 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Özcan, "6 Şubat depremlerinde yaşamış olduğumuz bütün olumsuzluklara rağmen kayısının bir tarım ürünün olarak hem Malatya’mız hem bölge hem de ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu ifade ediyorduk. Depremin oluşturduğu tüm olumsuzluklara rağmen 80 bin tonunun üzerinde bir ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek gelirini elde ettik. Sadece kuru kayısıda 435 milyon doların üzerinde gelir elde ettik. Kuru kayısı ile beraber yaş kayısı ve çekirdeğe ilaveten iç piyasada yapılan tüketimle birlikte 500 milyon dolar üzerinde bir gelir elde etmiş olduk" dedi “Hedef 750 milyon dolar gelir” Yeni hedeflerinin 750 milyon dolar gelir olduğunu kaydeden Özcan, "2023 -2024 sezonu için ihracat gelirlerimizi yenileyerek 750 milyon dolar bir gelirle yola devam edeceğimiz ifade etmiştik. 1 Ağustos 2023 - 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında 750 milyon dolar gelir için elimizden geleni yapacağız" ifade etti “Şehrin toparlanmasındaki en önemli aktör” Gelinen noktada Malatya kayısısının ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü aktaran Özcan, "Türkiye’nin toplamdaki tarım ürünlerinin ihracatına baktığımız zaman, Malatya kayısının ne kadar önemli olduğunu ve şehrin toparlanma sürecinde de en önemli aktör olacağını, Malatya’nın ağır yaralarını sarma konusunda bir görev üstlenirken, bu görevi yerine getireceğini görüyorum. Açıklamış olduğumuz rakamlar kentimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu

Avrupa’nın yaş kayısısı Malatya’dan Haber

Avrupa’nın yaş kayısısı Malatya’dan

Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’da hasadına devam edilen yaş kayısılar, Avrupa ülkelerinin yanı sıra birçok Asya ülkesine de ihraç ediliyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tescilli ürünlerinden biri olan, kent ekonomisine ciddi katkı sunan ve birçok ailenin geçim kaynağı olan Malatya kayısısında hasat sürüyor. Kentin dört bir yanında toplanan kayısılar, entegre tesislerindeki işlemlerin ardından paketlenerek soğuk hava depolarında belirli bir süre bekletildikten sonra Avrupa ve Asya’ya ihraç ediliyor. Akçadağ ilçesindeki tesislerde yıllık 2 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini kaydeden işletme üretim sorumlusu Sadet Bak, "İşletmede üretim sorumlusu olarak görev yapıyorum. İşletmede yaş ve kuru kayısı işlemleri yapıyoruz. Şuan yaş kayısı üzerinde çalışıyoruz. Global onaylı üreticilerden alınan ürünler burada işleniyor. İşletmeye gelen ürünler soğu hava deposunda bekletilir ve seçme ile boylandırma işlemlerinin ardından yurtdışına gönderiliyor” dedi. İşletme Genel Müdürü Mahmut Bak ise Avrupa ve Asya ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Şirketimiz kayısı üretimi konusunda tamamen ihracat merkezli faaliyet gösteriyor. Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine ürün gönderiyoruz. Firma olarak yıllık 2 bin taze, 3 bin ton ise kuru kayısı ihracatı yapıyor. Kuru kayısı da 35, yaş kayısı da ise 7 ila 8 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Malatya ekonomisine taze kayısının yıllık firma olarak 4 ile 5 milyon toplamda ise 20 milyon dolar bir getirisi oluyor. Hedefimiz pazar payını arttırmak" diye konuştu

Coğrafi işaretli Haber

Coğrafi işaretli "şalak" kayısısında üretim 45 bin tona ulaştı

Sahip olduğu coğrafi yapısı ile mikroklima iklime sahip kentte çok sayıda meyve ve sebze çeşidinin üretimi yapılıyor. Kentte en fazla üretilen meyvelerden kayısının hasadı da devam ediyor. Yaklaşık 2 hafta önce başlayan hasat sezonunda, sadece Iğdır'da yetişen ve bu sayede coğrafi işareti alınan "şalak" kayısısında rekolte 45 bin ton seviyesine ulaştı. İl genelindeki 419 bin 320 kayısı ağacında süren hummalı hasat çalışmalarından elde edilen kayısılar, Türkiye'nin farklı kentlerinin yanında özellikle Rusya ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor. Bahçelerde toplanıp kalitelerine göre ayrılarak iç ve dış pazara gönderilen kayısının yanı sıra kentte üretilen teberze, ordubat, ağ erik ve cır kayısı da hasat edilip satışa sunuluyor. Iğdır Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, AA muhabirine, Bakanlıklarının kayısı üretimine ciddi katkı sunduğunu belirtti. Kendilerinin de hazırladıkları projelerle her yıl yeni bahçe alanları oluşturarak üretim alanlarını genişlettiklerini anlatan Yolcu, "Hem Bakanlığımızın vermiş olduğu destekler hem de yerelde gerçekleştirdiğimiz projelerle her yıl bahçe alanlarını ve üretimi artırarak devam ediyoruz." dedi. Üretilen kayısının ihracatı için de yeni kanallar açıldığını anlatan Yolcu, "Bu yıl yaklaşık 45 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Pazar sorunları giderildikçe, ihracat arttıkça üretim alanları da daha fazla artacak." diye konuştu. Rusya ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor Ürünün, iç pazarın yanı sıra komşu ülkelere de satıldığını ve bu satışların kent ve ülke ekonomisine de katkı sağladığını vurgulayan Yolcu, şöyle devam etti: "Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelere ihraç ediliyor. Iğdır kayısısına 'şalak' adını veriyoruz. Sofralık bir türdür, taze olarak tüketilir, kendine has aroması var, coğrafi işaret belgesi de alındı. Hiçbir yerde Iğdır'da üretildiği gibi kendine has bir tadı olmaz bu nedenle şalak kayısısının kendine özel bir yönü var diyebiliriz."

Malatya’da kayısı hasadı sürüyor Haber

Malatya’da kayısı hasadı sürüyor

Tarla gününe katılan Vali Hulusi Şahin de, hasat yaparak sezonun kayısı üreticilerine hayırlı olmasını diledi. ‘Güneşin altın yumurtası’ olarak bilinen Malatya kayısısında şu sıralar yoğun bir hasat süreci yaşanıyor. Deprem ile arsın felaketini yaşayan Malatyalı üreticiler, tüm zorluklara rağmen üretiminden vazgeçmedikleri AB tescilli ürün olan kayısıyı hasada başladı. Malatya Valisi Hulusi Şahin de her yıl olduğu gibi bu yılda temsili hasat programına katılarak kayısı hasadı yaptı. Yeşilyurt ilçesinde bulunan bir kayısı bahçesinde gerçekleşen hasat programına Vali Şahin’in yanı sıra Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ve kayısı üreticileri katıldı. Kayısı hasadında çalışan mevsimlik işçilerle sohbet eden Vali Şahin, daha sonra temsili olarak bir kayısı ağacında kayısı hasadı gerçekleştirdi. Elle topladıkları kayısıları kasalara dolduran Vali Şahin, daha sonra yaptığı açıklamada geçtiğimiz Şubat ayında yaşanan asrın felaketinde yaraları sarmaya devam ettiklerini belirterek, “Hayat devam ediyor ve afetin yaralarını sarma açısından da güneşin altın yumurtası olan kayısının Malatya için özel bir iyileştirici tarafı var” dedi. Geçen yıl aynı bahçede de hasada katıldıklarını ve 100 bin ton ihracata karşılık 500 milyon dolar hedefini açıkladıklarını hatırlatan Şahin, “Ne mutlu ki bu rakamlara ulaştık. Seneye de 700 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. Her ne kadar bu yıl sadece deprem değil, yine dolu, aşırı yağmurlar, don gibi ürünümüze zarar veren afetler oldu. Hedeflediğimiz 700 milyon dolar ihracatın Malatya’nın yaralarına merhem olacağı inancımız var bu yönde” diye konuştu. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise Malatya’da ova olarak adlandırılan bölgelerde kayısı hasadının sürdüğünü ve yakın zamanda da yüksek rakımlı alanlarda hasada başlanılacağını söyledi. Bu yıl sağanak yağmurlar nedeniyle ciddi bir kalite kaybı da yaşandığına dikkat çeken Özcan, “İnşallah bu yıl verimli bir yıl, bol gelirli ekonomik olarak kayısı üreticinin yüksek düzeyde memnun olduğu rakamlarla kayısıyı yurt dışına pazarlama imkanı bulacağız” şeklinde konuştu. Hasat sonrası natürel, organik ve kükürtlü olarak elde edilen kayısıların dünyanın dört bir yanına ihracı için yoğun bir çalışmanın deva ettiğini de belirten Özcan, “100 bin ton ihracat ile 750 milyon dolar gelir hedefini ortaya koyduk, buna odaklanarak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Malatya kayısısında 450 milyon dolarlık ihracat hedefi Haber

Malatya kayısısında 450 milyon dolarlık ihracat hedefi

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen illerden Malatya'da kentin en önemli gelir kaynaklarından kayısının ihracatı devam ediyor. Ağustos 2022'de başlayan ihracat sezonunun 10 ayında ABD başta olmak üzere Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya, Brezilya, Hollanda, Rusya, İsrail, İtalya, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Kanada ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu 110 ülkeye 73 bin 34 ton kuru kayısı gönderildi. Dünya kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği Malatya'dan bir önceki ihracat sezonunun aynı döneminde 74 bin 599 ton kuru kayısı ihracatına karşılık 339 milyon 952 bin dolar döviz girdisi sağlanmıştı. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine, kuru kayısı ihracatının aralıksız sürdüğünü anlattı. Özcan, 1 Ağustos 2022'de başlayan yeni ihracat sezonunda 10 ayı geride bıraktıklarını, bu süreçte depreme ve tüm olumsuzluklara karşın başarılı bir dönem geçirdiklerini ifade etti. "Şubat ayında yaşadığımız depreme rağmen ihracatta hız kesmedik. Hızlı bir şekilde yaralarımızı sararken bir taraftan da ihracatımıza devam ettik." diyen Özcan, şöyle konuştu: "İhracat sezonunun ilk 10 ayında 73 bin 34 ton kuru kayısı ihraç ederek 390 milyon dolar gelir elde ettik. Geçen yıla göre miktarda ihracatı korurken gelirlerde önemli bir artış söz konusu. Bu yılı 85 bin ton ihracat, geliri de 450 milyon doların üzerinde kapatmayı planlıyoruz. Deprem bölgelerindeki iyileştirmeler devam ettikçe personel istihdamımız artıyor arttıkça da ihracat rakamlarımıza bu yansıyor. Bu yılı 85 bin ton ihracatla beraber 450 milyon dolar gelirle kapatmayı planlıyoruz." "50 milyon dolarlık bir artış öngörüyoruz" Ramazan Özcan, ihracata her zaman hedef koyarak devam ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti: "100 bin ton ihracat 500 milyon dolar gelir hedefimizi aslında geçen dönem yakaladık. Yani hem kuru kayısı hem çekirdek hem de yaş kayısı ihracatımıza baktığımız zaman geçen yılı çok başarılı kapatmıştık. Bu yıl ihracat gelirlerimizden 50 milyon dolarlık bir artış öngörüyoruz. Bununla beraber hem miktarda hem de çekirdek ve yaş kayısı ihracatını da toplamda değerlendirirsek artık hedef 100 bin ton ihracat ve 750 milyon gelir hedefliyoruz. 2023-2024'ü bu hedefle sürdüreceğiz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.