TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kayısı Üretimi

AGRONEWS - Kayısı Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kayısı Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TMO kayısıda taban fiyatı açıkladı Haber

TMO kayısıda taban fiyatı açıkladı

3 Eylül’de başlayacak alım için TMO kükürtlenmiş kayısıda 150 TL, kükürtlenmemişte ise 155 TL olarak en yüksek fiyatları açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yapılan açıklamada, ülkenin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan kuru kayısıda üretici lehine politikalarla piyasalardaki istikrarı sağlamak, üreticilerin sağlıklı depo ihtiyacını gidermek ve ihracat değerini korumak amacıyla kuru kayısı alımı yapmasının kararlaştırıldığı belirtildi. TMO kuru kayısı alım fiyatlarının kalitesine göre kilogram başına belirlerken alım işlemlerinin Toprak Mahsulleri Ofisi iştiraki olan TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk AŞ lisanslı deposu üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) yoluyla 3 Eylül 2024’ten itibaren yapılacağı açıklandı. Sadıkoğlu: “Girişimlerimiz olumlu sonuç verdi, TMO taban fiyat açıkladı” Alınan karar için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’a teşekkür eden Malatya TSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Depremden büyük yaralar almış şehrimizin ana gelir kaynağı olan kayısıda üretici, esnaf ve ihracatçı üçlüsünün korunması için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) taban fiyat açıklaması ve ürün alımı yapacak olması şehrimiz adına sevindirici bir gelişmedir. Uzun zamandır yapmış olduğumuz girişimin olumlu sonuçlanmış olmasından dolayı şehrimiz adına Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı ve TMO Genel Müdürü Sayın Ahmet Güldal’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Kayısı üreticisine ürününün yüzde 75'i kadar kredi imkanı sunuldu Haber

Kayısı üreticisine ürününün yüzde 75'i kadar kredi imkanı sunuldu

Kentte ilk faizsiz kredi üreticiye verilirken Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üreticisi için önemli bir fırsat olan bu imkandan tüm üreticilerin faydalanmasını istedi. Dünya kuru kayısı üretiminde lider olan Malatya’da hayata geçirilen lisanslı depo ile üreticiye birçok avantaj sağlanıyor. 1. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Ticaret Borsası ile Fırat Kalkına Ajansı’nın 2020 yılında inşa ettiği ve şuanda LİDAŞ tarafından işletilen Lisanslı Depo’ya mahsullerini getiren ve burada şartları sağlayan üreticilere faizsiz kredi imkanı verilmeye başlandı. Depodan Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alan üreticiler Ziraat Bankası’ndan ürününün değerinin yüzde 75’i kadar faizsiz kredi alabilecek. Kentte ilk kez bu yöntemle bankaya başvuran Akçadağlı kayısı üreticisi Mehmet Dursun depoya teslim ettiği ürününün yüzde 75’i kadar 9 ay ödemeli faizsiz krediyi kullandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üreticilerinin lisanslı depolardan faydalanması ve burada kendilerine sunulan imkanlara başvurabilmesi adına yoğun bir çaba sarf ettiklerini söyledi. Bugünün kayısı üreticisi adına çok önemli bir gün olduğunu belirten Özcan, “Malatya’da kuru kayısı lisanslı depoculuğa geçtiğimizden bu yana ilk defa elektronik satış senedi üzerinden Akçadağ’da bir üreticimiz Ziraat Bankası’ndan 9 ay geri ödemeli sıfır faizli kredi kullanma hakkı elde etti” dedi. Malatya’da ilk kez kuru kayısıda bu kredi imkanının kullanıldığına dikkat çeken Özcan, “Aslında bugün bir milat. Üreticimiz burada ürününün değerinin yaklaşık yüzde 75’i kadar bankamızdan faizsiz bir kredi temin edecek. Ama şunu buradan mutlaka ifade etmemiz lazım. Bu her ürün için bir sistem değil. Bu tamamen Malatya Ticaret Borsası 1. Organize Sanayi Bölgesindeki bulunan lisanslı deposunda elektronik senet hak etmiş ürün için geçerlidir. Oradaki sınıflandırıcı laboratuvardan, ürün kabul kriterlerinin, elektronik senede uygun olan ürünler için uygulanan bir sistemdir. Buradan da bütün üreticilerimizi özellikle bu depodan hem faydalanmasını hem de gerçekleştirilen ve teslim edilen elektronik satış senedi alınan üründen sonraki senetlerle mutlaka Ziraat Bankalarımızın şubelerine müracaat ederek bu sıfır faizli kredi desteğinden faydalanmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu. Faizsiz kredi imkanının yanı sıra yine nakliye, laboratuvar, stopaj ve depo kira desteği gibi desteklerden de üreticilerin faydalanabileceğini ifade eden Özcan, “Dolayısıyla bakanlığın öngördüğü kuru kayısı lisanslı depo yönetmenliğine uygun olarak desteklediği her alanda da üreticilerimiz faydalanacaklardır. Belki Türkiye’de ilk defa kuru kayısı da bu desteği gerçekleştirmesinde önemli bir üretim kalitesi ortaya çıkaran çiftçimizi de kutluyorum” diye konuştu. Kayısı üreticisi Mehmet Dursun ise lisanslı depoya bıraktıkları ürünün güncel piyasa değerinin yüzde 75’i kadar faizsiz kredi desteği aldığını belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Elazığ’da kayısı işleme, paketleme ve analiz tesisi açıldı Haber

Elazığ’da kayısı işleme, paketleme ve analiz tesisi açıldı

Elazığ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından yaptırılan kayısı işleme, paketleme ve analiz laboratuvarı tesisi düzenlenen törenle açıldı. Elazığ’ın Baskil ilçesinde kayısı üreticilerinin yüzünü güldürecek ve ilçede üretilen kayısının hak ettiği pazar payına kavuşmasını sağlayacak kayısı işleme, paketleme ve analiz laboratuvarı tesisi kuruldu. Elazığ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin (ETAK) kurduğu tesisin açılışı törenle gerçekleştirildi. ETAK tarafından 3 bin 500 metrekare alan üzerine kurulan tesisin ilk etapta 50 kişiye iş olanağı sağlayacağı ve bin tonluk iş kapasitesine sahip olacağı bildirildi. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Baskil’e ve Elazığ’a önemli bir tesis kazandırıldığını ifade ederek, "Önemli ürünün pazara doğru bir şekilde ulaştırılması. Bu anlamda da arkadaşlarımız doğru bir adımı tercih etmiş. Yürekten kutluyorum. Bu noktada destekçisi ve takipçisi olacağımı ifade etmek istiyorum. Yine burada kooperatif yöneticilerine şimdiye kadar 30 yıllık meslek hayatım boyunca gördüğümüz bir hususu ifade etmek isterim. Kooperatifler kuruluş amacının doğrultusunda çalıştıkları takdirde bölgeleri için çok önemli işler yapıyorlar. Ancak zaman içerisinde ortaya çıkabilecek alternatif yatırım alanları ile ilgili olarak isabetli yatırımlar yapmadıkları zaman da o bölge için özellikle idareciler ve siyasetçiler için gerçekten problem teşkil eden birer yapı haline dönüşüyorlar. Bunun için aslolan burada ETAK’ın özellikle tavandan tabana doğru çiftçi odaklı çalışma ve nihayetinde bunun pazara doğru ulaştırılması gibi çalışmaların dışında farklı alanlara yönelmeden o çalışmaları yönlendirmesi ve gerçekleştirmesi gerekiyor. Hatta daha sonra ortaya çıkacak hasılanın yine hem çiftçinin bilinçlendirilmesi hem de tarla ve çiftçilikle ilgili alternatif hizmetlerde kullanılması doğru olacaktır diye düşünüyorum. Bu vesile ile tesisimizin Baskil’e, Elazığ’a hayırlar getirmesini diliyorum” dedi. Ticaret ve Sanayi Odası olarak "ilçeleriyle birlikte kalkınan Elazığ" sloganıyla ilçeleri değerlerinin ve potansiyellerinin ortaya çıkması adına projeleri sürdürdüklerini ifade eden Elazığ TSO Başkanı İdris Alan ise, "Birkaç ay içerisinde bu tesisin tamamlanması ve tam da kayısı sezonunda faaliyete geçmesi, üreticilerimiz ve ilçemiz adına önemli bir kazanım oldu. Bugün kayısı denince akla ilk gelen ilin Malatya olduğunu tüm ülke biliyor ancak, bu ürünlerin Baskil yöresinde üretilen kayısılar olduğunu büyük bir çoğunluk bilmiyor. Kayısı borsasının ve ticaretinin Malatya olmasın sebebi bu ilimizin kayısının tanıtımını en güzel şekilde yapması ve değişik tekniklerle işlenmiş ve paketlenmiş ürünleri her platformda öne çıkarma gayretleridir. Bizler, Malatya kayısısı olarak tanınmış ancak önemli bir bölümü bu coğrafyada üretilen kayısımızı artık ’Baskil kayısısı’ olarak profesyonel teknik ve yöntemleriyle tanıtma ve markalaştırmanın çabasını göstermeliyiz” diye konuştu. Tesisin açılışına Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Munzur Üniversitesi Rektörü Dr. Kenan Peker, Baskil Kaymakamı Hasan Hüsnü Yürker, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Baskil Belediye Başkanı Tuncer Turus ile çok sayıda davetli katıldı.

Kayısıda fiyat düşmeye devam ediyor Haber

Kayısıda fiyat düşmeye devam ediyor

Depremzede Malatya’mıza bugün destek olunmayacaksa ne zaman olunacak” diye sordu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını açıkladı. Üreticilere verilecek alan bazlı destek, mazot ve gübre desteğiyle birlikte düşünüldüğünde, levant kalite için fiyat kilogram başına 133 lira, Giresun kalite için ise 135 lira olacak. Alımlara 19 Ağustos’ta başlanacak. Kabuklu fındık alım fiyatlarının açıklanmasının ardından Malatya’daki kayısı üreticileri gözlerini TMO’dan gelecek açıklamaya çevirdi. TMO’ya kayısı taban fiyatı açıklaması ve ürün alımı yapması için çağrısını yineleyen Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Bu yıl kuru kayısımız, açıklanan rekoltenin üzerinde. Bu da fiyatın düşmesine neden oluyor. Arz talep dengesinin sağlanması ve kayısımızın hak ettiği değerde alıcı bulması için fiyat istikrarsızlığının önüne geçilmesi gerekiyor. Depremden büyük yaralar almış şehrimizin ana gelir kaynağı olan kayısıda üretici, esnaf ve ihracatçı üçlüsünün korunması için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) taban fiyat açıklamasını ve ürün alımı yapmasını beklediğimizi yineliyorum. Geçtiğimiz hafta TMO Genel Müdürü Sayın Ahmet Güldal’ı ziyaret ederek, taban fiyat açıklanması ve ürün alımı konusunda ki talebimizi iletmiştik. Ayrıca ziyarette, AB Coğrafi İşaretli Malatya Kayısısı’nın ülkemiz ekonomisi için sunduğu katma değer ile üretim ve ihracat rakamlarının da yer aldığı kapsamlı bir dosya sunumu da gerçekleştirdik. Fındık, hububat, üzüm ve incir gibi ürünlerde alım yapan TMO’nun depremden büyük zarar gören şehrimize destek olarak kayısı alımı yapması büyük önem arz ediyor. Karadeniz lobisinin çalışmalarının fındık alımında ne denli etkili olduğunu biliyor. Malatya milletvekillerinin de kayısı konusunda etkili bir lobicilik yürütmesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın, bakanlarımızın ve TMO Genel Müdürümüzün şehrimiz adına elzem olan bu hususa kayıtsız kalmayacağına, konunun kalıcı ve kesin bir çözüme kavuşacağına inanıyoruz” dedi.

Malatya’da kayısı fiyatlarında istikrar arayışı Haber

Malatya’da kayısı fiyatlarında istikrar arayışı

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısıda fiyat istikrarı için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin devreye alınması gerektiğini söyledi. Malatya’da, devam eden kayısı hasadına ilişkin açıklamalarda bulunan Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, “2020-2021 yıllarında Bakanlar kurulu kararı ile ilk kez kuru kayısı alımı gerçekleştiren TMO piyasalarda olumlu bir durumun yaşanmasını sağlamıştı. Kuru kayısı fiyatlarında ciddi bir anlamda geri gitme söz konusu bu noktada Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) artık ürüne müdahale kararının geldiğini görüyoruz” dedi. “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin müdahale kararının geldiğini görüyoruz” Malatya’da yeni dönem hasadın devam ettiğini aktaran Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan,” Kuru kayısı fiyatlarını iki ay önceki fiyatlar ile karşılaştırdığımız zaman fiyatlarda önemli bir miktarda gerilme söz konusu. Bu durumun çeşitli sebepleri var. Son üç yılda üretim maliyetlerinde bir artış söz konusu. Buna paralel olarakta üreticiden alınan hammadde fiyatlarına baktığımız zamanda ciddi bir sıkıntı görüyoruz. Burada piyasaları regüle edecek, aktör Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO). 2020-2021 yıllarında Bakanlar kurulu kararı ile ilk kez kuru kayısı alımı gerçekleştiren TMO piyasalarda olumlu bir durumun yaşanmasını sağlamıştı. Kuru kayısı fiyatlarında ciddi bir anlamda geri gitme söz konusu bu noktada Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) artık ürüne müdahale kararının geldiğini görüyoruz. Piyasayı regüle edecek bir güce ihtiyaç var. Geçmiş yıllara göre, üretim miktarlarımızda artış piyasadaki arz talep dengesini bozdu. Dolayısıyla piyasaları dengeleyecek güç Toprak Mahsulleri Ofisi’dir. Bu noktada en önemli husus Malatya’daki siyasi aktörlerdir. Milletvekilleri, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasalara müdahale ederek kuru kayısı alım kararı almasını sağlamalıdır. Dolayısıyla bu noktada en büyük görev siyasilere düşmektedir“ ifadelerini kullandı. “Tarım Kredi Kooperatif Marketleri kuru kayısı alımı yapmalı” Kayısı da fiyat istikrarını sağlayacak önemli aktörlerden birinin de Tarım Kredi Kooperatif Marketleri olduğunu kaydeden Başkan Özcan,” Özellikle iç piyasada ürünü tüketiciye ulaştıramıyoruz. Tüketicinin alım gücünü zorlayan rakamlarla karşılaşıyoruz. Özellikle alışveriş merkezlerinde kuru kayısı fiyatlarının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Burada piyasaları regüle etmesi gereken en önemli aktör olarak Tarım Kredi Kooperatif Marketleri görüyoruz. Tarım Kredi Kooperatif Marketleri bir çok farklı üründe bunu daha önce yaparak önemli bir görev üstelendi. Bizler bu yıl kuru kayısı konusunda Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin devreye girmesini bekliyoruz. Şuan Tarım Kredi Kooperatif Marketleri 4 bine yakın şubesinde kayısı satışları yapıyor ama bizler özellikle bu yılki yeni mahsullerde alım yapılmasını bekliyoruz. Bizlerin ürütülen ürünleri tüketiciyle buluşturmamız lazım. Dolasıyla Tarım Kredi Kooperatif Marketleri gibi kamu desteği ile yürüyen işletmelerin Malatya kayısını mutlaka kendi raflarında tüketicilere sunmasını istiyoruz” diye konuştu.

“TMO, kayısıda taban fiyat belirleyerek ürün alımı yapmalı” Haber

“TMO, kayısıda taban fiyat belirleyerek ürün alımı yapmalı”

Kayısının enflasyon karşısında ezilmemesi ve maliyetinin altında satılmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne çağrıda bulunan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “En son 2020 yılında ilk ve son kez kayısı alımı yapan TMO’nun, depremden büyük zarar gören şehrimize destek olarak kayısı alımı yapmasını ve üreticimizi destekleyecek bir taban fiyat açıklamasını bekliyoruz” dedi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, kentin ana gelir kaynağı olan kayısıda üretici, esnaf ve ihracatçı üçlüsünün korunması için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) çağrıda bulundu. Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Ülkemizin AB Coğrafi işaret tescilli sayılı ürünlerinden olan Malatya kayısısında hasat dönemindeyiz. Kayısımızın uzun ve meşakkatli üretim sürecinde emeği geçen üreticilerimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Kayısıda en büyük temennimiz kuşkusuz şehrimiz ekonomisine daha fazla katma değer sağlamasıdır. Bu anlamda fiyat istikrarı sağlanması çok önemli. Bu yılki tahmini kuru kayısı rekoltesi 107 bin 517 ton olarak açıklandı. Meclis ve komite üyelerimizden aldığımız bilgiye göre, bu yılki kayısının açıklanan rekolteden daha fazla olduğu yönünde. Önceki sezondan kalan kayısıları da göz önünde bulundurduğumuzda arzın oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Arz talep dengesinin sağlanması ve kayısımızın hak ettiği değerde alıcı bulması için fiyat istikrarsızlığının önüne geçilmesi gerekiyor. Depremden büyük yaralar almış şehrimizin ana gelir kaynağı olan kayısıda üretici, esnaf ve ihracatçı üçlüsünün korunması için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) taban fiyat açıklamasını ve ürün alımı yapmasını bekliyoruz” dedi. TMO’nun 2021 yılında ilk ve son kez taban fiyat belirleyerek kayısı alımı yaptığını hatırlatan Başkan Sadıkoğlu, “Son 1 yılda mazot, gübre, enerji ve diğer kalemlerde yaşanan yüksek fiyat artışları girdi maliyetini yaklaşık yüzde 300 oranında artırdı. Bugünlerde fiyatlamada düşüş eğilimi olan kayısıda taban fiyatı belirlenmemesi üreticimizin enflasyon karşısında ezilmesine, ürününü maliyetinin altında satmasına neden olacaktır. Üreticimizle birlikte bağlantılı şekilde esnafımızın ve ihracatçı firmalarımızın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi adına TMO’nun ivedilikle taban fiyat açıklamasını bekliyoruz. En son 2020 yılında ilk ve son kez kayısı alımı yapan TMO’nun, depremden büyük zarar gören şehrimize destek olarak ürün alımı yapmasını ve üreticimizi destekleyecek bir taban fiyat açıklaması büyük önem taşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bakanlarımızın ve TMO Genel Müdürümüzün şehrimiz adına elzem olan bu hususa kayıtsız kalmayacağına, konunun kalıcı ve kesin bir çözüme kavuşacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Rekolte arttı, altın sarısında hasat başladı Haber

Rekolte arttı, altın sarısında hasat başladı

Türkiye’de kayısı üretiminde 10’uncu sırada yer alan Sivas’ın Gürün ilçesinde kayısı hasadı başladı. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Gürün ilçesine bağlı Tepecik köyünde kayısı hasadına katıldı. Mevsimlik işçiler ile birlikte sohbet eden ve çalışmalarında kolaylıklar dileyen Vali Yılmaz Şimşek, kayısı üretimi yapan çiftçilere bereketli sezon temennisinde bulundu. Rekolte yüzde 20 arttı Kayısı bahçesinde açıklamalarda bulunan Vali Şimşek, bu yıl kayısı hasadında yüzde 20’lik bir rekolte artışının beklendiğini ifade ederek, “Kayısı hasadına katıldık ve bereketli olsun dedik. Memnuniyetle gördük ki bu yıl ki rekolte gayet güzel. Yüzde 20’nin üzerinde rekoltede bir artış var. Bildiğiniz üzere Gürün ilçemiz meyvecilik açısından, mikro klima özelliği gösterdiği için son derece elverişli bir bölge. Özellikle Tepecik bölgesi kayısı üretimi açısından son derece elverişli ve her geçen gün buradaki kayısı üretimi artıyor” dedi. 15 bin ton kayısı hasadı bekleniyor Çiftçilere fide dağıtımı yaparak teşviklerinin sürdüğünü ifade eden Vali Şimşek “Her yıl üreticilerimize fide dağıtıyoruz. İnşallah bu çabalarımızla buradaki kayısı fidesi sayısı daha da artacak. Şuan itibariyle bölgede yaklaşık 15 bin ton üretim söz konusu ve yaklaşık da 300 binin üzerinde bir kayısı fidanı var. Her yıl biz üreticilerimize fide dağıtmaya devam edeceğiz. Amacımız kayısı üretimini bu bölgede daha da artırmak. Gürün kayısısının marka değerini yükseltmek daha tanınır, bilinir hale getirmek. İnşallah bu çaba ve çalışmalarımızla belirttiğim gibi kayısı üretimini daha güzel noktalara getireceğiz ve Gürün’ün, Sivas’ın kayısı üretimindeki aldığı payı daha da yükseklere taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat Haber

Kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat

Bin bir emekle dalından toplanan kayısılar, meşakkatli sürecin ardından tüm dünyanın damağını tatlandırmak için ihracata hazırlanıyor. Dünya kuru kayısı üretiminde liderliği elinde bulunduran Malatya’da geçtiğimiz hafta başlayan hasat dönemi, bunaltıcı sıcak havaya rağmen sürüyor. AB coğrafi işaret belgesi ile kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat serüveni ile üreticiler yıl boyunca baktıkları ağaçlardaki meyveleri gerek teknolojinin nimetlerini kullanarak gerekse insan gücü ile topluyor. Mevsimlik işçilerin çalıştığı bahçelerde toplanan kayısılar, ilk olarak kükürtlü islim damına konulduktan sonra sergene çıkarılarak güneşte kurumaya alınıyor. Bir bölümü natürel, bir bölümü ise işlenmiş olarak hazır hale getirilen kayısılar daha sonra pazarda satışa çıkıyor. Bu sezon kuru kayısıda rekolte 107 bin 517 bin ton olarak tahmin edilirken Malatya, Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62, yaş kayısı üretiminin yüzde 38, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90, dünya kuru kayısı üretiminin ise yaklaşık yüzde 55’ini karşılıyor. Kentte yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlarken kayısıdan ortalama olarak yıllık 450-500 milyon dolar üzerinde gelir sağlanıyor. Türkiye ve dünyada bir marka olan Malatya kayısısının ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısısı olduğu biliniyor.

Mersin’de üretilen 200 bin ton kayısının yarısı ihraç edildi Haber

Mersin’de üretilen 200 bin ton kayısının yarısı ihraç edildi

100 bin ton kayısının Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiği bildirildi. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin büyük çoğunluğu Mut’ta üretiliyor. Coğrafi işaretli Mut kayısısının açık alanda hasadı bu yıl sona erdi. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde toplam 79 bin dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 200 bin ton ve ihracat ise 100 bin ton olduğu öğrenildi. Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Zeki Cüce, kayısının kilosunun turfanda döneminde 60 liradan alıcı bulurken daha sonra kilosunun 10 ila 20 liraya kadar düşmesinin üretici de ciddi bir kazanç düşüklüğüne neden olduğunu söyledi. Cüce, geçen yıl kayısının meyve suyunun yani ıskartasının kilosunun 7 ila 8 lira arasında alıcı bulurken bu sene 2 liraya dahi alıcı bulmamasının umutları seneye bıraktığını kaydetti. Bu yıl iç piyasada geçen yıllara oranla büyük bir canlılık olmadığını belirten Cüce, "Dayanıklı, kokusu, aroması ve lezzetiyle Mut kayısısı artık dünyada da bir marka haline geldi. 2023 yılında üretilen 350 bin ton kayısının 100 bin tonu ihraç edildi. Bu yıl geçen yıllara göre rekoltemiz düşük oldu. 200 bin ton rekolte oldu bu yıl. Yalnız fiyatların çok aşağılarda olması üreticimize para kazandırmadı. Kayısı daha çok Romanya, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi" dedi. Mut kayısısının kalite bakımından altın yılını yaşadığını söyleyen Cüce, "Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Bunun da karşılığını alamayınca çok üzüldü. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Kayısı sezonu başlamadan ilçemize en az 50 ihracatçı tezgahını açıyor. Bu yıl yine 50 civarında ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 60 liradan alıcı buldu. Üretimin ortalarına doğru ise bu fiyat 10 ila 20 liraya düştü" diye konuştu. Mut Ziraat Oda Başkanı Muharrem Yılmaz ise, “Mut ilçemizde 79 bin dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90’nı 95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı Mut ilçemizde başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.