TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kayseri

AGRONEWS - Kayseri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kayseri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuraklık ve Zararlılar Hububat Üretimini Tehdit Ediyor Haber

Kuraklık ve Zararlılar Hububat Üretimini Tehdit Ediyor

Yağışlarda Büyük Düşüş Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hazırladığı Şubat 2025 Fenolojik Değerlendirme Raporu, Türkiye genelinde 1 Ekim - 28 Şubat arasındaki yağışların yüzde 29 oranında azaldığını ortaya koydu. Geçen yılın aynı dönemine göre ise düşüş yüzde 34 seviyesinde gerçekleşti. Konya, Isparta, Karaman, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkâri ve Van’da yağışlar yüzde 60’ın üzerinde azalma gösterdi. Kuraklık Tarımsal Üretimi Zorluyor Ankara ve Kayseri’de erken ekilen alanlarda hububatın kardeşlenme dönemine girdiği belirtilirken, Konya ve Eskişehir’de don nedeniyle bitkilerde sararmalar görüldü. Kırıkkale’de yağış eksikliği nedeniyle bitki gelişiminin durağan ilerlediği, kök yapısının yeterince gelişmediği tespit edildi. Niğde ve Aksaray’da yağışların yetersiz olduğu ancak henüz tarımsal kuraklık yaşanmadığı bildirildi. Fare ve Köstebek Zararlıları Artıyor Hububat üretiminde bir diğer sorun da fare ve köstebek zararlılarındaki artış oldu. Sivas’ta köstebek zararı tespit edilirken, Konya, Eskişehir, Kırşehir ve Ankara'da fare zararı gözlemlendi. Konya’da çiftçiler farelerle mücadeleye devam ediyor. Yetkililer, mart ve nisan yağışlarının kritik öneme sahip olduğunu belirterek, hububat üretiminde su rezervlerinin düşük seviyede kalmasının ilerleyen dönemde ciddi bir kuraklık riski oluşturabileceğini vurguladı.

Kayseri İhracat Rakamlarında Yükselişte Haber

Kayseri İhracat Rakamlarında Yükselişte

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, TÜİK verilerine göre Kayseri’nin Ocak ayında 310 milyon 422 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve geçen yıla oranla yüzde 7,99 artış kaydedildiğini açıkladı. "2025 yılının ikinci yarısından umutlu olmakla beraber inanıyorum ki ihracatçı üyelerimiz ve iş insanlarımız azim ve gayretle çalışmaya, bizleri gururlandırmaya devam edecek. Her birine şehrimize ve ülkemize olan katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum" diye ekledi. Gülsoy, Kayseri'nin 2025 yılına güçlü bir başlangıç yaptığını belirterek, sanayicilerin ve ihracatçıların azmi sayesinde büyümenin süreceğini ifade etti. Ocak ayında ithalatın ise yüzde 86,12 artışla 163 milyon 584 bin dolara ulaştığını dile getiren Gülsoy, en fazla ihracat yapılan ülkelerin Irak, Almanya, ABD, İtalya, Avusturya, Fas, Belçika, Cezayir, Romanya ve Fransa olduğunu söyledi. Sektörel bazda Elektrik ve Elektronik, Mobilya, Çelik ve Kimyevi Maddeler ihracatında artış yaşanırken, Demir ve Demir Dışı Metaller, Madencilik ürünleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri gibi alanlarda düşüş kaydedildi. Küresel ekonomik gelişmelere de değinen Gülsoy, ABD’nin yeni ek vergileri ve AB’nin 2026’da devreye girecek Yeşil Mutabakat düzenlemesinin ticaret üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, yeşil dönüşüm ve teknoloji odaklı üretimin önemini vurguladı. Kayseri Ticaret Odası’nın ihracatçıları desteklemek için projeler ürettiğini belirten Gülsoy, "İhracatçı üyelerimiz ve iş insanlarımız her ne olursa olsun toparlanmak, üretim ve istihdam için canla başla çalışıyor. İhracatçı firmalarımızın yönetim kademesinden tüm personeline kadar herkesi can-ı gönülden tebrik ediyorum. Kayseri Ticaret Odası olarak ihracatçı üyelerimizin yanında olacak ürettiğimiz projelerle dış ticaretlerine katkı sağlayacak, lobi faaliyetlerimizle de önlerindeki engelleri aşmalarına yardımcı olacağız. Ben inanıyorum ki 2025 yılında üyelerimizle, iş insanlarımızla el ele vererek, projeler geliştirip ihracat açıklarımızı kapatacak ve ülkemizin gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

Kayseri’de Ramazan Boyunca Gıda Ürünlerine Zam Yok Haber

Kayseri’de Ramazan Boyunca Gıda Ürünlerine Zam Yok

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, Ramazan ayında vatandaşların temel gıda ürünlerine uygun fiyatlarla ulaşabilmesi için fiyatların artırılmayacağını ve yüzlerce üründe indirim yapılacağını açıkladı. “Ramazan Boyunca Zam Yok, Bereket Çok” Gülsoy, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR), Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Kayseri Perakendeciler Derneği ve Fırıncılar Odası temsilcileriyle düzenlediği basın toplantısında, Ramazan ayı boyunca yerel ve zincir marketlerde temel gıda ürünlerinde kampanya ve indirimler yapılacağını belirtti. "Fırsatçılara göz açtırmayacağız" diyen Gülsoy, şehirdeki dayanışma ve birlik ruhunu güçlendirmek için fiyat istikrarının sağlanacağını ifade etti. Yerel Üreticiler ve Marketlerden Fedakârlık Gülsoy, kırmızı et üreticileri, yerel market zincirleri ve üreticilerin fiyat artışı yapmadan vatandaşlara en uygun fiyattan ürün sağlayacağını belirterek şunları söyledi: “Fırsatçılığa karşı net bir duruş sergileyeceğiz. Halkımız için yüzlerce üründe indirim yapılacak ve bu indirimler marketlerde duyurulacak. En iyi denetçi bilinçli tüketicidir. Uygun ürünü de uygun fiyatı da mutlaka bilir.” Ramazan Pidesi 30 TL Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Aslan ise, Kayseri’de Ramazan pidesi fiyatlarını açıkladı: 360 gram sade pide: 18 TL Yumurtalı pide: 30 TL Susamlı pide: 25 TL Aslan, Türkiye genelinde 250 gram pidenin 20 TL olarak belirlendiğini ancak Kayseri’de 360 gram pidenin 18 TL’ye satılacağını duyurdu.

Kayseri Tarım Fuarı Kapılarını Açtı Haber

Kayseri Tarım Fuarı Kapılarını Açtı

Atlas Fuarcılık tarafından düzenlenen Kayseri Tarım Fuarı, törenle açıldı. Fuar, tarım ve hayvancılık sektörlerini bir araya getirerek sektörel gelişimi desteklemeyi amaçlıyor. Kayseri'nin Tarımdaki Gücü Fuarın açılışında konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hasan Köksal, tarım fuarlarının şehre ekonomik katkı sunduğunu belirtti. "Gıda arz güvenliği, değişen iklim koşulları ve sürdürülebilir üretim, her zamankinden daha önemli hale geldi. Tarım sektörünü güçlendirmek için teknoloji kullanımı artırılmalı," dedi. Kayseri Tarımda Önde Kayseri Ziraat Odaları Başkanı Abdulkadir Güneş, fuarın çiftçilerin teknolojiyle buluştuğu önemli bir platform olduğunu vurguladı. Ayrıca, Cumhurbaşkanının yeni destekleme modeline geçişiyle üretim planlamasının daha verimli hale geleceğine dikkat çekti. Kayseri Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet İştahlı ise, Kayseri'nin Türkiye'nin en büyük tarım fuarına ev sahipliği yapmasının şehrin tarımdaki gücünü ortaya koyduğunu belirtti. Kayseri'nin Tarım Başarıları Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Kayseri'nin tarımda büyük bir ivme kazandığını ve ekili alan büyüklüğünde Türkiye'de 5. sıraya yükseldiğini ifade etti. Kayseri, Türkiye'deki ilk 10'da yer alan 12 ürünüyle dikkat çekiyor. Ayrıca, balık üretiminde de önemli bir paya sahip. Fuarın Önemi ve Vizyon AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu, fuarların Kayseri'nin ticaret ve sanayideki başarısını pekiştirdiğini söyledi. Fuarın, çiftçilerin sağlıklı ve organik ürünleri vatandaşa sunmalarına katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Kayseri Tarım Fuarı, 20-23 Şubat tarihlerinde Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Fuar Merkezi'nde ziyaretçilerini ağırlayacak.

Kayserili Üreticilerden Ucuz Kıyma Müjdesi Haber

Kayserili Üreticilerden Ucuz Kıyma Müjdesi

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, Et ve Süt Kurumu’nun desteğiyle kıyma fiyatlarının daha erişilebilir hale geldiğini belirterek, "Kayseri’de insanların kıymaya ucuza ulaşması için bizim de birlik olarak çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Ramazan ayında vatandaşların uygun fiyatlı ete erişmesini istediklerini ancak üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu vurgulayan Aras, "Biz Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak ayrıca bir tüketici olduğumuz için insanların Ramazan ayı sofralarında ete ucuza ulaşmalarını isteriz. Fakat tabi ki üreticilerimizin ellerindeki hayvanların maliyetleri yüksek. Çok ucuza da yedirilir diye bir mantık yok ama Et ve Süt Kurumu bununla ilgili bir önlem aldı. Yaklaşık olarak 40 bin tane besilik yani kasaplık hayvan getirdi. Bunları yurt içindeki çeşitli marketlere sunmak şartıyla, bazı marketlerde de kıyma fiyatlarını sabit tutarak maliyeti biraz daha minimize etmeye çalıştı. Bu inşallah başarılı olur. Belki kıymayı ucuza yerler ama kuşbaşı gibi değerli eti kendi değerinde yemek zorundalar. Bu da bizim yerli hayvanımızın pahalı olmasından kaynaklanıyor" dedi. Aras, sucuk ve pastırma gibi et ürünlerinde büyük fiyat değişiklikleri beklemediklerini ifade ederek, Ramazan ayında vatandaşların bu ürünleri olağan fiyatlarla tüketebileceğini söyledi. Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak marketlerle Et ve Süt Kurumu gibi bir anlaşma yapma planlarının olduğunu ekledi.

Kayseri'den Yıllık 3 Milyar TL'lik Sera OSB Atılımı Haber

Kayseri'den Yıllık 3 Milyar TL'lik Sera OSB Atılımı

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Kocasinan ilçesindeki Tarıma Dayalı Jeotermal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesinin şehir ekonomisine yıllık 3 milyar TL katkı sağlayacağını açıkladı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) çalışmaları sonucunda 60 derece sıcaklıkta suyun bulunduğu projede, bin 500 kişiye istihdam sağlanması hedeflenirken, üretimin yüzde 75’inde kadın çalışanlar yer alacak. Kayseri Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, Kocasinan ilçesi Elmalı Mahallesi’ndeki 1 milyon 247 bin metrekarelik alanda sebze ve meyve yetiştirilecek. Jeotermal kaynaklar sayesinde üretim verimliliği artarken, yıllık 35 bin ton sebze ve meyve üretimi planlanıyor. Projenin Türkiye’deki en başarılı jeotermal projelerden biri olduğuna vurgu yapan Başkan Bağlamış, genişleme planlarının devam ettiğini belirtti. "ŞEHRİMİZ ADINA ÇOK BÜYÜK BİR KAZANIM" Başkan Bağlamış, projeyle ilgili detaylı bilgi vererek, "Ortalama 60 derece sıcaklığımız var. 80 derece civarında da saniye debi hızı var. Mutluyuz, şehrimiz adına çok büyük kazanım oldu. Şu anda orada 1 milyon 247 bin metrekare bir arazimiz var. İnşallah burasını genişletmeyi düşünüyoruz. Ortalama 5 milyon metrekare yatırım alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Mevcutta 5 milyar TL yatırım olacak. Yıllık 3 milyar TL civarında şehrimize kazanım bekliyoruz. 50 milyon dolarlık bir ihracat beklentimiz var. Kayseri'de sebze ve meyve üretimi olarak yıllık 12 bin ton civarında kapasitemiz var. Sera OSB'miz faaliyete geçtiğinde burada yıllık 35 bin ton civarında sebze meyve üretimi gerçekleşecek" dedi. YENİ PROJELER İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR Bağlamış, Kayseri’nin tarım vizyonuna değer katmak için çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini söyledi. "Kayseri Ticaret Borsası olarak yeni projeleri de şehrimize kazandırma yolunda gayret içerisindeyiz. Kayseri Ticaret Borsası olarak şehrimizin tarım vizyonuna her geçen gün bir değer daha katıyoruz. Yeni değerler katmak içinde fizibilite çalışmalarımız var. Lisanslı depolar yaparak şehrimize bir vizyon daha katacağız. Boş durmak istemiyoruz. Şehrimizin hem ekonomik hem sosyal hem de istihdam alanında gelişimine katkı sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Gayretlerimiz devam edecek" diye ekledi. Kayseri’nin hem tarım hem de istihdam alanında lider bir şehir olmasını hedefleyen bu proje, bölgenin gelişimine büyük katkı sunacak.

Kayseri'den 6 Ülkeye 10 Bin 500 Ton Balık İhracatı Haber

Kayseri'den 6 Ülkeye 10 Bin 500 Ton Balık İhracatı

KAYSERİ (İHA) - Kayseri'de 24 yıldır balıkçılık yapan Ekrem Duran, denizi olmayan şehrinden, bu yıl Irak, Suriye, İran, Rusya, Yunanistan ve Ukrayna'ya 10 bin 500 ton balık ihracatı gerçekleştirdi. Balıkçılığa 2000 yılında başlayan ve 15 yıl önce ihracata yönelen Duran, bu süreçte Türkiye'nin birçok bölgesinde depo açtı. 2013, 2014 ve 2015 yıllarında Türkiye ihracat üçüncüsü ve Kayseri ihracat birincisi olarak dikkat çekti. Duran, 12 çeşit tatlı ve tuzlu su balığı, özellikle çipura, levrek, somon, alabalık, kefal gibi çeşitleri ihraç ediyor. Yılın ilk yarısında 11 bin ton ihracat gerçekleştiren Ekrem Duran, mevsimsel balık kıtlığı nedeniyle ihracatın azaldığını söyleyerek, "Yıl ortalamasına bakılırsa bu yılın ilk 6 ayında Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Irak ve Suriye'ye toplamda 11 bin ton ihracatımız var. Bu aylarda da biraz balık kıtlığı olduğu için ortalama aylık 15 araba, yani 300 ton ihracatımız var. Piyasada alabalık ve somon sıkıntısı olduğu için ihracatta biraz gerileme var. 12 çeşit balık ihraç ediyoruz. Çipura, levrek, somon, alabalık, kefal, turna, sazan gibi. Avrupa'ya ve Rusya'ya alabalık, somon, çipura, levrek ve Orta Doğu'ya tatlı su balıkları gönderiyoruz" dedi. DENİZİ OLMAYAN KAYSERİ'DE BÜYÜK BALIKÇILIK POTANSİYELİ Duran, Kayseri'nin denizi olmadığı halde şehrin balık ihracatında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, hedeflerini ihracatı 50 bin tona çıkarmak olarak açıkladı. İhracat sürecini, "Kayseri'nin denizi yok ama Kayseri'de deniz kadar balık var. Bizim Türkiye'nin birçok ilinde ve ilçesinde depolarımız var. Oralardan balıkları toplayıp buraya getiriyoruz. Kayseri'den ihracatın 11-15 bin tonunun 2 bin tonunu Kayseri ve civarından temin ediyoruz. 13 bin tonunu ise Bursa, Yozgat, Çorum, Tokat, Antep, Elazığ, Malatya illerimizden topluyoruz. Buradan da paketleyip yurt dışına ihracatını yapıyoruz" sözleriyle ifade etti. Duran, Kayseri'deki göllerde balıkçılığı artırmak için Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, balıkçılık rezervini çoğaltmayı ve ihracat hedeflerini 30-50 bin tona çıkarmayı planlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.