TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Keçi

AGRONEWS - Keçi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Keçi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kars'ta Çoban Krizi: Maaşlar Artıyor, İlgili Azalıyor Haber

Kars'ta Çoban Krizi: Maaşlar Artıyor, İlgili Azalıyor

KARS (İHA) - Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Kars’ta, küçükbaş hayvancılık yapanlar ciddi bir çoban sıkıntısıyla karşı karşıya. Çobanlık mesleğine olan ilginin azalması, koyun sürülerinin bakımında büyük zorluklara yol açıyor. Çoban bulamayan yetiştiriciler, hayvanlarını kendileri gütmek zorunda kalıyor. Bu durum iş yükünü artırırken verimliliği düşürüyor. "KESİMHANE VE ÇOBAN EN BÜYÜK SORUNUMUZ" Kars’ın Gelirli köyünde hayvancılıkla uğraşan Muhittin Abadan, çoban ve kesimhane eksikliğinin sektörün en büyük sorunları olduğunu belirterek, "İhtiyacım olduğu zaman 10 koyunumu arabama koyup, kestirip ihtiyacımı temin ederim. 3 koyun keserim çobanımım ihtiyacını gideririm. Bunlar olmayınca para konusunda maddi sıkıntı yaşıyoruz" dedi. Küçükbaş hayvan bakımının masrafsız olduğunu ancak iş gücü eksikliği nedeniyle zorlandıklarını vurgulayan Abadan, çobanlık için maaşları artırmalarına rağmen gençlerin bu işi tercih etmediğini söyledi. MAAŞLAR YETMİYOR Kars’ta çoban maaşları aylık 40-50 bin TL arasında değişmesine rağmen, gençlerin bu mesleğe ilgisi oldukça düşük. Yetiştiriciler, yüksek maaş teklif etmelerine rağmen nitelikli çoban bulmakta güçlük çekiyor. Kars ekonomisinin temel taşlarından biri olan küçükbaş hayvancılıkta çoban eksikliği, sektörün sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor. Yetiştiriciler bu sorunun çözümü için daha fazla destek bekliyor.

Yeni Hayvancılık Destekleme Sistemi Başladı Haber

Yeni Hayvancılık Destekleme Sistemi Başladı

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Hayvancılık Destekleme Sistemi'nin devreye girmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Çelik, sistem sayesinde başvuruların ve ödemelerin çok daha kolay hale geleceğini vurguladı. Hayvansal üretimi artırmayı hedefleyen yeni modelde, verimliliğe öncelik verileceğini belirten Çelik, bu yıl itibariyle anaç koyun keçi desteği yerine kuzu ve oğlaklara destek ödemesi yapılacağını duyurdu. Çelik, yeni modelin uygulamaya alınmasının ardından aksaklık yaşanmaması ve yetiştiricilerin mağduriyet yaşamamasını beklediklerini dile getirdi. Hayvancılık desteklemelerine dair tüm işlemlerin tek bir sistem üzerinden yapılması, başvuruların kolayca alınmasını ve icmallerin hazırlanmasını sağlayacak sistemi sektör olarak memnuniyetle karşıladıklarını belirttii ET İTHALATINA SON VERİLMESİ KONUSUNDA DESTEK VERİLECEK Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında Bakan İbrahim Yumaklı'nın hayvansal üretime dair yaptığı açıklamalara da değinen Çelik, "Bakanımız Yumaklı, komisyonda yaptığı konuşmada hayvansal üretimde planlama sayesinde hayvancılık sektörünü güçlü, dirençli ve sürdürülebilir hale getireceklerini söyleyerek üç yıllık planlama dönemi sonunda, küçükbaş hayvan varlığının 52,4 milyondan 61,1 milyon başa ulaşacağını ve planlama dönemi sonunda et ithalatının ülke gündeminden çıkarılacağını ifade etti. Bakanımızın söylemleri ve belirlediği hedefler sektörümüz açısından oldukça önemli ve değerlidir" dedi. Sektörün daha fazla desteklenmesi ve et ithalatına son verilmesi noktasında Bakanlığa her türlü desteği vermeyi hazır olduklarını açıkladı. Çelik, Hayvancılık Destekleme Sistemi ve bütçenin hayırlı olmasını dileyerek, Bakan Yumaklı ve emeği geçen tüm yetkililere teşekkürlerini iletti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.