TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kekik Hasadı

AGRONEWS - Kekik Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kekik Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kocaeli’de kekik hasadı başladı Haber

Kocaeli’de kekik hasadı başladı

Kocaeli’de TABİP kapsamında 37 hektar alana dikilen ve elde edilen yağları ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe kullanılacak kekiklerin ilk hasadına başlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik edilen çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla 4 yıl önce hayata geçirilen "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi" (TABİP) kapsamında, il genelinde yaklaşık 1140 dekar alanda biberiye, nane, melisa ve kekik toprakla buluşturuldu. Geçen yıl 37 hektar alanda dikilen ve olgunlaşan kekiklerin hasadına ise başlandı. Kekik hasadı, insan gücüyle ve aynı zamanda tasarımı ve üretimi tamamen milli ve yerli imkanlarla Büyükşehir Belediyesince yaptırılan römork yüklemeli aromatik bitki hasat makinesiyle yapılıyor. İlk kez Kocaeli’de kullanılan makine sayesinde hasat, bitkilere zarar vermeden, seri olarak gerçekleştiriliyor. Dikim yapılan alanlar sigortalandı Büyükşehir Belediyesi Sekapark A.Ş’nin kontrolörlüğünde 5 üretim yılı boyunca tüm tarımsal faaliyetler, çiftçilere ait sertifikalandırma süreci, eğitimler ve saha uygulamalarının takibi, uluslararası standartlara uygun olarak organik bitki sertifikalandırma doğrultusunda yapılıyor. Fide dikimi gerçekleştirilen arazilerin, yıllık bitkisel ürün sigorta poliçeleri, Sekapark A.Ş. tarafından karşılanıyor. Proje doğrultusunda, Büyükşehir ziraat mühendisleri ve Sekapark A.Ş. teknik ekibi dikim yapılacak tarlalarda gerekli kontrolleri sağlarken, çiftçilere teknik konularda danışmanlık hizmeti de veriyor. Büyükşehir Belediyesince yürütülen TABİP ile "sanayi kenti" Kocaeli, tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin de merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Hasadı yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler, Büyükşehir’in kurduğu Distilasyon Merkezinde ve Süper Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisinde, katma değeri yüksek tarım ürünlerinden elde edilen uçucu yağlar; ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe kullanılıyor.

Denizli Kekiğinde hasat başladı Haber

Denizli Kekiğinde hasat başladı

Dünyada kekik denilince akla gelen ilk ve tek ülke, Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 90’ının gerçekleştiği coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde bu yıl hasat erken başladı. Bu yıl Denizli genelinde yaşanan kuraklık ve yüksek sıcaklıkların da etkisi ile hasat dönemi daha erken başladı. Denizli’nin Güney İlçesine bağlı Aydoğdu Mahallesinde kekik hasadı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen hasada Denizli Valisi Ömer Faruk COŞKUN, Güney Kaymakamı Ahmet Murat TÜRBE, Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Saffet ÜGE, İlçe Müdürleri ile teknik personellerin yanı sıra muhtar ve çiftçiler katılım sağladı. 2023 yılında İlimizde 19 bin 714 hektar alanda 26 bin 983 ton kekik üretimi gerçekleştirildi. Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli, Tavas ve Kale İlçeleri üretimin en yoğun yapıldığı yerler. Ülkemiz kekik ekim alanlarının yüzde 91,2’sine sahip olan Denizli, üretimin yüzde 89.6’sını karşılamaktadır. Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı bulunan kekik, ülkemizin tıbbi ve aromatik bitkiler dış ticareti içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünyada kekik dış ticaret hacmi doğadan toplananlarla birlikte 25 bin ton civarındadır. Bunun yaklaşık yüzde 75’i ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. 2023 yılında 16bin 966 ton kekik ve 68,5 ton kekik yağı ihracatından 55,2 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Bu verilere göre Dünya kekik üretimi ve ticaretinde Denizli ayrı bir yere sahiptir. Denizli’de üretilen kekikler başta ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihracatı yapılmakta. 2024 yılında yaklaşık 150 bin dekar alandan 12-14 bin ton civarında rekolte beklenen kekik piyasasında fiyatlar ürünün kalite ve randımanına göre kilogramı 40-50 TL civarlarında olması bekleniyor. Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Saffet ÜGE konuşmasında; “Türkiye genelinde kekik üreticilerinin karşılaştığı sıkıntılar, özellikle pandemi döneminde Tıbbi Aromatik bitkilere olan ilginin artmasıyla daha belirgin hale gelmiştir. Talebin ani artışı, üreticileri hızlıca üretim kapasitelerini artırmaya yönlendirmiş ancak talep dengesizliği ve içinde bulunduğumuz ekonominin belirsizliği, üreticilerin karar alma süreçlerini zorlaştırmıştır. Ayrıca, kekik üreticileri arasında yapılan çalıştaylar ve toplantılar, sektördeki işbirliğini güçlendirerek sorunlara ortak çözümler bulma konusunda önemli bir adım olmaktadır. Bu yıl, geçen yıllarda kekiklerine bakamayan üreticilerin fazla olmasından dolayı ayrıca ben bu işi kolay bir iş olarak görüyordum, ek iş olarak ben bunu yapabilirim, Hafta sonları uğraşarak da nasıl olsa bir şekilde idare ederim diyen, diğer insanların da öyle olmadığını görerek bıraktığı bir yıl oldu. Bu nedenle biraz hem alan düştü hem yağışın olmamasından dolayı sıcaklıkların etkisiyle de ürün miktarı da tabi biraz az. Yani bu iş böyle böyle dengeyi bularak gerçekten bu işi yapan üreticiler emeğinin karşılığını alacaktır,” dedi. 2024 yılında yaklaşık 150 bin dekar alandan 12-14 bin ton civarında rekolte beklenmekte olup kekik piyasasında fiyatlar ürünün kalite ve randımanına göre kilogramı 40-50 TL civarındadır. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, "Aydoğdu Mahallesi’nde devam eden kekik hasadına katılarak çiftçilerimizin emeklerine ortak olmak istedik. Üreticilerimizin alın teriyle ortaya çıkan bu ürünlerin ekonomimize önemli katkıları var. Her bir çiftçimize bereketli ve hayırlı kazançlar diliyorum" dedi.

Hasadı tamamlayan kekik üreticileri sezondan umduğunu bulamadı Haber

Hasadı tamamlayan kekik üreticileri sezondan umduğunu bulamadı

Kekikte dünyanın yüzde 75’ini, Türkiye’nin ise yüzde 85’ini üreten bir şehir olan Denizli’de büyük umutlar ile başlayan hasat sezonunda üreticiler, kekik fiyatlarının düşük olması ve rekoltenin beklentinin altında gelmesiyle umduğunu bulamadı. Denizli’de son yıllarda tütüne alternatif olarak üretilen kekik, Türkiye ve Dünya’daki kekik ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Pamukkale ilçesine bağlı Uzunpınar Mahallesi başta olmak üzere çevre kırsal mahallelerinde on binlerce dekar alanda üretilip, Dünya’daki kekik üretiminin yüzde 75’ini Türkiye’deki üretimin ise yüzde 90’ınını oluşturuyor. Pamukkale ilçesine bağlı Uzunpınar Mahallesi tıbbi ve aromatik bitki yetiştiren çiftçilerin tarlalarında olgunlaşan kekiklerde hasat tamamlandı. Traktörlerin arkasındaki makineyle tarlalardan biçilen kekikler kurutma işlemi için iki gün bekletildikten sonra toplanarak patozla dövülüp çuvallara doldurularak satışa hazırlandı. Bölge halkının en önemli geçim kaynağı arasında yer alan kekik, aroması ve tadıyla alıcılara ulaştırılmak için depolara dolduruldu. Bölgede hasat zamanı gelen kekiğinin bu yıl rekoltede az yağışlardan dolayı düşüş yaşandığı ancak fiyatının düşük olduğu belirtildi. Taban fiyatının 15, tavan fiyatının 30 lira arasında satılan kekikte, üreticiler biran önce kent merkezine fabrika veya ARGE çalışması istiyor. “Devletin bu konuda yardımını bekliyoruz” Artan üretim maliyetlerinden dolayı kekikteki satış fiyatının yükselmesi gerekirken, geçen yıla oranla düşük kalması kendilerini zor duruma soktuğunu söyleyen Uzunpınarlı kekik üreticisi Hamdi Kayhan, “Bu sene yağışların çok olduğundan dolayı ilçelerdeki verim yüzde 50 düştü. Bu durumdan çiftçiler çok mağdur oldu. Gübre ve mazot fiyatları çok pahalı olduğu için çiftçiler çok sıkıntı yaşıyor. Bu durumdan dolayı çiftçiler kredi çektiler ama daha kredi borçlarını ödeyemediler. Devletin bu konu da yardımını bekliyoruz. Kekiklerimiz duruma göre yaz aylarında biçiliyor. Haziran ayının başından itibaren başlayıp, Ağustos ayının sonuna kadar sürüyor. Bazı çiftçiler zamanında yapmadığı için verimsiz oluyor. Çiftçiye destek olmadığı için verim ve üretim geçen seneye göre çok düşüşte” dedi. “Denizli’den, İzmir’e ‘PA’ analizi yapmak için götürüyorlar” ‘PA’ analizinin kendileri için sıkıntı oluşturduğunu ifade eden üretici Kayhan, “Kekikte, ‘PA’ analizi diye bir şey var. Kekiği üreticilerimizden alan tüccarlar Denizli’den, İzmir’e ‘PA’ analizi yapmak için götürüyorlar. Sonra da üreticimizi arayıp, kekiğinizin ‘PA’ değeri tutmadı gelin alın, ya da gönderin 10 bin lira ulaşım bedeli kekiğinizi gönderelim diyorlar. Üreticiye hiçbir belge göstermeden, ‘PA’ değeri tutmadı deniyor. Sonra da, çok düşük bir fiyat verip, o fiyata üreticiler kekiği satmaya mecbur bırakıyorlar” diye konuştu.

Toros dağları eteklerinden özenle kesilip kökü toprakta bırakılıyor Haber

Toros dağları eteklerinden özenle kesilip kökü toprakta bırakılıyor

Yörenin en iyi kekiğinin bu yaylalarda yetiştiğini belirten vatandaşlar, topladıkları kekiği kuruttuktan sonra satışa hazır hale getiriyor. Göktepe Yaylası’na çıkarak kekik toplayan vatandaşlar, her yıl temmuz ve ağustos aylarında kekik topladıklarını kendi ihtiyaçlarını karşıladıklarını, bir çok vatandaşın ise bunu satarak gelir elde ettiğini söyledi. Kekik toplayan vatandaşlar, kekiği makas veya bıçakla keserek köküne zarar vermeden, gelecek yıllarda yeniden çıkmasına özen gösteriyorlar. Akseki’de vatandaşlar, yaylalardan topladıkları kekiğin bir demetini 15, bardağını ise 20 liradan satıyor. Yaylalarda kekik toplayan Makbule Çelik, her yıl kekik zamanı Akseki’nin yüksek kesimlerine çıkarak taş kekiği topladıklarını söyledi. Yüksek rakımlı Göktepe Yaylası’nda taşların arasından çıkan kekikleri toplayarak kışın yemeklerde ve hastalıklarda içecek olarak kullandıklarını belirten Çelik, şöyle devam etti: "Yörede kekik bitkisi bolca bulunuyor. Yöremizde yetişen kekik, diğer yörelerdekinden çok daha kalitelidir. Yaylada havanın temizliği ve rakımın yüksek oluşu kaliteyi ortaya çıkarıyor. Taş kekiği ismi gibi taşların arasında oluşur. Buranın rakımı 1800 metredir. Bazı vatandaşlar kekiğin bağını 10 liraya satıyorlar. Ama biz satmıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz. Farklı yörelerden vatandaşlar gelerek bu yöreden kekik satın alıyor" diye konuştu. “Kekik kışlık ilacımız” Her yıl kendi ihtiyaçları için kekik topladıklarını belirten Ayşe Çelik, Akseki’nin bin 800 metre yükseklikteki Göktepe Yaylası’nda taşların arasında çıkan kekikleri toplayarak kışın yemeklerde ve hastalıklarda içecek olarak kullandıklarını söyledi. Çelik, "Bu bitki çok faydalı bir bitkidir. Şifa kaynağıdır. Topladığımız kekiklerin ihtiyacımız kadarını ayırır, diğerlerini ise satarız. Ayrıca çok güzel çayı yapılır. Kış aylarında haftanın 3 gününde kaynar suya bir parça koyup çayını yapar içeriz. Biz onun için hiçbir zaman grip olmayız. Bizim kışlık ilacımızdır. Bu yörede herkes temmuz, özellikle ağustos aylarında yaylaya çıkarak çuvallarla toplayıp hem yakınlarına gönderiyorlar hem de ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Akseki’nin bazı köylerindeki vatandaşlar da yaylalardan topladıkları kekikleri pazarda satarak geçimlerine katkı sağlıyor. Fakat bu yıl yağmurlar az olduğundan boyları küçük kalmış. İçenlere de şifa olsun” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.