TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kemal Yılmaz

AGRONEWS - Kemal Yılmaz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kemal Yılmaz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yeşil altında hasat dualarla başladı Haber

Yeşil altında hasat dualarla başladı

Türkiye’de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu’da hasat dualarla başladı. Türkiye’nin önemli ihracat ürünleri arasında yer alan fındığın hasadı Ordu’da sahil kesimlerinde resmi olarak bugün itibarıyla başladı. Üreticiler sabah erken saatlerinden itibaren bahçelere girerek fındıkları toplamaya başladı. Altınordu Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Eskipazar Mahallesi’nde bir üreticinin bahçesinde protokol mensuplarının da katılımı ile katılımıyla fındık hasadı programı düzenlendi. “Fındık bizim için son serece önemli bir ürün” Düzenlenen programda üreticilerle birlikte hasat yaptıktan sonra açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Allah’a şükürler olsun tekrara fındık sezonuna kavuştuk ve ilk hasadımızı Ordu Valimiz, ziraat odaları başkanlarımız ve bahçe sahiplerimiz ile birlikte yapıyoruz. Fındık bizim için son derece önemli bir ürünümüz. Dolayısıyla bunun emeğinin değerlendirilmesi, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi ve fındık politikası tekrar canlı bir şekilde ele alınacak. Alanların fındık dikim kanununa uygun olarak uygulanması en önemli hedeflerimizden bir tanesi. Piyasanın serbestleşmesi de son derece önemli. Serbest piyasa konusunda bizler de Ordu Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile hükumetimiz olarak devreye giriyoruz ve inşallah çok daha pozitif bir ortama doğru gideceğiz, hem Karadeniz’de hem de Türkiye’de fındık gerçek değerini bulacak. Bundan dolayı da Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. “Ordu’daki tarım alanlarının yüzde 87’sini fındık oluşturuyor” İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 5 Ağustos tarihi itibariyle sahil kesimlerinde fındık hasadının başladığını söyledi. Ordu’daki tarım arazilerinin yüzde 87’sini fındık olduğunu belirten Yılmaz, “Ekonomimizin can damarı, ilimizin yeşil altını” ifadelerine yer verdi. “Ülke ekonomisine 2 milyar dolar döviz kazandırıyor” Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 200 bin tondan fazla üretim ile Ordu’nun, Türkiye’deki fındığın yaklaşık 3’te birini ürettiğini söyledi. Soydan, “Fındık ülkemize 2 milyar dolar gibi bir döviz kazandırıyor, yüzde 85’inin de ihracatını yapıyoruz. Bu günlerde belirlenen hasat tarihlerine uymamızda fayda var. Erken hasat hızlı bir şekilde su kaybıyla birlikte bezik ve randıman kaybı oluşturabiliyor” şeklinde konuştu. Fındık hasat programında Ordu Valisi Muammer Erol, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, ilçe ziraat odaları başkanları da katıldı. Öte yandan oluşturulan komisyon tarafından yürütülen rekolte tespit çalışmalarına göre Türkiye genelinde bu yıl 738 bin 931 ton, Ordu’da ise 202 bin 41 ton fındık üretimi olması bekleniyor.

Akkuş şeker fasulyesinin üretimi güvence altına alınacak Haber

Akkuş şeker fasulyesinin üretimi güvence altına alınacak

Düzenlenen panelde Akkuş şeker fasulyesinin üretiminin güvence altına alınması için çalışmaların başlatıldığı belirtildi. Akkuş Argan Yerel Eylem Grubu Derneği’nin Yerel Kalkınma Stratejisi faaliyetleri kapsamında üreticilere yönelik eğitim paneli düzenlendi. Panelde, coğrafi işaret tescilli Akkuş şeker fasulyesinin yetiştirilmesi, markalaşması ve pazarlanmasıyla ilgili üreticilere bilgiler verildi. İki bölümden oluşan panelde alanında uzman kişiler tarafından üreticiler bilgilendirildi. “Üretim güvence altına alınacak” Panelde konuşan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Akkuş şeker fasulyesinin üretiminin güvence altına alınması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Yılmaz, “Tarımsal üretimin planlanması çalışmaları kapsamında stratejik ürünlerimiz olan tahıl ve baklagillerin üretimini güvence altına alacak düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda Akkuş şeker fasulyesi de önümüzdeki süreçte bu planlamada yerini alacak ve bu ürünümüze sahip çıkacağız” diye konuştu. “Üretimi yaygınlaştıracağız” Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci ise şeker fasulyenin Akkuş için önemine değindi. Başkan Demirci, “Kendine has tadı, aroması ve kokusuyla dikkat çeken coğrafi işaret tescilli Akkuş şeker fasulyesi ilçemiz için bir değer. Yaptığımız çalışmalar ile fasulyenin katma değerini yükselterek önemli bir marka haline getirdik. Bizler elimizdeki imkanlarla şeker fasulyenin önündeki başta sulama sorunu olmak üzere yeni çalışmalar yaparak üretimin daha da yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi. Programa Ordu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Öztürk, Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ordu İl Koordinatörü Berkay Çelik, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.

Ordu’da ana arı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor Haber

Ordu’da ana arı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

Türkiye’de en çok bal üretiminin yapıldığı Ordu’da, ana arı yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için eğitimler düzenleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Ana Arı Yetiştiriciliği Talimatnamesi’ kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Karapınar Mahallesi’nde ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden konunun uzmanı araştırmacılar tarafından 15 gün süreyle ziraat mühendislerine, veteriner hekimlere ve Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı olan arıcılara, koloni bireyleri tanıma, ana arının kolonideki önemi, ana arının kalitesini etkileyen faktörler, üretim yöntemleri, kalite kontrolü, bankalama, koloniye kazandırma başta olmak üzere, damızlık ana arı yetiştiriciliği uygulama talimatnamesi ile damızlık ana arı üretimi hakkında eğitim verilecek. Vali Muammer Erol, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, Ordu İl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi ile birlikte ana arı yetiştiriciliği eğitim alanında 23 kursiyerlerin çalışmalarını yerince inceleyerek, kursiyerlere başarılar diledi. Yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Muammer Erol, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden konunun uzmanı araştırmacılar tarafından 15 gün süreyle ziraat mühendislerine, veteriner hekimlere ve Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı olan arıcılara ana arı yetiştiriciliği konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini söyledi. Vali Muammer Erol’a incelemeler sonrası kursiyerler adına arıcı körüğü hediye edildi. Düzenlenen kurs sonunda yapılacak sınav sonrası başarılı olan kursiyerlere ana arı yetiştirici sertifikası verilecek.

Fındıkta doğru bakım ile verim 3’e katlıyor Haber

Fındıkta doğru bakım ile verim 3’e katlıyor

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, toprak analizi, doğru gübreleme ve budama çalışmaları ile fındıkta verimin dekar başına 80-100 kilogramdan 300 kilograma kadar arttırılabileceğini söyledi. Yılmaz, bahçelerde kullanılan budama aletlerinin dezenfekte edilmeden bir başka bahçede kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan fındık, üreticilerin gelirlerine büyük katkı sağlıyor. Üreticiler, az alandan verimli fındık alabilmek adına kış aylarında yapılması gereken gübreleme, fındık ocakları ve dal bakımlarını gerçekleştirirken, uygun şartlarda yapılan bakım ile dekar başına verimin 80 kilogramdan 300 kilograma ulaşabileceği belirtiliyor. Fındıkta budamada kullanılan ekipmanların bir başka bahçede kullanılmadan önce dezenfekte edilmesi de bahçelerdeki hastalıkların buluşmaması adına önem taşıyor. “Tahlil yapılmadan kullanılan gübre fayda sağlamak yerine zarar verebilir” Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, ilin tarım alanlarının yüzde 86’sını oluşturan fındığın ciddi döviz getirisi sağlayan bir ürün olduğunu söyledi. Hasat dönemi bitiminden sonra üreticilerin toprak tahlilleri yaptırmasını ve bu sonuca göre gübreleme işlemlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Üreticilerimiz kimi zaman tahlil yaptırmadan gübre kullanıyorlar. Bu şekilde kullanılan gübre faydadan çok zarar verebiliyor. Örneğin toprağın kireç oranı yeterli iken kireç atılırsa, diğer besin maddelerinin alımına da engel olunuyor. Bu nedenle toprak tahlili ilk şartımız” ifadelerine yer verdi. “Verimi arttırmak için doğru bakım önemli” Yılmaz, bu süreçte doğru gübreleme ve bunun yanında budama ile dip sürgünleri temizliği için çalışmalarının yapılması gerektiğini belirterek, “Yılda 2 defa alınması gerektiğini her fırsatta söylüyoruz. Kesip atacağımız dip sürgünlerine gübre atmamamız, onları temizlememiz gerekiyor. Hastalıklı ve zarar görmüş dallar varsa bu dalları, verimden düşmüş dalları çıkartmamız lazım. Ocakta olması gereken dal sayısına da uymamız gerekiyor. Sonrasında dal üstü ve uç budama yapmak sureti ile dallar üzerinde yan dallanmayı sağlamamız gerekiyor. Yan dallanmayı ne kadar arttırırsak verimi de o kadar arttırmış olacağız. Budama ile fındığa rahat gelişebileceği bir ortam oluşturacağız. Budama yapıldıktan sonra da zirai mücadele çok önemli. Bununla ilgili de yapılması gereken çalışmaları mutlaka yapmamız gerekiyor. Şu an son zamanlarda bahçelerimizde bir bakteriyel yanıklık hastalığı görüyoruz. Bununla ilgili de karanfiller uyanmadan önceki dönemde yüzde 1,5-2’lik bordo bulamacı uygulaması bu konuda hastalığın baskılanması ve yayılımını önlemek adına oldukça önemli” diye konuştu. “Bahçelerdeki hastalığın bulaşmaması adına budamada kullanılan ekipmanlar dezenfekte edilmeli” “Budamada kullanılan alet ve ekipmanlar bizim için çok önemli, bu ekipmanları bir bahçede kullanıp sonrasında farklı bir bahçede kullanabiliyoruz” diyen Yılmaz, “Budama yapan ekipler var, bu ekipler farklı bahçelerde budama yapıyorlar. Bir başka kişinin bahçesine geçmeden budama ekipmanlarının dezenfekte edilmesi çok önemli. Aksi takdirde çalışılan bahçede bir hastalık varsa bunu budama ekipmanları ile başka bahçeye taşımı olabiliyoruz. Bu nedenle budama kullanılan ekipmanların mutlaka dezenfekte edilerek bir başka bahçede kullanılması önemli” şeklinde konuştu. “Doğru bakım ile dekar başına verim 80 kilogramdan 300 kilograma ulaşabilir” İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, doğru bakım ve gübreleme ile dekar başına alınan verimin 80-100 kilogramdan 25-300 kilograma ulaşabileceği ifade ederek, şunları söyledi: “Fındığa bakım yapıldığın muhakkak karşılığı alınıyor. Şu an verimi dekar başına 250-300 kilogramları bulan, budama gübreleme ve diğer işlemlerin yanında sulama imkanı olan ve tesis kurulan bahçelerimizde verim değerlerinin 400-450 kilogramlara çıktığını da gördük. Dolayısı ile bakıldığı zaman fındık bize karşılığını veriyor. Dekar başına 80-100 kilogram ortalamadan bir anda 250-300 kilogram verim değerlerine ulaşabiliyoruz. Bunun yolu da fındığımıza iyi bakım yapmak ile mümkün. Şuan içerisinde bulunduğumuz dönemin de çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Hem gübreleme, hem budama ve zirai mücadeleler için dikkat etmemiz, üzerinde önemli durmamız gereken çalışmaları mutlaka yapmamız gerekiyor. Bunlar yapıldığında verim ve kalite olarak muhakkak karşılığını alıyoruz.”

Ordu’da besiciler yeni ahır sistemini benimsedi Haber

Ordu’da besiciler yeni ahır sistemini benimsedi

Ordu Valisi Tuncay Sonel, ’Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımlarını Desteklenmesi’ hibe programı çerçevesinde Çamaş ilçesinde ahır-ağıl yapımı projesinden yararlanan işletmeleri ziyaret etti. Beraberinde Çamaş Kaymakamı Enes Özkan, Stajyer Kaymakam Merve Kartal, Çamaş Belediye Başkanı Mahmut Ayparçası, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, İlçe Tarım Müdürü Ümit Aydın ile birlikte Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde yüzde 50 hibe desteği verilen bir tesisi gezen Vali Sonel, işletme sahibi Turgut Uygun’dan bilgi aldı. 50 simental cinsi ineklerin yer aldığı ahırda, kaba yem deposu, süt soğutma tankı, yem karma makinesi, yem ezme makinesi, gübre sıyırıcısı, hayvan kaşıma ünitesi, otomatik suluk bulunuyor. 2014 yılında başlayan ve günümüze kadar 9 ağıl yapımı, 92 ahır olmak üzere 102 ahır-ağıl yapımı projesinin tamamlandığını ve proje sahibi yetiştiricilere 9,3 milyon TL hibe ödemesi yapıldığını söyleyen Vali Tuncay Sonel, Çamaş İlçesinde bu projeden yararlanan üretici Turgut Uygun’u tebrik etti. Vali Sonel, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi çerçevesinde çiftçilerimize destekleri var. İlimiz genelinde 99 projeye 140 milyon ödenek ayrılmıştı. Çok kıymetli Tarım il Müdürümüzün ve veteriner arkadaşlarımızın destekleriyle böyle güzel tesisler oluştu. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Allah hayırlı, bereketli eylesin. Rabbim sayılarınızı çoğaltsın. Çünkü hem aile ekonomisine hem ülke ekonomisine çok önemli katlı sağlıyor. Kaymakamımızı, Belediye Başkanımızı, tarım teşkilatımızı, emeği geçen tüm arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum” dedi. Konuşmasında, işletmeyi gezerken çocukluk yıllarına döndüğünü belirten Vali Sonel, “Bizim de Adana’da evimizde 4 ineğimiz vardı. Annem sabah erken saatte kalkar bakardı, soframızda da süt, yoğurt eksik olmazdı” diyerek, geçmişe özlem duyduğunu sözlerine ekledi. Kadın kooperatifini ziyaret etti Vali Tuncay Sonel, Çamaş ilçesinde Hanımeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini de ziyaret ederek, yörede yetişen sebze, meyve ve otlardan ürettiği erişte, konserve, reçel, çemen, turşu, marmelat, meyve kurusu gibi ürünleri inceledi, Kooperatif başkanı Sebile Karataş ve Kooperatif üyesi kadınlardan bilgi aldı.

Ordu’da tarım atağı Haber

Ordu’da tarım atağı

Mehmet Hilmi Güler’in kent ekonomisini canlandırmak ve tarımı geliştirmek amacıyla uygulamaya koyduğu tarım projeleri ile Ordu’da 2019 yılından bu yana verilen desteklerle üretime açılan atıl arazi 26 bin 750 dönüme ulaştı. Mehmet Hilmi Güler’in “Kendi kendine yeten Ordu” sloganıyla yapılan çalışmalar kapsamında, Mesudiye ilçesindeki üreticilere 5 bin kilogram yonca, 10 bin kilogram yulaf ve 30 bin kilogram korunga tohumu dağıtımı yapıldı. Bu kapsamda 500 dekar yulaf, 2 bin dekar yonca ve 3 bin dekar korunga üretiminin gerçekleşeceği Mesudiye ilçesinde toplam 5 bin 500 dekar ilave atıl tarım arazisiyle birlikte toplam 26 bin 750 dönüm atıl tarım arazisi üretime kazandırılmış oldu. 5 bin 500 dekar daha üretime kazandırılacak Ordu’da bitkisel üretim altyapısının geliştirilmesi ve tarıma elverişli atıl arazilerin üretime kazandırılması amacıyla Mesudiye ilçesinde 5 bin kg yonca, 10 bin kg yulaf ve 30 bin kg korunga tohumu dağıtıldı. Dağıtım töreninde konuşan Mehmet Hilmi Güler, yulaf, korunga ve yonca tohumlarının toprakla buluşmasıyla birlikte, 5 bin 500 dekar tarım arazisinin daha üretime kazandırılacağını söyledi. Başkan Güler konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mesudiyeli de Ordulu da doğduğu yerde doysun dedik tarım ve hayvancılık çalışmalarını Mesudiye ilçesinde başlattık. Üreticilerimize 5 bin kilogram yonca, 10 bin kilogram yulaf ve 30 bin kilogram korunga olmak üzere, toplam da 45 bin kilogram yem bitkisi tohumu dağıtımı yapılacak. Dağıttığımız bu tohumla toplam 5 bin 500 dekar atıl tarım arazisinin daha yem bitkileri ile ekilmesini sağlayacağız. Bununla birlikte bugüne kadar 26 bin 750 dekar tarım arazisini üretime kazandırırken aynı zamanda hayvansal üretime de önemli bir destek sağlamış oluyoruz. Bunun dışında sizlere makine parkı veriyoruz. 26 farklı makineden oluşan toplam 38 adet tarım makinesini Mesudiye halkına hediye ediyoruz. Hayırlı olsun.” “Ordu’da tarım sektörü Hilmi Güler ile daha da büyüdü” Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ise, kentte ürün çeşitliliğinin artırılmasına katkı sunan Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ederek, “İlimizde ürün çeşitliliği son derece artış göstermiş durumda. Bugün ilimiz mavi yemişle, aronya seracılık gibi ürünlerle anılan bir il haline geldi. Bu çalışmalar Sayın Bakanımızın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ilimize gelmesiyle daha da arttı. Ürün çeşitliliğinin artırılması, var olan ürünlerde kalitenin artırılması ve ürünlerin pazarlanması noktasında katkı sunan Sayın Bakanımıza şükranlarımızı sunuyorum. Sayesinde ilimizde tarım sektörü daha da büyüdü” dedi.

Fındıkta kozalak akarı ve külleme hastalığı ile mücadele başladı Haber

Fındıkta kozalak akarı ve külleme hastalığı ile mücadele başladı

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, hastalık ve zararlı mücadelesinin verim ve kaliteyi arttırdığını belirtti. Fındığın meyve, yaprak ve sürgün gözlerini tahrip ederek ekonomik kayıplara neden olduğu bilinen kozalak akarı ile fındık bitkisinin en önemli hastalıklarından olan külleme hastalığına karşı kimyasal mücadele başladı. Üreticiler, hastalık ve zararlılara karşı mekanik mücadele sürdürürken, diğer taraftan kimyasal ilaçlama yoluyla bahçelerinde uygulamalar da yapıyor. “Küllemenin belirtileri özellikle genç yapraklarda dip sürgünlerde ilk olarak görülmeye başlıyor” Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındıkta arzu edilen kalite ve verime ulaşmak adına gübreleme, zirai mücadele ve budama çalışmalarının önemli olduğuna değindi. Nisan ayı sonu ve mayıs ayı içerisinde külleme hastalığı ile birlikte fındık kozalak akarı zararlısına karşı mücadelenin yapılması gerektiğine değinen Yılmaz, “Bir önceki yıl bahçemizde hastalık görülmediyse, bahçemizde külleme belirtileri olduğunda mücadele çalışmalarına başlamamız gerekiyor ki, bu da küllemenin belirtileri özellikle genç yapraklarda dip sürgünlerde ilk olarak görülmeye başlıyor. Yaprakların üzerinde kül serpilmiş gibi beyaz lekeler oluşmaya başlıyor, ilerleyen safhada bu beyaz lekeler kahverengileşmek suretiyle büyüyor ve kahverengi lekelere dönüşüyor ve yaprağı tamamen kapsayan bir hal alabiliyor” dedi. “Önlem alınmazsa çotanakların kurumasına ve ciddi verim kaybına neden oluyor” Aynı şekilde geç dönemde görülen külleme hastalığına müdahale yapılmadığı takdirde fındık çotanaklarının kuruyabileceğine değinen Yılmaz, “Kuruyan çotanaklar dökülmek suretiyle verimde ciddi kayıplara neden olabiliyor. O nedenle külleme hastalığına karşı fındık bahçelerimizde mücadele çalışmalarını aksatmadan gerçekleştirmemiz gerekiyor. Külleme hem bu yılın ürününe zarar verdiği gibi hem de fotosentezi olumsuz etkilediği için bir sonraki yıl alacağımız ürününü de olumsuz şekilde bir şekilde etkiliyor. Bu nedenle biz külleme hastalığına karşı mücadele çalışmalarını aksatmadan yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. “Mekanik mücadelenin yanında hastalık ve zararlıların yoğunluğuna göre kimyasal mücadele de gerekiyor” Kozalak akarı ile ilaçlı mücadele kadar mekanik mücadelenin de önemli olduğunu belirten Yılmaz, “Fındığın yapraksız olduğu dönemde topladığımız kozalakları fındığın dibine atmak suretiyle kozalak akarı ile mekanik mücadele işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz. Kozalak akarı yoğun olduğu bahçelerde mekanik mücadelenin yeterli olmadığı, kimyasal mücadelenin de yapılması gerektiğini, kimyasal mücadele için en uygun zamanın ise kozalakların açıldığı ve akarların dışarıya çıktığı dönemde yapılması gerekmekte” ifadelerine yer verdi. “Aynı anda hem küllemeye, hem de kozalak akarına karşı mücadele etmek mümkün” “Kozalak akarı zararlısına ve küllemeye her ikisine birden etkili olan ilaçlar var. Bakanlığımız teknik talimatlarında yer alan bu ruhsatlı ilaçları uygulamak sureti ile hem kozalak akarına karşı, hem de küllemeye karşı şu dönemde mücadele işlemini gerçekleştirebiliriz” diyen Yılmaz, “Böylece kozalak akarının veya küllemenin bahçemizde daha çok zarar vermesinin de önüne geçmiş oluruz ve fındıkta arzu ettiğimiz verim ve kalite değerlerine de ulaşmış oluruz. Üreticilerimiz kozalak akarı mücadelesini ve külleme hastalığına karşı mücadeleyi ihmal etmesinler. Aksi takdirde kozalak akarı zararlısından kaynaklı uç kurumaları olacaktır, küllemeden dolayı çotanaklarda kuruma ve dökülme olacaktır bu da verim kaybı anlamına gelmektedir. Bütün bu olumsuzluklarla karşılaşmamak için şu içinde bulunduğumuz dönem itibariyle üreticilerimizin mutlaka bahçelerinde gerekli kontrolleri yapıp, kozalak akarı zararlısına ve küllemeye karşı kimyasal ilaçlama gerçekleştirmeleri gerekiyor” diye konuştu. İlhan Enginyurt isimli fındık üreticisi kış döneminde fındık akarı kozalaklarını topladığını ve budama yaptığını, bu sayede dönümde 250 kilogram fındık mahsulü aldığını söyledi.

Ordu’da arıcılara ilaç desteği Haber

Ordu’da arıcılara ilaç desteği

Ordu Valisi Tuncay Sonel, Bolaman Havzası Projesi kapsamında Kabataş ilçesinde arıcılara yüzde 100 hibe destekli ilaç dağıtımı programına katıldı. Kabataş Kaymakamı Yunus Emre Sakızcı, Kabataş Belediye Başkanı Yakup Yılmaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi ile birlikte Kabataş İlçesi Eceli mahallesinde gerçekleştirilen programda Vali Sonel, arı kovanlarının bulunduğu alanı gezdi. Arıcı Yusuf Keskin’e ait olan arazide kovanlarda yapılan bal üretimi hakkında bilgi alan Vali Sonel, arıların çiçek polenlerinden elde ettikleri nektarı bala dönüştürme, depolama ve yumurtalarını barındırma yeri olan petekleri de yakından inceledi. Arıcılık sektörünün devamlılığı ve ekonomik kayıpların önüne geçilmesi için arı hastalık ve zararlıları ile mücadelenin önemine vurgu yapan Vali Tuncay Sonel, ”Bolaman Havzası Projesi kapsamında, arıcıların topyekün mücadele yapabilmeleri için projenin ilk faaliyeti olarak hibe destekli 177 üreticiye 131 bin 700 doz varroa ilacını veriyoruz. Yetiştiricilerimiz yapılacak uygulamalarla 44 bin arılı kovanın erken ilkbahar varroa mücadelesi gerçekleştirilmiş olacak” dedi. “Arıcılık başta olmak üzere bu vadide büyükbaş, küçükbaş, kaz hayvancılığı, kültür mantarcılığı gibi çiftçilerimize yönelik çeşitli katkılar sunulacak” diyen Vali Sonel, “Bu projede olduğu gibi bize tarım konusunda her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişçi’ye, başarılı ve çalışkan İl Tarım ve Orman Müdürümüz ve ekibine, Kabataş Kaymakamımıza, Kabataş Belediye Başkanımıza, Arıcılar Birliği Başkanımıza ve emeği geçen tüm arkadaşlarımıza özellikle de ekmeğini bu topraklardan çıkaran çiftçilerimize teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. “Arıcılarımızın yanındayız” Yöre arıcıları ile de sohbet eden Vali Sonel, “Ordu arıcılıkta söz sahibi bir il. Valilik olarak arıcılarımızın her zaman yanındayız” dedi ve arıcılara Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği’nin 10 milyon Euro hibe desteği sağladığı “Arım, Balım, Peteğim” projesi kapsamında yapılan ve proje kapsamında kurulan içerisinde süzme, petek bal paketleme, balmumu ve temel petek üretimi ile bal analizinin yapıldığı laboratuvarların yer aldığı Balmer’i gezmelerini istedi. Gösterdiği yakın ilgisi ve destekleri dolayısıyla Vali Sonel’e teşekkür eden arıcılar “Her daim yanımızdasınız. Desteğinizi bizlerden esirgemiyorsunuz. Sizlere duacıyız. Allah sizden razı olsun” diye konuştular. Ordu’nun 12 ilçesi ile 242 mahallesini kapsayan ve 2027 yılına kadar devam edecek olan Bolaman Havzası Projesi kapsamında, kırsalda yaşayan ancak ekonomik gücü yeterli olmayan vatandaşlara yeni gelir kapıları, yeni kazanç yolları açılmış olacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.