Yeni Kenevir Çeşidi 'Gizlenci' İçin Tescil Başvurusu Yapılacak
OMÜ’den Üçüncü Milli Kenevir Çeşidi Geliyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirilen ve 'Gizlenci' ismi verilen kenevir çeşidinin hasadı yapıldı. Daha önce geliştirilen Vezir ve Narlı çeşitlerine göre daha yüksek lif verimi ve oranına sahip olan bu çeşidin, 2025 Ocak ayında Tarım ve Orman Bakanlığı'na tescil başvurusu yapılacağı açıklandı.
Enstitü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, "Yüksek verim verdiği için kenevir çeşidini ülkemizin üçüncü yerli ve milli çeşidi olarak tescil ettirmek istiyoruz. Bu çalışma ile Türk tarımına önemli bir katkı sunacağız" dedi.
Gizlenci’nin Özellikleri ve Tescil Süreci
Prof. Dr. Aytaç, 'Gizlenci'nin tescil işlemlerinin yaklaşık iki yıl sürebileceğini ve 2027 yılı itibarıyla Türk tarımının hizmetine sunulmasının hedeflendiğini belirtti. Kenevirin lif, biyo malzeme ve tohum amaçlı kullanılabileceğini vurgulayan Aytaç, "Son üç yılda üç farklı bölgede verim denemeleri gerçekleştirdik ve hepsinde yüksek verim elde ettik. Bu çeşit, tekstil, biyo kompozit ve biyo polimer gibi birçok sektöre hizmet edebilir. Ayrıca, birim alanda sap verimliliği oldukça yüksek bir çeşittir" ifadelerini kullandı.
Artan Kenevir Üretimi ve Sanayi Yatırımları
Samsun’un Havza ilçesinde yapımı süren ve 30 bin ton kapasiteli kenevir fabrikasına dikkat çeken Aytaç, "Fabrika faaliyete geçtiğinde, Samsun, Kastamonu ve Amasya’daki ekim alanlarının artması bekleniyor. Geçen yıl 6-7 bin dekar olan ekim alanı, bu yıl 13 bin 750 dekara çıktı. Yeni çeşitler geliştirme ve mevcut çeşitleri artırma çalışmalarımız devam edecek" dedi.
OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü, Türkiye’nin endüstriyel kenevir üretiminde daha rekabetçi hale gelmesi için yürüttüğü çalışmaları hızlandırarak sürdürüyor.