TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kenevir Üretimi

AGRONEWS - Kenevir Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kenevir Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Samsun’da kenevir hasadı başladı Haber

Samsun’da kenevir hasadı başladı

'Kenevirin son kalesi' olarak adlandırılan Samsun’da hasat zamanı başladı. Samsun için önemli bir katma değer olan kenevir, sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte ip, kedi kumu gibi ürünlerde kullanılıyor. Üreticiler için iyi bir münavebe bitkisi olan kenevir, Samsun ve ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlıyor. 2013 yılında 7 dekara kadar azalan kenevir üretiminin artışı sonraki yıllarda artış gösterdi. 2022 yılında başlayan yatırımlarla birlikte yine Samsun için öncelikli ürünler arasında olan kenevir, 2024 yılı için 1 Ocak tarihinde başlayan üretim izni müracaatı ile Havza ve Vezirköprü ilçelerinde 253 üretici ile bin 650,6 dekar alanda tohum, 3 bin 228,9 dekar alanda lif olmak üzere toplam 4 bin 879,515 dekar alanda kenevir üretimi yapılıyor. "Yeşil altın üretimi ilimizde artarak devam edecek" Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Mamul değil hammadde olan kenevirin sanayisi ile birlikte kıtığı (lif alındıktan sonra kalan çubuk) lifi ve tohumu ile yeşil altın olarak ilimizde tarımı artarak devam etmektedir. Ürünün sadece CBD ve THC olarak değerlendirilmesi kenevire haksızlık olacaktır. Kadim zamandan beri tarımı bilinen ürün Samsun için önemli bir katma değerdir. Sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte kenevir üreticilerimiz için adı geçen ilçe ve alanlarda iyi bir münavebe bitkisi olarak ilimize ve ülkemize yüksek katma değer sağlayacaktır” diye konuştu. Sağlam, 1 Eylül 2024 tarihi ile başlayan ÇKS -TBS müracaatları ile üreticilerin 2025 yılı ürün güncellemelerini tamamlayıp 1 Nisan 2025 yılında ise kenevir dosyalarını ilçe müdürlüklerine açtırmaları gerektiğini belirterek, “Üretim izinlerinin Kaymakamlık makamınca verileceğini unutmadan sözleşmeli tarım yapacak üreticilerimizin Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce örneği yayınlanan “Sözleşme” formatına uygun biçimde hazırlanan sözleşmelerin bir nüshasının İlçe Müdürlüklerimize bırakılması önem arz etmektedir. Bakanlığımız yeni destekleme modelinde sözleşmeli tarımın önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Üreticilerimizin ürünü bol kazancı bereketli olsun” ifadelerine yer verdi.

İzmir’de izinli ve kontrollü kenevir hasadı gerçekleştirildi Haber

İzmir’de izinli ve kontrollü kenevir hasadı gerçekleştirildi

İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Helvacı Mahallesi’nde ilk kez izinli ve kontrollü olarak lif ve tohum üretimi amacıyla ekimi yapılan kenevirin hasadı gerçekleştirildi. Hasat programına Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Battal Kürşad Sevim, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selim Aksakal, Aliağa Ziraat Odası Başkanı Gökhan Edremit, AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Demir ve çok sayıda çiftçi katıldı. Türkiye’de yasal düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirilen kenevir yetiştiriciliği kapsamında, Helvacı Mahallesi’nde 3D Çevre Teknolojileri Sanayi firmadı tarafından 22 dekar alanda üretim yapıldı. Üretimde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün tescilini yaptığı Narlısaray çeşidi kenevir tohumları kullanıldı. 22 dekarlık alana toplam 88 kg kenevir tohumu ekildi. Üretim sahasının korunması ve yasal düzenlemelere uygun bir süreç yürütülmesi için gerekli güvenlik önlemleri alındı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik personeli, ürünün gelişim sürecinde düzenli kontroller gerçekleştirdi. Hasat edilen kenevirlerin işlenmesi ve pazara sunulması süreci, ilgili firmalar ve yetkili merciler tarafından yakından takip ediliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, hasat sırasında yaptığı konuşmada, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün kenevir üzerine yürüttüğü çalışmalara değinerek, Enstitünün adaptasyonunu ve tescilini yaptığı Narlısaray çeşidinin özellikle iyi lif verimiyle öne çıktığını belirtti. Şahin, "Bundan sonraki süreçte, bölgemizdeki üreticiler, ekimi yapılan kenevirin demonstrasyonunu görecek ve bu değerli bitkinin yaygınlaşması adına ekim alanlarını genişleteceklerdir. Parça parça ekim yapmak yerine büyük alanlarda ekim yapılması, hem kontrollü üretim için hem de hasat kolaylığı açısından önemlidir. Bakanlık olarak bu şartlar altında üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz,” dedi.

Başkan Doğan: Haber

Başkan Doğan: "Kenevir üretiminde şehrimiz öne çıkıyor"

Birçok ülkeden talep gören ürünler ile kent tarımına ve ekonomisine katkı sağlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kenevir üretimi noktasında şehrimiz özellikle de Vezirköprü ilçemiz öne çıkıyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında ‘Türkiye’nin Kenevir Ekim Merkezi’ olarak ilan ettiği Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yetişen kenevirler fabrikalarda iplik haline getirildikten sonra Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait atölyede işlenerek birbirinden güzel ürünlere dönüştürülüyor. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el ürünlerinin gelecek kuşaklara miras bırakılmasını sağlamak amacıyla kurulan atölyede sadece kadınlar istihdam ediliyor. İlkadım ilçesinde Sevgi Gölü yanında yer alan atölyede kadınlar, 22 tezgâhta günlük 100 metre ip dokuyarak ceketten gömleğe, elbiseden pantolona, ev tekstilinden aksesuara birçok ürün üretiyor. Yazın serin kışın ise sıcak tutan antibakteriyel kumaşlardan üretilen ürünler dayanıklılığı ile de öne çıkıyor. Atölyede hem meslek öğrenen hem de aile ekonomilerine önemli katkı sağlayan kadınlar, kıyafet ve mefruşattaki başarılarını aksesuarda da gösteriyor. Çanta, broş, kese, takı ve hediye kutusu tasarımları büyük beğeni topluyor. En çok ilgiyi ise ‘First Lady’ modeli aksesuarlar görüyor. Kenevirden üretilen ürünlere ilgi her geçen gün artıyor. Ürünlere şehir dışından hatta ülke dışından bile yoğun talep oluyor. Amerika, Almanya, Hollanda ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelere kıyafetten aksesuara birçok ürün gönderiliyor. “Bir kültür gelecek kuşaklara aktarılıyor” Kenevir üretiminde de kenevir tekstilinin gelişiminde de Samsun’un önemini vurgulayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kenevir üretimi noktasında şehrimiz özellikle de Vezirköprü ilçemiz öne çıkıyor. Cumhurbaşkanımızın 2019’da Vezirköprü’yü kenevir üretim merkezi ilan etmesi ile de bu işin önemi daha da arttı. Bu işin bir yönü de antibakteriyel ürünlere, organik ürünlere olan talebin dünyada giderek artması. Bu noktada Kenevir ve İpek Dokuma Atölyemiz önemli bir sorumluluğu üstleniyor. Kadınlarımız atölyemizde çok başarılı ürünler üretiyor ve bu ürünler yoğun talep görüyor. Gördüğümüz memnuniyet bizi daha da mutlu ediyor. Atölyemiz kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasında da büyük rol oynuyor” diye konuştu.

Türkiye’de üretimi yasaktı! 80 yıl sonra toprakla buluştu… Haber

Türkiye’de üretimi yasaktı! 80 yıl sonra toprakla buluştu…

Konya’nın Çumra ilçesinde çiftçilik yapan arkadaşlar el ele vererek kurdukları kooperatif üzerinden kenevir ekimi yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine 19 ilde ekimi yapılan kenevir, Konya’da üretimi yapılması için izin verilerek 50 gün önce ekimi yapıldı. 80 yılın ardından ilçedeki çiftçiler 20 dekar alanda 4 çeşit kenevir üretimine tekrar başladı. Bölgedeki su sorununa dikkat çeken Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, “Su sorunu her tarafta olduğu gibi bizim bölgemizde de var. Suya çare ararken aklımıza bu geldi. Biz Çumra Anadolu Üretim Pazarlama Kooperatifini kurduk ve arkadaşlarla beraber bu işe başladık. Önceleri herkes bizimle dalga geçti. Biz de şimdi millete bunu gösteriyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım Bakanına özellikle teşekkür ederim” dedi. KENEVİR EKİMİNİN KONYA BÖLGESİNE YAYILMASINI İSTİYORUZ Bölgedeki kooperatif kurduktan sonra çalışmaları hızlandırarak ekimi gerçekleştirdiklerini anlatan Mahmut Şenyüz, “Arkadaşlarla birlikte keneviri incelemek için Samsun’a gittik. Samsun’da bizlere kenevirin artık 19 ilde ekilebileceğini söylediler. Biz de kooperatif olarak hemen başladık. Bu yıl biz de burada bir AR-GE çalışması yaptırdık ve ekiyoruz. Bundan sonra inşallah burada yaygınlaşır. Konya’nın tüm bölgesinde yaymaya çalışıyoruz. Yani tarım bitkisi güzel olur diğer bitkilere rakip değil, onlara bir alternatif ürün olarak ekimi yapılabilir. Susuz olduğu için bizim tercihimiz bu yüzdendi. Tarım Bakanlığı desteği ile biz bunu ekmiş bulunuyoruz. Kenevirle ilgili hedeflerimiz Konya bölgesine yayılmasını istiyoruz. Tarım İl Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğüyle beraber 31 ilçenin her tarafında tarımsal sulamada su sıkıntısı var. Bu ürün suyu az tüketiyor. Ekiminden sonra 2 defa sulama yaptık ve boyu şimdiden 2 metreye ulaştı. Bundan sonra muhtemelen bir kere daha sulama yaparız. Ürünün 5 metre büyümesi lazım ve şu anda 2 metrenin üstünde”diye konuştu. 80 YIL SONRA ÜRETİME BAŞLANDI 80 yılın ardından tekrar bölgede kenevir üretmeye başladıklarını belirten Mahmut Şenyüz, “Hasat için yeni biçerdöver aldık. Kenevirin çiftçiye neredeyse hiçbir masrafı yok. Onun için çiftçiye ciddi anlamda bir katma değer sağlar. 1940’lı yıllarda kenevir ekimi yasaklanmış. Şimdi AK Parti hükümeti zamanında Cumhurbaşkanımızın talimatı ile 19 ilde ekimine tekrar izin verildi. Şimdi 20’inci ilde biz olduk ve binlerce kere teşekkür ediyoruz. Biz bu işi başaracağız inşallah” şeklinde konuştu. Kenevir bitkisinin farklı alanda kullanılacağını söyleyen Çumra Anadolu üretim ve pazarlama kooperatifi başkan yardımcısı Mustafa Özaydın ise, “Bizim burada ilk defa ekilince merak eden sanayicilerimiz gelip gidiyor. Kenevirin sapından 100 metrekare hiç demir, beton ve çimento kullanmadan sapını öğüterek ev yapacaklar” ifadelerinde bulundu. Kaynak: Haber Merkezi

Konya'da 80 yılın ardından kenevir toprakla buluştu Haber

Konya'da 80 yılın ardından kenevir toprakla buluştu

Konya'nın Çumra ilçesinde çiftçilik yapan arkadaşlar el ele vererek kurdukları kooperatif üzerinden kenevir ekimi yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine 19 ilde ekimi yapılan kenevir, Konya'da üretimi yapılması için izin verilerek 50 gün önce ekimi yapıldı. 80 yılın ardından ilçedeki çiftçiler 20 dekar alanda 4 çeşit kenevir üretimine tekrar başladı. Bölgedeki su sorununa dikkat çeken Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, “Su sorunu her tarafta olduğu gibi bizim bölgemizde de var. Suya çare ararken aklımıza bu geldi. Biz Çumra Anadolu Üretim Pazarlama Kooperatifini kurduk ve arkadaşlarla beraber bu işe başladık. Önceleri herkes bizimle dalga geçti. Biz de şimdi millete bunu gösteriyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Tarım Bakanına özellikle teşekkür ederim” dedi. “Kenevir ekiminin Konya bölgesine yayılmasını istiyoruz” Bölgedeki kooperatif kurduktan sonra çalışmaları hızlandırarak ekimi gerçekleştirdiklerini anlatan Mahmut Şenyüz, “Arkadaşlarla birlikte keneviri incelemek için Samsun'a gittik. Samsun'da bizlere kenevirin artık 19 ilde ekilebileceğini söylediler. Biz de kooperatif olarak hemen başladık. Bu yıl biz de burada bir AR-GE çalışması yaptırdık ve ekiyoruz. Bundan sonra inşallah burada yaygınlaşır. Konya'nın tüm bölgesinde yaymaya çalışıyoruz. Yani tarım bitkisi güzel olur diğer bitkilere rakip değil, onlara bir alternatif ürün olarak ekimi yapılabilir. Susuz olduğu için bizim tercihimiz bu yüzdendi. Tarım Bakanlığı desteği ile biz bunu ekmiş bulunuyoruz. Kenevirle ilgili hedeflerimiz Konya bölgesine yayılmasını istiyoruz. Tarım İl Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğüyle beraber 31 ilçenin her tarafında tarımsal sulamada su sıkıntısı var. Bu ürün suyu az tüketiyor. Ekiminden sonra 2 defa sulama yaptık ve boyu şimdiden 2 metreye ulaştı. Bundan sonra muhtemelen bir kere daha sulama yaparız. Ürünün 5 metre büyümesi lazım ve şu anda 2 metrenin üstünde” şeklinde konuştu. “Biz bu işi başaracağız” 80 yılın ardından tekrar bölgede kenevir üretmeye başladıklarını belirten Mahmut Şenyüz, “Hasat için yeni biçerdöver aldık. Kenevirin çiftçiye neredeyse hiçbir masrafı yok. Onun için çiftçiye ciddi anlamda bir katma değer sağlar. 1940'lı yıllarda kenevir ekimi yasaklanmış. Şimdi AK Parti hükümeti zamanında Cumhurbaşkanımızın talimatı ile 19 ilde ekimine tekrar izin verildi. Şimdi 20'inci ilde biz olduk ve binlerce kere teşekkür ediyoruz. Biz bu işi başaracağız inşallah” şeklinde konuştu. Kenevir bitkisinin farklı alanda kullanılacağını söyleyen Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mustafa Özaydın ise, “Bizim burada ilk defa ekilince merak eden sanayicilerimiz gelip gidiyor. Kenevirin sapından 100 metrekare hiç demir, beton ve çimento kullanmadan sapını öğüterek ev yapacaklar” dedi.

Samsun kenevir, lahana ve karnabahar üretiminde ilk sırada Haber

Samsun kenevir, lahana ve karnabahar üretiminde ilk sırada

sırada yer alıyor. Samsun ayrıca birçok tarımsal üretimde de Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor. Yeşilırmak ile Kızılırmak’ın birleştiği, Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü gibi önemli ovalara sahip Samsun topraklarında yetiştirilen sebze, meyve ve tarla bitkileri Türkiye’nin üretim kapasitesinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Samsun’un yüzölçümünün yüzde 40’ı ise işlenen tarım alanı olarak dikkat çekiyor. Tarla bitkilerinde Samsun ilk sıralarda Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Samsun, tarla bitkileri üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Buna göre Samsun yılda 254 ton kenevir lifi üretimi ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Çeltik üretiminde 157 bin ton üretimle 2’nci, 61 bin ton kenevir tohumu üretimi ile 3’üncü, 3 bin 653 ton soya fasulyesi ile 6 bin 507 ton tütün üretimi ile 5’inci sırada ve 61 bin 743 ton yağlık ayçiçeği tohumu üretimi ile 9’uncu sırada bulunuyor. Samsun ayrıca buğday, şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor. Lahana ve karnabahar üretiminde Türkiye’de ilk sırada Samsun var Samsun, Lahana ve karnabahar üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Samsun’da yılda 416 bin ton lahana, 70 bin ton karnabahar üretiliyor. Ayrıca Samsun yılda 15 bin ton brokoli üretimi ile 2’nci sırada yer alıyor. Yılda 19 bin ton pırasa ile 6,5 bin ton turp ve 6,6 bin ton barbunya üretimi ile de 3’üncü sırada yer alıyor. Samsun ayrıca bal kabağı, kırmızı pancar, biber ve taze fasulye üretiminde Türkiye’de ilk 10’da yer alıyor. Fındık, kızılcık, kivi ve muşmula üretiminde Samsun öncü Meyve üretiminde de Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Samsun’da yılda 112 bin ton fındık üretimi ile Ordu’nun ardından 2’nci sırada yer alıyor. Bin 125 ton kızılcık üretimi ile Türkiye’de 2’nci sırada yer alan Samsun ayrıca 11 bin ton kivi ile 400 ton muşmula üretimi ile de 4’üncü sırada yer alıyor. Yılda bin 987 dut üretimi ile Samsun 8’inci sırada yer alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.