TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kestane

AGRONEWS - Kestane haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kestane haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

OMÜ'den Kök Çürüklüğüne Dayanıklı Kestane Çeşitleri Haber

OMÜ'den Kök Çürüklüğüne Dayanıklı Kestane Çeşitleri

5 Yıllık Araştırmadan Çarpıcı Sonuçlar OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, 500 bitki üzerinde yaptığı 5 yıllık inceleme sonunda kök çürüklüğüne dayanıklı yalnızca 35 bitki türü tespit etti. Dayanıklı türler, ticari bahçelerde kullanılmak üzere çoğaltılacak. “Doğru Anaca Aşılamayla Dayanıklı Kestane Türleri” Kestane kanseri ve kök çürüklüğü gibi hastalıklara dayanıklı çeşitler geliştiren Prof. Dr. Serdar, özellikle Betizac çeşidi kestanenin gal arısına dayanıklı olduğunu belirtti. Marsol anaçlarına aşılanan Betizac fidelerinin yüksek yaşam kabiliyetine sahip olduğu vurgulandı. Gal Arısı ile Mücadele ve Yeni Türler Son yıllarda Karadeniz'de kestane ağaçlarına zarar veren gal arısına karşı dayanıklı türler belirleniyor. Akyüz ve Ali Nihat çeşitlerinin gal arısına dirençli olduğu, Marigoule çeşidinin ise hassas olduğu tespit edildi. Gal arısına dayanıklı türler Marigoule anaçlarına aşılanarak çeşit değiştirme çalışmaları yapılıyor. Bilim ve Uygulama İç İçe Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu'nda yürütülen çalışmalarla dayanıklı ve verimli kestane türleri geliştiriliyor. Öğrenciler de araştırma istasyonunda teorik bilgilerini uygulama fırsatı buluyor. OMÜ’nün yürüttüğü bu çalışmalar, kestane üretiminde dayanıklılığı artırarak hem tarımsal sürdürülebilirliğe hem de ekonomik kalkınmaya katkı sağlıyor.

Kestane Bahçelerine Hastalıklara Dayanıklı Tür Müjdesi Haber

Kestane Bahçelerine Hastalıklara Dayanıklı Tür Müjdesi

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane ağaçlarının kök çürüklüğü, kanser hastalıkları ve gal arısı zararlısından korunması için geliştirdiği yeni yöntemle önemli bir başarıya imza attı. Kök çürüklüğüne dayanıklı marsol anaçları, gal arısına dirençli betizac çeşidiyle aşılanarak hastalıklara dayanıklı yeni kestane türleri yetiştirilecek. Yıllardır bu alanda çalışan Prof. Dr. Serdar, bu yöntemin kestane bahçelerinde yüksek verim ve dayanıklılık sağlayacağını belirtti. "Elde ettiğimiz anaçlarla özellikle betizac çeşidine aşı yapacağız. Böylece gal arısına dayanıklı olan betizac çeşidini marsol anacı üzerinde yetiştirerek doğru kestane üretimi yapmış olacağız. Aşı uyuşması çok iyi olacak, kök çürümesi hastalığına dayanıklı olacak" dedi. Serdar, daldırma yöntemiyle çoğaltılan marsol anaçlarının, gal arısına dirençli betizac çeşidiyle mükemmel uyum gösterdiğini ifade etti. Bu çalışmanın yalnızca kestane üretiminde değil, aynı zamanda ekonomik kayıpların önlenmesinde de önemli bir adım olduğunu vurguladı. "YENİ BAHÇELER DAYANIKLI TÜRLERDEN OLUŞMALI" Kestane bahçelerinde boş alanların genellikle kök çürüklüğünden kaynaklandığını belirten Serdar, "Parselimizde dikkat çeken çok boş alanlar var. Bu boşlukların sebebi, oradaki fidanların kök çürüklüğü hastalığı nedeniyle kurumuş olmasıdır. Toprağımız, ağır killi bir toprak. Kök çürüklüğüne müsait bir toprak. Bizim kestane yetiştiriciliğinde anaç faktörünü dikkate almamız gerekiyor. Kök çürüklüğüne dayanıklı anaçlar üzerine aşılı fidanlarla bahçe tesisi yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. Araştırma ve çoğaltma çalışmaları, Atakum Kayagüney Mahallesi’ndeki Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu’nda Tarım Topluluğu ve öğrencilerin desteğiyle sürdürülüyor.

Nazilli'nin Kestane Şekeri Uzak Doğu’ya Tat Katıyor Haber

Nazilli'nin Kestane Şekeri Uzak Doğu’ya Tat Katıyor

AYDIN (İHA) - Aydın’ın Nazilli ilçesinde üretilen kestane şekeri, Japonya başta olmak üzere birçok ülkenin sofralarını süslüyor. 18 yıl önce üretime başlayan bir girişimci aile, 15 yıldır Japonların bu lezzeti tercih etmesini sağlıyor. Yıllık 400-500 ton üretim yapan işletme, katkısız ve doğal üretim yöntemleriyle dikkat çekiyor. JAPONLARIN VAZGEÇİLMEZİ OLDU Nazilli’ye bağlı Aksu Mahallesi’nde üretilen Şekerci Kestanesi, yerli ve yabancı pazarda büyük talep görüyor. İşletme sahibi Ersan Çetin, "Türkiye'de kestane üretiminin yüzde 30'unu Aydın karşılıyor. Aydın'daki üretimin de yarısını Nazilli karşılıyor. Dünyanın en iyi ve en doğal kestane şekerini de biz üretiyoruz. En büyük pazarımız ise Japonya. Japonlara birinci kalite bizden, 2. ve 3. kalite kestane şekeri ise İspanya ve İtalya'dan gidiyor. Japonların 15 yıldır birinci kalitedeki kestane şekerinin tek tercihi bizim işletmemiz. Türkiye'de de sadece bizden alıyorlar" dedi. DOĞALLIK SIRRI Glikoz ve katkı maddesi kullanmadan, yalnızca pancar şekeriyle üretim yaptıklarını belirten Çetin, fabrikasyon yerine el işçiliğiyle ürettikleri için Japon pazarında rakipsiz olduklarını söyledi. Kestaneyi işleyip şekere dönüştüren 60 kadın çalışan, tamamen doğal yöntemlere sadık kalarak üretim yapıyor. YILLIK İHRACAT 4-5 KONTEYNER Ekimde başlayan kestane hasadı, işletmede 7 aylık bir üretim sürecine dönüşüyor. Çetin, "Yıllık 4 -5 konteyner kestane şekeri ihraç ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye genelindeki büyük işletmelere de kestane ve kestane şekeri gönderiyoruz. İç pazarda İzmir, Bursa, Samsun, Antalya, Ankara, Muğla, İstanbul başta geliyor. Hatta zincir marketlere de kestane gönderiyoruz. Yıllık ortalama 400-500 ton kestane işliyoruz" diyerek üretim kapasiteleri ile ilgili bilgi verdi. UZAKDOĞU'YU FETHEDEN TADIN ÜRETİMİ Hasat edilen kestaneler, dikenlerinden arınması için kuyularda bekletiliyor. Kabuklarından ayrılıp sıcak suyla haşlanan kestaneler, titizlikle işlenerek dörtlü gruplarda tüle sarılıp şuruplanıyor. Dağılmamaları için özenle hazırlanan kestaneler, bir gün dinlendirildikten sonra ambalajlanarak satışa sunuluyor. Bu özenli süreç, tatlıya benzersiz bir lezzet katıyor.

Kışın Vazgeçilmezi Kestanenin Faydaları Saymakla Bitmiyor Haber

Kışın Vazgeçilmezi Kestanenin Faydaları Saymakla Bitmiyor

BURSA (İHA) - Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kestanenin içerdiği zengin C vitaminiyle grip ve soğuk algınlıklarına karşı koruyucu bir etkisi olduğunu belirtti. Potasyum içeriğiyle soğuk havalara karşı direnç sağladığını ve karbonhidratıyla vücuda enerji verdiğini vurgulayan Ercoşkun, kestaneyi "Kışın bağışıklık sistemimizi güçlendiren, enerji veren ve içimizi ısıtan doğal bir harikadır" şeklinde tanımladı. Ercoşkun, sobada, közde ya da fırında pişirilip nar gibi kızaran kestanenin eşsiz kokusunun, kış mevsiminin keyifli ritüellerinden biri olduğunu söyledi. Ancak kestanenin yalnızca lezzetiyle değil, sağlığa olan faydalarıyla da öne çıktığını yineledi. "Kış aylarında soğuk havaların etkisini azaltmak ve vücudu hastalıklara karşı korumak için beslenmede kestaneye yer açmak gerekiyor" diyen Ercoşkun, 100 gram kestanenin 176 kalori içerdiğini, uzun süre tok tuttuğunu ve sindirim sorunlarına iyi geldiğini belirtti. Ayrıca kestanedeki potasyumun (486 mg) kas fonksiyonlarını desteklediğini ve vücudun dayanıklılığını artırdığını ifade etti. Kestanenin besin değerlerini koruyarak tüketilmesi gerektiğini belirten Ercoşkun, "Doğal yöntemlerle hazırlanan kestane, hem enerji verir hem de soğuk havanın etkilerini azaltır. Özellikle kestane kebap ya da haşlama şeklinde tüketmek, besin değerlerini korumak açısından önemlidir" dedi. Haftada birkaç kez kestane tüketmenin kış boyunca enerjinizi artırabileceğini belirten Ercoşkun, bu besini dengeli bir şekilde tüketmenin önemine dikkat çekti. PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ Soğuk kış günlerinde sıcacık bir kestane kebap hazırlamak oldukça kolay. Malzemeler: 500 gram kestane Keskin bir bıçak Fırın veya yanmaz tabanlı bir tava Yapılışı: Yuvarlak yüzeylerine keskin bir bıçakla yatay bir çizik atın. Çizdiğiniz kestaneleri 15-20 dakika ılık suda bekletin. Bu, kabukların daha kolay soyulmasını sağlar. Pişirme: Tavada pişirilecekse; Orta ateşte, ara ara karıştırarak 15-20 dakika pişirin. Fırında pişirilecekse; 200 derece önceden ısıtılmış fırında, tepsiye yerleştirerek 20-25 dakika pişirin. Sıcak servis yaparak keyifle tüketebilirsiniz!

Sultanhisar’da üreticilere kestane eğitimi verildi Haber

Sultanhisar’da üreticilere kestane eğitimi verildi

Kestane üretiminde birinci sırada yer alan Aydın’da, özellikle kestane dal kanseri üreticilerin korkulu rüyası olurken, Sultanhisar ilçesinde üreticilere hastalık ve zararlılar konusunda eğitim verildi. Türkiye kestane üretiminin üssü olarak bilinen Aydın’da, yapılan birçok çalışmaya rağmen hala bir çare bulunamayan kestane dal kanseri üreticilerin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Gerek kuraklık gerekse yıllardır çaresi bulunamayan kestane dal kanseri nedeniyle yeni dikimlere rağmen ağaçlar kurumaya devam ederken, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde de çalışmalar devam ediyor. Ekipler, gerçekleştirdikleri çalışmalar ile kestanedeki hastalık ve zararlılara karşı hem önlem alıyor hem de düzenlediği eğitimlerle üreticileri bilgilendiriyor. Bu çerçevede Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Sultanhisar ilçesinde eğitim gerçekleştirdi. Kestanede hastalık ve zararlılar konusunda verilen eğitimlerde üreticiler ‘Kestane Yetiştiriciliği, Kestane Kanseri, Kestane Gal Arısı’ gibi konularda bilgilendirildi. Hastalık ve zararlıların tanınması ile mücadele yöntemlerinin de anlatıldığı eğitimde, sunum yapılarak gerekli bilgilendirmeler yapıldı., Konu ile ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “İlimizde kestane yetiştiriciliği 78 bin 249 dekar alanda yapılmakta olup, 23 bin 439 ton üretim gerçekleşmektedir. İlimiz kestane üretim alanı ve üretim miktarı olarak ülkemizde 1. sırada yer almaktadır. Kestane ilimizin belli bölgelerinde en önemli ürün olup pek çok çiftçinin ana geçim kaynağını oluşturmaktadır. Sultanhisar ilçemizde kestane üretiminin yoğun olarak yapıldığı yerlerden biridir. Kestane hastalık ve zararlıları konularında Sultanhisar ilçesi İncealan Mahallesi’nde eğitim toplantısı gerçekleştirilmiştir. İl Müdürlüğümüz ve Aydın İncir Araştırma Enstitüsü konu uzmanlarınca ‘Kestane Yetiştiriciliği, Kestane Kanseri, Kestane Gal Arısı’ ile diğer kestane hastalık ve zararlıları, bu hastalık ve zararlıların tanınması ile mücadele yöntemleri konularında sunum yapılarak gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Ayrıca önemli incir hastalık ve zararlıları hakkında da bilgi verilmiştir. Katılımın yüksek olduğu eğitimde değerlendirmeye yönelik soru ve cevaplardan sonra üreticilere kitapçık, broşür ve lifletler dağıtılarak eğitim sonlandırılmıştır” ifadelerine yer verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.