TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kestane Balı

AGRONEWS - Kestane Balı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kestane Balı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kastamonu’da kestane balına gal arısı darbesi: Üretimi yüzde 75 düşürdü Haber

Kastamonu’da kestane balına gal arısı darbesi: Üretimi yüzde 75 düşürdü

Son yıllarda arıcıların korkulu rüyası haline gelen gal arısı zararlısı ile iklim değişikliği, kestane balı üretimini büyük ölçüde düşürdü. 400 ton civarında üretimin olduğu Kastamonu'da kestane gal arısı ile iklim değişikliğinden yaşanan sorunlardan ötürü bu yıl üretimin ortalama 150 tona kadar düştüğü belirtildi. Kastamonu'nun sahil kesimindeki ilçeleri olan Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Cide, Doğanyurt ve İnebolu başta olmak üzere üretimi yapılan coğrafi işaret tescilli kestane balında, rekolte her geçen yıl azalıyor. Adeta şifa deposu olan ve düzenli tüketildiğinde birçok hastalığa iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanan kestane balının bu yılki hasadına da başlandı. Kastamonu'da kestane balı üretimi yapan arıcılar, kovanları açarak petekleri aldı. Arıcılar, sağımın ardından topladıkları petekleri süzerek kestane balını elde etti. 2021 yılından itibaren bölgedeki ağaçlarda görülmeye başlanan kestane gal arısı zararlısı, kestane ağaçlarına büyük oranda zarar vermeye başladı. Bunun yanı sıra tüm dünyada hissedilen iklim değişiklikleri de kestane ağaçlarındaki çiçek verimini düşürdü. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kestane gal arısı zararlısına karşı başlatılan mücadele kararlılıkla sürerken, zararlı sebebiyle kestane balı üretimi büyük oranda düştü. 2021 yılında 400 ton kestane balının üretildiği Kastamonu'da bu yıl rekoltenin 150 ila 200 tona kadar düşmesi bekleniyor. “2021 yılından itibaren ilimizde görülen kestane gal arısıyla sebebiyle kestane balı üretiminde düşüşler yaşandı” Konu ile ilgili konuşan Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, “Kastamonu, yüzde 72 orman varlığıyla, zengin florasıyla ve eşsiz doğasıyla Türkiye'de en önemli orman varlığına sahip illerden bir tanesi oluyor. Bu eşsiz doğası içerisinde tabii ki kestane ağaçları da önemli bir yere sahip. Kestane balı da, kestane çiçeklerinden elde edilen bir baldır. Yılın belirli bir döneminde yılın 15 gün gibi çok kısa bir süresinde arıcılarımız, kestane çiçeklerinden kestane balı üretmeye çalışıyor. Kastamonu'da 80 ila 85 bin kolonisiyle yaklaşık bin 218 işletmesiyle önemli arıcılık hizmetlerinden bir tanesi. 80 bin hektarlık Türkiye'deki kestane ağacı varlığı içerisinde yüzde 25'ine sahip Kastamonu'da 20 bin hektarlık alanda kestane ağaçları bulunmaktadır. Dolayısıyla kestane balı üretimi de Türkiye'de önemli üretim merkezleri içerisinde yer alıyoruz. Özellikle 2021 yılından itibaren ilimizde görülen kestane gal arısıyla sebebiyle son 2 yıldır kestane balı üretiminde biraz düşüşler yaşandı. Buna iklim değişikliği de etkili oldu. Biraz daha geçtiğimiz yıllara göre ortalama verim konusunda düşüşler gözlemlemekteyiz. Özellikle koloni başına 8 ila 10 kilo arasında olan kestane balı üretimi bu yıl yaklaşık 3 ila 4 kilo arasına kadar düşmüş. Buna rağmen Kastamonu'da yine de 200-250 ton arasında kestane balı üretimiyle ülkemizde önemli üretim merkezleri arasında bulunuyor” dedi. “Arıcılık konusunda Kastamonu, Türkiye'de önemli bir merkez olacaktır” Kastamonu'nun önümüzdeki yıllarda arıcılık noktasında Türkiye'de önemli bir merkez olacağına inandıklarını söyleyen Tanrıkulu, “2022 yılında Kastamonu Üniversitemiz ile Arı Yetiştiricileri Birliği ve Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar neticesinde kestane balına coğrafi işaret aldık. Yine Arı Yetiştiricileri Birliğimiz, Kastamonu kestane balı olarak markalaşmasını yaptık. Şu anda birliğe üye arıcılarından elde ettikleri balları Kastamonu kestane balı markası altında satışını yapmaktadırlar. Son zamanlarda özellikle yetiştiricilerimizden ya da diğer illerden kestane balı üretimi için ilimize gezginci arıcı olarak gelmektedirler. Bu gezginci arıcılık konusunda İl ve İlçe Müdürlüklerimiz vasıtasıyla bizler bunların çalışmalarını da yapıyoruz. Bizlerden izin aldıktan sonra ilimize gelebiliyorlar. Bu da arıcılık konusunda bizleri, Türkiye'de önemli bir merkez olacağımıza işaretlerden bir tanesi oluyor” şeklinde konuştu. Kestane gal arısıyla ilgili mücadelenin 7-8 yıl daha süreceğini belirten Tanrıkulu, “Kestane Gal Arısıyla ilgili sorunlar ve sıkıntılar azalmaya başladıktan sonra bizler, tekrardan kestane balında verimin artmasını bekliyoruz. Fakat kestane gal arısıyla mücadeledeki çalışmalar yaklaşık 7-8 yılı bulacaktır. Bunan ardından inşallah Kastamonu'da kestane ağaçlarındaki çiçekler sağlıklı bir şekilde artmaya başladıktan sonra verimde artacaktır. Bu konuyla ilgili İl Müdürlüğümüzün ve Orman Bölge Müdürlüğümüzün birlikte yürüttüğü projemiz bulunuyor. Kestane ağaçlarının etrafının biraz daha açılmasını amaçlıyoruz ve bu sayede kestane varlığının da artırılmasını hedefliyoruz” diye konuştu. “Bu yıl tahminlerimiz üzerine 100 ila 150 ton arasında bir üretim gerçekleştirdik” Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar ise, “Kastamonu kestane balı coğrafi işaretli bir ürünümüzdür. Kastamonu'nun özellikle sahil ilçelerindeki kestane ormanlarında doğal olarak üretim yapılmaktadır. Yaklaşık 50 ila 60 civarında kovanda bu yıl üretim yapıldı. 2024 yılı maalesef hem iklim değişikliğini hissedilir derecede gördük hem de yoğun olarak kestane ormanlarımızı saran kestane gal arısıyla birlikte üretimde oldukça düştü. Normal bir sezona göre yaklaşık yüzde 25 civarında bir üretim aldık. Bu da koloni başına 3 kilogram civarında bir üretime sahip olduk. Kastamonu, bu yıl tahminlerimiz üzerine 100 ila 150 ton arasında bir üretim gerçekleştirdik. Tüm üreticilerimizi hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum” dedi. Normal şartlarda Kastamonu'da yaklaşık 400 ton civarında kestane balı üretiminin olduğunu söyleyen Başar, “Bu 2020 yıllarının başından itibaren sürekli olarak düşüş göstermeye başladı. Hem küresel iklim değişikliğini çok şiddetli görüyoruz hem de 2021 yılından kestane gal arısı zararlısı ilimize giriş yaptı. Kestane gal arısı zararlısı şiddetli bir şekilde Kastamonu'yu sardı. Bu yüzden yıldan yıla 400 tonlardan üretim 100 ila 150 tona kadar düştü. Şu anda aynı kovan sayısıyla yani kovan sayısı değişmemekle birlikte yaklaşık olarak 100 ila 150 ton arasında bir üretim gerçekleştirildi. Şu anda kestane balının sağımı bitti, üreticilerimiz ürünlerini piyasaya çıkarmaya başladı. Piyasadan da yoğun bir talep var. Bu talebe karşılık üretilen ürünümüz çok az. Alacak insanlarımızın biran önce ballarını almalarını tavsiye ediyoruz. Kestane balının bu yıl perakende fiyatı 2 bin lira civarındadır” ifadelerini kullandı.

Kestane balı sağımı başladı Haber

Kestane balı sağımı başladı

Coğrafi tescil almış Düzce Kestane Balının sağımı Düzceli arı üreticileri tarafından yapılmaya başlandı. Düzceli arıcılar, büyük emeklerle ürettikleri ve coğrafi işaret tescili almış olan Kestane Balı’nın sağımına yapmaya başladılar. Kestane balı, sadece lezzetiyle değil, sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekmektedir. Bu özel balın sağım işleminde, dolu petekler kovandan alınırken, arılara kış mevsiminde yetecek kadar bal bırakılıyor. Sağımın ardından, ballar paketlenerek sofralara sunulmak üzere hazır hale getiriliyor. Düzce Kestane Balı, bölgemizde yetişen kestane ağaçlarının çiçeklerinden elde edilen monofloral bir baldır. Düzce’de, kovan başına 10 kilo kestane balı üretimi tahmin edilmekte olup, diğer floralara yapılan gezgin arıcılıkla birlikte bu miktar kovan başına 20 kiloya kadar çıkabilmekte. Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, önder arı yetiştiricilerimizden Mücahit Kılıç’a ait arılıkta kestane balı sağım işlemini yerinde inceledi. Arıcılarla kestane balının sağım teknikleri, mevsim durumu ve verim artışı sağlamanın yolları hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Esra Uzun yaptığı açıklamada “İlimizde birçok arı yetiştiricisi tarafından coğrafi işaretli kestane balı üretimi yapılmaktadır. Arıcılarımız oldukça güzel bir sezon geçirmektedir. Mevsim çok iyi geçti, özellikle bir aylık dönemde bölgemizde yağış çok az oldu ve nektar akımı oldukça güzeldi. Dolayısıyla arıcılarımız verimli bir sezon geçirdiler. Sofralarımızda sağlıklı ve kaliteli bal bulunması konusunda arıcılarımızla iş birliği halindeyiz" dedi. Kestane balının kıvamının ve aromasının son derece güzel olduğunu vurgulayan Uzun; Düzce kestane balının aranan bir bal olduğunu İl Müdürlüğünün girişimiyle Coğrafi İşaret alıp markalaşmasını tamamladığını ve sektörü daha ileriye götürmek için gerekli çalışmaların ve desteklerin verilmeye devam edeceğini belirtip arıcılara hayırlı ve bereketli bir sezon diledi.

Kestane balında renk koyulaştıkça fiyatı da artıyor Haber

Kestane balında renk koyulaştıkça fiyatı da artıyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Ali Korkmaz, kestane balı alırken renginin koyu olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yılda ortalama bin ton civarında balın üretildiği Samsun, kestane balı üretimi noktasında büyük bir önem arz ediyor. Son olarak ise Salıpazarı Kestane Balı için coğrafi işaret tescil belgesi alınarak markalaşma sürecine girildi. Samsun’daki kestane balının en büyük özelliğinin en az yüzde 72 seviyesinde kestane oranına sahip olması olduğunu ifade eden Dr. Ali Korkmaz, uzmanların da kestane balını şifa kaynağı olarak gösterdiğini vurguladı. “Kestane balı ağaçtaki erkek çiçeklerden elde ediliyor” Arıların kestane balını kestane ağacının üzerindeki erkek çiçeklerden elde ettiğini kaydeden Ali Korkmaz, “Bal, kutsal kitabımızda şifa kaynağı olarak geçen bir üründür. Zarar görmemek için elmayı soyarak, sütü kaynatarak, eti de pişirerek tüketiyoruz. Balı ise hiçbir işlem yapmadan tüketiyoruz. Böyle olduğu için balın üretiliş şekli de önem kazanıyor. Çiçek balı çiçeklerin dibindeki nektar tabakasından elde edilir. Sedir balı böcek salgısından elde edilir. Çam balı böcek salgısından elde edilir. Meşe balı da ağacın salgılarından elde edilir. Kestane balı ise kestane ağaçlarının üzerindeki erkek çiçeklerdeki nektardan elde edilir. Türkiye’de Karadeniz hattı ve Ege’nin bir bölümünde kestane balı üretiliyor. Kestane balı sofralıktan daha ziyade sağlık açısından tüketilir. Uzmanlar kestane balının birçok rahatsızlığa iyi geldiğini, özellikle solunum sıkıntısı çeken insanlara rahatlık verdiğini söylüyor” dedi. “Kestane balında renk koyulaştıkça fiyatı da artıyor” Kestane balı alırken dikkat edilmesi gereken konulara da değinen Korkmaz, “Türkiye’de fiyat açısından meşe, kestane ve çam balı en pahalı ballar arasındadır. Bal alırken dikkat edilmesi gereken özellikler vardır. Kestane balı alırken özellikle renginin koyu olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Kestane balında balın rengi koyulaştıkça fiyatı da artar. Çünkü koyu renkli balların insan sağlığına daha faydalı olduğu belirtiliyor. Anzer balı ile kestane balı kıyaslandığı zaman zaman da kestane balı 1, Anzer 2, Bayburt balı da 3 numarada yer alıyor. Manuka balının dünyada piyasası çok yüksek. Manuka balı gibi kestane balının da markalaşması için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. O yüzden Samsun Büyükşehir Belediyesinin gayretleri ile Salıpazarı Kestane Balı için coğrafi işaret tescil belgesini aldık. Salıpazarı Kestane Balını diğer ballardan ayıran en büyük özelliği ise en az yüzde 72 oranında kestane oranına sahip olmasıdır. Yani bu bal en az yüzde 72 kestaneden üretilmiş demektir. Bu oranın altındakiler Salıpazarı Kestane Balı sayılmaz” diye konuştu. Öte yandan Samsun’da kestane balının yanı sıra çiçek balı ve diğer bal türlerinden de üretilirken gezginci arıcılık da yoğunlukla yapılıyor.

İklim şartları tescilli Kastamonu balında rekolteyi düşürdü Haber

İklim şartları tescilli Kastamonu balında rekolteyi düşürdü

Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliğinin coğrafi işaret tescili için 2018'de yaptığı başvuru sonucunda Kastamonu kestane balı, TÜRKPATENT tarafından geçen yıl ağustos ayında tescillendi. Kastamonu'daki 900 arıcının yaklaşık 60 bin kovanda hasadına başladığı kestane balında geçen sene yaklaşık 250 ton olan rekoltenin, bu yıl 100-150 ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, AA muhabirine, kestane balının üretiminin yoğun olarak Kastamonu'nun sahil kesiminde yapıldığını söyledi. Rekoltedeki düşüşe dikkati çeken Başar, "Senelik üretim 400 ila 600 ton arasındayken geçen sene bu rakam 250 tonlara düştü. Bu sene ise tahminimizce 100-150 tonlara düşecek. Her geçen gün biraz daha kestane balı avuçlarımızdan gidiyor." dedi. Rekoltenin düşmesinde birkaç etken bulunduğuna işaret eden Başar, "Özellikle küresel iklim değişikliği ile yağışların düzensiz ve hava durumunun değişken olması, bunun yanı sıra 1-2 senedir başımıza bela olan kestane ormanlarımızdaki gal arısı zararlısıyla kestane ağaçlarımız her geçen sene azalmakta, üretimimiz de düşmekte. Bu Kastamonu özelinde bir sorun değil, gal arısı ülkemiz için problem. Kestane ağaçlarında büyük tahribata yol açıyor, kestane ağaçları çiçeklenmiyor ve arılarımız bunlardan yararlanamıyor." diye konuştu. Koloni başına 10-15 kilogram olan üretim, 2-3 kilograma kadar düştü Gal arısıyla mücadele yapıldığını ama bunun yetersiz kaldığını dile getiren Başar, şunları kaydetti: "Uğraştığımız zararlı gerçekten de çok büyük boyutta. Çok hızlı şekilde yayılıyor. Çalışmalar yapılıyor ama bu zararlının önüne geçebilmiş değiliz. Belki önümüzdeki yıllarda 'kestane balı tarih oluyor' diyeceğiz. Çünkü son 3-4 yıllık döngüye bakıldığı zaman üretim yüzde 20 seviyesine kadar düştü. Arıcılarımız artık ürettiği ürünlerin maliyetini karşılayamaz duruma geldi. Koloni başına 10-15 kilogram olan üretim, şu anda 2-3 kilograma bandında. Bazı yerlerde hiç yok. Belki ülkemiz genelinde üretilecek kestane balı 500-600 ton ancak olur." Başar, artan maliyetler ve düşük verim nedeniyle bu yıl kestane balının kilogram fiyatının 800 ila 1000 lira civarında olacağını söyledi. Arıcılığa "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında başladığını belirten Ali Yılmaz da kent merkezi, Devrekani, Küre ve Bozkurt ilçelerinde bal üretimi yaptığını dile getirdi. Yılmaz, "Birkaç yıldır iklimsel etkenlerden dolayı zaten verimde düşüklük vardı. Buna gal arısı da eklendi. Gal arısıyla kaybımız yüzde 80'leri buldu." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.