TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kestane Üretimi

AGRONEWS - Kestane Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kestane Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

OMÜ, Gal Arısına Dayanıklı Kestane Çeşitlerinin Hasadına Başladı Haber

OMÜ, Gal Arısına Dayanıklı Kestane Çeşitlerinin Hasadına Başladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, gal arısına dayanıklı kestane çeşitlerinin hasadına başladı. Atakum ilçesi Kaya Güney Mahallesi'nde bulunan Ali Nihat Gökyiğit Araştırma Merkezi’nde yetiştirilen ve Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen Akyüz, Ali Nihat, Betizak ve Macit 55 çeşitleri özellikle iri taneleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdar, Akyüz ve Ali Nihat çeşitlerinin gal arısına karşı tamamen dayanıklı olduğunu, Macit 55 çeşidinin ise bir miktar hassas olduğunu belirtti. Betizak çeşidinin hem gal arısına hem de kestane kanserine tam dayanıklı olduğunu ve bu nedenle büyük önem taşıdığını vurguladı. Melezleme Çalışmaları ve Yeni Çeşitler Prof. Dr. Ümit Serdar, gal arısına hassas olan Marigoule çeşidinin yerine gal arısına dayanıklı yeni türler geliştirmek için melezleme çalışmaları yürüttüklerini, böylece geç olgunlaşan ve daha dayanıklı çeşitler elde etmeyi amaçladıklarını açıkladı. Ayrıca yetiştirilen kestanelerin soğuk hava deposunda muhafaza edilmesinin lezzetini artırdığı ifade edildi. OMÜ Ziraat Fakültesi, 2010 yılından bu yana 20 dönümlük alanda yaklaşık 300 kestane ağacı üzerinde araştırmalarını sürdürüyor. Bu yeni geliştirilen kestane fidanları, fakülteden temin edilebiliyor.

Aydın’da ilk kez denendi, kestane üreticisine umut oldu Haber

Aydın’da ilk kez denendi, kestane üreticisine umut oldu

Geçtiğimiz yıl 24 bin tona yaklaşan kestane üretimi ile Türkiye’de birinci sırada yer alan Aydın’da, kestane gal arısı ile mücadele çerçevesinde ilk kez dağıtılan ve salınımı yapılan avcı böcekler, üreticilere umut olacak. Kestane üretiminin önemli kısmının karşılandığı Aydın’da kestane ağaçlarındaki dal kanseri ve gal arısı hastalıkları üreticilerin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Hastalıkların önüne geçmek için ilgili kurumların işbirliği ile ciddi çalışmalar yapılırken, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde de Aydın’da ilk kez olan uygulamayı gerçekleştirdi. Pilot bölge olarak belirlenen Efeler ilçesi Eğrikavak Mahallesi’nde kestane gal arısı ile biyolojik mücadele çerçevesinde 528 adet predatör böceklerin salınımı gerçekleştirildi. Avcı böcekler olarak da bilinen predatörlerin salınımıyla birlikte biyolojik mücadelenin üreticilere umut olması bekleniyor. Konu ile ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Aydın ilimiz 2022 TÜİK rakamlarına göre 7 bin 824 hektar ekili alanı ve 23 bin 439 ton kestane üretim miktarı ile ülke sıralamasında 1. sırada yer almaktadır. Üretim miktarımızın ülke üretim miktarının yüzde 29’una tekabül etmekte olup, 2022 yılında 4 bin 57 ton 2023 yılında ise 2 bin 240 ton kestane yurtdışına ihraç edilmiş ve 7,8 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Aynı zamanda Aydın Kestanesi Avrupa Birliği tescilli Coğrafi İşaret almış ürünümüzdür. Kestane ilimizin belli bölgelerinde özellikle Efeler, Köşk, Sultanhisar ve Nazilli ilçelerimizde üreticilerimiz için önemli bir geçim kaynağını oluşturmaktadır. Kestanenin en önemli zararlısı olan Kestane Gal Arısı Çin orjinli olup, günümüzde Japonya, ABD, Kore ve Avrupa’ da üretim alanlarını tehdit etmektedir. Halihazırda Kestane Gal Arısının kimyasal mücadelesi mümkün bulunmamaktadır. 2005 yılında ülkemize girdiği tahmin edilen bu zararlıya karşı yapılabilecek en önemli mücadele biyolojik mücadele olarak öne çıkmaktadır. Bugün bu amaçla Muğla Orman Bölge Müdürlüğümüz ile ortaklaşa olarak İlimizde ilk defa Efeler İlçemiz Eğrikavak Mahallesinde Kestane Gal Arısı biyolojik mücadelesinde paratizoit organizma olan 528 adet Torymus Sinensis salınımı gerçekleştirilmiştir. Predatör böcek salınımı sonrasında yapılan bu biyolojik mücadelenin nasıl gerçekleşeceği, üreticilerimizin nelere dikkat etmeleri ve biyolojik mücadele yanında kültürel mücadele olarak üreticilerimizin nasıl davranmaları konularında İl Müdürümüz İbrahim Altıntaş, Aydın Orman İşletme Müdürümüz Engin Evcin, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürümüz Mehmet Hayri İlhan ile Köşk ilçesi Orman İşletme Şefi Ali Üreden tarafından gerekli bilgilendirmeler üreticilerimize yapılmıştır. Aydın ilimizde ilk defa yapılan bu biyolojik mücadelenin Kestane Gal Arısı ile mücadele konusunda İlimize önemli bir katkı sağlayacaktır” ifadeleri yer aldı.

Başkan Güler kestane hasadına katıldı Haber

Başkan Güler kestane hasadına katıldı

Aydın’ın Köşk ilçe belediye Başkanı Nuri Güler, ilçe ekonomisinin can damarı olan coğrafi işaretli kestane hasadına katılarak üretici ile birlikte kestane çırptı. Türkiye’nin en önemli kestane üretim merkezlerinden biri olan Aydın’da kestanenin ağaçlardan sofralara kadar uzanan meşakkatli yolculuğu başladı. Türkiye’de kestane üretiminin yüzde 40’ından fazlasının yapıldığı Aydın’da incirden sonra Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescillenen ikinci ürün olan kestane zor şartlarda hasat ediliyor. Hasat vaktinin gelmesiyle, üreticiler yaylalara çıkıp kestanelerini toplamaya başladı. Aydın’da Nazilli’den sonra en fazla üretimin yapıldığı Köşk ilçesinin bin 200 rakımlı Ahatlar Mahallesi’nde ise hasat heyecanı sürüyor. Bin rakımda hasat Köşk’ün marka değerleri arasında yer alan kestanenin katma değer kazanması için projeler üreten ve kestane şekeri işleme, paketleme ve kestane unu üretim tesisini hayata geçiren Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, üretimin en fazla yapıldığı bin rakımlı Ahatlar Yaylası’na çıkarak kestane çırptı ve topladı. Üretici ile hem sohbet eden hem de birlikte hasat yapan Başkan Güler, Köşk üreticisine destek için çok çalıştıklarını söyledi. Köşk Ahatlar Mahalle Muhtarı Ramazan Arkan, kestane üreticisi Muhammet Koçyiğit, kestane işçileri ile hasada katılarak çalışanlara yarım eden Başkan Güler, zor ve meşakkatli hasadın kestane üreticisine hayırlı olmasını diledi. Kestane işleme tesisi kuruldu Bölgedeki en değerli ürünlerin başında yer alan kestaneden, kestane şekeri ve kestane unu elde ederek ürüne katma değer sağlayacak olan tesis kurduklarını ifade eden Başkan Güler, 2023 yılı hasat sezonundayız. Kestanenin üretimi kolay değil zor. Bu dağlarda, yaylalarda bunların yetiştirilmesi ve hasat edilmesi çok büyük emek isteyen ürünlerimizden birisi. Aynı zamanda zorluğu kadar da gelirinin yüksek olduğu ve üreticisini memnun eden önemli ürünlerimizden, gelir kaynaklarımızdan birisi. Tabi ki bunun devamlılığını sağlayabilmek için katma değer elde etmek, ürünün daha değerlenmesi daha kıymetli satılabilmesi için biz de inşallah sezonda kestane ve unu ve kestane şekeri işlemek üzere fabrikamızı kurduk. Bu sezon haşatını yapacağımız kestanelerimizi bu fabrikamızda işleyeceğiz. Ayrıca şekerci adı da verilen özel tür kestanemiz Köşk yaylalarımızda oldukça fazla şekilde üretiliyor. Kestane denince belki başka iller akla gelebilir ama aslında kestane üretiminin en çok olduğu il Aydın’dır. Aydın ilinin içerisinde de en önemli üretim merkezlerinden biri de Köşk ilçemiz. Köşk ilçemizin rekoltesi Aydın içerisinde 2., 3. sırada yer almakta. O bakımdan burası da önemli bir gelir kaynakları arasında. Köşkümüzün gelirini, yaşam kalitesini arttıran, ticaretini hareketlendiren önemli gelir kaynaklarından birisi ve biz bunu çok önemsiyoruz. Hasadımızın da ilçemize ve ülkemize bereket getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Orman kestanesinden 50 milyar TL gelir elde edilmesi hedefleniyor Haber

Orman kestanesinden 50 milyar TL gelir elde edilmesi hedefleniyor

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ile Kastamonu Üniversitesi işbirliğinde özellikle sahil bölgesinde ormanlarda yapılacak çalışmayla kestaneden 50 milyar lira gelir sağlanması ve Türkiye’nin şu anda 50 bin ton olan defne üretiminin de sadece Kastamonu’da 150 bin tona çıkarılması hedefleniyor. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan “Cumhuriyetin 100. yılında Kastamonu Çalıştayı” öncesi son toplantı gerçekleştirildi. Orman Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sektör temsilcileri katıldı. “Kestaneyle ilgili yapılması gerekenleri yapsak 50 milyar lira gelir elde ederiz” Kestaneden 50 milyar lira gelir elde edilebileceğini söyleyen Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, “Kestane konusunda Türkiye’de Kastamonu’dan daha güçlü olan başka bir yer yok. Maalesef var olan kaynağın belki yüzde 10’unu bile değerlendiremiyoruz. Bu kaynakların daha verimli bir noktaya gelmesi için planlar yaptık. Mesela 16 bin 500 hektar kestane ormanımız var. Hiç müdahale görmemiş, insanların çoktandır gitmediği bir orman var. Buralara yeni yollar yaptık. Kestane ağaçlarını aynı mahalde yetişen kayın, karaçam ve göknar ağaçlarının yok ettiğini gördük. Kestane kalın meyveli bir ağaç. Sadece taç alanına düşen tohumdan yeni fidan yetişiyor. Düşünün kestaneyi, orman ekosisteminde tüketmeyen canlı yok. İnsanlar olarak biz de topluyoruz. Çimlenme sağlayacağınız tohum kaynağınız çeşitli sebeplerle tüketiliyor. Bu işin bir tarafı iken diğer taraftan son 70 yıldır kestanenin başına gelmeyen kalmadı. Mürekkep hastalığı, dal kanseri, bunların yok ettiği kestane ağaçlarının yerine işte aynı ekosistemin diğer bileşenleri o alanı işgal etti. Şimdi biz yaptığımız planlarla üniversitemizin de büyük desteğiyle Türkiye’ye örnek olma noktasında bir adım attık. Geçmişten günümüze kestanenin alanını tekrar kestaneye kazandırmak için yaptığımız planlar çerçevesinde ormanlara müdahale etmeye başladık. Kestanenin tekrar ayağa kalkması için ciddi çalışmalar başlattık. Bu konuda da yine insan kaynağına çok ihtiyacımız var. Tabi bu bir süreç, bu bir kere ormana yapılacak müdahaleyle başarılacak bir şey değil. Belki de 15-20 yılda 5-6 kere müdahale yaparak tekrar kestanenin sahaya hakim olmasını başaracağız” şeklinde konuştu. Kestanenin hem meyvesinin hem çiçeğinin çok kıymetli olduğunu belirten Sönmezoğlu, “Yeryüzünün en kıymetli balı, şifa kaynağıdır. Bu kıymetli kaynak bir başka toplumun elinde olsa gramını bin liraya satar. Ne yazık ki çok az üretiyor, ürettiğimizi satmak konusunda da iyi değiliz. Bir yerde üretimi arttırırken aynı anda bunun pazarlamasını yapmak, bunun endüstrisini oluşturmak, sanayisini oluşturmak da çok önemli. Biz ormancılar olarak ormana yaptığımız müdahalelerle daha fazla kestane ağacını rahata kavuşturmak istiyoruz. Etrafını açıp kestanenin daha geniş tepe yapısı oluşturmasını önemsiyoruz. Aynı şekilde kestane kök sistemini en derinlere kadar indirsin ki güçlü bir şekilde ayakta dursun. Hiçbir doğa olayı bizim kestaneye zarar veremesin. Rüzgar, kar bunlar bu ekosistemin vazgeçilmez gerçeklikleri. Onun için biz 16 bin 500 hektar kestane ormanlarını beklediğimiz düzeye getirdiğimiz zaman sadece kestane meyvesinden 500 milyon TL gelir elde etmemiz mümkün. Bu alanın tamamını bal üretimine uygun hale getirebilsek ve burada bilim adamlarımızla yapacağımız planlama çerçevesinde her noktaya, arı kovanları koymak suretiyle 16 bin 500 hektarlık alanın bize verebileceği kadar bal üretimi yapsak 50 milyar lira gelir elde ederiz. İnanın petrol tükenecek bir kaynaktır ama bu bitkiler, bu ağaçlar sürekli olarak bize meyve verir. Onun için sadece kestaneyle ilgili yapılması gerekenleri yapsak, emin olun şu 16 bin 500 hektar kestane ormanında Kastamonu’daki 880 bin hektar ormanda elde edeceğimiz hasılattan 10 kat daha fazla gelir elde etmemiz mümkün. Bunu da yapmak için mühendis, memur, kamu işçisinin yanı sıra o kıymeti ayağa kaldıracak insan kaynağıma ihtiyaç var. Yine biz devlet olarak elimizden gelen her şeyi yapalım. Uygun bal üretim alanları oluşturalım. Oralarda arıcılarımızın daha rahat arı kolonilerini yerleştirebileceği güvenli alanlar oluşturalım ama işte bir talep de olması gerekiyor. Bu talebin oluşması için bizler belli yerlerde örnek çalışmalar yapıyoruz. İnsanlar görsün, bu işe sahip çıksın diye” dedi. “Şu an Türkiye’nin defne üretimi 50 bin ton, sadece Kastamonu’da 150 bin ton defne üretebiliriz” Türkiye’nin yıllık defne üretiminin 50 bin ton olduğunu sadece Kastamonu’dan ise yıllık 150 bin ton defne üretilebileceğini belirten Sönmezoğlu, “Bölgemizde 10 bin hektar civarında defne alanı olduğunu değerlendiriyoruz. An itibarıyla 3 bin 600 hektarlık defne alanını rehabilite edilmesi doğrultusunda planlamalar yaptık ve 4 yıldır çalışıyoruz. Bu sene defne üretimimizin 4 bin ton veya biraz daha üstünde gerçekleşmesini bekliyoruz ki 250-300 tonlardan buralara geldik. Şu an planlama yaptığımız alanda biz uygulamalarımızı gerçekleştirebilsek 2 yıl dönüşümle defneyi hasat etme imkanımız olacak. Yapacağımız çalışmalarla alanı büyük ölçüde defneye bıraktığımız için defnenin yaşadığı çevrede birçok meyve ağacı da var. Koca yemiş, alıç, elma, armut, kiraz, üvez gibi birçok meyve veren ve çiçek açan ağaçlar. Yine kısmen kestane. Bu defne üretim alanları aynı zamanda bal üreteceğimiz alanlar da olabilir. Yani çok yönlü gelir elde edeceğiniz kıymetli alanlarınız oluyor. 10 bin hektar alanda gerekli rehabilitasyon çalışmalarını yapsak yılda 5 bin hektar alanda defne hasadı yapsak, normalde defne şu an mevcut şartlarda 3 yılda bir hasat ediliyor ama biz alanı defneye büyük ölçüde terk ettiğimizde aldığı bol ışık sayesinde 2 yılda olgunlaşacak. Bizim geçmiş tecrübelerimiz uygun bir şekilde rehabilite edilmiş bir hektar, defne alanından 30 ton defne üretmek mümkün. Şu an Türkiye’nin defne üretimi 50 bin ton. Sadece Kastamonu’da 150 bin ton defne üretebiliriz. Yılda 15-20 bin ton civarında defneyi çeşitli işlemlerden geçirip dünyaya pazarlayan komşumuz Bartın’da bir tesis var. Burada 250 insan çalışıyor. Tüketim ürünleri, çeşitli kozmetik ürünler de yapmışlar. Şimdi tüm bunları sahil bölgesi için hareketlendirsek şu an Kastamonu’nun nüfusu 380 bin, sadece sahile 350-400 bin yeni insanın gelme ihtiyacı olabilir” diye konuştu. “Defnede orman köylüsü kilogram başına 5 TL kazanacak” Defne üretiminde orman köylüsünün kilogram başına 5 TL kazanacağını söyleyen Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ise, “Bir tarafta kamu yani üretimi yapan, diğer tarafta orman emvalini katma değerli ürüne dönüştüren ve istihdam noktasında kamuyla birlikte birçok kişiye istihdam sağlayan ve hammadde olduğu takdirde kapasitesini arttırmak isteyen sektör temsilcileri var. Diğer tarafta maalesef bizim her zaman göz ardı ettiğimiz ama büyük bir potansiyele sahip olduğumuz odun dışı orman ürünleri noktasında alacak çok yolumuz var. Odun dışı orman ürünleri noktasında dünyadaki pazarın 110-120 milyar dolar civarında olduğu ifade ediliyor. Türkiye biyoçeşitlilik açısından Avrupa’nın 3’te birine sahip ama bu pastadan aldığımız pay 1 milyar dolar bile değil. Bunu düşünmemiz lazım. Sahil bölgesinde 800 hektar alanda defne rehabilitasyon çalışması başladı. Bu çok değerli bir çalışmadır. 800 hektar sonrasında 2 bin 700 hektara çıkarıldı ve nihayetinde 5 bin hektar oldu. Defnede orman köylüsü kilogram başına 5 TL kazanacak. Bir günde bir aile bir ton üretebiliyor. Tersine göçü sağlayabilecek bir proje. Buna sahip çıkmamız lazım. Biz bunu anlatamıyoruz. Lütfen bu projeye destek olalım. Vatandaş olmadan bu üretilmiyor, katma değere dönüşemiyor. Kestane balı üzerinde çalışıyoruz. Kestane balının değeri ortada. Bunun içinde insan gücü lazım. Fakat sahip olduğumuz potansiyeli hak ettiği üretime getiremedik. Nedeni iş gücü. Yapmamız gerekenler; hammadde tedarikini belli bir noktaya getirmek, sanayinin ihtiyacını karşılamak. İşgücü noktasında sektörde çalışacak işgücü yetersizliğini ortadan kaldırmak. Yeni sanayi alanlarının ilimize kazandırılması. Bu bütün Kastamonu’nun görevi. Hep birlikte olalım, Kastamonu’nun var olan potansiyelini ekonomiye kazandıralım” dedi.

Kastamonu’da kışın habercisi kestane, pazara indi Haber

Kastamonu’da kışın habercisi kestane, pazara indi

Kışın habercisi olan kestane 150 lirada satılıyor. Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde orman köylüsünün geçim kaynağı arasında yer alan kestane, ormanlık alanlardan toplanmaya başlandı. Ormandan toplanan kestaneler, İnebolu’da Salı günleri kurulan halk pazarında satışa sunuldu. Kilosu 150 liradan alıcı bulan kestanenin fiyatının yüksek olmasına rağmen vatandaşlardan çıkar çıkmaz rağbet gördü. Kış aylarında sobaların üzerinde kavrularak kebabı da yapılan kestanenin bollaşmasıyla birlikte fiyatının da düşmesini bekleniyor. Katıl gal arısı, kestanenin verimini düşürdü Ormanlık alandan topladığı kestaneleri İnebolu’da kurulan halk pazarında satan Hüseyin Başoğlu, “İlçemiz halk pazarına yılın ilk kestanesini getirdik ve kestane hasadımız başlamıştır. Kestane, bu sene gayet az olduğundan kestane ağacına çıkarak kilo şeklinde topluyoruz. Halk arasında ‘katil arı’ olarak bilinen gal arısı kestane ağaçlarını ve bal üretimini olumsuz etkiledi. Zararlı gal arısının tek konakladığı yer kestane ağaçları olurken, katil arının verdiği zarar yüzünden kestane rekoltesi ile kestane balı üretimi ciddi oranlarda azaldı. Ayılar bahçemizdeki meyve ve ağaçlarını büyük zarar verdi. Köylerimizde bahçelerimizde geceleri nöbet tutar hale geldik. Devletimizin bu ayı olayına biran önce çözüm bulmasını istiyoruz. Devlet bizlerin yanında ise inşallah ona da bir çözüm bulunur” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.