TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kestane Üretimi

AGRONEWS - Kestane Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kestane Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

OMÜ, Gal Arısına Dayanıklı Kestane Çeşitlerinin Hasadına Başladı Haber

OMÜ, Gal Arısına Dayanıklı Kestane Çeşitlerinin Hasadına Başladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, gal arısına dayanıklı kestane çeşitlerinin hasadına başladı. Atakum ilçesi Kaya Güney Mahallesi'nde bulunan Ali Nihat Gökyiğit Araştırma Merkezi’nde yetiştirilen ve Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen Akyüz, Ali Nihat, Betizak ve Macit 55 çeşitleri özellikle iri taneleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdar, Akyüz ve Ali Nihat çeşitlerinin gal arısına karşı tamamen dayanıklı olduğunu, Macit 55 çeşidinin ise bir miktar hassas olduğunu belirtti. Betizak çeşidinin hem gal arısına hem de kestane kanserine tam dayanıklı olduğunu ve bu nedenle büyük önem taşıdığını vurguladı. Melezleme Çalışmaları ve Yeni Çeşitler Prof. Dr. Ümit Serdar, gal arısına hassas olan Marigoule çeşidinin yerine gal arısına dayanıklı yeni türler geliştirmek için melezleme çalışmaları yürüttüklerini, böylece geç olgunlaşan ve daha dayanıklı çeşitler elde etmeyi amaçladıklarını açıkladı. Ayrıca yetiştirilen kestanelerin soğuk hava deposunda muhafaza edilmesinin lezzetini artırdığı ifade edildi. OMÜ Ziraat Fakültesi, 2010 yılından bu yana 20 dönümlük alanda yaklaşık 300 kestane ağacı üzerinde araştırmalarını sürdürüyor. Bu yeni geliştirilen kestane fidanları, fakülteden temin edilebiliyor.

Aydın’da ilk kez denendi, kestane üreticisine umut oldu Haber

Aydın’da ilk kez denendi, kestane üreticisine umut oldu

Geçtiğimiz yıl 24 bin tona yaklaşan kestane üretimi ile Türkiye’de birinci sırada yer alan Aydın’da, kestane gal arısı ile mücadele çerçevesinde ilk kez dağıtılan ve salınımı yapılan avcı böcekler, üreticilere umut olacak. Kestane üretiminin önemli kısmının karşılandığı Aydın’da kestane ağaçlarındaki dal kanseri ve gal arısı hastalıkları üreticilerin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Hastalıkların önüne geçmek için ilgili kurumların işbirliği ile ciddi çalışmalar yapılırken, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde de Aydın’da ilk kez olan uygulamayı gerçekleştirdi. Pilot bölge olarak belirlenen Efeler ilçesi Eğrikavak Mahallesi’nde kestane gal arısı ile biyolojik mücadele çerçevesinde 528 adet predatör böceklerin salınımı gerçekleştirildi. Avcı böcekler olarak da bilinen predatörlerin salınımıyla birlikte biyolojik mücadelenin üreticilere umut olması bekleniyor. Konu ile ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Aydın ilimiz 2022 TÜİK rakamlarına göre 7 bin 824 hektar ekili alanı ve 23 bin 439 ton kestane üretim miktarı ile ülke sıralamasında 1. sırada yer almaktadır. Üretim miktarımızın ülke üretim miktarının yüzde 29’una tekabül etmekte olup, 2022 yılında 4 bin 57 ton 2023 yılında ise 2 bin 240 ton kestane yurtdışına ihraç edilmiş ve 7,8 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Aynı zamanda Aydın Kestanesi Avrupa Birliği tescilli Coğrafi İşaret almış ürünümüzdür. Kestane ilimizin belli bölgelerinde özellikle Efeler, Köşk, Sultanhisar ve Nazilli ilçelerimizde üreticilerimiz için önemli bir geçim kaynağını oluşturmaktadır. Kestanenin en önemli zararlısı olan Kestane Gal Arısı Çin orjinli olup, günümüzde Japonya, ABD, Kore ve Avrupa’ da üretim alanlarını tehdit etmektedir. Halihazırda Kestane Gal Arısının kimyasal mücadelesi mümkün bulunmamaktadır. 2005 yılında ülkemize girdiği tahmin edilen bu zararlıya karşı yapılabilecek en önemli mücadele biyolojik mücadele olarak öne çıkmaktadır. Bugün bu amaçla Muğla Orman Bölge Müdürlüğümüz ile ortaklaşa olarak İlimizde ilk defa Efeler İlçemiz Eğrikavak Mahallesinde Kestane Gal Arısı biyolojik mücadelesinde paratizoit organizma olan 528 adet Torymus Sinensis salınımı gerçekleştirilmiştir. Predatör böcek salınımı sonrasında yapılan bu biyolojik mücadelenin nasıl gerçekleşeceği, üreticilerimizin nelere dikkat etmeleri ve biyolojik mücadele yanında kültürel mücadele olarak üreticilerimizin nasıl davranmaları konularında İl Müdürümüz İbrahim Altıntaş, Aydın Orman İşletme Müdürümüz Engin Evcin, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürümüz Mehmet Hayri İlhan ile Köşk ilçesi Orman İşletme Şefi Ali Üreden tarafından gerekli bilgilendirmeler üreticilerimize yapılmıştır. Aydın ilimizde ilk defa yapılan bu biyolojik mücadelenin Kestane Gal Arısı ile mücadele konusunda İlimize önemli bir katkı sağlayacaktır” ifadeleri yer aldı.

Başkan Güler kestane hasadına katıldı Haber

Başkan Güler kestane hasadına katıldı

Aydın’ın Köşk ilçe belediye Başkanı Nuri Güler, ilçe ekonomisinin can damarı olan coğrafi işaretli kestane hasadına katılarak üretici ile birlikte kestane çırptı. Türkiye’nin en önemli kestane üretim merkezlerinden biri olan Aydın’da kestanenin ağaçlardan sofralara kadar uzanan meşakkatli yolculuğu başladı. Türkiye’de kestane üretiminin yüzde 40’ından fazlasının yapıldığı Aydın’da incirden sonra Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescillenen ikinci ürün olan kestane zor şartlarda hasat ediliyor. Hasat vaktinin gelmesiyle, üreticiler yaylalara çıkıp kestanelerini toplamaya başladı. Aydın’da Nazilli’den sonra en fazla üretimin yapıldığı Köşk ilçesinin bin 200 rakımlı Ahatlar Mahallesi’nde ise hasat heyecanı sürüyor. Bin rakımda hasat Köşk’ün marka değerleri arasında yer alan kestanenin katma değer kazanması için projeler üreten ve kestane şekeri işleme, paketleme ve kestane unu üretim tesisini hayata geçiren Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, üretimin en fazla yapıldığı bin rakımlı Ahatlar Yaylası’na çıkarak kestane çırptı ve topladı. Üretici ile hem sohbet eden hem de birlikte hasat yapan Başkan Güler, Köşk üreticisine destek için çok çalıştıklarını söyledi. Köşk Ahatlar Mahalle Muhtarı Ramazan Arkan, kestane üreticisi Muhammet Koçyiğit, kestane işçileri ile hasada katılarak çalışanlara yarım eden Başkan Güler, zor ve meşakkatli hasadın kestane üreticisine hayırlı olmasını diledi. Kestane işleme tesisi kuruldu Bölgedeki en değerli ürünlerin başında yer alan kestaneden, kestane şekeri ve kestane unu elde ederek ürüne katma değer sağlayacak olan tesis kurduklarını ifade eden Başkan Güler, 2023 yılı hasat sezonundayız. Kestanenin üretimi kolay değil zor. Bu dağlarda, yaylalarda bunların yetiştirilmesi ve hasat edilmesi çok büyük emek isteyen ürünlerimizden birisi. Aynı zamanda zorluğu kadar da gelirinin yüksek olduğu ve üreticisini memnun eden önemli ürünlerimizden, gelir kaynaklarımızdan birisi. Tabi ki bunun devamlılığını sağlayabilmek için katma değer elde etmek, ürünün daha değerlenmesi daha kıymetli satılabilmesi için biz de inşallah sezonda kestane ve unu ve kestane şekeri işlemek üzere fabrikamızı kurduk. Bu sezon haşatını yapacağımız kestanelerimizi bu fabrikamızda işleyeceğiz. Ayrıca şekerci adı da verilen özel tür kestanemiz Köşk yaylalarımızda oldukça fazla şekilde üretiliyor. Kestane denince belki başka iller akla gelebilir ama aslında kestane üretiminin en çok olduğu il Aydın’dır. Aydın ilinin içerisinde de en önemli üretim merkezlerinden biri de Köşk ilçemiz. Köşk ilçemizin rekoltesi Aydın içerisinde 2., 3. sırada yer almakta. O bakımdan burası da önemli bir gelir kaynakları arasında. Köşkümüzün gelirini, yaşam kalitesini arttıran, ticaretini hareketlendiren önemli gelir kaynaklarından birisi ve biz bunu çok önemsiyoruz. Hasadımızın da ilçemize ve ülkemize bereket getirmesini temenni ediyorum” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.