TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kilis

AGRONEWS - Kilis haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kilis haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kilis’te en acı hasat başladı Haber

Kilis’te en acı hasat başladı

Türkiye’nin biber üretimi açısından 2’inci üretim merkezi olan sınırın sıfır noktasındaki Kilis’te acı biber hasadı başladı. Türkiye’nin biber üretiminde 2’inci sırada bulunan sınır kent Kilis’te, acı biber hasadı başladı. Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Kayseri başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin biberi Kilis’ten gidiyor. ‘‘Rekoltesi ve fiyatlar çok düşük’’ Baharatlık biber üretiminde Türkiye’nin önemli kırmızı biber üretim merkezlerinden biri olan Kilis’te biber hasadının ve kurutmalık işlemlerinin başladığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘İlimizin önemli geçim kaynaklarından olan kırmızı biberin baharatlı biberin acının hasadı başladı. her geçen gün üretim alanı artan kırmızı biber şu anda ilimizde 24 bin dekar alana kadar üretim alanı arttı. Bu yıl rekolte fiyatlar çok düşük. Kırmızı biberin kendisi acıyken fiyatlarının da düşük olması üreticiyi üzmüş durumda. Musabeyli ilçesine bağlı Hasaceli köyünde 14 tane toz ve salça fabrikası bulunmaktadır. Bu köy ekmeğini tamamen açıdan çıkartıyor. Bu köy, baharatlık ve salçalık üretiminde tersine göç başlatan köydür. Geçen sene 25 TL’den satışa çıkan kırmızı biber bu sene 16 TL’den alıcı buluyor’’ dedi. ‘‘Baba mesleği olan çiftçiliği kavurucu sıcak altında yapıyoruz’’ Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 40 dereceleri bulan sıcaklarda tarlada kırmızı acı biber hasadı yaptıklarını söyleyen çiftçi Hüseyin Taş, ‘‘ Baba mesleği olan çiftçilikte gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Geçen sene kurutmalık olarak hasadını yaptığımız acı biberde yüzde yüz verimliyken fiyatlar bu seneye göre çok yüksekte. Bu sene biber kalitesi ve fiyatımız çok düşük. Bu yıl kuru biberi 80 TL’ye alan yok. Yaş biberi ise 15 ile 18 TL arasında alıyorlar bu da biz çiftçileri çok üzüyor. Aradaki makas payından dolayı çiftçilerimiz şu anda çok mağdur. Geçen sene çalışan bir işçi 250 TL alırken, bu sene 500 ile 600 TL’ye çalışıyor. Ben baba mesleğini devam ettirirken köyümüzdeki yeni gençlere örnek oluyorum ama tarla son zamanlarda kazanmıyor. Kalite ve verim çok düşük, işçilik çok pahalı yetkili kişilerden buna el atılmasını istiyorum’’ diye konuştu.

In Kilis, grape harvesting has begun at the zero point of the border Haber

In Kilis, grape harvesting has begun at the zero point of the border

The price of grapes is 16 TL per kilogram at the field and 40 TL or more in markets. In Kilis, a border town and one of Turkey's important viticulture regions, harvesting of the "Kilis Rooster Black" grape variety began under scorching temperatures of up to 42 degrees Celsius. The price of the harvested grapes is 16 TL per kilogram in the field, while in markets it is sold for 40 TL and above. Some grape producers are considering drying their grapes due to low prices, while it has been reported that drought and disasters have led to a reduced yield in Musabeyli district and its villages, where this grape variety is more widely grown. “Kilis Rooster Black Shouldn't Be Forgotten” Güven Özdemir, Chairman of the Kilis Chamber of Agricultural Engineers, mentioned that harvesting has begun under the intense 42-degree heat in Kilis, a border town with Syria. He noted that due to climatic conditions, the reduced grape yield might lead to higher prices. Özdemir stated, "In Kilis, which is located on the border with Syria, we produce grapes on 160,000 decares of land. This year, as is the case across Turkey, the yield in Kilis is very low, and our price expectations are high. Last year, grape producers suffered losses. Farmers have had the worst harvests this year and have faced losses across all products. Crops such as eggplant, tomatoes, peppers, onions, and pistachios grown in this region are also facing damage. While harvested grapes are being sold for 16 TL in the field and 40 TL or more in markets, we expect dried grapes to reach 200 TL.” "Harvesting Under Scorching Heat" Producer Mustafa Aytekin mentioned that they start their work at dawn and harvest grapes in 42-degree temperatures, saying, "We head to the fields early in the morning and work under 42 degrees, but we are not getting the returns for our labor. This year, the declared price of harvested grapes is 16 TL, which does not even cover our costs. As grape producers, we expect the price to be 20 TL, and the very low grape prices are a significant issue for us. The harvest has just begun, and if prices do not rise, it will be a problem."

Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı Haber

Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı

Üzümün kilosu tarlada 16, marketlerde ise 40 TL’den alıcı buluyor. Türkiye’de önemli bağcılık bölgelerinden biri olan sınır kenti Kilis’te, horoz karası cinsi üzümünün hasadına 42 dereceyi bulan sıcaklıkta başlandı. Hasat edilen üzümün kilosu tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerinden satılıyor. Üzüm üreticilerinin bir kısmı fiyatların düşük olması nedeniyle üzümlerini kurutmalık olarak değerlendirmek isterken Musabeyli ilçesi ve köylerinde daha fazla yetiştirilen üzümde, kuraklık ve afetlerden dolayı rekoltenin düşük olduğu bildirildi. "Kilis horoz karası olmasın gönül" Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 42 derece kavurucu sıcağın altında hasadın başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, iklim şartlarından dolayı düşük rekolte olan üzümde fiyatların yükselebileceğini dikkat çekti. Özdemir, "Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 160 bin dekar alanda üzüm üretimi yapmaktayız. Bu yıl Türkiye genelinde olduğu gibi Kilis’te de rekolte çok düşük, fiyat beklentimiz yüksek. Geçen yıl üzüm üreticileri zarar etti. Çiftçiler bu yıl en kötü hasatları yaptı ve tüm ürünlerde zarar etti. Bu bölgede yetiştirilen patlıcan, domates, biber, soğan ve fıstık olmak üzere zarar ederek çalışmalarına devam diyor. Hasadı yapılan üzüm tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerine alıcı bulurken kurutulmuş üzümde beklediğimiz fiyat ise 200 TL’’ dedi. "Kavurucu sıcak altında hasat yapıyoruz" Günün ilk ışıklarıyla birlikte tarım işçileriyle tarlaların yolunu tutarak 42 derece sıcaklıkta üzüm hasadı yaptıklarını söyleyen üretici Mustafa Aytekin, "Sabah erken kalkarak tarlaların yolunu tutuyoruz ve 42 derece sıcaklıkta çalışarak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu yıl hasadı yapılan üzümde açıklanan fiyat 16 TL ve bizim masrafımızı dahi karşılamıyor. Üzüm üreticileri olarak beklentimiz 20 TL ve üzüm fiyatlarının çok düşük olması bizim için büyük sıkıntı. Hasat yeni başladı. Fiyatlar yükselmez" diye konuştu.

Gaziantep’te baklavalık boz Antep fıstığı hasadı başladı Haber

Gaziantep’te baklavalık boz Antep fıstığı hasadı başladı

Gün ışığıyla fıstık tarlalarına giden işçiler, gün batımına kadar 40 derecelik sıcağa rağmen damakları lezzetlendiren baklavalık boz Antep fıstığını hasat ediyor. Türkiye’de fıstık üretiminin yaklaşık yüzde 90’ının karşılandığı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde havaların iyice ısınmasının ardından çiftçileri hasat telaşı sardı. Başta Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa olmak üzere Türkiye’nin 50’yi aşkın ilinde üretilen Antep fıstığında son yılların en yüksek rekoltesi beklenirken Antep fıstığının adıyla özdeşleştiği Gaziantep’te de ilk mahsul olan baklavalık ’boz fıstık’ hasadı başladı. Gastronomi şehri Gaziantep’in coğrafi işaret tescilli ürünü olan Antep fıstığında, baklavalık boz fıstığın toplanmasıyla başlayan hasat, kırmızı ben hasadı ile devam edecek. Antep fıstığı 40 derecelik sıcakta hasat ediliyor Geçen yıla oranla rekoltenin yüksek olduğu Antep fıstığında "boz" olarak adlandırılan fıstığın hasadına ilk olarak Karkamış ve Oğuzeli ilçesindeki Barak Ovası’nda başlandı. Hasadın yoğun olarak yapıldığı Oğuzeli ve Karkamış ilçesinde fıstık üreticileri, hummalı bir çalışma ile bu yılki hasada başladı. Özellikle baklava yapımında kullanılan ve ’boz fıstık’ olarak da adlandırılan çeşidin hasadı, sabah saatlerinde gruplar halinde fıstık bahçelerine giden işçiler tarafından yapılıyor. İşçilerin, 40 dereceyi aşan sıcaklıkta günlük yaklaşık 10 saat çalışarak ağaçların altlarına branda açıp, dallardan elleriyle tek tek topladıkları fıstıklar, çuvallara konularak traktörlere yüklendikten sonra salkımlarından ayrıştırılmak üzere fıstık işletme tesislerine götürülüyor. “Bereketli bir hasat dönemindeyiz” Adını Gaziantep’ten alan bölgenin ve kentin önemli tarımsal ürünlerinden olan Antep fıstığında hasat heyecanı yaşanırken Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, Oğuzeli ilçesinin kırsal Dokuzyol Mahallesi’ndeki hasada katıldı. Çiftçilerle birlikte fıstık toplayan Karayılan, Gaziantep’in ’yeşil altını’ olan Antep fıstığı hasadının bu yıl çok bereketli başladığını söyledi. Bu yıl Antep fıstığında son yılların en yüksek rekoltesinin beklendiğini bildiren Karayılan, “Antep fıstığı hasadı için Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinin Dokuzyol Mahallesi’ne geldik. Bereketli bir hasat dönemindeyiz. ’Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz’ derler. Evet, biz de bereketli topraklarda ’Gaziantep hep bereket’ diyoruz. Yeşil altın Gaziantep’in Avrupa Birliği’nden coğrafi işaretini almış olan ilk ürünüdür. Antep fıstığı Gaziantep’in altyapısını oluşturuyor. Çünkü ham madde buradan çıkmış oluyor. Şu anda boz olarak hasat için fıstık bahçesindeyiz. Boz fıstık hasat ederken içinden çıkaracağımız boz içi Antep fıstığını en güzel şekilde Antep baklavası ile buluşturarak bereketli bir ürün elde ediyoruz. Bu yıl verimli bir yıl olduğu için bu verimli yılda hasat da tüm güzelliğiyle devam ediyor. Rekolte açısından da geçmiş yıllara oranla baktığımızda bu sene çok daha verimli bir yıl geçiriyoruz. Çiftçilerimizin ürünün bereketli olması için her zaman çiftçilerimizle birlikte sahadayız ve çiftçimizin emrindeyiz. Bereketli bir yıl, bereketli bir sezon, bereketli bir Gaziantep ve bereketli bir Antep fıstığı bahçesinde hasat yapılıyor” dedi. “Bu sene maşallah Antep fıstığında hasat çok güzel” Çiftçi Mehmet İşbilir de rekolteden memnun olduklarını belirterek, “Bu sene maşallah Antep fıstığında hasat çok güzel. 50 yaşındayım ilk defa bu kadar ürün elde ettik. Maşallah bu sene çok güzel rekolte var. Şu anda baklavada kullanılan boz fıstığı hasat ediyoruz. Boz fıstık hasadından sonra da inşallah kırmızı fıstık hasadı başlayacak” diye konuştu.

Kilis’te fiyatı altın ile yarışan boz fıstığın hasadı başladı Haber

Kilis’te fiyatı altın ile yarışan boz fıstığın hasadı başladı

Kilis’te yeni mahsul Antep fıstığından önce toplanan ve ‘boz’ olarak bilenen tam olgunlaşmamış iç fıstığın hasadı başladı. Gaziantep başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilen ‘boz’ Antep fıstığının hasadına Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te başlandı. Kilis’te fıstık üreticileri, ağaçlara merdivenle çıkarak kızarmamış fıstıkları topluyor. Yeşil altın hasadının bu ay içerisinde tamamlanması beklenirken giderek üretim alanı artan Antep fıstığı üretiminde Türkiye’de 7. sırada bulunuyor. Kent genelinde geçen seneye göre 2 bin dönüm araziye daha ekilen Antep fıstığı, bu sene 77 bin dekar alanda üretimi yapılıyor. 1 milyon 500 bin ağaçla ülke ekonomisine katkı sağlayan Antep fıstığında var yılında fiyatlar üreticilerin yüzlerini güldürdü. "Altınla yarışan boz fıstığın hasadı başladı" Antep fıstığı hasadında Türkiye’de 7. sırada olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Üreticilerimizin önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının ilk boz fıstık hasat Kilis’te başladı. Kent genelinde her geçen gün üretim alanı artmakta olan Antep fıstığı bu yıl üretim alanımız 77 bin dekar alana kadar çıkmaktı. Rekolte ise geçen yıla göre çok yüksek iki katı kadar rekoltemiz var. Geçen sene 2 bin 500 ton aldığımız hasatta bu sene 5 ile 6 bin ton rekolte beklentimiz var. Bu da üreticilerimiz için güzel bir durum. Şu anda boz fıstık 130 TL’den alıcı buluyor. Hem verim hem rekolte fiyatı üreticimizin yüzünü güldürüyor. Çiftçilerimiz 45 derece sıcaklıkta fıstık bahçelerinde hasat yapmaktadır. Bir kilogram boz fıstık da yaklaşık olarak 350 gram iç fıstık elde ediliyor" dedi. Yeşil altında hasadın başladığını söyleyen Çiftçi Mehmet Canbakış, "40 dereceye kadar ulaşan hava sıcaklarına aldırış etmeden fıstık bahçemizde boz fıstık hasadına başladık. Hasadın başlamasıyla birlikte 130 TL’den başlayan fiyatlar şimdiden yüzümüzü güldürmeyi başardı. Geçen seneye göre bu yıl rekoltemiz çok yüksek’’ şeklinde konuştu. "Okulumu seviyorum ama babama da yardım etmek zorundayım" 4. sınıf öğrencisi Çiğdem Canbakış, "Kışın okula gidiyorum yazın da babam annem ve kardeşlerimle birlikte tarlada çiftçilik yapıyoruz. Havalar çok sıcak ve bu sıcak havalarda babam çok zorlanıyor ama yine de evimizin ihtiyacını karşılamak için burada çalışmak zorunda. Sabahın erken saatlerinde kalkıyorum ve öğlen saatlerine kadar hep birlikte burada hasat yapıyoruz. Okulumu çok seviyorum ama babama ve aileme yardım etmek zorundayım" diye konuştu.

Kilis’te çiftçilerin zorlu mesaisi bayramda da devam ediyor Haber

Kilis’te çiftçilerin zorlu mesaisi bayramda da devam ediyor

Kilis’te Kurban Bayramı’nda hasat yapan hububat üreticileri, yüksek rekolte beklentisiyle adeta çifte bayram sevinci yaşıyor. Kilisli çiftçilerin yeni sezon hazırlıkları devam ederken, hububat üreticileri tarlalarına ektikleri buğday, arpa ve mercimek gibi temel tarım ürünlerinin hasadı gerçekleştiriyor. Kilis’in Polateli, Musabeyli ve Elbeyli ilçelerindeki bereketli hasat bayramda da devam ediyor. Bu hububat veriminde önemli bir artış bekleniyor. Üreticiler, umutla bekledikleri bereketli hasat için Kurban Bayramı’nda da ara vermeden çalışmalarını sürdürüyor. Kurban Bayramı’nda da hiç ara vermeden çalıştıklarını söyleyen Çiftçi Ümit Yaşar Şahan, ‘‘Bu sezon hububat hasadının Kurban Bayramına denk gelmesiyle birlikte gece gündüz demeden hasada devam ediyoruz. Çiftçinin ekinine bir zarar gelmemesi için sabahın erken saatlerinde başlayan mesai gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor’’ dedi. Yağışların bol olmasıyla birlikte verimlerin artmasıyla birlikte çifte bayram yaşadıklarını dile getiren Çitçi Kemal Uğur, ‘‘Bu sezon bol yağan yağışlardan dolayı verimimiz çok güzel. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı 10 TL olan fiyat biz çiftçilere düşük geldi. Ülke genelindeki vatandaşlar bayram tatilini yaparken, biz üreticiler çalışmaya devam ediyoruz’’ şeklinde konuştu. ‘‘150 bin dekar alanda hasat devam ediyor’’ 150 bin dekar alanda buğday ve arpa üretimi yapıldığına söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Kurban Bayramı tatilinde herkes bayramı iyi bir şekilde yaşarken, çiftçilerimiz sahalarda üretime devam etmektedir. Fiyat konusunda çiftçilerimiz mağdur ama verim konusu ise çiftçilerimizin yüzünü güldürmeyi başardı. Çiftçilerimizin beklediği fiyat 15 TL iken açıklanan fiyatların 10 TL olması üreticilerimizi üzdü’’ diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.