TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kilis

AGRONEWS - Kilis haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kilis haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Altın Fiyatları Arttı, Sahtecilik Vakaları Çoğaldı Haber

Altın Fiyatları Arttı, Sahtecilik Vakaları Çoğaldı

"Sahtecilerin İştahı Kabardı" Bilik, altın fiyatlarının yükselmesiyle sahtecilik yapanların da daha cesur hale geldiğini vurgulayarak, "Bir yüzük ya da zincir 25 bin ila 50 bin lirayı bulabiliyor. Bu durum dolandırıcıların iştahını kabartıyor" dedi. "İki Haftada Bir Sahte Altın Vakası Görüyoruz" Sahte altının genellikle 22 ayar gibi gösterildiğini belirten Bilik, "Renk verilerek sahte zincirin üzerine 916 milyem damgası vuruluyor. Böylece ürün, gerçek 22 ayar altın gibi piyasaya sürülüyor. Kuyumcu esnafımız sık sık bu durumla karşılaşıyor. Neredeyse iki haftada bir sahte altın olayı yaşıyoruz ve hemen emniyet birimlerine bildiriyoruz" ifadelerini kullandı. Sahte Altın Nasıl Anlaşılır? Bilik, kuyumcuların mihenk taşları ve analiz evlerinde yaptıkları testlerle sahte altını tespit ettiklerini belirtti. "Kilis’te bulunan ayar ve analiz evimizde bu sahteciliği ortaya çıkarıyoruz. Emniyet de bu konuda titizlikle çalışıyor" dedi. Vatandaşlara Uyarı: "Altını İyi Araştırın" Bilik, sahte altınların genellikle küçük bir kısmının gerçek altın, geri kalanının ise tamamen sahte olduğunu belirterek vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulundu. "Sahte altın yakıldığında, sahte kısımlar siyahlaşarak ortaya çıkar. Bu nedenle altın alırken mutlaka güvenilir yerlerden ve belgeli olarak alışveriş yapılmalı" diye konuştu.

Kilis’in Horoz Karası Üzümünün Sofralara Zorlu Yolculuğu Başladı Haber

Kilis’in Horoz Karası Üzümünün Sofralara Zorlu Yolculuğu Başladı

Kilis, Suriye sınırında yer alan bir kent olarak, tescilli ürünleri arasında ‘Horoz karası üzümü’ ile dikkat çekiyor. Üzüm hasadı, bağ makasıyla teveklerden kesilen üzümlerin özenle ayrılmasıyla başlıyor. Sağlam üzümler, potasyum, soda ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak, daha sonra hazırlanan sergi alanlarında 7 ile 10 gün boyunca güneş altında kurutuluyor. Üreticilerin Geçim Kaynağı Kilis karası, hasat aşamasından işlenmesine kadar her aşamada üreticilere katkı sağlıyor. Bu üzüm çeşidi, bölgenin verimli topraklarında yıllardır üretiliyor. 2020 yılında devlet desteğiyle kurulan Üzüm Birliği, hem iç hem de dış piyasaya ihracat yaparak bu ürünü kış aylarının vazgeçilmezi haline getiriyor. Horoz karası üzümü, güneş altında bekletilerek kurutulduktan sonra siyah inci olarak anılıyor. Üzüm Üreticileri Birliği'nin Çabaları Üzüm Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Yalçın, sezon boyunca yaklaşık 300 ton üzüm işlediklerini belirtti. Birlik, 2021 yılında faaliyete geçti ve GAP İdaresi, İpek Yolu Kalkınma Ajansı, Kilis Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak kuruldu. Yalçın, “Kilis’in adı ve coğrafyasıyla birleşen ‘Horoz Karası üzümü’nün zahmetli yolculuğu devam ediyor. 44 kişilik bir ekiple 2 vardiya çalışarak, hedefimiz 500 ile 600 ton arasında üretim yapmak,” dedi. Pazar Hedefleri Kurutulan üzümler, İstanbul, Ankara, Bursa ve Trabzon gibi büyük şehirlere gönderilerek iç piyasaya sunuluyor. Üzüm Birliği, hem iç hem de dış piyasada bu tescilli ürünün tanıtımını yaparak Kilis’in tarımına değer katmayı sürdürüyor.

Kilis’te en acı hasat başladı Haber

Kilis’te en acı hasat başladı

Türkiye’nin biber üretimi açısından 2’inci üretim merkezi olan sınırın sıfır noktasındaki Kilis’te acı biber hasadı başladı. Türkiye’nin biber üretiminde 2’inci sırada bulunan sınır kent Kilis’te, acı biber hasadı başladı. Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Kayseri başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin biberi Kilis’ten gidiyor. ‘‘Rekoltesi ve fiyatlar çok düşük’’ Baharatlık biber üretiminde Türkiye’nin önemli kırmızı biber üretim merkezlerinden biri olan Kilis’te biber hasadının ve kurutmalık işlemlerinin başladığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘İlimizin önemli geçim kaynaklarından olan kırmızı biberin baharatlı biberin acının hasadı başladı. her geçen gün üretim alanı artan kırmızı biber şu anda ilimizde 24 bin dekar alana kadar üretim alanı arttı. Bu yıl rekolte fiyatlar çok düşük. Kırmızı biberin kendisi acıyken fiyatlarının da düşük olması üreticiyi üzmüş durumda. Musabeyli ilçesine bağlı Hasaceli köyünde 14 tane toz ve salça fabrikası bulunmaktadır. Bu köy ekmeğini tamamen açıdan çıkartıyor. Bu köy, baharatlık ve salçalık üretiminde tersine göç başlatan köydür. Geçen sene 25 TL’den satışa çıkan kırmızı biber bu sene 16 TL’den alıcı buluyor’’ dedi. ‘‘Baba mesleği olan çiftçiliği kavurucu sıcak altında yapıyoruz’’ Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 40 dereceleri bulan sıcaklarda tarlada kırmızı acı biber hasadı yaptıklarını söyleyen çiftçi Hüseyin Taş, ‘‘ Baba mesleği olan çiftçilikte gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Geçen sene kurutmalık olarak hasadını yaptığımız acı biberde yüzde yüz verimliyken fiyatlar bu seneye göre çok yüksekte. Bu sene biber kalitesi ve fiyatımız çok düşük. Bu yıl kuru biberi 80 TL’ye alan yok. Yaş biberi ise 15 ile 18 TL arasında alıyorlar bu da biz çiftçileri çok üzüyor. Aradaki makas payından dolayı çiftçilerimiz şu anda çok mağdur. Geçen sene çalışan bir işçi 250 TL alırken, bu sene 500 ile 600 TL’ye çalışıyor. Ben baba mesleğini devam ettirirken köyümüzdeki yeni gençlere örnek oluyorum ama tarla son zamanlarda kazanmıyor. Kalite ve verim çok düşük, işçilik çok pahalı yetkili kişilerden buna el atılmasını istiyorum’’ diye konuştu.

In Kilis, grape harvesting has begun at the zero point of the border Haber

In Kilis, grape harvesting has begun at the zero point of the border

The price of grapes is 16 TL per kilogram at the field and 40 TL or more in markets. In Kilis, a border town and one of Turkey's important viticulture regions, harvesting of the "Kilis Rooster Black" grape variety began under scorching temperatures of up to 42 degrees Celsius. The price of the harvested grapes is 16 TL per kilogram in the field, while in markets it is sold for 40 TL and above. Some grape producers are considering drying their grapes due to low prices, while it has been reported that drought and disasters have led to a reduced yield in Musabeyli district and its villages, where this grape variety is more widely grown. “Kilis Rooster Black Shouldn't Be Forgotten” Güven Özdemir, Chairman of the Kilis Chamber of Agricultural Engineers, mentioned that harvesting has begun under the intense 42-degree heat in Kilis, a border town with Syria. He noted that due to climatic conditions, the reduced grape yield might lead to higher prices. Özdemir stated, "In Kilis, which is located on the border with Syria, we produce grapes on 160,000 decares of land. This year, as is the case across Turkey, the yield in Kilis is very low, and our price expectations are high. Last year, grape producers suffered losses. Farmers have had the worst harvests this year and have faced losses across all products. Crops such as eggplant, tomatoes, peppers, onions, and pistachios grown in this region are also facing damage. While harvested grapes are being sold for 16 TL in the field and 40 TL or more in markets, we expect dried grapes to reach 200 TL.” "Harvesting Under Scorching Heat" Producer Mustafa Aytekin mentioned that they start their work at dawn and harvest grapes in 42-degree temperatures, saying, "We head to the fields early in the morning and work under 42 degrees, but we are not getting the returns for our labor. This year, the declared price of harvested grapes is 16 TL, which does not even cover our costs. As grape producers, we expect the price to be 20 TL, and the very low grape prices are a significant issue for us. The harvest has just begun, and if prices do not rise, it will be a problem."

Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı Haber

Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı

Üzümün kilosu tarlada 16, marketlerde ise 40 TL’den alıcı buluyor. Türkiye’de önemli bağcılık bölgelerinden biri olan sınır kenti Kilis’te, horoz karası cinsi üzümünün hasadına 42 dereceyi bulan sıcaklıkta başlandı. Hasat edilen üzümün kilosu tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerinden satılıyor. Üzüm üreticilerinin bir kısmı fiyatların düşük olması nedeniyle üzümlerini kurutmalık olarak değerlendirmek isterken Musabeyli ilçesi ve köylerinde daha fazla yetiştirilen üzümde, kuraklık ve afetlerden dolayı rekoltenin düşük olduğu bildirildi. "Kilis horoz karası olmasın gönül" Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 42 derece kavurucu sıcağın altında hasadın başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, iklim şartlarından dolayı düşük rekolte olan üzümde fiyatların yükselebileceğini dikkat çekti. Özdemir, "Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 160 bin dekar alanda üzüm üretimi yapmaktayız. Bu yıl Türkiye genelinde olduğu gibi Kilis’te de rekolte çok düşük, fiyat beklentimiz yüksek. Geçen yıl üzüm üreticileri zarar etti. Çiftçiler bu yıl en kötü hasatları yaptı ve tüm ürünlerde zarar etti. Bu bölgede yetiştirilen patlıcan, domates, biber, soğan ve fıstık olmak üzere zarar ederek çalışmalarına devam diyor. Hasadı yapılan üzüm tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerine alıcı bulurken kurutulmuş üzümde beklediğimiz fiyat ise 200 TL’’ dedi. "Kavurucu sıcak altında hasat yapıyoruz" Günün ilk ışıklarıyla birlikte tarım işçileriyle tarlaların yolunu tutarak 42 derece sıcaklıkta üzüm hasadı yaptıklarını söyleyen üretici Mustafa Aytekin, "Sabah erken kalkarak tarlaların yolunu tutuyoruz ve 42 derece sıcaklıkta çalışarak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu yıl hasadı yapılan üzümde açıklanan fiyat 16 TL ve bizim masrafımızı dahi karşılamıyor. Üzüm üreticileri olarak beklentimiz 20 TL ve üzüm fiyatlarının çok düşük olması bizim için büyük sıkıntı. Hasat yeni başladı. Fiyatlar yükselmez" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.