TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kiraz Hasadı

AGRONEWS - Kiraz Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kiraz Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bin 350 rakımda kiraz hasadı Haber

Bin 350 rakımda kiraz hasadı

Kilosu 80 TL’den satılan kiraz çiftçinin yüzünü güldürdü. İnegöl’de bin 350 metre yükseklikteki kırsal Kıran Mahallesi’nde başlayan kiraz hasadı çiftçinin yüzünü güldürdü. İnegöl merkezde hasadı yapılan kiraz 35 liraya satılırken, yüksek rakımda geç hasat nedeniyle kirazın fiyatı 80-85 liralara kadar çıktı. İnegöl’e bağlı kırsal Kıran Mahallesi’nde hasadı başlayan kiraz bahçelerinde incelemeler yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, üreticilerle bir araya geldi. "Yüksek rakımda geç hasat para kazandırıyor" Kıran Mahallesi’nde 700 ton kiraz üretildiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "Şu an İnegöl’ümüzün kırsal mahallesi olan Kıran Mahallesi’nde bir kiraz bahçesindeyiz. Bu Kıran Mahallemizde yaklaşık 700 ton kiraz üretilmekte. Rakım olarak da bin 350 metre civarında konumda bulunmaktayız. Demek istediğim o ki; kirazın daha yüksek yerlerde, geç yetiştirilen yerlerde para yaptığını görüyoruz. 10 senedir de bizim İnegöl ovamızda ve ovamızın eteklerinde kiraz yetiştirenlerin para kazanmadığını gözlemliyoruz, biliyoruz. Çünkü ülke genelinde tüm kirazlar aynı anda çıktığı için çiftçiye para kazandırmadı. İşçinin ilk topladığı 20 kilo zaten işçiye gidiyor. Geriye 20 kiloda mazottur, gübredir derken üreticiye bir şey kalmıyor. Bir işçinin en fazla 70 kilo topladığını düşünürsek, üreticiye 20 kilo bir ürün kalıyor. Dolayısıyla bu da zaten çiftçimizi mutlu etmiyor, para da kazandırmıyor. Ama işte şu anda bulunduğumuz köy Turgutalp, Fevziye, Kayapınar ve Kıran gibi yüksek rakımlı köylerimizde kiraz üretimi olursa bunun para kazandırdığını 3-4 senedir de gözlemliyoruz. Bugün burada kiraz kendisine 80 TL civarında tarlada alıcı buluyor. Bu da çiftçiye para kazandırdığını gösterir. Bu ilk haberimiz değil. Bunu daha önceden de defalarca söyledik. Haziran ayında aşırı yağmurlara da yakalanıyor kirazlar. Dolayısıyla kiraz İnegöl’ümüz de alçak rakımlı yerlerin ürünü olmaktan çıktı. Artık kiraz şu an burada bulunduğumuz bin 350 rakımlı mahallemizdeki gibi yerlerde yapılması halinde eminim ki para kazandıracaktır” dedi. "Fiyatlardan memnunuz" Kiraz üreticiliği yapan Kazım İmer ise, “Kıran Mahallemizde şu anda yaklaşık bin 350 rakımdayız. Kirazlar dalında şu anda yeni toplanmaya başladı. Yaklaşık 30 seneye yakındır kendim bu işlerle meşgulüm. Kirazlar bizim en iyi para kazandığımız ürün. Geç çıkmasından dolayı daha fazla fiyatları artıyor. Yani şu anda her tarafta eksildiği için fiyatlar iyi. Şu an kalibresine göre 70 liradan başlıyor 80-85 TL arasında değişiyor. Fiyatlardan memnunuz. Ahududu bu sene biraz iyi, ahududumuz da var köyde. Ama kiraz bizim köylüler için önemli. Rakımı yüksek köyler için kiraz daha iyi. Yani bugün İnegöl ovasında kiraz dikmektense yüksek rakımlarda kiraz daha verimli. İnegöl’de bugün 35 TL’ye kiraz satılıyor, bizde 85 TL. Arasında 50 TL bir fark var. Üretim olarak yaklaşık 700 ton civarında” diye konuştu.

Erzincan’da dalları bastı kiraz Haber

Erzincan’da dalları bastı kiraz

Kiraz üretiminde önemli bir yere sahip Erzincan’da kiraz hasadı, mevsimsel değişiklik ve sıcaklıkların artmasıyla önceki yıllara göre 15 gün önce yapıldı. Erzincan’ın Üzümlü ilçesi kiraz üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip. Kiraz hasadının başlaması ile birlikte kiraz üreticisinin yüzü de gülmeye başladı. 80 yaşında ki üretici ömründe daha önce bu kadar bol kiraz hasadı yapmadığını söylerken pazar sıkıntısı çekildiğine vurgu yaptı. Son yıllarda Erzincan tarım sektöründe ağırlık kazanmaya başlayan kiraz, gerek dikim sahası gerekse üretim açısından büyük bir gelişme gösteriyor. Özellikle geçtiğimiz yıl pazarlama noktasında sıkıntı yaşanmaması çiftçilerin kiraza yönelmelerinde büyük bir etken olarak öne çıkıyordu ancak bu yıl öyle olmadı. 300 kilo verim aldığı alandan 2,5 tona yakın verim elde ettiğini belirten üreticiler, pazar sıkıntısı yaşıyor. Sezon başında verdiği fiyatlara uymayan ihracat firmalarının ve tüccarların sürekli alım fiyatlarında oynama yapmaları üreticilerin de tepkilerine neden oluyor. Erzincan’ın Üzümlü ilçesine bağlı Bayırbağ köyünde kiraz hasadına başlayan üreticiler, hasattan memnun olsalar da pazar da istedikleri fiyattan satamıyorlar. Adeta üzüm salkımı gibi görünen kiraz, neredeyse dalları kırma noktasına gelecek. Bu kadar verimi ömrü boyunca görmediğini ifade eden ve çocukluktan beri Bayırbağ köyünde çiftçilik yapan 80 yaşında ki kiraz üreticisi Selami Demirel, “Bayırbağ köyündenim. Doğup büyüme hep çiftçilik yaptım. 80 yaşındayım. Erzincan’da ve takip ettiğime göre Türkiye’nin her yerinde görülmemiş bir rekolte var. Ben ilk olarak böyle bir rekolte görüyorum. Geçen sene 300 kilo çıkan yerden şuanda 1,5 - 2 tona yakın topladım. Daha da 500, 600 kilo daha çıkar.” dedi.

Kiraz üreticisi günlük 2 bin TL'ye işçi bulamıyor Haber

Kiraz üreticisi günlük 2 bin TL'ye işçi bulamıyor

Malatya'da kayısıdan sonra kendine has tadıyla ağızlara tat katan coğrafi işaret tescilli ‘Yeşilyurt Dalbastı Kirazı' bu yıl hem kalite olarak hem de rekolte olarak üreticisini sevindiriyor. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, kirazda hasada başladıklarını ve ürünlerinin ise oldukça verimli olduğunu ifade etti. Coğrafi işaret belgeli olan dal bastı kirazlarının bu yıl aroma bakımında çok kaliteli olduğunu ifade eden Solmaz, “Türkiye'de nam yapmış bir kirazımız. İhracatçı gelirse İnşallah bu yılda üreticilerimizin yüzü gülecek. Bu sezon da ürünlerimiz de çok kaliteli, seyrek tuttu ürün kalibrasyonu çok güzel” dedi. Bu yıl ilçede 800 ton civarında kiraz hasadı olmasını beklediklerini de ifade eden Başkan Solmaz, “umuyoruz ki bu yıl kiraz üreticimiz hak ettiği değeri alır. Geçen yıl biliyorsunuz büyük bir afet yaşadık. Bundan dolayı çiftçilerimiz mağdur durumda” ifadelerine yer verdi. Bu yıl üreticinin en büyük sorunlarından birinin de işçi bulmak olduğunu dile getiren Solmaz, “En büyük sorun işçi sıkıntısı. Yerelde çalışanlar kalacak yeri olmadığı için il dışına çıkınca şuanda işçi bulmakta zorlanıyoruz. Bir işçinin maliyeti günlük 2 bin TL. Günde ortalama 60 kilo kiraz derecek” dedi. Pazarda kirazın kilogram fiyatının da 60 ila 75 TL arasında gittiğini de ifade eden Başkan Solmaz, “Çiftimiz bir yılık emeğini alamıyor ama aracılar burada kilo başına 15-20 TK alarak çiftçinin 2 senede kazanamadığını bir ayda kazanıyorlar. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. Solmaz ayrıca kiraz üreticileri için hijyenik bir toplama alanı oluşturulması gerektiğini de belirterek bu şekilde ihracatçıların Yeşilyurt'a daha fazla geleceğini söyledi. Kiraz üreticisi Mehmet Ali Özendi ise bu yıl kiraz hasadında işçi bulmakta güçlük yaşadıklarını söyledi. Günde 2 bin TL'ye kiraz toplayacak işçi bulamadığını ifade eden Özendi, "Şuan bir devlet memuru bile 40 bin TL alırken bizler 60 bin TL'ye ayda çalışacak işçi bulamıyoruz. İşçi olmadığı için mecbur ben kendim topluyorum, yetiştiremediğimden de ürünün ağaçta kalma riski var" diye konuştu.

Çay bardağına sığmayan Lapseki kirazının hasadına başlandı Haber

Çay bardağına sığmayan Lapseki kirazının hasadına başlandı

Lezzeti kadar iriliğiyle de meşhur olan, çay bardağına sığmayan ve 1 liradan büyük olan ‘Ziraat 900’ cinsi kirazlar tüketiciyle buluşuyor. Bardağa sığmayan ’Ziraat 900’ cinsi kiraz piyasada 200 ile 250 TL arasında satılıyor. Kiraz ve şeftali üretimiyle öne çıkan Lapseki ilçesi, meyve yetiştiriciliğinde önemli bir merkez konumunda yer alıyor. Lapsekili üreticiler, bir süredir kiraz hasadına devam ediyor. Her gün toplanan kirazlar İstanbul’a hallere gönderiliyor. Lapseki’nin lezzeti ve iriliğiyle meşhur kirazları buradan da tüketicinin sofralarına ulaştırılıyor. Lapseki kirazı, aromasını toprak yapısından alıyor. Son günlerde ise çay bardağının boğumundan geçmeyecek kadar iri ve 1 liradan büyük olan ’Ziraat 900’ cinsi kirazlar toplanmaya başladı. Lapseki’de bu yıl yaklaşık 10 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor. Lapseki’nin şeftali, kiraz ve nektarin ile adından söz ettirdiğini belirten ilçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Tabiri caizse meyve depomuz. Kirazımızın hasadı başladı. Çay bardağından da kirazlarımız geçmiyor. Lapseki geçiş ilkim özelliklerini taşıyan bir ilçemiz. Üreticilerimiz bilinçli ve neyi nasıl şekilde yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Böyle olunca da ağızda iz, lezzet ve nefaset bırakan bir sağlıklı ürünler ortaya çıkıyor. Kirazda aranan ilk parametre irilik, renk, tat. Bizde ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üretimin en başından sonuna kadar üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Böyle üreticilerimizle, tüketicilerde memnun oluyor. Tüketicilerimiz üzerinde Lapseki, Çanakkale yazan tüm ürünleri gönül rahatlığıyla sağlıklı bir şekilde tüketebilirler. Biz başından sonuna kadar bunun takipçisiyiz. 7 bin ile 10 bin dekar arasında bir üretimimiz var. İstanbul Çanakkale ürünlerinin çıkmasını ve satmasını bekliyor. İhracatçılarda Çanakkale ürünlerini bekliyor. Şuanda bardağa sığmayan bu kiraz 200 il 250 lira arasında satılıyor” dedi. Emekli sınıf öğretmeni olan ve 25 yıldır kiraz üreticiliği yapan Cahide Çoban, doğa sevgisinden dolayı kiraz üreticiliğine başladığını belirterek, “Kiraz hasadımız başladı. Rekolteden çok memnunum. Alıcı sıkıntımız yok. Sürekli ürünlerimiz tercih ediliyor. Kaliteli, raf ömrü çok uzun ürün yetiştiriyoruz. Aroması yüksek çay bardağına sığmayan lezzetli bir kirazımız. Kirazımız 200 ile 250 lira arasında satılıyor. Bu ürünümüz toplandıktan sonra İstanbul’a hale ve büyük marketlere gidiyor. İyi mal, iyi para demek oluyor. Bardağa sığmayan bu kirazımız 1’inci kalite. Ortalama fiyatı 200 ile 250 lira arasında geliyor. Bu kirazımıza talep çok. Bende bir emekçiyim. Kiraz toplayan çalışanlarımın yanı sıra ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine de teşekkür ederim” diye konuştu. Bardağa sığmayan ’Ziraat 900’ cinsi kiraz piyasada 200 ile 250 TL arasında satılıyor.

Amasya’da dalları kiraz bastı, rekolte 50 bin ton Haber

Amasya’da dalları kiraz bastı, rekolte 50 bin ton

Coğrafi işaret tescilli Amasya kirazının hasadı verimli başladı. Bu yıl 50 bin ton rekolte bekleniyor. Amasya Valisi Yılmaz Doruk, üretilen kirazların Almanya ve Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edildiğini açıkladı. Almanya ve Rusya kiraz ihracatında en başta Dünyanın ve yurdun dört bir yanına kiraz satışının yapıldığını anlatan Vali Doruk, “2024 yılında 28 bin dekar alanda bir önceki yıla göre yüzde 39 artışla 50 bin ton rekolte beklenmektedir. Almanya ve Rusya başta olmak üzere Irak ile diğer ülkelere ihracatımız oluyor” dedi. “İyi elmanın olduğu yerde iyi kiraz da olur” Katıldığı hasatta üreticilere bereketli kazançlar dileyip tarım şehrinin en önemli ihraç ürünlerinden olan ‘0900’ cinsi kirazın iki yıl önce ‘Amasya kirazı’ olarak coğrafi işaretle tescili edildiğini hatırlatan Vali Doruk, “İyi elmanın olduğu yerde iyi kiraz da olur. Artık Amasya elmasının yanında Amasya kirazı da var” diye konuştu. Kiraz üretiminde lider konumda olan Türkiye’nin ihracatında ise dünyada 3. sırada bulunduğunu hatırlatan Doruk, “Uluslararası pazarda Türk kirazı kalitesi uzun hasat dönemi, rekabetçi fiyatı, ürünün işlenerek soğuk zincirde muhafazası ve nakliyesinden dolayı tercih edilmektedir. Amasya’da kiraz 200 metre ile bin 300 metre rakım arasında yetiştirilmekte olup hasat süresi 75 güne kadar sürebilmektedir. Hasat zamanı rakım ve mevsim sıcaklığına bağlı olarak değişmekle birlikte mayıs ayı ortalarından temmuz ayı sonlarına kadar devam etmektedir” şeklinde konuştu. Uzun yıllardır kiraz üretimi yapan Ali Pehlivan’ın bahçesindeki hasada İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ile Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci de katıldı.

Bursa’da meşhur ‘Napolyon’ kirazında hasat sona erdi Haber

Bursa’da meşhur ‘Napolyon’ kirazında hasat sona erdi

Bursa’nın İznik ilçesinde üretilen ‘Napolyon’ cinsi kirazda hasat sona erdi. Bursa’nın İznik ilçesinin birçok mahallesinde ‘Napolyon’ cinsi kiraz üretimi gerçekleştiriliyor. İznik’e bağlı Çiçekli Mahallesi’nde de kiraz üreticisi çiftçiler mevsimlerden dolayı bu yıl hasadın biraz erken bittiğini ve rekoltenin düşük olduğunu ifade ettiler. Kiraz ilk çıktığında bahçeden kilogramı 50 liraya satılırken, daha sonra bu fiyatın 35 liraya kadar düştüğü belirtildi. Çiçekli’de üreticilik yapan Hasan Yakşi, bölgedeki farklı türdeki kiraz ağaçlarının önceki yıllarda daha fazla olduğunu ifade ederek, “Artık eskisi kadar ağaç yok. Aşırı yağışlardan dolayı, hasat zamanı kirazlar aşırı çatladı ve toplayamadık. Verim alamayınca da kiraz ağaçları söküldü. Daha önce bizim köyümüzde bir kişi 100-110 kişi kiraz toplarken, şimdi 10-20 kasa kiraz toplanıyor. Zamanla ağaçlar daha da azalacak gibi duruyor” dedi. Kirazı istedikleri fiyattan satamadıklarını söyleyen Yakşi, "Hasat zamanında tam yağmurlar yağıyor ve verimlilik olmuyor. Bu yıl da geceleri çok soğuk oldu. Bir de ağaçların döllenme zamanında yağmurların yağması döllemenin de tam olmamasına sebep oldu. Bu yıl hasadımız da erken bitti” diye konuştu. Bir başka üretici Evrim Mutlu ise 200 ağaçlık kiraz bahçesinde rekoltenin düşük olduğunu dile getirerek, “Geçen seneye bakarsak bu yıl üretim çok az. İklimler değişiyor ve istenilen verim alınamıyor. Geçen sene buradan güzel kiraz aldık, ağaçlar doluydu. Geçen yıl bir ağaçtan 4-5 kasa doldurduğumuzu biliyorum. Bizim ağaçlarımız daha yeni fidan. Büyük ağaç değil. Kiraz fiyatları da ucuza gidiyor. 50 liradan başladık, 35 liraya kadar fiyatlar düştü. Maliyetler de yükseldi. Bir işçinin maliyeti bin TL. Bir kişi sadece kendine toplayabiliyor. Durum böyle olunca, kesimler oluyor. Biz bu kiraz bahçesini kesip, şeftali bahçesine çevirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Herkesin şeftali fidanı dikmesi sonucunda bu meyvenin para etmeme ihtimalinin sorulması üzerine Evrim Mutlu, “Bu defa da şeftali patlayacak, çiftçi kiraza dönmeye başlayacak. Köylü nereden para kazanabilirse o işi yapmaya çalışıyor. Burası bizim 5-6 yıllık kiraz bahçemiz. Çok iyi baktık ama olmuyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.