TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kiraz Üretimi

AGRONEWS - Kiraz Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kiraz Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Don Felaketine Uğrayan Üreticiye Devlet Desteği Sözü Haber

Don Felaketine Uğrayan Üreticiye Devlet Desteği Sözü

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde don afetinden zarar gören üzüm bağlarında incelemelerde bulundu. Gizligider, TARSİM sigortası olmayan üreticilerin, zarar gören mahsulleri için yaptıkları üretim harcamalarının devlet tarafından hasar oranında karşılanacağını açıkladı. “Devlet, çiftçimizin yanındadır” Gizligider, 10-11 Nisan’da yaşanan ve Manisa ile birlikte 34 ili etkileyen don afetinin ardından bölgeye giderek üreticilerle bir araya geldi. Manisa’nın bağcılıkta Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Gizligider, “Son yılların en büyük afetini yaşadık. Özellikle Saruhanlı’daki taban arazilerde ciddi zarar var. Üreticimizin yaptığı her harcama, sigortası olmayanlar için bile karşılanacak. Devletimiz ‘Ben senin yanındayım’ diyor” ifadelerini kullandı. Manisa’da 36 binden fazla üretici zarar gördü İlk belirlemelere göre, üzüm başta olmak üzere kiraz, şeftali, kayısı, ayva, ceviz ve zeytin gibi ürünlerde toplam 812 bin 681 dekar alanda 36 bin 738 üretici zarara uğradı. Manisa’da sigortalı bağ oranı yüzde 54 iken, en çok zararın yaşandığı Saruhanlı’da bu oran yüzde 75’e ulaştı. Bu oran Türkiye ortalamasının çok üzerinde. TARSİM süreci başladı, ödemeler Temmuz-Ağustos’ta TARSİM kapsamında olan üreticiler için geçici ekspertiz çalışmaları başladı. Temmuz-Ağustos aylarında ürün gelişim süreci tamamlandığında kesin ekspertiz yapılacak ve ödemeler başlayacak. Gizligider, Çukurova’daki sel afetinde olduğu gibi TARSİM kapsamındaki çiftçilere hızlı ödeme yapılacağının altını çizdi. Kredi erteleme ve yeni destekler geliyor Gizligider, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının erteleneceğini, ayrıca sisleme, pervane ve gölgeleme ekipmanlarında yüzde 25-35, kırsal kalkınma desteklerinde ise yüzde 50’ye kadar hibe desteği verileceğini duyurdu. Üreticilerin, hasar tespitleri için il/ilçe tarım müdürlükleri ve TARSİM ile iletişimde kalması istendi. “Sigorta yaptırmak artık hayati bir tedbirdir” Küresel iklim krizinin etkilerine dikkat çeken Gizligider, “Donun artık sadece kış aylarında değil, yazın ortasında bile olabileceği bir dönemdeyiz. Nasıl arabamıza sigorta yapıyorsak, çocuklarımızın ekmeği olan bağlara da sigorta yaptırmak zorundayız” diyerek çiftçilere sigorta çağrısı yaptı. Not: İnceleme ziyaretine Manisa Valisi, milletvekilleri, belediye başkanları ve ziraat odası başkanları da katıldı.

Bilecik’te erkenci kirazı zirai don vurdu Haber

Bilecik’te erkenci kirazı zirai don vurdu

Nisan’daki don tarımı vurdu Türkiye genelinde Nisan ayında etkili olan kar yağışı ve sıfırın altına düşen hava sıcaklıkları, 36 ilde tarımsal ürünlere büyük zarar verdi. Zirai don özellikle Mayıs ayında hasadı yapılacak kiraz ağaçlarını etkilerken, Türkiye’nin en erken kiraz yetiştiren ikinci ili olan Bilecik de bu durumdan ağır etkilendi. “İlk kez böyle bir şey yaşıyoruz” Küre köyünde üzüm yetiştiriciliği yapan Yakup Badak, “9 yıldır 10-15 çeşit üzüm yetiştiriyorum. Bu ilk kez başımıza geliyor. Ata Sarısı ve Razakı gibi çeşitler tamamen dondu” dedi. Ceviz ve üzüm de dondu Köy Muhtarı Eyüp Seylan ise ceviz ağaçlarının zirai don nedeniyle yapraksız kaldığını belirterek, “Yüzde 80 ila yüzde 100 arasında zarar var. Özellikle kiraz, ceviz ve üzüm bahçeleri ciddi zarar gördü. Çiftçilerimiz umudunu gelecek yıla taşıdı” şeklinde konuştu. Fiyatlar büyükşehirlerde 500 liraya çıkabilir Seylan, Bilecik’in İzmir’in ardından erkenci kiraz hasadında ikinci sırada olduğunu hatırlatarak, “Bu yıl rekolte olmayacağı için kiraz fiyatlarının yerinde 150-200, büyükşehirlerde ise 500 liraya kadar çıkabileceğini öngörüyoruz” dedi. “Devletimizden yardım bekliyoruz” Ceviz ve kiraz üreticisi Tuncay Bayrak ise ilk kez böyle bir don yaşadıklarını belirtti: “Büyük zararımız var. Devletimizden yardım bekliyoruz. İnşallah sesimiz duyulur.” Bölgede çiftçiler, yaşanan afet sonrası destek ve yardım bekliyor.

Kuzey Yarımkürenin İlk Kirazı Manisa’dan Çıktı Haber

Kuzey Yarımkürenin İlk Kirazı Manisa’dan Çıktı

Erkenci kirazda gelenek bozulmadı Kuzey Yarımkürenin açık alanda ilk kiraz hasadı, bu yıl da Manisa’nın Şehzadeler ilçesi Sancaklıbozköy Mahallesi'nde gerçekleşti. Mikroklima iklim özelliğiyle erkenci üretimi mümkün kılan bölgede, hasadın başlaması sebebiyle sembolik bir açık artırma düzenlendi. Kirazın ilk kilosu 3.500 TL’ye satıldı. Soğuklar rekolteyi düşürdü ama üretim devam ediyor Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, son günlerde yaşanan don olaylarına dikkat çekerek üreticilere geçmiş olsun dileğinde bulundu. Buna rağmen ilk kirazın hasat edilmesinin sevindirici olduğunu belirten Altındağ, tüm çiftçilere kazasız, bereketli bir sezon diledi. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk ise, “13 Nisan itibariyle Kuzey Yarımküre’nin açık alandaki ilk kirazını hasat ediyoruz. Don afetine rağmen üretim sürüyor. Bu bölgedeki erkencilik, kiraza katma değer sağlıyor ve ihracatta talep yaratıyor” ifadelerini kullandı. Kiraz ihracatında dünya liderliği vurgusu Ege Yaş Sebze Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, geçen yıl 210 milyon dolarlık kiraz ihracatı yapıldığını hatırlatarak, “Bu yıl daha yüksek bir ihracat beklerken soğuklar rekolteyi düşürebilir. Türkiye, üretimde dünya birincisi. İhracatta ise ikinci sıradayız. Özellikle Rusya, İtalya, Polonya ve diğer Avrupa ülkeleri kirazımızın ana pazarları” dedi. İlk kirazlar İstanbul ve Ankara’ya gidecek Sancaklıbozköy Kiraz Pazarı'nda yapılan açık artırmayı İl Tarım Müdürü Öztürk başlattı. Kilosu bin TL’den başlayan fiyat, 3.500 TL’ye kadar çıktı. Toplam 50 kilogram kiraz, en yüksek teklifi veren tüccar Barış Akay tarafından satın alındı. İlk kirazların İstanbul ve Ankara’ya gönderileceği belirtildi. Üretici temkinli umutlu: “Rekolte düşük ama bölgemizde durum iyi” Sancaklıiğdecik’ten üretici Yusuf Bakar, “Soğuklar nedeniyle üzüm bağları ve birçok bölgede kiraz zarar gördü. Ancak bizim bölgede kayıp az. Bereketli bir sezon olacağını umut ediyoruz” dedi. Hasadın yaklaşık iki ay boyunca Demirci ilçesinin yüksek kesimlerine kadar süreceği ifade edildi.

Bin 350 rakımda kiraz hasadı Haber

Bin 350 rakımda kiraz hasadı

Kilosu 80 TL’den satılan kiraz çiftçinin yüzünü güldürdü. İnegöl’de bin 350 metre yükseklikteki kırsal Kıran Mahallesi’nde başlayan kiraz hasadı çiftçinin yüzünü güldürdü. İnegöl merkezde hasadı yapılan kiraz 35 liraya satılırken, yüksek rakımda geç hasat nedeniyle kirazın fiyatı 80-85 liralara kadar çıktı. İnegöl’e bağlı kırsal Kıran Mahallesi’nde hasadı başlayan kiraz bahçelerinde incelemeler yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, üreticilerle bir araya geldi. "Yüksek rakımda geç hasat para kazandırıyor" Kıran Mahallesi’nde 700 ton kiraz üretildiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "Şu an İnegöl’ümüzün kırsal mahallesi olan Kıran Mahallesi’nde bir kiraz bahçesindeyiz. Bu Kıran Mahallemizde yaklaşık 700 ton kiraz üretilmekte. Rakım olarak da bin 350 metre civarında konumda bulunmaktayız. Demek istediğim o ki; kirazın daha yüksek yerlerde, geç yetiştirilen yerlerde para yaptığını görüyoruz. 10 senedir de bizim İnegöl ovamızda ve ovamızın eteklerinde kiraz yetiştirenlerin para kazanmadığını gözlemliyoruz, biliyoruz. Çünkü ülke genelinde tüm kirazlar aynı anda çıktığı için çiftçiye para kazandırmadı. İşçinin ilk topladığı 20 kilo zaten işçiye gidiyor. Geriye 20 kiloda mazottur, gübredir derken üreticiye bir şey kalmıyor. Bir işçinin en fazla 70 kilo topladığını düşünürsek, üreticiye 20 kilo bir ürün kalıyor. Dolayısıyla bu da zaten çiftçimizi mutlu etmiyor, para da kazandırmıyor. Ama işte şu anda bulunduğumuz köy Turgutalp, Fevziye, Kayapınar ve Kıran gibi yüksek rakımlı köylerimizde kiraz üretimi olursa bunun para kazandırdığını 3-4 senedir de gözlemliyoruz. Bugün burada kiraz kendisine 80 TL civarında tarlada alıcı buluyor. Bu da çiftçiye para kazandırdığını gösterir. Bu ilk haberimiz değil. Bunu daha önceden de defalarca söyledik. Haziran ayında aşırı yağmurlara da yakalanıyor kirazlar. Dolayısıyla kiraz İnegöl’ümüz de alçak rakımlı yerlerin ürünü olmaktan çıktı. Artık kiraz şu an burada bulunduğumuz bin 350 rakımlı mahallemizdeki gibi yerlerde yapılması halinde eminim ki para kazandıracaktır” dedi. "Fiyatlardan memnunuz" Kiraz üreticiliği yapan Kazım İmer ise, “Kıran Mahallemizde şu anda yaklaşık bin 350 rakımdayız. Kirazlar dalında şu anda yeni toplanmaya başladı. Yaklaşık 30 seneye yakındır kendim bu işlerle meşgulüm. Kirazlar bizim en iyi para kazandığımız ürün. Geç çıkmasından dolayı daha fazla fiyatları artıyor. Yani şu anda her tarafta eksildiği için fiyatlar iyi. Şu an kalibresine göre 70 liradan başlıyor 80-85 TL arasında değişiyor. Fiyatlardan memnunuz. Ahududu bu sene biraz iyi, ahududumuz da var köyde. Ama kiraz bizim köylüler için önemli. Rakımı yüksek köyler için kiraz daha iyi. Yani bugün İnegöl ovasında kiraz dikmektense yüksek rakımlarda kiraz daha verimli. İnegöl’de bugün 35 TL’ye kiraz satılıyor, bizde 85 TL. Arasında 50 TL bir fark var. Üretim olarak yaklaşık 700 ton civarında” diye konuştu.

50. Altın Kiraz Festivali coşkuyla başladı Haber

50. Altın Kiraz Festivali coşkuyla başladı

Körfez Belediyesi tarafından bu yıl 50.’si düzenlenen Altın Kiraz Festivali, kortej yürüyüşü ile başladı. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi önünde toplanan kalabalık, mehteran eşliğinde Tütünçiftlik Kültür Merkezi önüne kadar yürüdü. Yürüyüşte Körfez Belediyesi sporcuları tarafından dev Türk bayrağı açıldı Kazakistan’dan gelen dombra ekibi, yerel kıyafetleri ile Yerel Kültür Platformu üyeleri ve çok sayıda vatandaş yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sırasında vatandaşlara kiraz dağıtıldı. Yürüyüş sonrasında ilk olarak Mehteran Takımı gösteri gerçekleştirdi. Mehteran’ın ardından sahneyi Körfez Belediyesi Halk Oyunları Ekibi aldı. Halk oyunları ekibinin gösterisi büyük beğeni toplarken, gösteri sonrasında konuşan Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, "Bu yıl Kiraz Festivali’nin 50.’si düzenlemenin haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Hep birlikte nice 60’ları göreceğimize de inancım tam. Dile kolay yarım asırdır devam eden festival. Her ne kadar bugün üretimi azalsa da bizler teşvik noktasında elimizden geleni yapıyoruz. 1950’li yıllardan sonra ilçemizde büyük sanayi atılımlarıyla birlikte kiraz bahçeleri yerlerini sanayi kuruluşlarına ve yerleşim birimlerine bıraktı. Kiraz ve üzüm bağlarımız azalıyor ama sevgimiz, sevdamız, tutkumuz azalmıyor artarak devam ediyor" dedi. "Körfez’in sadece sanayi, liman şehri olarak anılmasını istemiyoruz" Kirazın kaybolmaması ve üretime teşvik için her yıl vatandaşlara ücretsiz kiraz fidanı desteği sağladıklarını dile getiren Başkan Söğüt, "Kentimiz için önemli değer olan kirazı, her yıl da festival etkinlikleri ile kutluyoruz. Artık Körfez sanayi, liman kenti konumunda ama çok güzel kırsal kesimleri de var. 309 bin dönümlük Körfezimizin tarım faaliyetlerini gerçekleştirdiğimiz alanlarımız var. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte her zaman tarım ve çiftçimizin yanında olduk. Kirazın kaybolmaması için kiraz fidanları dağıttık. Her bahçemizde Kiraz fidanımız var. Bizim bölgemizde yöremize ait birçok kiraz türleri var. Aroması, rengi ile çok farklı yeri var. Körfez’in sadece sanayi, liman şehri olarak anılmasını istemiyoruz. Desteğimiz devam edecek” diye konuştu. Konuşmanın ardından Kazakistan’da gelen dombra ekibi müzik ziyafeti sudu. Hep birlikte çekilen hatıra fotoğraflarının ardından Körfez Belediyesi Kiraz Çiçeği Korosu konser gerçekleştirdi. Alanı dolduran vatandaşlar da şarkılara alkışlarıyla eşlik etti. Festival kapsamında cumartesi günü saat 19.00’da Tütünçiftlik Kültür Merkezi önünde yerel sanatçıların konseri gerçekleştirilecek. Pazar günü çocuk şenliği ve uçurtma şenliği, pazartesi günü de Hereke Kalesi’nde 2. Kısa Film Festivali’nin galası yapılacak.

“Haziran'da üretici-market fiyat farkı en fazla kirazda görüldü” Haber

“Haziran'da üretici-market fiyat farkı en fazla kirazda görüldü”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziran ayı afetleri ve üretici market fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının kirazda görüldüğünü açıkladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayında yaşanan afetler, üretici market arasındaki fiyat değişimlerini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. iklim değişikliğinin etkisiyle yıl içerisinde normallerin üzerinde gerçekleşen aşırı sıcaklar tarımsal üretime ve tarım arazilerine zarar verdiğini belirten Bayraktar, bu çerçevede haziran ayında artan sıcaklarla birlikte orman ve tarım arazilerinde yangınlar arttığını vurguladı. “Haziran ayında kırsal alanlarda bin 120 adet yangın çıktı” Yangın verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, “Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Haziran ayında Türkiye’nin kırsal alanlarında toplam bin 120 adet yangın çıktı. Haziran ayında Diyarbakır, Mardin, Çanakkale, Aydın, Balıkesir, Bursa, Siirt, İzmir, Manisa, Burdur, Uşak, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Edirne, Düzce, Sinop, Bingöl, Elazığ, Ankara, Çankırı, Yozgat ve daha birçok ilimizde büyüklü küçüklü yangınlar meydana geldi. Bu illerde çıkan yangınlarda tarım arazileri zarar gördü, hayvanlar telef oldu” açıklamasında bulundu. “Yangınların yaklaşık yüzde 38’i insan kaynaklı ihmal ve dikkatsizlik” Yapılan araştırmaların Türkiye’de yangınların takribinin yüzde 80’inin haziran-ekim döneminde çıktığını ifade eden Bayraktar, “Çıkan yangınların yaklaşık yüzde 38’i insan kaynaklı ihmal ve dikkatsizlik gibi sebeplerdir. Özellikle sıcaklıkların arttığı bu dönemlerde daha da dikkatli olmamız gerekiyor. Bu oranı düşürmek bizlerin elindedir. Ancak ne kadar dikkatli olunsa ve önlem alınsa da afetleri tam anlamıyla engellemek mümkün değildir. Yaşanan afetler en fazla tarım sektörünü ve üreten çiftçilerimizi etkiliyor. Bir üretim sezonu emek veren çiftçilerimiz çıkan bir yangınla mahsulünü kaybediyor. Özellikle kontrol altına alınamayan geniş alanlara sıçrayan yangınlarda ürünlerini, hayvanlarını ve tarımsal varlıklarını kaybeden üreticilerimize devlet yardımı yapılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu. “Aşırı sıcaklar Haziran ayında tarımsal ürünlere zarar verdi” Haziran ayında Türkiye genelinde normallerin üzerinde gerçekleşen sıcak hava tarımsal ürünlerde verim ve kaliteyi olumsuz etkilerken, afetlere ve maliyetlerde artışa neden olduğunu da vurgulayan Bayraktar, bu çerçevede Adana’da kavun, karpuz, domates ve biber başta olmak üzere sebzeler yandığını ve Manisa’da üzüm bağlarında ise yanmaların meydana geldiğini dile getirdi. Bayraktar, önlem olarak ise daha fazla sulama yapılması gerektiğini aktardı. Adana’da sebze ve meyvelerdeki aşırı sıcaklıkların ürünlere verdiği zararların tarım sigortaları kapsamı dışında olduğunu da kaydeden Bayraktar, “Önümüzdeki yıl, aşırı sıcakların verdiği zararın tüm ürünlerde TARSİM kapsamına alınması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Ancak bu yıl TARSİM teminatları arasında yer almayan ürünlerde yaşanan kayıplar devlet desteği ile telafi edilmelidir” dedi. “Haziran ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkı kirazda görüldü” Haziran ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 303,98 ile en fazla kirazda görüldüğünü belirten Bayraktar, “Kirazdaki fiyat farkını yüzde 291,3 ile havuç, yüzde 284 ile kuru incir, yüzde 260 ile Antep fıstığı takip etti. Kiraz 4 kat, havuç 3,9 kat, kuru incir 3,8 kat, Antep fıstığı 3,6 kat fazlaya satıldı. Üreticide 24,88 lira olan kiraz markette 100 lira 51 kuruşa, 8 buçuk lira olan havuç markette 33 lira 26 kuruşa, 115 lira olan kuru incir markette 441 lira 64 kuruşa ve 250 lira olan Antep fıstığı 900 liraya satıldı. Haziran ayında fiyatı en fazla artan ürün hem markette hem de üreticide limon olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise hem markette hem de üreticide patates oldu” ifadelerine yer verdi. “Haziran ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 65,7 ile limon oldu” Haziran ayında markette 37 ürünün 23’ünde fiyat artışının yaşandığını, 12’sinde fiyat azalışı görüldüğünü ve 2 üründe ise fiyat değişimi olmadığını ifade eden Bayraktar, “Haziran ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 65,7 ile limon oldu. Limondaki fiyat artışını yüzde 51,2 ile Antep fıstığı, yüzde 44 ile çilek, yüzde 34,3 ile kuru kayısı, yüzde 29,7 ile fındık ve yüzde 24,7 ile nohut takip etti. Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 17,2 ile patates oldu. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 16,5 ile domates, yüzde 16,1 ile yumurta, yüzde 8,1 ile maydanoz ve yüzde 7,6 ile yeşil soğan izledi” diye konuştu. “Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 44 ile patateste görüldü” Bayraktar, haziran ayında üreticide 29 ürünün 10’unde fiyat artışı olduğunu, 8’inda fiyat düşüşü görüldüğünü ve 11 üründe fiyat değişimi olmadığını belirterek, “Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 44 ile patateste görüldü. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 26,8 ile domates, yüzde 26,2 ile patlıcan, yüzde 22,7 ile havuç, yüzde 12,6 ile yumurta ve yüzde 8,7 ile maydanoz izledi. Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 100 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 63,3 ile salatalık ve yüzde 30,2 ile kırmızı mercimek izledi” açıklamasında bulundu. Üreticideki fiyat değişiminin nedenleri hakkında açıklamalarda bulunan Bayraktar, konuşmasına şu şekilde devam etti. “Limonda sezonun sonuna gelinmesiyle, üreticilerimizin elinde ürün azaldı ve fiyatlar arttı. Hasat sezonu boyunca üreticilerimiz limonunu düşük fiyattan satmak zorunda kaldı. Bu aylarda üreticilerimizden düşük fiyatla alınan limon depolarda tutuluyor. Haziran ayında elinde az miktarda limonu bulunan üreticide fiyatlar kilogram başı 15 lira iken, ürünü depolayan tüccarda limonun fiyatı kilogram başına 40 liraya ulaşıyor. Kırmızı mercimek fiyatı yeni sezon ürünü olmasından dolayı yükseldi. Yüksek hava sıcaklıkları kuru soğanda yanmaya sebep oldu. Güneş yanıklarının tarla üretimine zarar vermesi ve talepteki artış nedeniyle fiyatlar yükseldi. Haziran ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarında yaşanan değişimlere ilişkin de konuşan Bayraktar, “Ziraat Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre; Haziran ayında, Mayıs ayına göre DAP gübresi yüzde 3,8 oranında artarken, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 1,9, ÜRE gübresi yüzde 1,6, amonyum sülfat gübresi yüzde 1,2 ve amonyum nitrat gübresi yüzde 0,8 oranında arttı. Geçen yılın Haziran ayına göre son bir yılda amonyum sülfat gübresi yüzde 50,8, DAP gübresi yüzde 33,9, ÜRE gübresi yüzde 32,2, amonyum nitrat gübresi yüzde 30,4 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 27,5 oranında arttı. Haziran ayında Mayıs ayına göre besi yemi yüzde 1,1, süt yemi yüzde 0,9, son bir yılda süt yemi yüzde 37, besi yemi ise yüzde 34,3 oranında arttı. Elektrik fiyatları yıllık olarak yüzde 19,8 oranında artarken tarım ilacı fiyatları yüzde 58,2 oranında arttı. Mazot fiyatları aylık yüzde 5,1 oranında artarken, yıllık bazda yüzde 78,5 oranında artarak geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yıllık bazda fiyatı en fazla artan tarımsal girdi oldu” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.