TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kırıkkale

AGRONEWS - Kırıkkale haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırıkkale haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hasat dönemi başladı: Çiftçiler işçi bulmakta zorlanıyor Haber

Hasat dönemi başladı: Çiftçiler işçi bulmakta zorlanıyor

Yüzde 50’ye varan verim kaybı yaşayan yaşayan çiftçiler, bin liranın üzerinde yevmiye vermelerine rağmen işçi bulmakta zorlandıklarını söyledi. Kırıkkale’de çiftçiler patates, domates, soğan gibi ürünleri hasat etmeye başladı. Bölgede yaşanan kuraklık, tarımsal verimde yüzde 50’ye varan kayıplara neden olurken, çiftçiler ise işçi bulmakta da zorluk çekiyor. Çiftçiler, günlük bin liranın üzerinde yevmiye teklif edilmesine rağmen tarlada çalışacak işçi bulmak neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi. Yağışların az olması nedeniyle tarlalarından bekledikleri verimi alamadıklarını kaydeden çiftçiler, işçi bulamamaları durumunda gelecek yıllarda ürün yetiştiremeyeceklerini ifade etti. "Böyle devam ederse, ileriki senelerde ekim yapamayabiliriz" Keskin ilçesinde çiftçilik yapan Ahmet Doğan, tarım arazisinde yetiştirdiği ürünleri düşük fiyata satmak zorunda kaldığını söyledi. Salçalık domatesin kilosunu 2 liradan, sofralık domatesin kilosunu ise 5 liradan sattıklarını belirten Doğan, "Soğan ve patatesi aracıya 5 liradan veriyoruz. İşçi bulmakta zorlanıyoruz, günlük ücretler 800 ila bin 300 lira arasında değişiyor. Böyle devam ederse, ileriki senelerde ekim yapamayabiliriz" dedi. "Kuraklık olmasaydı verim daha yüksek olurdu" Mustafa Bostan ise kuraklık nedeniyle ciddi verim kaybı yaşadıklarını ifade ederek, "Normalde dekar başına 5 ton ürün alırken, bu yıl 2-3 ton civarında kaldık. Kuraklık olmasaydı verim daha yüksek olurdu, belki de zararımız daha az olurdu" diye konuştu.

Kırıkkale’de çiftçilerin hasat mesaisi başladı Haber

Kırıkkale’de çiftçilerin hasat mesaisi başladı

Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, hububat hasat programında yaptığı konuşmada, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek, "Özellikle köylülerimizi, çiftçilerimizi ve tüm sürücüleri uyarıyorum. Lütfen izmarit atmayalım ve yangına sebep olabilecek malzemeleri arazide bırakmayalım" dedi. Bahşılı ilçesine bağlı Karaahmetli köyünde yılın ilk hasadı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Vali Mehmet Makas, katıldığı hasat programında önemli uyarılarda bulundu. Vali Makas, son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek, anız yakma konusuna dikkat çekti. Vali Makas, "Kırıkkale’miz, bir tarafta savunma sanayisiyle lokomotif şehir olarak anılmakta ama bir o kadar da tarım ve hayvancılıkta da isim yapmış bir şehrimiz ve üreten bir şehrimiz. Milli ve manevi değerleri yüksek bir şehir. Bizler üretmekle mükellefiz" dedi. Küresel ısınmanın etkilerine değinen Makas, "Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok çok üstünde. Özellikle köylülerimizi, çiftçilerimizi ve Kırıkkale’mizden geçen tüm sürücüleri uyarıyorum. Lütfen izmarit atmayalım ve yangına sebep olabilecek malzemeleri arazide bırakmayalım" ifadelerini kullandı. Vali Makas, konuşmanın ardından biçerdövere binerek, yılın ilk hasadını yaptı. Hasat programına Bahşılı Kaymakam Vekili Mintaha Sarikaya, Tarım ve Orman Müdürü Fatih Ateş ile çiftçiler katıldı.

Haber

"Ekolojik Köy" projesi hayata geçiyor

Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesinde belediye tarafından 150 bin metrekare alana projelendirilen "Ekolojik Köy", tarım ve hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlar için hayata geçiriliyor. Kırıkkale'nin Yahşihan Belediyesi tarafından "Ekolojik Köy" projesi hayata geçiriliyor. Şehir hayatından uzak kalmak isteyen vatandaşların tarım, hayvancılık ve çeşitli aktiviteler yapmasını sağlamak için projeyle ilgili çalışmalar başlatıldı. Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, "Ekolojik Köy" projesinin 150 bin metrekare alana kurulacağını söyledi. Projeden yaklaşık 400 vatandaşın faydalanacağını ifade eden Türkyılmaz, 65 yaş üstü vatandaşlar ve özel bireyler içinde ayrıca kontenjanların olacağını belirtti. Türkyılmaz, proje çerçevesinde bir idari amirin, bir Ziraat Mühendisinin ve 5 tane de tarım işçisi görevlendireceklerini aktardı. İlçenin konumu itibariyle de Ankara ve Kırıkkale merkeze yakın olduğuna değinen Türkyılmaz, Ekolojik Köy alanına "bir artı bir" evlerin yapılacağını kaydetti. "150 bin metrekare de ekolojik köyü açıyoruz" Projenin ilçede ikamet eden vatandaşlara yönelik olduğunu ifade eden Türkyılmaz, "Ne demiştik seçimlere başlarken, ‘Biz yaptık, yine biz yaparız' sloganıyla çıktığımız projede, ilçemizde ikamet eden ve Hobi Bahçesi isteyen 400 vatandaşımıza 375 metrekare yer verilecek. 150 bin metrekare de ekolojik köyü açıyoruz. 65 yaş üstü için kontenjanımız var. Özel bireylerimiz için kontenjanlarımız var. Orada büyükbaş hayvanlarımız olacak. Sütlerinden faydalanacaklar ücreti mukabilinde. Küçükbaş hayvanlarımız olacak yine etlerinden ve sütlerinden faydalanacak ve kümes hayvanlarımız olacak. Aynı zamanda at safari turlarımız olacak. Vatandaşlarımız özellikle hafta sonunu doya doya geçirecek. ATV turlarımız da olacak" dedi. "Köy yaşantısını vatandaşlarımıza yansıtacağız" Yahşihan ilçesinde yaşamanın ayrıcalık olduğunu anlatan Türkyılmaz, "Ziraat Mühendisi, 5 tanede tarım işçisi ve bir tane de amir görevlendireceğiz. Orada, 'Ekolojik Köyü' ve köy yaşantısını vatandaşlarımıza yansıtacağız. Yahşihan, Ankara'nın hemen yanı başında Kırıkkale'nin de yanında. Bu noktada 'bir artı bir' evler yapacağız. Vatandaşlarımıza da bir yıllığına ücreti mukabilinde 'Ekolojik Köy'den faydalanacaklar. Yahşihan'da yaşamanın bir ayrıcalık olduğunu ifade ediyorum" diye konuştu. Türkyılmaz, Yahşihan'ın gelişmiş ilçeler sıralamasında 196'dan 58'inci sıraya yükseldiğini ve ilçeyi geliştirmeye yönelik çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kırıkkale'de atıl araziler tarımsal üretime kazandırılıyor Haber

Kırıkkale'de atıl araziler tarımsal üretime kazandırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında, Kırıkkale'de son 2 yılda 1580 üreticiye yüzde 60 hibeli 650 bin ton hububat ve 50 kilogramlık yaklaşık 500 torba yem bitkisi tohumu dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, AA muhabirine, son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı sürdürülebilir üretimin tehdit altına girdiğiyle ilgili dünyada ciddi manada kanaat oluştuğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuyu da göz önünde bulundurarak atıl durumdaki tarım arazilerinin üretime dahil edilmesi ve tarım alanlarının etkinliğinin artırılması amacıyla TAKE projesini başlattığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu: "Proje kapsamında ilimizde 2022 ve 2023'te 10 proje uyguladık. Bu anlamda makarnalık buğday, bölge şartlarımıza uygun kaliteli ekmeklik buğday, baklagil ve yem bitkisi tohumlarını temin ederek çiftçilerimizi destekledik. Bakanlığımızın çok hızlı bir şekilde dünyadaki gıda krizini de göz önünde bulundurarak böyle bir projeyi başlatması ve ilimize de desteklerde bulunmasından dolayı bakanımıza ve bakanlığımızın ilgili birimlerine çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum." "TAKE projeleri sayesinde çiftçi sayımız arttı" Yılmaz, TAKE projeleri ile kentteki tarımsal üretim miktarının da arttığını dile getirdi. Geçen yıl 610 bin ton olan bitkisel üretimin, bu yıl 700 bin tonu geçtiğini belirten Yılmaz, "Bu da projeleri yürütmemizin ne kadar yerinde ve ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Proje kapsamında, 1580 civarında üreticiye 650 bin ton hububat, yaklaşık 500 torba yem bitkisi tohumu dağıtımını gerçekleştirdik. Proje kapsamında, 45-50 bin dekar alanda ekim gerçekleştirildi. Ayrıca TAKE projeleri sayesinde çiftçi sayımız arttı. 2022 yılında 14 bin 800 olan çiftçi sayımız, 2023 yılı itibarıyla 15 bin 300 civarına yükseldi." diye konuştu. Yılmaz, yeni ürün çeşitlerinin denenmesiyle hem üretim miktarı hem de rekoltenin arttığını vurguladı. Normalde çiftçinin daha önce ektiği buğday tohumundan dekara 317 kilogram verim alırken, proje kapsamında dağıtılan tohumlardan 360 kilogram ürün aldığını ifade etti. Yine 2024 yılı içinde bakanlığa projelerini sunduklarını aktaran Yılmaz, çiftçilerin, sabırsızlıkla bu projelerin uygulanmasını beklediğini ve çok olumlu geri dönüşler aldıklarını kaydetti.

Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı Haber

Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı

Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Kılıçlar köyünde yaşayan vatandaşların yüzde 90’ı soğan üreterek ekonomik kazanç sağlıyor. Çiftçiler, sabahın erken saatlerinde tarlalara gelerek soğan sökümüne başlıyor. Şubat ayında ekimi yapılan ve ağustos ayında hasat edilen Kılıçlar soğanı, içeriğindeki pirüvik asit miktarının fazlalığı sebebiyle diğer soğan çeşitlerinden ayrılıyor. 2014 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonrasında 2017 yılı ekim ayında tescillenen "Kılıçlar soğanı"nın geçmişi ise bir asra dayanıyor. Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval tescilli soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Köyde geçimini ürettiği soğanları satarak sağlayan Sevim Meşe, "Şubat ayında soğanı ekiyoruz. Çapasıydı suyuydu derken ağustos ayında da sökmeye başlıyoruz. Kılıçlar köyünün hakiki Kılıçlar soğanı, tescilli. Bu işler zor ama ata mesleğimiz, severek yapıyoruz" dedi. Sabahtan akşama kadar tarlada soğan sökümü yaptıklarını anlatan çiftçi Nuray Peker, "Sökücüler ayrı, kesiciler ayrı, kovaları dökenler ayrı. Biz de kesiyoruz. Günümüz böyle geçiyor. Sabahtan akşama kadar bu işi yapıyoruz. Köyümüzün soğanı tescilli, alan da memnun, satan da memnun. Rağbet görüyor soğanımız" ifadesini kullandı. Köyün kendine has bir bitki örtüsü olduğunu belirten Aydın Payar ise, "Türkiye’nin neresinden tohum getirirsen getir mor kırmızı soğan oluyor. Kırıkkale’nin başka illerinde olmuyor bu soğan. Soğanımız bu yöreye ait. Bizim soğanımızın yüzde 100’ü suludur. Soğanımız coğrafi işaretli, tescillidir. 2017 yılında tescil edildi. Müşterilerimiz araçlarıyla geliyor, soğanını köyümüzden alıyor. Pazarlamada sıkıntımız yok. Köyümüz 150 hanedir. Yüzde 90’ıın geçim kaynağı soğandır. Eken insanlar en az 10 dönüm soğan ekiyor" diye konuştu.

Devlet desteğiyle yılda 5 bin kraliçe arı üretiyor: Tanesi 300 lira Haber

Devlet desteğiyle yılda 5 bin kraliçe arı üretiyor: Tanesi 300 lira

Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde devletten yüzde 70 hibe ile alarak yılda 5 bin adet kraliçe arı üretimi yapan Aydın Payar, tanesini 300 liradan ülke geneline satıyor. Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesindeki Kılıçlar Bal Ormanı’nda arıcılık işiyle uğraşan Aydın Payar, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün KOP projesinden faydalandığı yüzde 70 hibe ile kraliçe arı üretimine başladı. Yılda 5 bin kraliçe arı üreten Payar, tanesini ise 300 liradan ülke geneline satıyor. ürettiği arıları kargo ile Türkiye’nin farklı illerine gönderdiğini belirten Aydın Payar, "Kovanı yöneten kraliçe arıdır. Emir komuta kraliçededir. Bizim burada bin tane kraliçe arı kutumuz var. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yüzde 70 hibe ile aldık. Burada bir yılda 5 bin civarında kraliçe arı üretip Türkiye’nin her tarafına kargo ile gönderiyoruz" dedi. "İşçiliği çok zor" Üretilen kraliçe arının soğuk hava şartlarına da dayanıklı olduğunu ifade eden Payar, "Ürettiğimiz kraliçe arının ırkı; ’Befa.’ Soğuk hava ve hastalıklara dayanıklı. Çok sakin ve yüksek verimli bir ırk. Türkiye’de sadece 4-5 kişi üretiyor. Biz bunun damızlığını yurtdışından getirdik. Günde 300 tane kargoya verip Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Kraliçe arının fiyatı 300 lira. İşçiliği çok zor, günde 10 defa bakmak gerekiyor. 500 arıya tek bakarım ama Kraliçe arıya bakmak zor" diye konuştu. "Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz" Beraberindeki 2 kişi ile yetiştirdiği arıların bakımını yaptığını ifade eden Payar, "Özel yapım kutu kafesleri var. Onun içine biz bal ve pudra şekeri ile yapılmış hamur şeklinde kek koyuyoruz. Diğer bölmesine de kraliçe ile 6-7 tane de işçi arı koyuyoruz. Türkiye’nin her tarafına da gönderiyoruz" şeklinde konuştu.

Arıcıların yeni gelir kapısı organik bal: Kilogramı 400 lira Haber

Arıcıların yeni gelir kapısı organik bal: Kilogramı 400 lira

Normal balın kilogramı 200 liradan satılırken, organik balın fiyatı ise 400 lira olarak belirlendi. Kırıkkale Valiliği koordinesinde İl Tarım Müdür Müdürlüğü tarafından "KOP ile Dinek Dağı’nda Organik Arıcılık" projesi hayata geçirildi. Bin 744 rakımlı Dinek Dağı’ndaki vadide düzenlenen törende 20 işletmeye yüzde 70 hibe ile arılı kovan ve ekipman verildi. Zengin bitki örtüsüne sahip vadiye, yaklaşık 500 tane arılı kovan yerleştirildi. Normal balın kilogramı 200 liradan satılırken, organik bal fiyatı ise 400 lira olarak belirlendi. Orman İşletme Müdürlüğü de projenin gelişimine destek sağladı. Arı yetiştiricilerini her zaman destekleyeceklerini belirten Vali Yardımcısı Ahmet Ferhat Özen, KOP destekli projenin örnek olmasını temenni etti. "Ülkemizin kalkınmasına destek olmamız gerekiyor" Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu, hayvancılıktan sulamaya, eğitimden sağlığa, kültürden sanayiye kadar küçük dokunuşlarla büyük başarılar elde etmeye çalıştıklarını belirterek, "Bugün Dinek’te sunmuş olduğumuz proje bizim için çok kıymetli. Çünkü bu insanlar üretmek istiyor. Bu insanlar geliştirmek, kazanmak ve kazandırmak istiyor. Dolayısıyla bizim onların yanında olmamız birlikte üretmek birlikte başarmak birlikte ülkemizin kalkınmasına destek olmamız gerekiyor" diye konuştu. "Her yıl bir vadide en az 500 tane arılı kovan yerleştirmeyi planlıyoruz" Dinek Dağının arı yetiştiricileri için avantajlı bir bölge olduğunu anlatan İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, "Dinek dağı arıcılar için büyük bir hazineyi içinde barındıran gerek florası gerek uzun süre yeşil kalması farklı bitki türleri çiçek türlerini içinde barındırması açısından son derece önemli bir bölge. Bu bölgede 5 tane vadi tespit ettik. Her yıl bir vadide en az 500 tane arılı kovan yerleştirecek şekilde planlıyoruz. Arıcılarımıza da arılı kovan arıcı ekipmanı desteği sağladık" şeklinde konuştu. "Devlet-millet kaynaşması ile proje gerçekleşti" Kırıkkale Arı Yetiştiriciler Birliği Başkan Yardımcısı Hızır Akdemir ise, "Devlet bize çok büyük destek verdi. Finansmanını sağladı yüzde 70 hibe verdi. Şimdi yüzde 70 hibe ile beraber arıcılarımız da çok gayret gösterdi. Burası Kırıkkale’ye 100 kilometre gidiş geliş. Arıcılarımızda fedakarlık göstererek devlet-millet kaynaşması ile beraber bir proje gerçekleşti" ifadesini kullandı. Proje sayesinde üreticinin ekonomik kazanç sağlayacağını kaydeden Akdemir, normal balın 200 liradan organik balın ise ise en az 300-400 liraya satılacağını sözlerine ekledi. Törene, Balışeyh Kaymakamı Sançar Batuhan Kurdu, İl Emniyet Müdürü Fahri Bulut, İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Orman İşletme Müdürü Atilla Yılmaz ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

Kırıkkale'de çiftçiler ilkbahar yağışlarıyla rahatladı Haber

Kırıkkale'de çiftçiler ilkbahar yağışlarıyla rahatladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Eylül 2022 ve Şubat 2023 arasını kapsayan 6 aylık kuraklık haritasına göre, Kırıkkale "olağanüstü kurak" iller arasında yer aldı. Kuraklık periyodunu mart ve nisandaki yağışlarla geride bırakan Kırıkkale'de, hububat çiftçisinin yüzü güldü. İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, AA muhabirine, Kırıkkale'de yaklaşık 1 milyon 100 bin dekarda buğday, 600 bin dekarda arpa ekildiğini söyledi. Ekinlerin çıktığı ve çimlendiği dönem olan ekim, kasım ve aralıkta bölgede ciddi kuraklık yaşandığına dikkati çeken Yılmaz, kuraklığın ocak ve şubatta had safhaya ulaştığını dile getirdi. Yılmaz, yetersiz yağış nedeniyle hem çimlenmenin hem de kardeşlenmenin gecikmesini düşünerek ekiplerin sahada ürün çıkışlarını izlemeye aldığını dile getirerek, "Mart ve nisandaki yağışlarla çiftçilerimizin de meteorolojik verileri göz önünde bulundurarak gübreleme ve ilaçlama yapmasıyla hububat ekili alanlardaki gelişmelerin normal yönde devam ettiğini tespit ettik." dedi. Hububatın kardeşlenmenin tamamlandığı dönemde yeterince yağış aldığını vurgulayan Yılmaz, mart ve nisandaki yağışlarla ekili alanların toparlanmaya başladığını ifade etti. "Buğdayda dekara 300, arpada ise 350 kilogram civarında verim bekliyoruz" Yılmaz, ilkbahar yağışlarının çiftçiye nefes aldırdığını belirterek, şöyle devam etti: "Bundan sonra herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması halinde buğdayda dekara 300, arpada ise 350 kilogram civarında verim bekliyoruz. 300 bin ton üzerinde buğday rekoltesi bekliyoruz. Özellikle mart ve nisan ayındaki yağışlar hububatı olumlu yönde etkiledi. Mayısta da uzun yıllar ortalamasında yağış alırsak kuraklık riskiyle karşılaşmayacağız." Çerikli beldesinde çiftçilik yapan Nuri Gözüyukarı da "Nisan sonu gibi yağışlar devam ederse daha fazla verim alacağımızı düşünüyoruz. Şu anda iyi sayılır. Özellikle mart ve nisan ayı başındaki yağışlar olmasaydı kuraklık söz konusu olabilirdi." diye konuştu. Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.