TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi

AGRONEWS - Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Göçer hayvancılar suya daha kolay ulaşacak Haber

Göçer hayvancılar suya daha kolay ulaşacak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında Adana’da geçimini göçer hayvancılık yaparak sağlayan 16 aileye taşınabilir hayvan içme suyu tankı dağıtıldı. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kırsal dezavantajlı alanları avantajlı alanlara çevirmeye devam ediyor. Kırsalda yaşayan ve geçimlerini göçer hayvancılık yaparak sağlayan 16 aileye konakladıkları yerlerde hayvanlarının su ihtiyacını karşılayabilmeleri için taşınabilir hayvan içme suyu tankı dağıtıldı. Feke ilçesi Kırıkuşağı Mahallesinde düzenlenen dağıtım programında konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, yaz aylarında su kaynaklarının azalması veya tamamen kuruması sebebiyle göçer hayvancılık yapan ailelerin hayvanları için suya ulaşımda zorluk yaşadıklarını belirterek, “Yapmış olduğumuz bu destekleme ile hayvancılığımızın bu bölgelerde devamlılığını sağlayacağız ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi. Hibe dağıtım programında daha sonra hak sahibi üreticilere taşınabilir hayvan içme suyu teslim belgeleri İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu tarafından verildi. Üreticiler teslim aldıkları tankları traktörlerine takarak götürdü. Adana’da Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesinin yürütüldüğü 7 ilçede toplam 86 göçer hayvancılık yapan aileye yüzde 70’i hibe olmak üzere taşınabilir hayvan içme suyu tankı dağıtıldı. Dağıtılan tankların bedelinin 8 milyon 600 bin lirası projeden karşılanırken 3 milyon 685 bin lirası ise üreticiler tarafından eş finansman olarak karşılandı.

Kadın üretici devletten eğitim ve kredi alarak arıcılığa başladı Haber

Kadın üretici devletten eğitim ve kredi alarak arıcılığa başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen projeye genç çiftçi olarak dahil olup önce arıcılık eğitimi, ardından da yüzde 70 hibe ile tüm arıcılık malzemesini alan kadın üretici şimdi yaptığı üretimle hem kendi ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kırsal dezavantajlı alanlarda yaşayan küçük ölçekli çiftçileri destekliyor. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi çerçevesinde planlanan ‘Yeni Kırsal Genç Kesim İşletmeleri (Gençlik İşletmeleri)‘ faaliyeti, doğrudan gençlere yönelik bir faaliyet olarak gençlerin ana gelir kaynağı olarak tarım ve hayvancılık alanındaki girişimlerinin desteklenmesini amaçlıyor. Adana’nın Feke ilçesi Paşalı Mahallesi’nde ikamet eden 39 yaşındaki 4 çocuk annesi Sonay Köz, bu çerçevede geçen yıl düzenlenen Genç Çiftçi Eğitimleri’ne katılarak arıcılık başta olmak üzere satış, pazarlama finansal okuryazarlık konularında eğitim aldı. Sunum yapma eğitimi de aldıklarını ifade eden Köz, “Eğitimlerimizi tamamladıktan sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi çerçevesinde hibe duyurusu yaptı. Ben de daha sonra arıcılık konusunda proje hazırlayıp sundum. Projem kabul edildi. Sonra sözleşme imzaladık ve arıcılık işletmesi kurmak için gerekli alet ekipman almaya hak kazandık” dedi. Proje çerçevesinde kendilerinin arı ve ana arıları aldığını ve bir de hibe olarak verilen malzemelerin KDV’sini ödediklerini söyleyen Köz, “75 adet boş kovan, maske, körük, eldiven, arıcı barakası, güneş enerjisi sistemi, bal süzme makinesi gibi arıcılık malzemeleri yüzde 70 hibe ile verildi” şeklinde konuştu. Projeden memnun olduğunu ve köyündeki diğer kadınlara da örnek olduğunu kaydeden Köz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Şimdi diğer kadınlar da cesaretlendi. Onlar da benim gibi bir şeyler yapmak istiyorlar. Bence gençler tarımla ilgili işlerde çalışabilir. Arıcılık, hayvancılık yapabilir. Günümüzde dünyada tarım ve gıda önem kazandı. Bu süreçte eşim de bana destek oldu. Beni destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığına, ayrıca eşime teşekkür ediyorum.” Eşinin 17 yıldır arıcılık yaptığını kendisinin ise 2 yıldır fiilen arıcılıkla uğraştığını kaydeden Sonay Köz, kış döneminde arılarını evinin yanında konaklatıyor. Sonay Köz, baharın gelmesiyle birlikte arılarını Feke’nin yüksek kesimlerine götürüyor.

Dezavantajlı alanlara makine desteği Haber

Dezavantajlı alanlara makine desteği

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kırsal dezavantajlı alanları avantajlı alanlara çevirmeye devam ediyor. Kırsalda yaşayan ve geçimlerini emek yoğun faaliyetler sonucu sağlayan ailelere refahlarını artırmaya yönelik yüzde 100 hibe yardımlar yapılarak destek olunuyor. Bu çerçevede projenin uygulandığı Adana ilinin Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan, Pozantı, Karaisalı ve Aladağ ilçelerinde, küçük alanlarda üretim yaparak ekonomik değer ortaya çıkarmaya çalışan üreticilere ceviz soyma, meyve sıkma, salça yapma makinesi ile motorlu tırpan dağıtımı yapıldı. Tamamı hibe olarak verilen alet ve ekipmanlar dezavantajlı alanları avantajlı bölgelere çevirirken küçük işletmelerin tarımsal üretimde refahını artıracak. Proje çerçevesinde üreticilere alet ve ekipmanları Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen program ile verildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, projenin uzun sürecek bir proje olduğunu ve rakımı yüksek kırsal ilçelerde uygulandığını belirterek, “7 ilçemizde projeyi uyguluyoruz. Önemli olan çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu alet ekipman veya yatırım projelerini desteklemek. Bireyler yatırımlar çerçevesinde ahır yapımı, bahçe kurulumu yer alıyor. Alet ekipmanda da sizin tarımsal üretimde ihtiyaç duyduğunuz üzüm sıkma, salça yapma, ceviz soyma makinesi, motorlu tırpan sırt pompası, çapa motoru gibi birçok ihtiyacı da bu proje ile karşılamış oluyoruz” dedi. Daha sonra 20 üreticiye motorlu tırpan, 4 üreticiye salça yapma makinesi, 6 üreticiye ceviz soyma makinesi 3 üreticiye de meyve sıkma makinesi teslim edildi.

Mersin’in Mut ilçesine 42 hayvan sulama teknesi dağıtıldı Haber

Mersin’in Mut ilçesine 42 hayvan sulama teknesi dağıtıldı

Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) çerçevesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından Mersin’in Mut ilçesine 42 hayvan sulama teknesi dağıtıldı. Geçen yıl 29 hayvan sulama teknesi dağıtıldığı ilçede; bu yıl ise Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Gökçetaş, Yalnızcabağ, Evren, Kıravga, Çampınar, Çatakbağ, Çömelek ve Çamlıca Mahallelerine toplamda 42 tane daha hayvan sulama teknesi dağıtıldı. Büyük ve küçükbaş hayvanların sulamasında kullanılan tekne dağıtımı, Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü binası önünde yapıldı. Dağıtım töreninde konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, “Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) küçük ölçekli tarım işletmelerin sosyal ve ekonomik refah seviyelerini artırmaya yönelik olarak uygulanan, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından desteklenen bir Kırsal Kalkınma projesidir. KDAKP’nin ana amacı küçük ölçekli tarımın ticarileşmesini, küresel dönüşümünü desteklemek, gençlerin, mikro girişimcilerin, desteğe ihtiyaç duyan kadınlar ve tarımla iştigal eden göçerlerin bu programda yer almalarını sağlamaktır” dedi. KDAKP çerçevesinde 3 Haziran 2022 tarihinde UNDP ile Logiport Tedarik Danışmanlık AŞ arasında “KDAKP için tekne alımı” sözleşmesi yapıldığını ifade eden Bayır, “2022 yılında Kırsal Dezavantalı Alanlar Kalkınma Projesi Kamu Ekonomik Altyapı Yatırımları çerçevesinde Mut kümesinde Kavaközü Mahallesi’ne 2adet büyükbaş, 8 adet küçükbaş, Ballı Mahallesi’ne 2 adet büyükbaş, 7 adet küçükbaş ve Hacıahmetli Mahallesi’ne 2 büyükbaş, 8 küçükbaş olmak üzere toplam 29 su teknesi dağıtılmıştı. 2023 yılı Kırsal Dezavantalı Alanlar Kalkınma Projesi Kamu Ekonomik Altyapı Yatırımları programında ilimizde 225 su teknesi dağıtılacaktır. Mut kümesinde 42 küçükbaş hayvanlar için su teknesi dağıtılacak. Büyükbaş su teknelerinin uzunluğu 240 santimetre, üst genişliği 60 santimetre, taban genişliği 40 santimetre, derinliği 30 santimetredir. Küçükbaş bu teknelerinin ise uzunluğu 240 santimetre, üst genişliği 46 santimetre, taban genişliği 32 santimetre, derinliği 27 santimetredir. Su teknelerini satın alma işlemleri UNDP tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu tekneleri, muhtarlıklara teslim edilecek olup, göçer ailelerin yoğun olarak çıktığı uygun görülen meralara yerleştirilecektir" diye konuştu. Düzenlenen tekne dağıtım törenine İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, Mut Belediye Başkan Vekili Hüseyin Yeşil, mahalle muhtarları ve köylüler katıldı.

Osmaniye’de çiftçilere hibe destekli makine ve ekipman dağıtımı Haber

Osmaniye’de çiftçilere hibe destekli makine ve ekipman dağıtımı

Osmaniye’de çiftçilere hibe destekli makine ve ekipman dağıtımı yapılırken, bu yık 30 milyon liradan fazla katkı sağlandığı ifade edildi. Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde Osmaniye’deki çiftçiler için temin edilen hibe destekli makine ve ekipmanların dağıtımı yapıldı.İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen dağıtım törenine Vali Erdinç Yılmaz, protokol üyeleri ve çiftçiler katıldı. İl Müdürü Mustafa İlmeç, 2023 yılında bakanlık tarafından Osmaniye’ye 30.8 milyon hibe desteği sağlandığını söyledi. Bugün de çiftçinin ihtiyaç duyduğu makine ekipmanların dağıtımının yapıldığını belirten İl Müdürü İlmeç, “Çiftçilerimizin makine ekipman parklarının yenilenmesi, daha teknolojik makinalara kavuşması için yüzde elli hibe desteği vererek çiftçilerimizin bu alet ekipmanlara sahip olmasını sağlıyoruz. Özellikle bu projeyle birlikte Osmaniye ilimizde 133 çiftçimize 7 milyon liralık bir hibe desteği ödemiş bulunuyoruz”dedi. Diğer önemli bir projenin de kırsal dezavantajlı alanların kalkınması projesi olduğunu ifade eden İlmeç, “Bu projeyle de yine alet ekipman dağıtımı yaptık. Yine bu proje özellikle bizim Hasanbeyli, Düziçi, Bahçe ilçelerimizde Yaklaşık olarak 52 köyümüzde uygulanmakta. Kırsal dezavantajlı alanlar projemiz 600 rakımın üzerinde bulunan yerleşim yerlerine uygulanan bir proje. Bu çerçevesinde özellikle 155 çiftçimize 1,5 milyonluk bir makine ekipman hibesi sağlamış bulunuyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızca ilimizde yürütülen projeler çerçevesinde, 2023 yılında toplam 30.8 milyon hibe desteği sağlandı. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) 115 kişiye 1.3 milyon, Bireysel Sulamada 52 kişiye 3 milyon, ekonomik yatırımlarda 5 kişiye 16 milyon, uzman eller projesi çerçevesinde 14 kişiye 3.5 milyon ve Makine Ekipman Destekleri çerçevesinde ise 133 çiftçimize 7 milyon liralık bir hibe desteği sağlanmış bulunmaktadır” şeklinde konuştu. "Tarımdaki yenilikleri iyi değerlendirirsek hep kazanırız" Her alanda çiftçilere desteği sürdürmenin, destek olmanın çok önemli olduğunu dile getiren Vali Erdinç Yılmaz ise “Çiftçilerimizin para kazanması, çiftçilerimizin ekonomilerinin düzelmesi, gerçekten ekonominin can damarlarından birisini oluşturuyor. Bu desteklerin de önemli olduğunu görüyoruz. Bugün makine desteğinin yapılmasını ve bu makineleşmenin tarımda, teknolojinin kullanılması anlamında da önemli bir destektir. Şunu çok iyi düşünmeli ve yapmalıyız. Eğer tarımdaki yenilikleri, gelişmeleri, iyi değerlendirirsek hep kazanırız. Biliyorsunuz, makineleşme hem verimi arttırır, hem de iş gücünden, zamandan ciddi tasarruf sağlar. Bir de makineleşmeyi, teknolojiyi en doğru, en iyi kullanmayı bilmeliyiz. Çünkü her şey değişiyor her şey gelişiyor. Dolayısıyla teknikler gelişiyor. Yeni yöntemler, yeni bilgiler öğreniliyor. Ve bu bilgileri öğrenecek ve bunları da uygulayacak bir anlayışta olmalıyız. Eğer biz bu bilgileri doğru alır, doğru kullanırsak çok daha karlı bir iş yapmış oluruz. Yani bilgiye harcayacağınız para hiçbir zaman boşa gitmez ama onu doğru harcarsanız. Onu doğru yönetirseniz asla boşa gitmez. Yaptığınız harcamadan daha fazlasını kazanırsınız" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından çiftçilere çekleri Vali Yılmaz ve protokol üyeleri tarafından verildi. Programın son bölümünde Vali Yılmaz ve protokol mensupları, makine ve ekipman parkını gezerek bilgi aldı.

Kozan’da üreticilere çapa motoru dağıtıldı Haber

Kozan’da üreticilere çapa motoru dağıtıldı

Adana’nın Kozan ilçesinde 600 rakımdan yüksek mahallelerdeki üreticilere yüzde 70’i hibe destekli 23 çapa motoru dağıtıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) çerçevesinde, Kozan ilçesine bağlı 600 rakım üstünde yaşayan mahalleler için yüzde 70 hibe desteği ile motorlu çapa makinesi alımı yaptı. Alınan çapa makineleri 23 üreticiye teslim edildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Erdoğan, “Proje çerçevesinde çiftçilerimize teslim ettiğimiz yüzde 70 Devlet destekli motorlu çapa makinesi ile çiftçilerimize teknik destek sağlama ve modern tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefliyoruz. Çiftçilerimizin üretim yaparken toprak işleme, gübreleme, ekim ve dikim öncesi hazırlık işlerini daha kolay yapabilmelerini ve yabancı otlarla mücadele etmek amacıyla motorlu çapa makinesi hibe programı ile desteklenmesi sağlanmaktadır. Sürekli üretimde bulunan çiftçilerin üretkenliklerini artırmak ve çiftçilerin gelirlerini artırmak için birçok destek ve projeyle çiftçinin yanındayız” dedi. Çapa makinesi alan üreticilerden Fatma Avcı “Önce çapa motoruna başvurumuzu yaptık. Bugünde çapa motorumuzu teslim aldık. Köyümüzde daha verimli ürünler yetiştirmek için çapa motorumuzu kullanıp tarla ve bahçelerimizi aktif şekilde işleyeceğiz” diye konuştu. Üreticilerden Osman Yüksel de “Köyümüzde traktör ile sürmesi sıkıntı olan yerlerimiz var. Bunun için çapa motoruna başvuru yaptık ve çıktı. Bundan sonra işlemeyen bağ ve bahçelerimizi işleyerek ürünlerimizi yetiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.