TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kış

AGRONEWS - Kış haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kış haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dondurucu Soğuğa Rağmen Ağrılı Besicilerin Zorlu Mücadelesi Video Galeri

Dondurucu Soğuğa Rağmen Ağrılı Besicilerin Zorlu Mücadelesi

Kışın en sert geçtiği illerin başında gelen Ağrı'da, besiciler dondurucu soğuklara rağmen hayvanlarını beslemeye devam ediyor. Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine bağlı İki Yamaç köyünde yaşayan besiciler, yaz aylarında yaylalarda otlattıkları hayvanlarını, kış mevsiminde kar ve soğuk havanın etkisiyle ahırlarda beslemeye devam ediyor. 2 bin 44 rakımlı İki Yamaç köyünde kış aylarının zorlu şartlarına rağmen hayvancılık yaparak geçimini sağlayan besiciler, hayvanlarının yem ve bakımını titizlikle sürdürüyor. “Sabah 5-6'da kalkıp mallara bakıyoruz” Zorlu kış şartlarında besicilik yapmanın zahmetli olduğunu belirten Güven Karakaya, “Çocukluğumuzdan beri babamıza yardım ediyoruz. Hayvanlarla uğraşıyoruz. Zaten yazın bazen biz kendimiz gidiyoruz bazen çoban tutuyoruz. Kışın da 4 ay, 4 buçuk ay içeride bakıyoruz hayvanlarımıza sabah erkenden kalkıp otlarını hazırlıyoruz. 3- saat hayvanın başında bekliyoruz. Eksi 30-35 derecelerde sakalımız, saçımız hepsi buz tutuyor bu soğuklarda, kar yağdığı zaman gerçekten büyük bir esaret yaşıyoruz buralarda köy şartları çok zorlu, çok çetin geçiyor” dedi. “Kat kat giyiniyoruz ama yine de üşüyoruz” Geçmiş yıllara kıyasla bu yıl kar yağışının az olmasının işlerini biraz kolaylaştırdığını ifade eden besicilerden Alican Yıldız “Çocukluğumuzdan beri yani 15-20 yaşından beri bu işin içindeyiz, devamlı bu işi yapıyoruz. Sonbaharda hayvanlar içeri girdi mi, soğuk başlıyor, kar yağıyor. Karda kışta kalkıp sabah erkenden saat 05.00-05.30'ta kalkıyoruz eksi 20-30 derece o soğukta otu, samanı götürmeye çalışıyoruz. Bu sene kar yok ama çok soğuk” şeklinde konuştu.

Muş’ta Kar Altında Şeker Pancarı Hasadı Devam Ediyor Haber

Muş’ta Kar Altında Şeker Pancarı Hasadı Devam Ediyor

MUŞ (İHA) - Muş Ovası’nda, kar altında kalan şeker pancarlarının hasadı zor şartlarda sürdürülüyor. Kent ekonomisine 2 milyar 500 milyon TL katkı sağlaması beklenen şeker pancarı, bin 711 çiftçinin 85 bin dönümlük alanda yapılan ekim sonrası Muş Şeker Fabrikası'na taşınıyor. ÇİFTÇİLER KAR YAĞIŞINA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI 3 milyon 570 bin dekar tarım arazisiyle Türkiye'nin üçüncü büyük ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda, pancar sökümü ekim ayında başladı. Ancak, bu yıl karın erken yağmasıyla çiftçiler hazırlıksız yakalandı. Kar yağışı tarlaları beyaza bürürken, pancarlarını tarladan çıkaramayan çiftçilerin işleri zorlaştı. Pancarın sökümü için yoğun çaba sarf eden çiftçiler, soğuk hava nedeniyle tarlada ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Traktörler ve kamyonlar çamura saplandığında ise komşu tarlalardaki traktörlerin yardımıyla araçlar çıkarılıyor. "PANCARA ÇOCUK GİBİ BAKIYORUZ" Çiftçi Emrah Soysal, pancarın ekiminden sökümüne kadar büyük emek verdiklerini belirterek, "Ekimi, çapası, ilacı, sulamasını yapıyoruz. Aynı bir çocuğa bakar gibi biz de pancarımıza bakıp büyütüyoruz. İlkbaharda ektiğimiz pancarları şu an söküyoruz. Çok zor bir emek, Allah kimseyi emeğinden mahrum etmesin. Yaz aylarından beri uğraşıyoruz" dedi.  Soysal, "Bu sene kar erken yağdı. Pancarlar kar altında kaldı. Söküme ekim ayında başladık ve hala çalışıyoruz. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız. Pancarı traktörle çıkarıp, kamyon ve römorkla taşıyoruz. Karın erken yağması işimizi çok zorlaştırdı ama buna rağmen işimize devam ediyoruz. Tabii hava çok soğuk olduğu için tarlada ateş yakıp ateşin başında ısınmaya çalışıyoruz. İnşallah pancar sökümünü bitirip bu sezonu kapatacağız" ifadelerini kullandı. "GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ" Bir diğer çiftçi Ömer Subaşı ise, "İlkbaharda ektiğimiz pancarları tarlalarda iki ay önce sökmeye başladık ve söküm işlerimiz devam ediyor. Tarlalar çok olduğu için sökümü yetiştiremedik. Kar yağışı ile birlikte tarlalar kar altında kaldı. Bizler de şu an gece gündüz büyük emekler ve uğraşlarla pancarları sökmeye çalışıyoruz. İnşallah daha fazla kar yağmadan çalışmaları bitiririz" diye konuştu. Kar yağışıyla birlikte zor şartlarda devam eden şeker pancarı hasadı, çiftçiler için fiziksel ve ekonomik açıdan büyük bir mücadele anlamına geliyor. Çiftçiler, yıl boyunca verdikleri emeğin boşa gitmemesi için zorlu kış koşullarında bile durmaksızın çalışmaya devam ediyor.

Diyarbakır’da arıların ‘tatlı uykusu’ başladı Haber

Diyarbakır’da arıların ‘tatlı uykusu’ başladı

Diyarbakır’ın Çermik ilçesine arıları soğuk havalardan korumak için yüksek kesimlerden getirilen kovanlar, straforla kışa hazırlanıyor. Türkiye'de bal üretiminin önemli merkezlerinden Diyarbakır’da soğuk havalardan korunması için yüksek kesimlerden getirilen arıların kışlatma çalışması tamamlandı. Sıcakların azalması ile Elazığ’dan Çermik ilçesine gelen gezgin arıcı Zülküf Özkan da, 400 kovanda bulunan arılarını 20 Şubat’a kadar açılmayacak şekilde her iki tarafına strafor koyarak kışa hazırladı. Bu yöntem arıların hem telef olmasının önüne geçiyor hem de bir sonraki sezona daha sağlıklı girmelerini sağlıyor. Arıcı Zülküf Özkan (38), İHA muhabirine yaptığı açıklamada 2018’de aracılığa başladığını ve şu anda 400 adet kovanı olduğunu söyledi. Özkan, “Bu arıları özelikle Elazığ’a götürüyoruz. Elazığ’da da keven ve kekik fazla olduğu için götürüyoruz. Şükürler olsun bu sene iyiydi. Herkes alacağını aldı. Şimdi de arının ihtiyacı olarak arılara strafor atıyoruz. İçinde bal olmayan kovanları şerbetlememiz lazım. Bunlar, aç kalmaması için ve ilkbaharda güzel çıkması için yaptığımız şeyler” dedi. Çalışmaya 11’inci ayda başladıklarını ve bir haftalık işleri olduğunu ifade eden Özkan, şöyle konuştu: “20 Şubat’a kadar arı kovanlarımızı açamayız. Burası soğuk olduğu için çift taraf strafor atıyoruz. Kışın zayıf olan arı var, güçlü olan var. Yeri sıcak olsun. Yaptığımız iş bu. Şubattan sonra ana kontrolünü ediyoruz. Poşetlere şurup koyacağız. İçinde zayıf olanları belirliyoruz. Güçlüden takviye veriyoruz. Yerini değiştirmemiz gerekiyorsa yerini değiştiriyoruz.” “Bu sene balın tenekesini 2 bin 400 liradan verdik” Ürettiklerinin süzme bal olduğunu aktaran Özkan, “Tüccara çalışıyoruz, tenekemiz 28 kilo geliyor. Bu sene balın tenekesini 2 bin 400 liradan verdik. Allah devletimizden razı olsun. Geçen sene 30 çuval şeker verdiler. Kovan başına 4 kilo şeker aldık. Yüz bin kere şükürler olsun” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.