TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kivi

AGRONEWS - Kivi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kivi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yalova Kivisi Hasat Şenliği Coşkulu Anlara Sahne Oldu Haber

Yalova Kivisi Hasat Şenliği Coşkulu Anlara Sahne Oldu

YALOVA (İHA) - Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Yalova Kivisi Hasat Şenliği", Altınova ilçesinin Subaşı beldesindeki kivi bahçesinde gerçekleştirildi. Üçüncüsü düzenlenen şenlikte, üreticiler hasat sevinci yaşarken, Yalova Valisi Hülya Kaya, kivinin katma değeri yüksek bir ürün olduğunu belirtti. Kaya, şenliklerin her yıl coşkulu bir şekilde devam edeceğini ifade ederek, "Kivi bizim için önemli, katma değeri yüksek, tanıtım noktasında da merkeze aldığımız ürünlerimizden birisi" dedi. YALOVA, ÜRETİMDE DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR Vali Kaya, Yalova'nın kivi üretimiyle dünya çapında iddialı bir konumda olduğunu belirterek, Atatürk Merkez Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde yeni türlerin üretildiğini vurguladı. Ayrıca, Yalova'nın kivi üretimindeki bilgi birikiminin, yurt dışındaki çiftçiler tarafından da kullanıldığını söyledi. Kaya, "En son Araştırma Enstitümüzün geliştirmiş olduğu bir ürünü biz İtalya'ya pazarladık ve İtalyan çiftçiler gelip buradaki bizim tecrübelerimizden yararlanarak kendi ülkelerindeki ıslahı gerçekleştirdiler. Dolayısıyla sadece üretmekle kalmıyoruz, elimizdeki bilgiyi dışarıdaki ülkelere de pazarlama imkanı elde ediyoruz. Dolayısıyla Yalova, bu noktada çiftçisiyle, üreticisiyle ve buradaki bilgi birikimiyle aslında dünyaya örnek olan merkezlerden birisi haline geldi" diyerek sözlerini detaylandırdı. AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, bereketli bir hasat dönemi dilerken, Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, 2021 yılında coğrafi işaret alan kivi ile gururlandıklarını belirtti. Şenlikte protokol üyeleri, kivi pastası kestikten sonra çiftçilerle birlikte hasat yaptı.

Ordu Kivisi, Ekonomiye 300 Milyon TL Katkı Sağlayacak Haber

Ordu Kivisi, Ekonomiye 300 Milyon TL Katkı Sağlayacak

ORDU (İHA) - Türkiye'nin coğrafi işaretli ilk kivisi olan "Ordu Kivisi"nde hasat çalışmaları devam ediyor. Bu yıl 6 bin tondan fazla rekolte beklenirken kivinin, Ordu ekonomisine yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlayacağı öngörülüyor. 1993 yılında fındığa ek gelir sağlamak amacıyla Ordu'da dikilmeye başlanan kivi üretimi, zamanla hızla yayıldı. Başlangıçta hobi olarak yapılan üretim, 2019'da coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenmiş oldu. Önceki yıllarda yaklaşık 9 bin ton kivi üretimi yapılan Ordu’da, bu yılki rekoltenin hava koşulları, hastalıklar ve zararlılar nedeniyle 5-6 bin ton arasında kalması bekleniyor. Ancak yine de büyük kısmı ihraç edilen Ordu kivisinin, ilin ekonomisine 300 milyon TL civarında bir katkı sağlaması hedefleniyor. KİVİ FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, "Ordu'da ürün güzel, kalitede de sıkıntı yok. Türkiye'de ilk defa coğrafi işaret belgesi alan Ordu Kivisi. Geçen yıl fiyatımız birinci sınıf kivide 20 liraydı, bu yıl 40 lira, yüzde 100 artış var. Bu üretici ve bizim adımıza sevindirici bir durum" dedi. Kivinin peşin ödeme ile satılabilmesi ve işçilik gerektirmemesi nedeniyle de avantajlı olduğunu söyleyen Uzunlar, hasatta şimdilik sorun olmasa da gelecekte kuraklık nedeniyle yaşanabilecek sorunlar konusunda uyarıda bulundu. Ordu Kivisi, uzun raf ömrü ve lezzetiyle de dikkat çekiyor. Uzunlar, "Aroması da iyi bu nedenle tercih ediliyor. Düzgün bir yerde muhafaza edildiği takdirde nisan ayına kadar bekletilebilir. Toplama yapılırken de dikkat edilmesi lazım, kasada bir kivi bile ezildiği zaman diğer kivileri de olgunlaştırıyor" şeklinde açıklama yaptı. KİVİ HASADI, FINDIK HASADINDAN DAHA KOLAY Hasat işçileri ise kivi toplamanın fındık hasadına göre daha kolay olduğunu ve sürecin oldukça eğlenceli olduğunu ifade etti. İşçiler, Ordu Kivisi'nin kalitesinden memnun olduklarını belirterek, hasat işlemiyle ilgili olumlu düşüncelerini paylaştılar.

Tropikal meyve ihracatında hedef 25 milyon dolar Haber

Tropikal meyve ihracatında hedef 25 milyon dolar

Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında aralarında ananas, avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), guavo armudu, mangost, kivi, çarkıfelek, karambola, yaban mersini, hindistan cevizi gibi ürünlerin de olduğu tropikal meyve ihracatından yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık döviz geliri elde etti. Türkiye’nin katma değer zincirini her geçen yıl büyüttüğünü söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Özellikle son yıllarda tropikal meyve ihracatındaki yükselen grafiğimiz başarımızı net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye geneli tropikal meyve ihracatımız 2018 yılında 4 milyon dolarken 2023 yılında 23 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2024 yılının ilk yarısında yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık tropikal meyve ihracatı gerçekleştirdik. Yaklaşık 70 ülkeye ve bölgeye tropikal meyve ihraç ettik. Sene sonunda 25 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz.” dedi. Başkan Uçak, “Birleşik Krallık’a ihracatımız geçen seneye kıyasla 806 bin dolardan 2 milyon dolara ulaştı. Böylece Birleşik Krallık 2024 yılının ilk yarısında en fazla ihracat yaptığımız ülke konumuna yükseldi. Rusya’ya 1,6 milyon dolarlık, Romanya’ya ise 1 milyon dolarlık ihracatımız var. 2024’ün ilk yarısında Romanya’nın ilk sırada olduğu kivi ihracatımız 5,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birleşik Krallık yaban mersini ihracatımızda birinci sırada yer alıyor. En fazla ivme kaydettiğimiz yaban mersininde ihracatımız 1 milyon dolardan 3,3 milyon dolara yükseldi. Birleşik Krallık’ın birinci sırada olduğu mango ihracatımız 1,3 milyon dolara yükseldi. Rusya’nın başı çektiği avokado ihracatımız ise 1 milyon dolar olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

Aydın, tropikal meyve ihracatı yapan şehirler arasına girdi Haber

Aydın, tropikal meyve ihracatı yapan şehirler arasına girdi

Başlatılan projeler çerçevesinde ejder meyvesinden avokadoya kadar birçok tropikal meyve yetiştirme alanlarından biri haline gelen Aydın, 2024 yılında 11 milyon dolarlık ihracat yapan şehirler arasında yer aldı. Aydın’da katma değeri yüksek ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalar aralıksız devam ederken pitaya başta olmak üzere birçok tropikal meyvelerin yetiştirilmeye başlandığı Aydın, ihracat yapan şehirler arasında yerini aldı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) verilerine göre 2024 yılının ilk yarısında tropikal meyve ihracatı 11 milyon dolara ulaşırken, Aydın tropikal meyve ihracatına katkı sağlayarak ülkeye döviz getiren şehirlerden oldu. Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında aralarında ananas, avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), guavo armudu, mangost, kivi, çarkıfelek, karambola, yaban mersini, hindistan cevizi gibi ürünlerin de olduğu tropikal meyve ihracatından yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık döviz geliri elde etti. Türkiye’nin katma değer zincirini her geçen yıl büyüttüğünü söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak; “Özellikle son yıllarda tropikal meyve ihracatındaki yükselen grafiğimiz başarımızı net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye geneli tropikal meyve ihracatımız 2018 yılında 4 milyon dolarken 2023 yılında 23 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2024 yılının ilk yarısında yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık tropikal meyve ihracatı gerçekleştirdik. Yaklaşık 70 ülkeye ve bölgeye tropikal meyve ihraç ettik. Sene sonunda 25 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.