TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kızılırmak

AGRONEWS - Kızılırmak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kızılırmak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çankırı'da Çeltik Hasadı Rekor Verimle Başarıya Ulaştı Haber

Çankırı'da Çeltik Hasadı Rekor Verimle Başarıya Ulaştı

Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, çiftçilerin kazançlı bir üretim yapmalarının temelinde bilinçli üretimin yattığını vurguladı. Mevsimsel zorluklara rağmen başarılı sonuçlar alınmasını sağlayan faktörlerin başında doğru tohum, uygun toprak hazırlığı ve etkin gübrelemenin yer aldığını söyledi. KAZANÇLI ÜRETİM, BİLİNÇLİ ÜRETİMDEN GEÇİYOR Dr. Hüseyin Düzgün, "Tarım olmadan olmaz. Tarımsal ve hayvansal üretimin bittiği dönemde insanlık yok olmuş sayılır. Biz, hem şehrimizin hem de ülkemizin insanını doyuracak, aynı zamanda dünyaya ihracat yapacak bir ülke olarak tarımsal, bitkisel ve hayvansal üretimimizi artırmak ve geliştirmek zorundayız. Çiftçilerin kazançlı bir üretim yapmaları, bilinçli üretimden geçiyor" dedi. İklim değişikliklerine karşı hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayan Düzgün, topraksız tarımın yaygınlaştığı günümüzde, verimli toprakların doğru şekilde işlenmesi gerektiğini belirtti.   DÖNÜM BAŞINA 600-800 KİLO VERİM ELDE EDİLDİ Bilinçli tarımla, mevsimlerin çeltik üretimi için elverişsiz olmasına rağmen, 42 bin dönüm alandan 600-800 kilo arasında verim alındığını belirten Dr. Düzgün, "Genel olarak hem Merkez ilçemizde hem de diğer ilçelerimizde vatandaşlarımızın memnun olduğu ve kazançlı bir üretim dönemi geçiriyoruz" dedi. GELECEK YILLARDAN BEKLENTİ BÜYÜK Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü, gelecekte damla sulama gibi projelerle ilgili, "Amacımız, üreticilerimizin bilinçli olarak daha fazla kazanacağı, birim alandan daha çok gelir elde edeceği, kazançlı, sağlıklı ve güvenilir gıda üretecek bir sistem oluşturmak. Bu anlamda, tüm Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerimizle sahadayız, gayret gösteriyoruz. İnşallah daha güzel neticeler almayı umut ediyoruz. Bu anlamda da çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

Çankırı'da sıcak hava kavun üretimine olumlu yansıdı Haber

Çankırı'da sıcak hava kavun üretimine olumlu yansıdı

Çankırı'da hasadına başlanan kavun, üreticisini memnun ediyor. Türkiye'nin önde gelen kavun üretim merkezleri arasında bulunan Kızılırmak ilçesinde yaklaşık 30 bin dekar alanda, on dilim ve Kırkağaç cinsi kavun yetiştiriliyor. İlçede geçen sezon yaklaşık 105 bin ton olan rekoltenin, bu sezon 120 bin tona ulaşması bekleniyor. Kızılırmak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serhat Kantar, AA muhabirine, ilçede yoğun olarak çeltik, kavun ve biber üretildiğini söyledi. Yılda 120 bin tona yakın kavun üreten bir ilçe olduklarına işaret eden Kantar, "Bölgemize Kırıkkale, Ankara, Çorum, Kastamonu illerinden tüccarlar gelip kavunları satın alıyor. Bölgemizde yetiştirilen iki kavun türü var, ağırlıklı olarak on dilim, biraz da Kırkağaç türü yetiştiriliyor. Bölgemizin kavunu toprağından, sulamasından ve çiftçilerimizin özel ilgisinden dolayı aşırı lezzetli ve güzel." dedi. Sıcak hava ve yeterli sulama kavunda lezzeti artırıyor Çankırı'da yetiştirilen kavunun tüketim süresinin uzun olduğunun altını çizen Kantar, şöyle devam etti "İl genelinde yaklaşık 60 bin dönüm civarında kavun yetiştirilmekte. Hasadımız Ağustos'un 1'i itibarıyla başladı, yaklaşık bir ay daha sürecek, yani eylülün ortasına kadar sürer. Günlük geldikçe olgunlaşan kavunlar toplanıyor, pazara gidip satılıyor, sonra tekrar toplanıyor. Küçük kavunlar tarlada bırakılıyor, olgunlaştıkça toplanıyor. Geçen sene verimimiz dekardan 3,5 ton civarındaydı, bu sene 4 ton civarında. İklim sıcak gittikçe bitki sıcağı seviyor ve güzel gelişiyor. Özellikle sulu alanlarda iklimin sıcak gitmesinin kavunun gelişimine de güzel bir etkisi oluyor. Aynı zamanda lezzeti ve aroması da artıyor." "Bu sene verimimiz de güzel" On beş yıldır kavun üretimi yaptığını belirten Emrullah Yılmaz da bu sene kavunun veriminden memnun olduklarını aktardı. Yılmaz, "Kızılırmak'ta yetiştirilen kavunun lezzeti harikadır. Bu sene verimimiz de güzel. Ben 25 dönüm kavun ekiyorum yaklaşık 100 ton kavun bekliyoruz." diye konuştu. Hakan Yıldırım ise Çankırı'da yetiştirilen kavunların çok lezzetli ve dayanıklı olduğunu ifade etti. Ürettiği kavunları Türkiye'nin birçok şehrine gönderdiğini anlatan Yıldırım, şunları kaydetti: "Ordu, Trabzon, Samsun, Kırıkkale, Ankara her yere gönderiyoruz. Elimizden geldiğince Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz. Bizim kavunumuz dayanıklı, sağlam. Bal gibidir, tadından yenmez. Isırdığında su gibi akar. Toprağından, hava şartlarından ikliminde kaynaklanıyor. Herkesi Kızılırmak kavununu yemeye bekleriz." Bektaş Hayta da 120 dönüm alana kavun ektiğini, bu yıl verimin de çok güzel olduğunu aktardı. Ürettiği kavunları ilçe merkezindeki kavun pazarında sattığını anlatan Hayta, "Kızılırmak kavununun özelliği, bizim İç Anadolu Bölgesi kuru sıcaklığıyla meşhur. Toprak bütün tadını kavuna aktarıyor. Bu yıl her yıla göre verim ve tat olarak daha mükemmel." diye konuştu.

Tıbbi sülükler onlar için ekmek kapısı oluyor Haber

Tıbbi sülükler onlar için ekmek kapısı oluyor

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası’ndaki göllerden toplanan sülükler, yöre halkının önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Aylık 8 ile 10 bin TL arasında kazanan vatandaşların sattığı sülükler hastanelerde, tıp merkezleri tedavi maksatlı kullanılıyor. Varis, tendon, damarsal sorunlar, kronikleşmiş eklem ve kas hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılan tıbbi sülükler doğadan zorlu şartlarda toplanıyor. Samsun'da bulunan Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası sülük popülasyonlarının en güçlü olduğu sulak alanlar arasında yer alıyor. Kızılırmak Deltası'nda çevresinde yaşayan vatandaşların birçoğu geçimini bu işten karşılıyor. Dizlerine kadar gelen su seviyesine giren vatandaşlar ilk olarak ellerindeki çubuklarla suya vuruyor. Akabinde ayaklarıyla ile suyu bulanıklaştıran vatandaşlar kendini gösteren sülükleri topluyor. Sülüklerin tanesi ise 17 ile 20 TL arasında satılıyor. "Bölgenin gelir kaynağı" Kızılırmak Deltası'nda sülük toplayıcısı 41 yaşındaki Metin Usta, "Balıkçılığın yanı sıra bu kan sülüğü toplama işi yapıyoruz. Böylece ekonomimizi geliştirmek için bir şeyler yapıyoruz. Bu sülük çok hassas bir canlıdır. Her şartta toplanmıyor. Bu sülüğü toplamak için hava durumu çok önemlidir. Özellikle rüzgar durumu çok önemlidir. Belli bir saatler içerisinde çıkıyor. Suyu karıştırdığınız zaman bulantıya gelen bir canlıdır. Orada bir hareketlilik olduğunu hissettiği anda oraya doğru yöneliyor. Suya ilk olarak sopalarla vuruyoruz. Ayaklarımızla suyu karıştırıyoruz. Orada bir karışıklık çıkarıyoruz. Canlı yanımıza geliyor, biz de topluyoruz. Sülük fiyat olarak biraz yüksek fiyatlardadır. Bu bölgenin gelir kaynağıdır. Bu işin zorluğu kış şartlarından suyun soğuk olmasıdır. Suyun içinde bekleme süresi düşüyor. Aylık bazında 8-10 bin civarında para kazanabiliyorlar. Kızılırmak Deltası dışında sadece Yörükler Mahallesi'nde 60’a yakın kişi sülük topluyor. Bu işi yapabilen, sülükleri toplayabilen, geçimini sağlayan, evine ekmek götüren insan bu kadar. Ama delta büyük başka bölgelerden gelen insanlarla birlikte 200 civarı kişiyi buluyor. Bu da ciddi bir rakam oluyor" dedi. "Sülüklerin en pahalı çıktığı dönem kış mevsimi" Sülük toplayıcısı Yakup Çakır, "Sülükler genellikle sazlık aralarında yaşarlar. Sakin yerleri daha çok severler. Rüzgarın esmediği saatlerde sıcak ortamda bulunurlar. Yumurtasını yüksek yerlere bırakırlar. Yumurtasının çıkması 1 ay sürmektedir. Sular alçalıp kuru alanlar arttığında yumurtasının daha çok atmaktadır. Su yükseldiği zaman oradan dağılımını yapar ve otlar yeşerdikçe yavruları daha kolay büyür. Sülükler genelde sakin ortamları daha çok severler. Yumuşak bataklığı daha çok severler. Topladığımız sülükleri 4-5 bildiğimiz alıcılar satın alıyor ve hastanelere ulaştırıyorlar. En pahalı olduğu dönem kış mevsimidir. Çünkü kış mevsiminde az çıktığı için mevsimlerde pahalı olur" diye konuştu. "Yıllık ortalama 8-10 milyon lira para giriyor" Yörükler Su Ürünler Kooperatifi Başkanı Mehmet Çakır, "Bu bölgede ticari maksatlı balıkçılık faaliyetleri sürdürülüyor. Burada 3 adet kooperatif bulunuyor. Balıkçılığın yanı sıra burada tıbbi sülüklerde toplanıyor. Bu tıbbi sülüklerden yöre halkı geçimini sağlıyor. Tıbbi sülüklerden Bafra Ovası'na yıllık ortalama 8-10 milyon lira para giriyor. Suyun çok yüksek veya sığ olduğu zamanlar sülük tutulmuyor. Normal seviyede olduğu zaman çıkıyorlar. Bölge halkı bundan büyük geçim sağlıyor" şeklinde konuştu. Sülük ve toplayıcılığı hakkında genel bilgi Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre tıbbi sülük yetiştiriciliği modern tıpta ilaç üretiminde ve alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Vücutta bulunan fazla ve zehirli kanın atılmasına yarayan tıbbi sülük tedavisi varis, kalp damar hastalıkları, romatizma hastalıkları, genel yorgunluk hali, metabolizma hastalıkları, cilt hastalıkları gibi çok çeşitli hastalıklara iyi geldiği biliniyor. Türkiye, doğadan toplanan tıbbi sülüklerin ticaretinde dünyada belirleyici bir ülke konumunda bulunuyor. Dünya sülük ticaretinin yaklaşık yüzde 80’lik bölümü Türkiye’den karşılanıyor. Sülük toplayıcılığı aynı zamanda o yörenin halkı içinde önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Bu anlamda Samsun sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları Türkiye’de tıbbi sülük popülasyonlarının en güçlü olduğu sulak alan kompleksi durumunda bulunuyor. Uluslararası sözleşmeler gereği doğadan toplanan tıbbi sülük ihracatına kota konuldu. 2023 yılı için Türkiye’den toplam bin 500 kilogram sülük ihracatına izin veriliyor. İhracatı yapılan 1500 kg’lık sülük miktarının büyük kısmı Samsun’daki avlak sahalarından toplanarak ihracat izni alan firmalar vasıtasıyla yurt dışına gönderiliyor. Kaynak: İhlas Haber Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.