TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kocasinan

AGRONEWS - Kocasinan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kocasinan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kayseri'den Yıllık 3 Milyar TL'lik Sera OSB Atılımı Haber

Kayseri'den Yıllık 3 Milyar TL'lik Sera OSB Atılımı

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Kocasinan ilçesindeki Tarıma Dayalı Jeotermal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesinin şehir ekonomisine yıllık 3 milyar TL katkı sağlayacağını açıkladı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) çalışmaları sonucunda 60 derece sıcaklıkta suyun bulunduğu projede, bin 500 kişiye istihdam sağlanması hedeflenirken, üretimin yüzde 75’inde kadın çalışanlar yer alacak. Kayseri Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, Kocasinan ilçesi Elmalı Mahallesi’ndeki 1 milyon 247 bin metrekarelik alanda sebze ve meyve yetiştirilecek. Jeotermal kaynaklar sayesinde üretim verimliliği artarken, yıllık 35 bin ton sebze ve meyve üretimi planlanıyor. Projenin Türkiye’deki en başarılı jeotermal projelerden biri olduğuna vurgu yapan Başkan Bağlamış, genişleme planlarının devam ettiğini belirtti. "ŞEHRİMİZ ADINA ÇOK BÜYÜK BİR KAZANIM" Başkan Bağlamış, projeyle ilgili detaylı bilgi vererek, "Ortalama 60 derece sıcaklığımız var. 80 derece civarında da saniye debi hızı var. Mutluyuz, şehrimiz adına çok büyük kazanım oldu. Şu anda orada 1 milyon 247 bin metrekare bir arazimiz var. İnşallah burasını genişletmeyi düşünüyoruz. Ortalama 5 milyon metrekare yatırım alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Mevcutta 5 milyar TL yatırım olacak. Yıllık 3 milyar TL civarında şehrimize kazanım bekliyoruz. 50 milyon dolarlık bir ihracat beklentimiz var. Kayseri'de sebze ve meyve üretimi olarak yıllık 12 bin ton civarında kapasitemiz var. Sera OSB'miz faaliyete geçtiğinde burada yıllık 35 bin ton civarında sebze meyve üretimi gerçekleşecek" dedi. YENİ PROJELER İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR Bağlamış, Kayseri’nin tarım vizyonuna değer katmak için çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini söyledi. "Kayseri Ticaret Borsası olarak yeni projeleri de şehrimize kazandırma yolunda gayret içerisindeyiz. Kayseri Ticaret Borsası olarak şehrimizin tarım vizyonuna her geçen gün bir değer daha katıyoruz. Yeni değerler katmak içinde fizibilite çalışmalarımız var. Lisanslı depolar yaparak şehrimize bir vizyon daha katacağız. Boş durmak istemiyoruz. Şehrimizin hem ekonomik hem sosyal hem de istihdam alanında gelişimine katkı sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Gayretlerimiz devam edecek" diye ekledi. Kayseri’nin hem tarım hem de istihdam alanında lider bir şehir olmasını hedefleyen bu proje, bölgenin gelişimine büyük katkı sunacak.

Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB incelemesi Haber

Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB incelemesi

Kayseri Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kocasinan Belediye Başkanlığı, Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Ticaret Borsası’nın kurucu üye olarak yer aldığı Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Yozgat il sınırında, Kayseri’nin Elmalı Mahallesi sınırları içerisinde Kayseri Boğazlıyan Yolu üzerinde 1237,6 dekar alanda yapımı planlanan projenin gerçekleşeceği alanda incelemelerde bulundu. Kayseri Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB’nin modern tesisler, ileri tarım ekipmanları ve akıllı sera teknolojileriyle donatılacağını belirten Başkan Büyükkılıç, “Kayseri’yi seracılığın da merkezi yapacağız. Kayseri’mizi bir tarım kenti yapma yönünde gayret gösteriyoruz” dedi. Büyükkılıç, projenin Kayseri’de modern teknolojik sera ve iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesi, seracılığın belli bir alanda planlı ve organize olarak yapılması amacıyla hayata geçirileceğini belirtti. Başkan Büyükkılıç, bu proje ile çiftçilerin daha verimli, sürdürülebilir ve kârlı bir şekilde üretim yapmalarını sağlayacaklarını ifade etti. Altıntaşlar Sera’yı ziyaret etti, elleriyle domates topladı Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri-Yozgat karayolu üzerinde bulunan Altıntaşlar Sera’yı ziyaret etti. Başkan Büyükkılıç, serada dalından salkım domatesleri elleriyle topladı Kayseri’nin tarımın öncü şehirlerinden biri olarak modern tarım uygulamalarını benimseyen ve başarıyla uygulayan bir merkez olduğunu belirten Başkan Büyükkılıç, “Modern topraksız tarım uygulamalarıyla domates yetiştiriciliği yapan işletme sahibimize ve işçi kardeşlerimize çalışmalarında kolaylıklar diliyorum” diye konuştu.

Başkan Çolakbayrakdar, “ Kayseri’ye organik tarımı sevdirdik” Haber

Başkan Çolakbayrakdar, “ Kayseri’ye organik tarımı sevdirdik”

Kayseri’de tek, Türkiye’de ise sayılı olan ve Erciyesevler’de kurulan ‘Yüzde 100 Ekolojik Pazar’ın 2023 verilerine göre; 143 bin 317 kilo organik ürün satıldığı ve 3 milyon 377 bin 110 TL ciro ile kendi rekorunu yeniledi. Organik Pazar’da 34 çiftçinin her birisinin sertifikalı olması ayrı bir değerli ve önemli olduğunu vurgulayan Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yapılan projelerle organik tarımı Kayseri’ye sevdirdiklerini belirterek, doğal ürünlerin satışı yapıldığı pazarın; Kayseri’de tek, Türkiye’de ise sayılı olduğunu söyledi. İnsan sağlığına hizmet eden belediyecilik hizmeti yaptıklarına dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, “Sağlıklı nesil ve sağlıklı yarınlar oluşturmak adına organik ürünlerin üretimine ve tüketimine her zaman destek oluyoruz ”dedi. Erciyesevler pazar yerlerinde yazın ile sonbahar mevsiminde açık olan organik pazar’a vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Başkan Çolakbayrakdar, “Bu pazarın diğer pazarlardan ayıran en büyük özelliğin ürünlerin organik olarak yetiştirilmesidir. Yüzde 100 Ekolojik Pazar’daki 34 çiftçimizin her birisinin sertifikalı olması ayrı bir değer ve önemlidir. Sertifikalı ürünlerin olduğu üreticiler, burada satış yapabiliyor. Buraya genel ürünlerin hepsi bakanlık tarafından denetlenerek, üretim yapıldığı ve nihayetinde sertifikasını alan çiftçilerimizin ürünlerini sattığı bir pazardır. Tarıma verdiğimiz desteğin yanı sıra hem ata tohumlarımızın üretiliyor olması hem de kendi yerli tohumlarımızdan üretilmesi ayrı anlam taşımaktadır. İnsan sağlığına hizmet eden belediyecilik hizmeti anlayışıyla Kayseri’de tek doğal ürünlerin satışı yapıldığı pazar olması ve Türkiye’de ise sayılı pazarlardan biri olması son derece anlamlı ve değerlidir” ifadelerine yer verdi. Kocasinan Belediyesi olarak tarıma büyük destek verdiklerinin altını çizen Başkan Çolakbayrakdar, “Gelecek nesiller ve sağlıklı toplumlar için özellikle ata tohumların yetiştirilmesi noktasında büyük önem veriyoruz. Kayseri’de en büyük tarımsal üretimi yapan ilçemizde ciddi manada her alanda destek veriyor ve her zaman çiftçi kardeşlerimizin yanında yer alıyoruz. ‘Yüzde 100 Ekolojik Pazar’ımızı tüketicilerle buluşturmaya devam edeceğiz. Geleneksel hale getirdiğimiz organik pazarımızda satılan ürünleri, hemşerilerimizin sağlıklı sıhhatli iyi günlerde tüketmelerini diliyorum” şeklinde konuştu. Öte yandan Kayseri’de tek, Türkiye’de ise sayılı olan ve Erciyesevler ile Yenimahalle’de kurulan ‘YÜZDE 100 EKOLOJİK PAZAR’ in 2023 verilerine göre; 143 bin 317 kilo organik ürün satıldığı ve 3 milyon 377 bin 110 TL ciro ile kendi rekorunu yeniledi. Son 10 yılda toplam 1 milyon 465 bin 853 kilo taze sebze ve meyve satışı gerçekleştiren üreticiler, organik ürün satışından 9 milyon 810 bin 895 TL ciro elde etti.

Kadınlar topraktan sofraya üretim yapıyor Haber

Kadınlar topraktan sofraya üretim yapıyor

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde kooperatif çatısı altında birleşen kadınlar, topraktan sofraya organik ürünler yetiştiriyor. Kocasinan Hanımeli Kooperatifi’nde yer alan 12 kadın, 25 hektar alanda domates, biber, patlıcan, kabak salatalık, çilek gibi ürünler yetiştirerek hem vatandaşa organik ürünler sunuyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Asıl amaçlarının kadınların ekonomik özgürlüğünü sağlamak olduğunu kaydeden Kocasinan Hanımeli Kooperatif Başkanı Büşra Minaz, bundan sonraki hedeflerinin ise bir kahvaltı salonu açarak ürettikleri organik ürünleri vatandaşa sunmak istediklerini söyledi. Minaz, "Başkanımız Ahmet Çolakbayrakdar’ın bize sunduğu imkanlarla kadın dayanışmasıyla çalışıyoruz. 12 kadın, 25 hektar alanda çalışıyoruz. Domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, çilek gibi doğal ürünler yetiştirmeye çalışıyoruz. Tarladan direkt mutfağa sunuyoruz. İşlediğimiz ürünler de var. Cırgalan biberini işleyip toz haline getiriyoruz. Domateslerimizi menemen yaparak soslara çeviriyoruz. Kabak, patlıcan kurularımız var. Bunlar gibi çeşitli ürünlerimiz var. Şu anki en büyük hedefimiz buraya bir kahvaltı salonu açmak. Onun için de valimiz ve başkanımızın desteklerini bekliyoruz. Burada yetiştirdiğimiz doğal ürünleri kahvaltı salonunda halka sunmak istiyoruz. Burada hem üretiyoruz, hem aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Buradaki asıl amacımız kadınlara ekonomik özgürlük sağlamak ve kadın istihdamını sağlamak. Aile bütçemize de katkı sağlıyoruz" dedi. Kooperatif üyesi Figen Udül ise, daha önce çiçek dikemezken şu anda birçok ürün yetiştirdiğini ifade ederek, "Evimi geçindiriyorum. Çocuklarımın ihtiyaçlarını görüyorum. Toprakla tanıştığım için çok mutluyum. Daha önce bir çiçek dahi dikemezken şuanda her şeyi yetiştiriyorum. Hiçbir kimyasal ilaç kullanmıyoruz. Kuş, inek, keçi gübresi, kül, yosunlarla kendi bildiğimiz şekilde gübrelerle organik üretim yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Kocasinan’da yabani alıç ağaçları, ekonomik değere dönüşüyor Haber

Kocasinan’da yabani alıç ağaçları, ekonomik değere dönüşüyor

Yabani alıçların aşılama yoluyla sarı belen çeşidi olan kaliteli ve verimli alıçlara dönüştürülmesiyle ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Hasancı Mahallesi’nde alış ağaçlarının aşılandığı programa Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar’ın yanı sıra İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Kocasinan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdülaziz Yıldırım, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş, mahalle muhtarı ve çiftçiler katıldı. Boş arazide bulunan verimsiz yabani alıçları, önce budayıp sonra profesyonelce aşılayan Başkan Çolakbayrakdar, kırsal mahallelerin kimliğini korumak adına birçok projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatarak, “Hasancı köyümüzde alıç ağaçlarını aşılıyoruz. Bölgede boş bir vaziyette yabanı çeşidi olan ve binlerce alıç ağacı var. Bunları daha verimli hale getirmek için başlatmış olduğumuz aşılamayla daha güzel alıçlar yetişecek. Bilindiği üzere rutin belediyecilik faaliyetlerin yanı sıra farklı ve sıra dışı hizmetler yapıyoruz. Bizden sonraki kuşaklara miras bırakabileceğimiz önemli işler yapıyoruz. Özellikle tarım bölgesi olan Kocasinan, Kayseri’de yapılan tarımın yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Merkez ilçe olmamıza rağmen tarım potansiyeli yüksek olan bir ilçeyiz. Böyle olunca Tarım İl Müdürlüğümüz, farklı alanlarda bize destek oluyorlar. Ata tohumları, tıbbı ve aromatik bitkiler ve alternatif tarım ürünlerinin üretilmesi gibi alanlarda çalışmalar yürütüyoruz. Bu yapılanların hepsi Kayseri’miz içindir. İnşallah bu bölge yakın gelecekte alıç bahçeleri oluşacak” ifadelerini kullandı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ise yabani alıçları ekonomiye kazandıracaklarını belirterek, “Araştırmalarımız neticesinde bu bölgelerde yabanı alıç olduğunu gördük ve bu konu hakkında arkadaşlarımız projesini hazırladı. Sağ olsun Kocasinan Belediyemiz her zaman olduğu gibi bu projeye de destek verdi. Yabanı alıçların piyasa değeri yüksek olan ürüne dönüştürmek için hazırlanmış olduğumuz çalışmayla ekonomiye kazandıracağız. Özellikle sarı belen çeşidi olan verimli ve 15-20 âdeti yaklaşık bir kiloya denk gelen alıç ağaçlarıyla bölgeye ek gelir sağlayacağız. Bölgede bulunan ve vatandaşın tercih etmediği çeşit olan alıçları, bu projeyle çok ciddi bir ekonomi değer yüklemiş olacağız. Hedefimiz, ilgili belediyelerle ve bakanlığımızın katkılarıyla diğer taraflardaki alıç ve ahlat ağaçlarını da tekrar aşılayarak, piyasa değeri olan ürünlere dönüştürmektir” diye konuştu. Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş de ekonomik değeri olmayan alıçlar, aşılandıktan sonra piyasa değeri yüksek olan sarı belen çeşidine dönüştürülerek, ekonomiye kazandırılacağını söyledi. Aşılama programının ardından Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan yoldaki çalışmaları takip eden Başkan Çolakbayrakdar, “Felahiye’de yaşayan hemşerilerimizin hayali olan Göğdere yolun yapımı noktasında hayali gerçek oluyor. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İnşallah en kısa sürede tamamlanmasıyla birlikte Felahiye sınırına kadar giden yol daha konforlu olacak. Özellikle yolun büyük bir kısmı, Kocasinan Belediyesi sınırları içerisindedir. Bu yol Hasancı, Kuşçu, Akın ve Yazır gibi mahallerimizi etkileyen bir yoldur. Yol, yapıldıktan sonra hem Felahiye’nin ulaşım aksı rahatlamış olacak hem de köylerimizin ulaşımı, bu yol üzerinden çok daha konforlu bir şekilde sağlamış olacak. Yolun tamamlanmasıyla hem Felahiye Kayseri’ye daha yakınlaşmış olacak hem de daha fazla vatandaşın buraya ilgisi artacak. Bu noktada Kayseri’ye olan desteklerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız ve ekibine teşekkür eder, şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.