TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Köşk

AGRONEWS - Köşk haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Köşk haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sezona rekor fiyatla başlayan fasulye üreticisini üzdü Haber

Sezona rekor fiyatla başlayan fasulye üreticisini üzdü

Tarım sektöründe kuraklıktan sonra en büyük sorunlarının fiyat dengesizliği olduğunu belirten çiftçiler, sezona 105 TL ile başlayan taze fasulyenin bugün 15 TL’ye kadar düşmesinden dert yanarak, fiyatı toplama maliyetini bile karşılamayan fasulye tarlalarını bozmak zorunda kaldıklarını belirttiler. Aydın’ın Köşk ilçesi ile İzmir’in Ödemiş ilçeleri arasında kalan yaylalarda fasulye üretimi yapan çiftçiler, tarlaları bozmak zorunda kaldıklarını belirttiler. Bin bir zahmetle ürettikleri taze fasulyelerin şu andaki toptan fiyatını elektrik, sulama ve toplamam maliyetinin çok altında kaldığını belirten çiftçilerden Mehmet İnce, “52 yaşındayım. Kendimi bildim bileli tarımla iştigal ederim. Maalesef hiçbir şeyin ortasını bulamadık. Hal böyle olunca ne üreten memnun oluyor ne de tüketen. Bu yıl fasulye sezona 105 TL ile başladı. Tarladan 105 TL’ye alınan fasulye sofraya ulaşıncaya kadar kaç lira olur ve bunu herkes tüketebilir mi diye düşünülmedi. Daha sonra her zaman olduğu gibi çok para ediyor diye herkes fasulyeye yöneldi. Şimdi toptan fiyatı 15 TL’ye düştü. Bunun dikip yetiştirmesi, sulaması toprağın işlenmesi gibi her türlü emek ve yapılan masrafı bir kenara koysak bile işçi ücretinin yaklaşık 1000-1500 TL olduğu günümüzde bir işçinin topladığı fasulyenin parası işçi ücretini karşılamaz hale geldi. Durum böyle olunca zararına üretmektense benim gibi bazı kişiler fasulye tarlalarını bozmak zorunda kaldı” diyerek Türk tarımının önündeki en büyük engelin plansız üretim olduğunu belirtti.

Ege’de 81 türden 157 bin 503 adet su kuşu sayıldı Haber

Ege’de 81 türden 157 bin 503 adet su kuşu sayıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, 2024 yılı Kış Ortası Su Kuşu (KOSK) Sayımlarını açıkladı. 4 Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde yer alan İzmir, Manisa, Aydın, Muğla’daki 30 adet sulak alanda, 81 türden 156 bin 503 adet su kuşu sayımı yapıldı. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Paşalı, 2024 yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımları hakkında açıklamalarda bulundu. Paşalı, "Ülkemizde yapılan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları, Uluslararası Su Kuşu Sayımlarının bir parçasıdır. Bu sayımlar su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için amacıyla alan bazında yapılan ve Wetlands International (Uluslararası Sulak alan Kurumu) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonudur. Sayımlar her yılın Ocak-Şubat aylarında, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulak alanlarda kümelendikleri zaman gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ilk KOSKS 1967 yılında gerçekleştirilmiş ve bu yıl sayımların 40’ıncısı yapılmıştır. Sayımlar düzenli olarak her yıl aynı noktalardan standart sayım teknikleri kullanılarak yapılmakta ve bu sayede sayımların kalitesi artmakta ve karşılaştırılabilir veri elde edilmektedir. Bölge Müdürlüğümüz personeli, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları üyeleri ve çok sayıda gönüllü kuş gözlemcilerinden oluşan, 10 ekip ve 52 kişi ile sayım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 30 adet sulak alanda yapılan sayımlar 13 ve 14 Ocak 2024 tarihlerinde İzmir ili sulak alanlarında, 18 Ocak 2024 tarihinde Manisa ili sulak alanlarında, 20 Ocak 2024 tarihinde Aydın ili sulak alanlarında ve 21 Ocak 2024 tarihinde Muğla ili sulak alanlarında yapılmıştır. Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğünün koordinasyonunda 30 adet sulak alanımızda, 2024 yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımları yapılmış ve 81 türden 157 bin 503 adet birey sayılmıştır. İzmir Gediz Deltası 61 farklı türden 55 bin 509 adet birey, Aydın Büyük Menderes Deltası 49 farklı türden 39 bin 397 adet birey, Aydın ve Muğla illerimizin içerisinde yer alan Bafa Gölü’nde 30 farklı türden 25 bin 543 adet birey, Manisa Demirköprü Barajı’nda 8 bin 44 adet birey ile en çok birey tespit edilen alanlar olmuştur. 38 bin 797 adet birey ile Flamingo, 30 bin 898 adet birey ile Sakarmeke Ördeği, 13 bin 408 adet birey ile Çamurcun Ördeği, 12 bin 81 adetle Gümüşi Martı, 8 bin 727 ile Karabatak en fazla görülen kuş türleri olmuştur. Tür çeşitliliğinin en fazla olduğu alanlar 61 farklı tür ile İzmir Gediz Deltası, 49 farklı tür ile Aydın Büyük Menderes Deltası, 33 farklı tür ile Muğla-Milas Tuzla Sulak Alanı, 30 farklı tür ile Bafa Gölü’dür" dedi.

Narenciye üreticisini Akdeniz meyve sineği vurdu Haber

Narenciye üreticisini Akdeniz meyve sineği vurdu

Bu yıl az olan rekoltenin Akdeniz meyve sineği zararlısı nedeniyle daha da azaldığını belirten çiftçiler, alınan önlemlere rağmen zararın ciddi boyutlarda olduğunu belirttiler. Türkiye’de meyvelerin ihracatına engel olan Akdeniz meyve sineği pek çok bölgede önemli ekonomik kayıplar vermeye başladı. Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler ülke genelindeki değişik illerde bulunan enstitülerin ortak çalışmasına rağmen Akdeniz meyve sineği popülasyonun hızla arttığını belirterek önümüzdeki sezon için şimdiden önlem alınması gerektiğini belirtti. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu illerde üretilen tüm meyvelere zarar veren Akdeniz meyve sineğinin narenciyede önce çürüğe ve olgunlaşma esnasında da dökülmelere neden olduğunu belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda çiftçileri bilgilendirip gerekirse toplu mücadeleye destek vermesini bekliyoruz. Bu yıl Aydın bölgemizde incir başta olmak üzere pek çok meyvede Akdeniz meyve sineği dolayısıyla ciddi bir zarar oluştu. Belki iklimsel değişikliklerin de bu duruma etkisi büyük ama yetkililerin bir an önce mücadeleyle ilgili bir takvim belirlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Şu anda narenciye ürünün önemli bir kısmı yere döküldü. Ağaçta kalanların önemli kısmı da Akdeniz meyve sineği zararlısı nedeniyle ekonomik değerini yitirmiş durumda” diyerek popülasyonu hızla artan Akdeniz meyve sineğine karşı acil önlem alınması gerektiğini kaydetti.

Başkan Güler kestane hasadına katıldı Haber

Başkan Güler kestane hasadına katıldı

Aydın’ın Köşk ilçe belediye Başkanı Nuri Güler, ilçe ekonomisinin can damarı olan coğrafi işaretli kestane hasadına katılarak üretici ile birlikte kestane çırptı. Türkiye’nin en önemli kestane üretim merkezlerinden biri olan Aydın’da kestanenin ağaçlardan sofralara kadar uzanan meşakkatli yolculuğu başladı. Türkiye’de kestane üretiminin yüzde 40’ından fazlasının yapıldığı Aydın’da incirden sonra Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescillenen ikinci ürün olan kestane zor şartlarda hasat ediliyor. Hasat vaktinin gelmesiyle, üreticiler yaylalara çıkıp kestanelerini toplamaya başladı. Aydın’da Nazilli’den sonra en fazla üretimin yapıldığı Köşk ilçesinin bin 200 rakımlı Ahatlar Mahallesi’nde ise hasat heyecanı sürüyor. Bin rakımda hasat Köşk’ün marka değerleri arasında yer alan kestanenin katma değer kazanması için projeler üreten ve kestane şekeri işleme, paketleme ve kestane unu üretim tesisini hayata geçiren Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, üretimin en fazla yapıldığı bin rakımlı Ahatlar Yaylası’na çıkarak kestane çırptı ve topladı. Üretici ile hem sohbet eden hem de birlikte hasat yapan Başkan Güler, Köşk üreticisine destek için çok çalıştıklarını söyledi. Köşk Ahatlar Mahalle Muhtarı Ramazan Arkan, kestane üreticisi Muhammet Koçyiğit, kestane işçileri ile hasada katılarak çalışanlara yarım eden Başkan Güler, zor ve meşakkatli hasadın kestane üreticisine hayırlı olmasını diledi. Kestane işleme tesisi kuruldu Bölgedeki en değerli ürünlerin başında yer alan kestaneden, kestane şekeri ve kestane unu elde ederek ürüne katma değer sağlayacak olan tesis kurduklarını ifade eden Başkan Güler, 2023 yılı hasat sezonundayız. Kestanenin üretimi kolay değil zor. Bu dağlarda, yaylalarda bunların yetiştirilmesi ve hasat edilmesi çok büyük emek isteyen ürünlerimizden birisi. Aynı zamanda zorluğu kadar da gelirinin yüksek olduğu ve üreticisini memnun eden önemli ürünlerimizden, gelir kaynaklarımızdan birisi. Tabi ki bunun devamlılığını sağlayabilmek için katma değer elde etmek, ürünün daha değerlenmesi daha kıymetli satılabilmesi için biz de inşallah sezonda kestane ve unu ve kestane şekeri işlemek üzere fabrikamızı kurduk. Bu sezon haşatını yapacağımız kestanelerimizi bu fabrikamızda işleyeceğiz. Ayrıca şekerci adı da verilen özel tür kestanemiz Köşk yaylalarımızda oldukça fazla şekilde üretiliyor. Kestane denince belki başka iller akla gelebilir ama aslında kestane üretiminin en çok olduğu il Aydın’dır. Aydın ilinin içerisinde de en önemli üretim merkezlerinden biri de Köşk ilçemiz. Köşk ilçemizin rekoltesi Aydın içerisinde 2., 3. sırada yer almakta. O bakımdan burası da önemli bir gelir kaynakları arasında. Köşkümüzün gelirini, yaşam kalitesini arttıran, ticaretini hareketlendiren önemli gelir kaynaklarından birisi ve biz bunu çok önemsiyoruz. Hasadımızın da ilçemize ve ülkemize bereket getirmesini temenni ediyorum” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.