TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Köylü

AGRONEWS - Köylü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Köylü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yumurta Fiyatlarındaki Artışın Gerçek Nedeni Açıklandı Haber

Yumurta Fiyatlarındaki Artışın Gerçek Nedeni Açıklandı

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurta üretiminde herhangi bir düşüş olmadığını vurgulayarak, piyasada yaşanan fiyat artışlarının üretimle ilgisi olmadığını, bu artışların oluşturulan algıdan ve marketlerdeki fiyat makaslarından kaynaklandığını söyledi. Afyon, yumurta fiyatları konusundaki tartışmalarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, iki hafta önce Konya’da kuş gribi görüldüğünü hatırlatarak, "Bu, kuş gribinden kaynaklanan bir sorun olmadı. Üretim devam etti, piyasaya yumurta sevki hiçbir şekilde aksamadı. Bazı tüccarlar bu durumda yeni tedarikçi aradı. Yeni tedarikçi arayışında piyasada bir algı oluştu" dedi. Talepleri karşılama konusunda bir sorun yaşamadıklarını belirten Afyon, fiyat artışlarının sebebinin sorunu genele yaymaya çalışan fırsatçılar olduğunu iddia etti. Afyon, piyasada tüccarlardan kaynaklanan kötü bir hava oluşturulmaya çalışıldığına tekrar dikkat çekerek, "Yumurta üretiminde bir sıkıntımız yok. Fiyatların arttığı söyleniyor. Bu bahsedilen artış, üreticiden kaynaklı değil. Yumurta üretiminde bir düşüş yok. Marketlerde makas açıldı. Fiyat artışları yumurta üretimiyle alakalı değil, oluşturulan algıdan ve marketlerdeki fiyat makaslarından kaynaklı" şeklinde konuştu. Afyon, özel üretim olmayan yumurtanın fiyatının Ocak ayıyla aynı seviyede olduğunu belirterek, şu an bir koli yumurtanın 140 lira civarında olduğunu belirtti. Afyon, ulusal marketlerdeki fiyatların daha makul seviyelerde olması gerektiğini dile getirerek, tüketicileri yüksek fiyatlara itibar etmemeleri konusunda uyardı. Son olarak, üreticilerin karşı karşıya kaldıkları maliyetlere dikkat çeken Afyon, üreticilerin şu an zarar etmediklerini ve maliyetlerini karşıladıklarını ifade etti.

EDH: Haber

EDH: "Batıya Canlı Hayvan Değil, Karkas Et Gönderilmeli"

ERZURUM (İHA) - Erzurum Düşünce Hareketi (EDH), "Dumlubaba Suyu" ve "Erzurum ve Bölgesinin Ulaşım Problemleri" başlıklarının ardından, bu kez "Erzurum ve Bölgenin Hayvancılık Problemleri ve Çözüm Önerileri" konulu bir çalıştay düzenledi. Çalıştayda, sektördeki zorluklar masaya yatırılırken, çözüm önerileri ve gelecekteki potansiyel gelişmeler üzerinde duruldu. Çalıştaya EDH Yönetim Kurulu Üyesi ve iş adamı Sıddık Takar’ın başkanlığında, sektör temsilcileri, akademisyenler ve çiftçiler katıldı. EDH tarafından yapılan açıklamada, hayvancılık sektörünün sadece yerel bazda değil, tüm Türkiye’yi kapsayan büyük bir tarım politikasıyla ele alınması gerektiği ifade edildi.  SEKTÖRDE KARŞILAŞILAN TEMEL SORUNLAR Çalıştayda ele alınan Erzurum ve bölgesindeki hayvancılık problemleri arasında öne çıkanlar: Çiftçi-köylü kavramlarının iç içe olması ve yüksek yaş ortalaması, Girdi maliyetlerinin yüksekliği,   Ahırların bakımsızlığı, Ziraat liselerinin yaygınlaşmaması  Çoban sıkıntısı,   Yem ve girdi desteği eksiklikleri,   Çiftçilerin yaş ortalamasının yüksekliği,   Eski teknoloji kullanımı, Besi ve süt hayvancılığı ürünlerinde pazarlama sorunları oldu. Bu sorunların çözülmesi için çeşitli öneriler sunuldu. EDH raporunda, bölgedeki en etkin çözümün, batıya doğrudan canlı hayvan yerine yalnızca karkas et gönderilmesi olduğu belirtildi. KARKAS ET İHRACATI VE YEREL SANAYİ Sıddık Takar, "Mera, yayla ve arazi varlığıyla Erzurum’un da içinde bulunduğu hayvancılık bölgesi adeta Batı’daki nüfusumuzu besliyor. Hal böyleyken doğudaki çiftçi bu sektörden pek para kazanamıyor ve bu durum hayvancılığa olan ilgiyi bölgemizde azaltıyor. Bu bölgedeki besiciler, girdi maliyetlerinin yüksekliği dolayısıyla hayvanı bir iki yaşına gelince Batı’dan gelen hayvan tüccarlarına malını satıyor. Zahmeti çeken doğulu kazancı yüksek olan batılı tüccar oluyor" diyerek bölgeden sadece karkas et gönderilmesinin pek çok sektörel sorunu çözebileceğini vurguladı. Karkas et önerisiyle birlikte, bölgede hayvancılıkla ilgili sanayi yatırımlarının artacağı, et ve süt ürünlerinin işlenmesi için entegre tesislerin kurulacağı öngörüldü. Takar, bu değişikliklerin ekonomik büyümeye katkı sağlayarak, bölgedeki işsizlik oranını düşüreceğini ve göçü engelleyeceğini ifade etti. Takar ayrıca, et ve süt ürünleri işleme sanayisinin gelişmesinin, Erzurum'un başarılı bir üretim merkezi haline gelmesiyle birlikte, Türkiye’nin her köşesine katkı sağlanacağına dikkat çekti. Ayrıca, bölgedeki hayvancılığa dayalı sanayi yatırımlarının artırılması gerektiğini belirterek, bu teklifin devlet politikası haline gelmesi için geniş çaplı bir lobi çalışması yapılması gerektiğini ifade etti. GELECEĞE DÖNÜK İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI Takar, önerilerin hayata geçebilmesi için üniversiteler, ticaret odaları, yerel yönetimler ve siyasi otoritelerin ortak akıl geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Bu doğrultuda, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelik bir teklif sunulması için tüm paydaşların iş birliği yapması gerektiği ifade edildi.

Tarım Arazilerinde Toplulaştırma Hamlesi Başlıyor Haber

Tarım Arazilerinde Toplulaştırma Hamlesi Başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, kullanılmayan tarım arazileri için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. İki yıl üst üste işlenmeyen arazilerin devlet tarafından kiralanacağını duyurmasının ardından, şimdi de 456 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının başlayacağı açıklandı. Bakanlık, tarım arazilerinin korunması, sürdürülebilir kullanımı ve etkin yönetimi için kapsamlı planlar hazırlıyor. Bu çerçevede, tarımsal arazi kullanım planları tamamlanacak; 6 ilde 2,4 milyon hektarlık tarım arazisinin toprak etütleri ve haritalandırılması yapılacak. İŞLENMEYEN ARAZİLER TAKİBE ALINACAK Üretime katkı sağlamak amacıyla, üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri coğrafi bilgi sistemleriyle tespit edilecek ve kullanıma açılacak. Bu sayede, atıl durumdaki tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılması hedefleniyor. TARIM SAYIMI ÇALIŞMALARI HIZLANACAK 456 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının yanı sıra, 2 bin 464 hektarlık alanda tescil işlemleri tamamlanacak. Ayrıca tarım sayımıyla ilgili çalışmalar da hız kesmeden devam edecek. 120 BİN HEKTARLIK ALAN SULAMAYA AÇILACAK Bakanlık, Tarımsal Üretici Kayıt Sistemi’ni diğer kayıt sistemleriyle entegre ederek iyileştirecek. Ayrıca, tarım sayımı ile kapsamlı bir tarım envanteri oluşturacak. Sulama alanlarının genişletilmesine yönelik yatırımlarla, brüt 120 bin hektarlık alan sulamaya açılmış olacak. TOPLULAŞTIRMA NEDİR?   Toplulaştırma, küçük parçalara ayrılmış hisseli tarım arazilerinin devlet eliyle bütünleştirilerek birleştirilmesidir. Devlet kamu gücüyle bu süreci yürüttüğünden, arazi sahiplerinin rızasına ihtiyaç duyulmaz. Ancak mülkiyet hakkını korumak adına, çiftçilerin tercihlerine saygı gösterilerek mülakatlar yapılır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.