TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Koyun

AGRONEWS - Koyun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Koyun haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kars'ta Çoban Krizi: Maaşlar Artıyor, İlgili Azalıyor Haber

Kars'ta Çoban Krizi: Maaşlar Artıyor, İlgili Azalıyor

KARS (İHA) - Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Kars’ta, küçükbaş hayvancılık yapanlar ciddi bir çoban sıkıntısıyla karşı karşıya. Çobanlık mesleğine olan ilginin azalması, koyun sürülerinin bakımında büyük zorluklara yol açıyor. Çoban bulamayan yetiştiriciler, hayvanlarını kendileri gütmek zorunda kalıyor. Bu durum iş yükünü artırırken verimliliği düşürüyor. "KESİMHANE VE ÇOBAN EN BÜYÜK SORUNUMUZ" Kars’ın Gelirli köyünde hayvancılıkla uğraşan Muhittin Abadan, çoban ve kesimhane eksikliğinin sektörün en büyük sorunları olduğunu belirterek, "İhtiyacım olduğu zaman 10 koyunumu arabama koyup, kestirip ihtiyacımı temin ederim. 3 koyun keserim çobanımım ihtiyacını gideririm. Bunlar olmayınca para konusunda maddi sıkıntı yaşıyoruz" dedi. Küçükbaş hayvan bakımının masrafsız olduğunu ancak iş gücü eksikliği nedeniyle zorlandıklarını vurgulayan Abadan, çobanlık için maaşları artırmalarına rağmen gençlerin bu işi tercih etmediğini söyledi. MAAŞLAR YETMİYOR Kars’ta çoban maaşları aylık 40-50 bin TL arasında değişmesine rağmen, gençlerin bu mesleğe ilgisi oldukça düşük. Yetiştiriciler, yüksek maaş teklif etmelerine rağmen nitelikli çoban bulmakta güçlük çekiyor. Kars ekonomisinin temel taşlarından biri olan küçükbaş hayvancılıkta çoban eksikliği, sektörün sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor. Yetiştiriciler bu sorunun çözümü için daha fazla destek bekliyor.

Erzincan'ın Köylerinde Kış Mesaisi Başladı Haber

Erzincan'ın Köylerinde Kış Mesaisi Başladı

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da kar yağışının etkisini göstermesiyle köylerde kış hazırlıkları hız kazandı. Erzincan merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Kalecik köyü sakinleri, karlı hava şartlarında günlük yaşamlarını sürdürüyor. Beyaza bürünen köy, çevresindeki ağaçlık alanlar ve derelerle kartpostallık manzaralar sunarken, köy halkı zorlu kış şartlarında geçimlerini sağlamak için çalışıyor. DAMI TEMİZLEMEK KADINLARIN GÖREVİ Kalecik köyünde toprak damlı evlerin ve ahırların bacalarını temizlemek kadınların sorumluluğunda. Sabahın erken saatlerinde ellerine tahta küreklerini alarak damları kardan temizleyen kadınlar, bu zorlu görevin yanı sıra eşlerine küçükbaş hayvanların bakımında da yardımcı oluyor. Köy sakinleri, hayvanlarını ağıllarda günde iki öğün besleyerek süt verimlerini artırmaya çalışıyor. ZORLU DOĞAL ŞARTLARLA MÜCADELE Köy çevresindeki mera yollarında kar ve tipi nedeniyle koyun ve keçi sürüleri zaman zaman zorluk yaşadı. Çetin kış koşullarında hayvancılık yapmaya devam eden köylüler, havaların ısınmasını ve yaylalara çıkacakları günleri sabırsızlıkla bekliyor. METEOROLOJİ’DEN ÇIĞ UYARISI Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu olacağı, öğleden sonra ise kar yağışının etkili olacağı belirtildi. Özellikle dik ve eğimli arazilerde çığ tehlikesi bulunduğundan, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi. Buzlanma, don olayları ve sabah saatlerinde yer yer görülen sis ve pus da hayatı olumsuz etkiliyor. Köy sakinleri, kış boyunca zorlu yaşam koşullarına alışkın olduklarını belirtiyor.

Üreticiden 100 TL’ye Çıkan Peynir, Markette 400 TL Oluyor Haber

Üreticiden 100 TL’ye Çıkan Peynir, Markette 400 TL Oluyor

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da tulum peyniri üreticileri, ürünlerinin market raflarında 350-400 TL’ye satılırken kendilerinin yalnızca 100 TL kazandığını belirterek yaşadıkları adaletsizliği dile getirdi. Günebakan Köyü’nde hayvancılıkla uğraşan Murat Kamay, peynir üretim sürecinde büyük emek harcadıklarını ancak bu emeğin karşılığını alamadıklarını söyledi. Kamay, "Beşinci ayda biz yaylaya çıkıyoruz, on bir, on ikinci aya kadar. Çoluk çocuğumuzla birlikte hepimiz bu mesleği sürdürüyoruz. Aynı zamanda tulum peyniri üreticisiyiz. Ürettiğimiz peynirleri biz yüz liradan satıyoruz" dedi. Aynı köyden Mustafa Erdoğan, artan yem ve çoban maliyetlerinin üreticiyi zorladığını, kazancın büyük kısmının aracılara gittiğini ifade etti. Hem üretici hem de tüccar olarak çalışan Hacı Genç ise fiyat farkından aracıların faydalandığını belirtti. Genç, "Ben kilosunu 100 TL’ye alıyorum, bana 180 TL’ye mal oluyor. Ben toptan satmaya kalksam kimse 260 TL’ye almıyor. Şimdi bakkallara marketlere bakarsan 300-350’ye satıyorlar" diye konuştu. Akyazı Mahallesi’nden İlhan Koyun, 7 ay yaylada çalıştıklarını ancak maliyetleri bile karşılayamadıklarını söyledi. "Peynirlerimizi tüccarlar 100 TL’ye aldılar. Benim sattığım peynir 220 koyundan yaklaşık 3 ton. Yani çobanı, emeğimizi, arabasını, ilacını baz alırsak bize hiçbir şey kalmadı. En azından bir asgari ücret ben ve çocuklara kalmış olsaydı idare ederdik. Borcumuzu harcımızı, gittiğimizi geldiğimizi biz peynirle karşılayamadık. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Sadece kuzu da sağlıklı doğarsa bize o kalıyor" diye ekledi. Erzincan’da şarkütericilik yapan Nusret Sürcü ve Murat Baydil de tulum peynirinin fiyatını belirlerken maliyetlerin etkili olduğunu belirtti. Ancak üreticiler, emeğin adil bir şekilde değerlendirilmesi ve fiyat farkının çözülmesini talep ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.