TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Küçükbaş Yetiştiriciliği

AGRONEWS - Küçükbaş Yetiştiriciliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Küçükbaş Yetiştiriciliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şehirde Devlet Memurluğundan Köyde Hayvancılığa Haber

Şehirde Devlet Memurluğundan Köyde Hayvancılığa

KIRIKKALE (İHA) - İzmir’de yıllarca devlet memurluğu yaptıktan sonra emekli olan Dursun Kurnaz, şehir hayatını terk ederek memleketi Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesine bağlı Yenili köyüne taşındı. Burada küçükbaş hayvancılığa yönelen Kurnaz, kamu bankasından düşük faizli kredi çekerek Halep keçisi yetiştiriciliğine başladı. Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvurarak Kırsal Kalkınma Programı (KOP) kapsamında Portatif Barınak Projesi’nden yararlanan Kurnaz, küçükbaş hayvan çadırı desteği aldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı veterinerler de düzenli sağlık kontrolleri yaparak hayvanların bakımını denetlemeyi sürdürüyor. Kurnaz, yıllardır hayalini kurduğu işi yaptığını belirterek, "Bu işe heveslendim ve hayvancılığa adım attık. Eskiden beri merakım vardı, hayalimizi gerçekleştirdik. Devletimize hizmet ettik, emekli olduk. Sonrasında yine devletimize ve topluma hizmet etmeye devam ediyoruz; besicilik yaparak, üretim yaparak" dedi. Halep keçisinin yüksek yağ oranına sahip olduğunu ve et verimi açısından dünyada ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Kurnaz, şu an 75 hayvanı olduğunu ve bunların yarısının yavruladığını belirtti. Hayvancılığın maliyetli bir iş olduğunu vurgulayan Kurnaz, "Devletin desteği olmadan bu işi yapmak mümkün olmaz. Devlet desteklediği için bu hayvanları alabildik" diye konuştu. Üretimi sürdürebilmek için yem ihtiyacını kendisinin karşıladığını belirten Kurnaz, "Dişi yavruları pazarlamayı düşünmüyorum, üretime devam edeceğim. Hayvancılık için araziye sahip olmak gerekiyor. Arpa, saman ve yemleri kendiniz karşılamalısınız. Ekstra bir araziniz yoksa ve her şeye para verirseniz, bu iş biraz zor olur. Arpa ektik, samanımız vardı. Bu sene yonca ekiyorum, silaj yapacağım. Hayvanların ihtiyaçlarının en az yüzde 50'sini karşılamak gerekiyor, yoksa maddi açıdan zorlanırsınız" dedi. HAYVANCILIĞI DESTEKLEYEN PROJELER SÜRÜYOR Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Doğan, bölgedeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik projelerin devam ettiğini belirtti. Kırıkkale Valiliği ve İl Tarım Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen projeler kapsamında portatif çadır desteği, damızlık koç temini, yemlik ve suluk sağlanıyor. Ayrıca, aşılama çalışmaları, hayvan küpeleme işlemleri ve meralara sulak yapımı gibi projelerle hayvancılık desteklenmeye devam ediyor.

Malatya'da Depremzedelere Faizsiz Ahır ve Samanlık Kredisi Haber

Malatya'da Depremzedelere Faizsiz Ahır ve Samanlık Kredisi

MALATYA (İHA) - Malatya'da 6 Şubat depremlerinde ahırları zarar gören hayvan yetiştiricileri için destek programı devreye alındı. TÜRKVET sistemine kayıtlı hak sahipleri, 20 yıl vadeli ve 600 bin TL'ye kadar faizsiz kredi alabilecek. Yeşilyurt’un Kadiruşağı Mahallesi'nde yetiştiricilerle bir araya gelen Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, başvuruların e-Devlet üzerinden yapılması gerektiğini belirtti. Akın, sürecin Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından değerlendirileceğini ve üreticilerin ilk kazmayı vurduğunda 300 bin TL, ahır tamamlandığında ise kalan 300 bin TL’yi alacağını söyledi. Akın, depremin büyük yıkıma neden olduğu Malatya’da yürütülen destek çalışmaları hakkında bilgi vererek, başvuruların eksiksiz yapılması için yetiştiricilere rehberlik edeceklerini vurguladı. Eksik başvurularla ilgili bürokratlar ve siyasilerle görüşmelerin sürdüğünü, mağduriyetlerin giderilmesi için çözümler üretileceğini ifade etti. Deprem sonrası yaşadıkları zorlukları anlatan küçükbaş hayvan yetiştiricisi Hasan Aslan, mevcut barakaların yetersiz olduğunu ve hayvanlarının soğukta telef olduğunu belirtti. "Ahırlarımızın beton ve duvarlı olması gerekiyor. Barakalar soğuk olduğu için verimli değil. Ayrıca su sıkıntımız büyük bir sorun. Soğuk nedeniyle su donuyor, hayvanlar içemiyor" dedi. Bir diğer hayvan yetiştiricisi Mahmut Aslan ise en büyük sorunlarının su kaynaklarının yetersizliği ve barınak eksikliği olduğunu vurgulayarak, "Üç çeşmemiz var ama sulak yok. Hayvanlar su içemiyor. Bu hafta hava eksi 20 dereceye düştü, kuzularımız donarak öldü" ifadelerini kullandı. Depremzedeler, "Ahır ve Samanlık için AFAD Kredi Başvurusu" ekranı üzerinden e-Devlet aracılığıyla krediye başvuru yapabilecek. İl ve ilçe tarım müdürlükleri de süreçle ilgili destek verecek.

Şap Endişesiyle 24 Saat Kuzu Nöbeti Haber

Şap Endişesiyle 24 Saat Kuzu Nöbeti

TUNCELİ (İHA) - Tunceli’de yeni yılın ilk kuzuları doğarken besiciler, hem doğum telaşı hem de şap hastalığı tehdidi nedeniyle sıkı tedbirler alıyor. Erzincan, Bingöl ve Elazığ’da görülen şap vakaları yüzünden Çemişgezek ilçesinde 15 günlük karantina uygulanıyor. Küçükbaş hayvan üreticisi İsmail Acun, kuzulama döneminde büyük bir emek verdiklerini belirterek, "Şu anda Çemişgezek ilçemizde şap hastalığı görülmemektedir. Ancak biz yine de karantina tedbirlerine uyuyoruz. Sağ olsun ilçe kaymakamımız, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün tedbiren aldığı bu karantina önlemine uyuyoruz. Hem de süreci takip ediyoruz. Hayvanlarımıza hastalık bulaşmaması için Covid-19 tedbirleri neyse, aynı o tedbirlere uyuyoruz, kendimizi ve hayvanlarımızı korumaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Acun, "Bizim bu kuzulama döneminde en büyük endişemiz E.coli dediğimiz hastalık. Hayvanlarımıza E.coli bulaştırmamak için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz. İnşallah şap hastalığı ve E.coli hastalığından hayvanlarımızı korumayı başarırız. Bir yandan şap hastalığına hayvanlarımızın yakalanmaması için büyük çaba gösteriyoruz. İşimiz gerçekten çok zor. Hele hele bu doğum döneminde olan zorluk daha da artıyor. Günün 24 saati hayvanların başında nöbetleşerek bekliyoruz. Çünkü hayvanın doğumu esnasında yanında olmak zorundayız" dedi. Sürekli destek sağladıklarını belirttiği Çemişgezek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teşekkür etti. Küçükbaş hayvan üreticisi Resul Özen de şap hastalığı kaygısının doğum döneminin zorluklarıyla birleştiğini belirterek, "Doğumlar başladı, günün 24 saati dönüşümlü olarak nöbet tutuyoruz. Kuzular ağız sütü almazsa hastalanıyor ve ölebiliyor. Yem ve su düzenine de çok dikkat ediyoruz" dedi. Özen, karantina kurallarına uyduklarını ve dışarıdan hayvan girişine izin vermediklerini belirtti. Zor bir dönem geçirmelerine rağmen Çemişgezek Kaymakamı Cüneyt Zor ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine karantina önlemleri nedeniyle teşekkürlerini sundu.

Muş'ta Besicilerden Kışlık Yem Derdine Söğüt Dalı Çözümü Haber

Muş'ta Besicilerden Kışlık Yem Derdine Söğüt Dalı Çözümü

MUŞ (İHA) - Muş’ta hayvancılıkla uğraşan besiciler, söğüt dallarını küçükbaş hayvanlarına yem olarak vererek yem maliyetlerini düşürüyor. Karın yoğun yağdığı Muş’ta, kış aylarında hayvanlarını beslemek için ekonomik ve doğal bir yöntem geliştiren besiciler, bu sayede hem samandan tasarruf ediyor hem de hayvanlarının süt verimini artırıyor. KIŞ AYLARINDA SÖĞÜT DALI ÇÖZÜMÜ Kış mevsiminin başlamasıyla, hayvanlarını kar üzerinde besleyen çiftçiler, kendilerine ait bahçe ve arazilerdeki söğüt ağaçlarını budayarak dallarını yem olarak kullanıyor. Besiciler, sabahları saman ve arpa, öğleden sonraları ise söğüt dalları ile hayvanlarını besleyerek verimliliği artırmayı hedefliyor. HEM EKONOMİK HEM SAĞLIKLI Besicilerden Abuzer Güngör, söğüt dalı yönteminin avantajlarını, "Kar yağışı ile birlikte hayvanlarımızı kar üzerinde beslemeye başladık. Yemden ve samandan tasarruf etmek için kendi bahçelerimizde ektiğimiz söğüt ağaçlarının dallarını hayvanlarımıza veriyoruz. Söğüt dalı taze olduğu için hem sağlıklı hem de süt verimini artırıyor. Söğüt dallarını budadıktan sonra sırtımızda taşıyarak keçilerin olduğu alana getirerek onlara veriyoruz" sözleriyle anlattı. Muşlu çiftçilerin bu yenilikçi yöntemi, zorlu kış şartlarında hayvancılığı daha sürdürülebilir hale getiriyor.

Akabane Hastalığına Karşı Muğla’da Tedbirler Arttı Haber

Akabane Hastalığına Karşı Muğla’da Tedbirler Arttı

MUĞLA (İHA) - Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Mergenli Mahallesi’nde küçükbaş hayvan yetiştirilen bir işletmede, olağandışı kuzu doğumları fark edilince Ortaca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Yapılan incelemelerde akabane hastalığı tespit edildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgedeki hayvan sağlığını korumak ve üreticilerin zarar görmesini önlemek için çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Mahalledeki bir işletmede 15 adet anormal kuzu doğumu yaşandığı ihbarını alan ekipler, bölgeye giderek o gün doğan ve ölen iki kuzudan numune aldı. Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’nde yapılan testlerde, sineklerle bulaşan ve küçükbaş hayvanlarda anormal yavru doğumlarına neden olan akabane hastalığı doğrulandı. Hastalığın yayılmasını önlemek için veteriner ekipler, bölgede kapsamlı bir hastalık taraması başlattı. ÜRETİCİLERE UYARILAR VE BİLGİLENDİRME Hastalığın tespit edilmesinin ardından, uzmanlar üreticilere akabane hastalığı hakkında bilgilendirme yaparak, mücadele yöntemlerini anlattı. Ayrıca hayvanlardan alınan kan örnekleriyle hastalığın yayılımı kontrol altına alınmaya çalışıldı. Yetkililer, üreticilerin bu tür durumlarda erken ihbarda bulunmasının önemine dikkat çekti ve özellikle anormal doğumlar veya toplu hayvan ölümleri durumunda İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bilgi verilmesi gerektiğini vurguladı. TEDBİRLER DEVAM EDİYOR Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hastalığın kontrol altına alınması için bölgedeki diğer işletmelerde tarama ve bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Sağlıklı bir üretim dönemi için gerekli önlemlerin alındığını ifade eden yetkililer, üreticilere destek olmayı sürdüreceklerini belirtti. ERKEN MÜDAHALENİN ÖNEMİ Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, yaptığı açıklamada, "Ortaca ilçemizde yaşanan bu olay, hayvan sağlığının korunması ve üreticilerimizin ekonomik kayıplarının önlenmesi için erken müdahalenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. AKABANE hastalığı, sineklerle taşınan ve küçükbaş hayvanlarda ciddi zararlara yol açan bir hastalıktır. Olayın ardından ekiplerimiz hızlı bir şekilde bölgeye ulaşmış, hastalığın teşhisi ve kontrolü için gerekli tüm önlemleri almıştır. Üreticilerimizin benzer durumlarla karşılaştıklarında İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne ihbarda bulunmaları çok önemlidir. Muğla genelinde tarama ve bilgilendirme çalışmalarımız kesintisiz devam edecektir" dedi. AKABANE HASTALIĞI NEDİR? Sineklerle bulaşan akabane hastalığı, düşükler, ölü doğumlar ve yaşamını sürdüremeyen anormal yavrularla kendini gösteren bir hastalıktır. Küçükbaş hayvanlarda büyük ekonomik kayıplara yol açabilen bu hastalıkta, hızlı teşhis ve müdahale hayati önem taşır.

Erzincan'ın Köylerinde Kış Mesaisi Başladı Haber

Erzincan'ın Köylerinde Kış Mesaisi Başladı

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da kar yağışının etkisini göstermesiyle köylerde kış hazırlıkları hız kazandı. Erzincan merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Kalecik köyü sakinleri, karlı hava şartlarında günlük yaşamlarını sürdürüyor. Beyaza bürünen köy, çevresindeki ağaçlık alanlar ve derelerle kartpostallık manzaralar sunarken, köy halkı zorlu kış şartlarında geçimlerini sağlamak için çalışıyor. DAMI TEMİZLEMEK KADINLARIN GÖREVİ Kalecik köyünde toprak damlı evlerin ve ahırların bacalarını temizlemek kadınların sorumluluğunda. Sabahın erken saatlerinde ellerine tahta küreklerini alarak damları kardan temizleyen kadınlar, bu zorlu görevin yanı sıra eşlerine küçükbaş hayvanların bakımında da yardımcı oluyor. Köy sakinleri, hayvanlarını ağıllarda günde iki öğün besleyerek süt verimlerini artırmaya çalışıyor. ZORLU DOĞAL ŞARTLARLA MÜCADELE Köy çevresindeki mera yollarında kar ve tipi nedeniyle koyun ve keçi sürüleri zaman zaman zorluk yaşadı. Çetin kış koşullarında hayvancılık yapmaya devam eden köylüler, havaların ısınmasını ve yaylalara çıkacakları günleri sabırsızlıkla bekliyor. METEOROLOJİ’DEN ÇIĞ UYARISI Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu olacağı, öğleden sonra ise kar yağışının etkili olacağı belirtildi. Özellikle dik ve eğimli arazilerde çığ tehlikesi bulunduğundan, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi. Buzlanma, don olayları ve sabah saatlerinde yer yer görülen sis ve pus da hayatı olumsuz etkiliyor. Köy sakinleri, kış boyunca zorlu yaşam koşullarına alışkın olduklarını belirtiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.