TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kula

AGRONEWS - Kula haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kula haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Manisalı çiftçilere 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtıldı Haber

Manisalı çiftçilere 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtıldı

Proje ile hem tarım alanlarının etkin kullanılması hem de hayvan yemi üretimine katkı sağlanması hedefleniyor. Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Manisa’nın Salihli, Gördes, Demirci, Kula, Alaşehir, Turgutlu, Şehzadeler, Yunusemre ve Saruhanlı ilçelerindeki üreticilere yüzde 75 hibe destekli 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtımı yapıldı. Yüzde 75 hibeli tohumlar hakkında bilgiler veren Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk “Son yıllarda yağışların azalması, yeraltı su kaynaklarının azalarak daha derinlerde çıkarılması ve bütün dünyada meydana gelen kuraklık stresi gibi faktörler, alternatif bitkiler kullanılmasını gerekli kılmıştır. Bakanlığımız fazla su tüketimi olan bitkilerin yerine daha az su tüketimi olan veya kurağa dayanıklı bitkiler üzerinde çalışmalara başlamıştır. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında silajlık mısıra alternatif silajlık sorgum çeşitleri kullanılması düşünülmüştür. İlimizde Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi hazırlanmıştır. Toplam 9 ilçemizde, yüzde 75 devlet hibeli, yüzde 25 çiftçi katkılı 3 bin 100 kilogram sorgum tohumları dağıtılmaya başlandı. Çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Tohum dağıtım programına Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcıları Serdar Mersinli ve Ali Gök, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Süreyya Atmaca ile projeden yararlanan üreticiler katıldı.

Manisa'da kurulan jeotermal serada yılda 2 bin ton domates üretilecek Haber

Manisa'da kurulan jeotermal serada yılda 2 bin ton domates üretilecek

Şehitlioğlu Mahallesi yakınlarında yüksek potansiyele sahip sıcak su kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla Zafer Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kula Belediyesi işbirliğinde 135 bin metrekare alanda jeotermal sera projesi hayata geçiriliyor. Bölgedeki çiftçilere seracılık ve termal kaynakların kullanımı konusunda örnek olacak çalışmayla 4 ay sonra üretime başlanması hedefleniyor. Yaklaşık 95 milyon lira yatırımla kurulacak jeotermal sera ile yıllık 2 bin ton domates yurt içi ve yurt dışı piyasaya sunulacak. Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, AA muhabirine, zengin sıcak su kaynağına sahip bölgenin potansiyelini değerlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Projenin, bölgeye katma değer katacağına işaret eden Tosun, seranın bölge tarımına da örnek olacağını ve bu anlamda gelecek yıllarda benzer yatırımları beklediklerini dile getirdi. Kula'nın jeotermal suyunun yıllardır boşa aktığını vurgulayan Tosun, şöyle konuştu: "Termal suyun değerlendirilmesi için Zafer Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Kula Belediyesi olarak bir çalışma başlattık. Bu çalışma kapsamında da 50 dönümlük alana topraksız teknolojik sera kurulumuna başladık. Burası yaklaşık 135 dönümün üzerinde bir yer. Burada ciddi hafriyat çalışması gerçekleştirdik ve sonuna geldik. Yaklaşık 4 aya kadar burası tamamen bitmiş olacak, bundan sonra Türk tarımına hizmet edecek." Tosun, belediye tarafından işletilecek seranın ilçeye ve bölge sakinlerine büyük katkı sağlayacağını kaydetti. İlk etapta yaklaşık 150 kişiye istihdam sağlanacağını anlatan Tosun, "İnşallah bölgedeki çiftçilerimiz topraksız tarımla tanışarak sera kurulumuna başlayacaklardır. Sera tam kapasite üretime başladığında yıllık 2 bin ton domates üreterek ekonomiye önemli katkı sağlayacak." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.