TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kuraklığa Dayanıklı Tohum

AGRONEWS - Kuraklığa Dayanıklı Tohum haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuraklığa Dayanıklı Tohum haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Niğde’de kuraklığa dayanıklı tohum ekildi Haber

Niğde’de kuraklığa dayanıklı tohum ekildi

Tarım ve Orman Bakanlığının ’Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında Niğde’de kuraklığa dayanıklı Sorgum Sudan Melez Otu tohumu ekimi yapıldı. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) Kapsamında kuraklığa dayanıklı yüzde 75 hibeli yem bitkisi Sorgum Sudan Melez Otu tohumu Sazlıca Kasabasında genç girişimci Gökhan Tuğrul’a ait tarlada toprakla buluştu. Sazlıca kasabasında 75 dekar alanda ekimi yapılan yem bitkisinin suya daha az ihtiyaç duyduğunu ve protein değerinin yüksek olduğunu söyleyen Niğde Valisi Cahit Çelik iyi sonuç alınması halinde projenin kentte yaygınlaştırılacağını söyledi. Vali Çelik, "Tarım ve Orman Bakanlığının yüzde 75 oranında desteklediği sorgun sudan otu melezinin dikimini yapıyoruz. Bu sene ilimizde toplam 55 çiftçimizi bu desteği sağlamış olduk. Türkiye’de 26 ilde bu bitkinin ekimi devam ediyor. Özellikle suya daha fazla ihtiyaç duyulan Konya Ovası’nda ekimi yapılan bu bitki suya daha az ihtiyaç duyuyor ve yüksek protein içeriyor. Bölgemiz su konusunda sıkıntılı bir bölge olduğu için suya daha az ihtiyacı olan yem bitkilerinin üretilmesi önemli" diye konuştu. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş’ın da eşlik ettiği yem bitkisi ekimi programında Vali Çelik traktör sürerek sorgun sudan otu melezi tohumunu toprakla buluşturdu. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje ile bol suya ihtiyaç duyan mısıra alternatif yem bitkisi özelliğine sahip, sulamaya ihtiyaç duymadan yetiştiriciliği mümkün olan sorgum ekilmesinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Kuraklığa dayanıklı tohum ile su daha verimli kullanılacak Haber

Kuraklığa dayanıklı tohum ile su daha verimli kullanılacak

AA'nın "su" konusundaki gelişmeleri ele aldığı dosya haberin, bu bölümünde tarım alanında suyun verimli kullanılmasına ilişkin çalışmalara yer verildi. Türkiye'de ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar tarım alanının, yaklaşık yüzde 77'si sulanabiliyor. Beslenme ihtiyacının karşılanması, sanayinin ihtiyacı olan tarımsal ürünlerin dengeli ve sürekli üretilebilmesi, tarım sektöründe çalışan nüfusun işsizlik sorununun çözülmesi ve refah seviyesinin yükseltilmesi için geri kalan 1,9 milyon hektarın da sulanması ve bunun için gereken sulama tesislerinin bir an önce inşa edilmesi planlanıyor. Ülkede sulama ve suyun daha verimli kullanılması için birçok çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda ürün desenlerinin belirlenmesi ve arazinin verim kabiliyetiyle yağış ve sulama imkanları da gözetilerek üretim planlaması yapılacak. Bitkisel üretimde su kısıtı ve toprak analizi dikkate alınarak parsel bazlı planlama ve işletme bazlı yönetime geçilmesi planlanıyor. Suya göre tarım politikası çerçevesinde stratejik ürünlerde kuraklığa dayanıklı çeşitlerde çiftçilere tohumluk temin edilecek. Su kaynakları, "Milli Su Politikası"yla, katılımcı bir modelle yönetilmeye devam edilecek. Ülkenin basınçlı sulama sistemlerine kavuşturulması hedefleniyor. Yapay zeka da dahil her türlü akıllı uygulama ve modern sulama sistemleri yaygınlaştıracak. Su sıkıntısının önüne geçmek için elektronik sayaçlara geçiliyor Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından hazırlanan Sulama Yönetimi ve Bitki Su Tüketimi Sistemi (TAGEM SUET) ile tarımsal sulamada daha az ve etkin su kullanımının sağlanması amaçlanıyor. Kayıp ve kaçakların tespit edilebilmesi için işletmedeki sulama tesislerine ölçü sistemleri kurulması, sulama yönetiminde otomasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması ve kullanılmış suların sulamada yeniden kullanımı amacıyla gerekli tesislerinin inşa edilmesi için çalışmalar yapılıyor. Küresel ısınmayla giderek daha çok hissedilmeye başlanan su sıkıntısının önüne geçmeyi amaçlayan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, işletmelerdeki borulu sistem sulamalarını ön ödemeli elektronik sayaçlarla revize ediyor. Tarımsal sulama yatırımları için 2,8 milyar lira ayrıldı Özel bütçeli kurumlar arasında yer alan DSİ'ye bu yıl için 11 milyar 450 milyon lira ek bütçe sağlandı. Kuruma ayrılan bütçede tarımsal sulama için ayrılan ödenek dikkati çekti. Deprem bölgesindeki tarımsal sulama yatırımlarına ilişkin menkul malların bakım ve onarım giderleri için 4 milyar lira ayrıldı. Ayrıca, tarımsal sulama yatırımlarına ilişkin giderler için 2 milyar 835 milyon 291 bin lira, tarımsal sulama ve taşkın koruma faaliyetlerine ilişkin giderler için de 1 milyar 800 milyon 367 bin lira ödenek temin edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.