Kuraklık ve Zararlılar Hububat Üretimini Tehdit Ediyor
Yağışlarda Büyük Düşüş
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hazırladığı Şubat 2025 Fenolojik Değerlendirme Raporu, Türkiye genelinde 1 Ekim - 28 Şubat arasındaki yağışların yüzde 29 oranında azaldığını ortaya koydu. Geçen yılın aynı dönemine göre ise düşüş yüzde 34 seviyesinde gerçekleşti.
Konya, Isparta, Karaman, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkâri ve Van’da yağışlar yüzde 60’ın üzerinde azalma gösterdi.
Kuraklık Tarımsal Üretimi Zorluyor
Ankara ve Kayseri’de erken ekilen alanlarda hububatın kardeşlenme dönemine girdiği belirtilirken, Konya ve Eskişehir’de don nedeniyle bitkilerde sararmalar görüldü.
Kırıkkale’de yağış eksikliği nedeniyle bitki gelişiminin durağan ilerlediği, kök yapısının yeterince gelişmediği tespit edildi. Niğde ve Aksaray’da yağışların yetersiz olduğu ancak henüz tarımsal kuraklık yaşanmadığı bildirildi.
Fare ve Köstebek Zararlıları Artıyor
Hububat üretiminde bir diğer sorun da fare ve köstebek zararlılarındaki artış oldu.
Sivas’ta köstebek zararı tespit edilirken,
Konya, Eskişehir, Kırşehir ve Ankara'da fare zararı gözlemlendi.
Konya’da çiftçiler farelerle mücadeleye devam ediyor.
Yetkililer, mart ve nisan yağışlarının kritik öneme sahip olduğunu belirterek, hububat üretiminde su rezervlerinin düşük seviyede kalmasının ilerleyen dönemde ciddi bir kuraklık riski oluşturabileceğini vurguladı.