TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kurban Kesimi

AGRONEWS - Kurban Kesimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kurban Kesimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çevreye atılan hayvan organları bulaşıcı hastalığa neden oluyor Haber

Çevreye atılan hayvan organları bulaşıcı hastalığa neden oluyor

Kocaeli’de veterinerler, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların organlarının çevreye gelişigüzel atılmasının “kist hidatik” olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden olabileceği uyarısında bulundu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü yetkilileri, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların organlarının çevreye gelişigüzel atılmasının “kist hidatik” olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden olabileceği uyarısında bulundu. Tetkililer, iç organların açıkta bırakılmaması gerektiğini ifade ederek mümkünse imha edilmesi veya toprağa gömülüp üzerine kireç dökülmesi gerektiğini belirtti. Sıcak havada beklemiş çiğ etin bakteri oluşturabileceği ve bu oluşan bakterili etin hayvanlar tarafından tüketildiğinde bulaşıcı hastalıklara sebebiyet verebileceği uyarısında bulunuldu. Veteriner hekimler, Kurban Bayramı’nda hayvanların kesimi sırasında fark edilen kistli akciğer ve karaciğer gibi sakatatların kesinlikle kedi ve köpeklere verilmemesi gerektiğini belirtti. Yetkililer et türevi kistli organ ve sakatatların kedi ile köpeklere yem olarak verildiğinde hastalığın yayıldığını ifade ederek kistleri yiyen köpeklere parazit bulaştığını, bu hayvanların da paraziti etrafa yayarak insanlara bulaştırdığına dikkat çekti. Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların sakatatlarının gelişigüzel çöpe atılmasının ’kist hidatik’ olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden olabildiğini ifade eden yetkililer, bu hastalığın ölümlere kadar yol açabildiğine dikkat çekti. Kist hidatik nedir? Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, “Echinococcus granulosus” adı verilen parazittir. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak, sıklıkla köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Köpeklerin bağırsaklarında kurt oluşturan bu parazit insanlarda ise iç organlarda kist oluşmasına neden olabilmektedir. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. Dışkıyla atılan yumurtalar hayvanların ayakları, arazi eğimi, rüzgar ve yağmurla yayılırlar. Bu kistleri içeren hayvan etleri ve sakatatlar, köpekler tarafından yendiğinde parazit bağırsaklarda olgunlaşır. Parazitlerin belirli aralıklarla yumurtlayarak ana konakçı köpekler tarafından atılmasıyla enfeksiyon zinciri kısır döngüye dönüşür.

Bağışlar arttı kurbanlıklar pazarda kaldı Haber

Bağışlar arttı kurbanlıklar pazarda kaldı

Bazı besiciler pazarın açılmasının ardından yaklaşık 10 gün geçmesine rağmen siftah dahi yapamadıklarını söyledi. Sivas’ta yıllardır kurbanlık almak veya satmak isteyenlerin uğrak noktası olan hayvan pazarı, son dönemde artan kurban bağışları sebebiyle adeta boş kaldı. Kurban bağışlarının piyasaya göre daha uygun olduğunu ve bu nedenle insanların kurbanlarını bağışlamayı tercih ettiğini belirten besiciler, bu nedenle eski günlerdeki yoğunluğun olmadığını söyledi. Şimdiye kadar bir hayvanı bile zor sattıklarını ifade eden besiciler hayvanlarını satabilmek için bekleyişlerini sürdürüyor. "Böyle bir durgunluğu ilk kez görüyorum" 10 yıldır hayvancılık yaptığını ve ilk kez böyle bir durgunluk gördüğünü belirten besici Sıtkı Temur, "Düvelerden 75 bin liradan başlıyor, tosunlarda ise 150-200 bin lira arasında fiyat değişiyor. Alım yok denecek kadar az. Önceki senelere göre alımlarda yüzde 50 civarında bir düşüş var. Bağışların da çok etkisi var" dedi. "Satışların olmamasında bağışların etkisi çok fazla" Vatandaşların yurt dışı fiyatlarına göre bağış yaptığını ifade eden besici İbrahim Doğan, "Bence bu caiz değil ama herkesin de tercihine saygı duyuyoruz. Kurban pazarında bu sene durum çok kötü. Hiç müşterimiz yok. Birkaç kişi gelip öylece gezip gidiyor, başka da bir şey yok. Yıllardır böyle bir durum hiç görmedik. En azından vatandaş gelip geziyordu, bakıyordu. Şimdi gelip fiyat soran bile yok. Bunun sebebi de çok fazla ithal hayvan geldi, piyasa kaldırmıyor. Satışların olmamasında bağışların da etkisi çok fazla. 5-10 bin lira arasında bağış yapıp bunu da kurban hissesi zannediyorlar" şeklinde konuştu. Satıcılar "uygun olan kesmektir" dedi Kurbanlığını alan İhsan Eken ise, "Ben emekliyim bizlere göre pazar biraz pahalı. Dört hisseli bir hayvan aldım. Arkadaşlarla konuşa konuşa 105 bin liradan 97 bin liraya kadar düşürdüm. Bazılarının zoruna gitmesin ama dinimizde bağış yapmak yoktur. Dinimizin gereği kurbanı alıp başında tekbir getirerek kesmektir" ifadelerini kullandı.

Başkan Süer’den kurbanlık uyarısı Haber

Başkan Süer’den kurbanlık uyarısı

Van Ticaret Borsası (VANTB) Başkanı Nayif Süer, yaklaşan kurban bayramı öncesinde kurbanlıklar ile ilgili çeşitli uyarılarda bulundu. Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Ticaret Borsası olarak hizmet verilen, Van Canlı Hayvan Borsasında (Van Canlı Hayvan Pazarı) kurbanlık satışlarında hareketlilik başladığını söyleyen Başkan Süer, “Van Canlı Hayvan Pazarımız; Van Büyükşehir Belediyesi, Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Van Ticaret Borsasında görevli veteriner hekimlerimizin kontrolündedir. Veteriner hekimlerin kontrolünün ardından küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar meydana alınıyor. Bayramın dördüncü gününe kadar kurbanlık satışı yapılacaktır, ancak kurban alımı son günlere bırakılmamalıdır” dedi Van Büyükşehir Belediyesinin borsaya işletmesini verdiği, Van Canlı Hayvan Borsası (Van Canlı Hayvan Pazarı) ve belediyelerce belirlenen yerler dışında kurbanlık alımı ve kesimi yapılmayacağını vurgulayan Süer, “Kurbanlık hayvanların kesimi şehir ve kasabalarda çalışma izni almış mezbahalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve kurban hizmetleri komisyonlarının belirlediği yerlerde yapılmalıdır. Kırsal mahallelerde ve kesim yeri bulunmayan yerlerde ve bahçelerde usulüne uygun olarak, çevreye zarar vermeden kesim yapılabilir. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesim yasaktır. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Rastgele kesimler yapılmamalı, sertifikalı ve eğitimli kasaplar kesim yapmalıdır. Yeni kasaplar için de sertifikalı eğitimler verilmelidir. Aksi takdirde çok sayıda yaralanmalar meydana gelmektedir” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.