TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kurbanlık Fiyatları

AGRONEWS - Kurbanlık Fiyatları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kurbanlık Fiyatları haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kurban pazarlarında hareketlilik yaşanıyor Haber

Kurban pazarlarında hareketlilik yaşanıyor

Aylardır kurbanlıklarını özenle yetiştiren besiciler, iyi bir kurban almak isteyenlerin son güne kalmamaları gerektiğini söyledi. Türkiye’de hayvancılığın önde gelen merkezlerinden Şanlıurfa’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hareketlilik arttı. Besiciler, aylardır özenle yetiştirdikleri kurbanlıklarını satabilmek için Eyyübiye ilçesindeki canlı hayvan pazarına getirmeye başladı. Hayvan pazarında küçükbaş hayvanlar 14-20 bin liradan başlayan fiyatlarla alıcı bulurken büyükbaş kurbanlık fiyatları ise 130-190 bin lira arasında değişiyor. Şanlıurfa Büyükbaş Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Gül, büyükbaşlarda fiyatların yüksek olmasından dolayı pazarın durgun olduğunu söyledi. Gül, bayrama sayılı günler kalmasına rağmen ciddi bir yoğunluk olmadığını ifade etti. “Önce gelen iyi kurban alır” Büyükbaş hayvan satıcısı Halil Yıldız ise “Fiyatlar normaldir. Hayvanlar fazla pahalı değil. Ekonomik duruma göre hayvan fiyatları pahalı değil. Sadece kurbanlıklar pahalı değil bugün baktığımızda her şeyin fiyatında bir yükseliş var. Girdi fiyatları yüksek olduğundan dolayı bu durum kurbanlık fiyatlarına da yansıyor. Satışlar biraz ağır gidiyor. Vatandaşlarımızı bekliyoruz, inşallah gelirler, kurbanlarını alırlar. Önce gelen iyi kurbanını alır” şeklinde konuştu. Kurban pazarına gelerek kurbanlık bakan vatandaşlardan Hasan Topal ise “Çocuğum ile geldim. Fiyatlar yüksek olduğu için alamıyorum. Bir küçükbaş kurbanın fiyatı 20 bin lira falan tutuyor. Geri gideceğim, alamıyorum” ifadelerini kullandı.

Özkasap ve Öztürk Canlı Hayvan Borsası’nda incelemelerde bulundu Haber

Özkasap ve Öztürk Canlı Hayvan Borsası’nda incelemelerde bulundu

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ile Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk canlı hayvan borsasında incelemelerde bulundu. Türkiye’nin dört bir köşesinden Manisa’ya getirilen büyük ve küçükbaş kurbanlıklar canlı hayvan borsası içerisindeki padoklarda yerlerini alırken, alıcılarını beklemeye başladı. Manisa Ticaret Borsası yönetimi, Manisalıların kurbanlık alışverişlerini sağlıklı bir ortamda sorunsuz bir şekilde yapabilmeleri için, öncelikle Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Canlı Hayvan Borsası içerisindeki padokların dezenfeksiyon çalışmalarını tamamlandı. Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk ile birlikte Canlı Hayvan Borsası’nı ziyaret ederek kurbanlık satıcıları ile bir araya gelen Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, bayram öncesi kurbanlık satışlarının bereketli ve kazançlı geçmesi temennisinde bulundu. Kurbanlık hayvan satıcılarının bu süreçte herhangi bir problemle karşılaşmamaları adına güvenlik başta olmak üzere gerekli tüm tedbirlerin alındığına vurgu yapan Özkasap, profesyonel çalışma ekibinin kurban satıcılarından gelebilecek her türlü talebe anında karşılık verebilecek tecrübe ve birikime sahip olduğunu söyledi. Başkan Özkasap, Manisalıların şehrin farklı noktalarında Manisa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen kesim alanları dışında Manisa Canlı Hayvan Borsası içerinde hizmet veren modern kesim alanlarında kurbanlıklarını hijyenik şartlarda güvenle kestireceklerinin altını çizdi. Başkan Özkasap, Canlı Hayvan Borsası ziyareti sırasında mübarek Kurban Bayramı’nın başta Türk İslam alemi olmak üzere Manisalılara hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kurbanlıklarını 13 saatlik yolculukla bin 138 kilometre getirdi Haber

Kurbanlıklarını 13 saatlik yolculukla bin 138 kilometre getirdi

Erzurum’dan 130 baş hayvanıyla birlikte yaklaşık bin 138 kilometre kat ederek Eskişehir’e gelen Mülazım Uğun kurban pazarında zor şartlarda yaşıyor. Yurt genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de Kurban Bayramı için hazırlıklar sürüyor. Vatandaşlar kurbanlık satın almak için hayvan pazarlarında yoğunluk oluştururken, şehir dışından gelen birçok satıcı da ticaretlerini gerçekleştirmek üzere pazarda yerini aldı. Bu satıcılardan birisi olan Mülazım Uğun, 130 küçükbaş hayvanıyla birlikte yaklaşık 13 saat ve bin 138 kilometre yolculuk ederek Eskişehir’e geldi. Gece gündüz hayvanların başından ayrılamayan Uğun, Eskişehir’de bulunduğu süre boyunca uyumak için başka bir yere gidememesi nedeniyle kendi imkanlarıyla pazarın içerisinde konakladı. Belediyenin ve kurumların kendilerine herhangi bir yer tahsis etmemesi sonucunda büyük zorluk yaşayan Erzurumlu satıcı, ellerindeki kurbanlıkları hayırlı fiyatlarla satıp gitmeyi umduklarını dile getirdi. "Gece gündüz buradayım, hayvanların başında yatıyoruz" Eskişehir’deki kurban pazarında satış yapmak için Erzurum’dan gelen Mülazım Uğun, "Erzurum Karayazı’dan getirdik bu hayvanları. Toplamda 130 adet hayvan getirdik. Satışlar eski gibi değil, biraz durgun. Herhalde fiyatlar da yüksek geliyor. Bizim masraflarımız çok olduğu için mecburen bunu fiyatlara yansıtıyoruz. Nasip kısmet olursa satıp gitmeyi düşünüyoruz. Ben buraya geleli 4 gün oldu. Gece gündüz buradayım, hayvanların başında yatıyoruz. Pazarda bir yerim var, orada uyuyorum. İnşallah hayırlı bir fiyat gelirse satıp gideceğiz. Şu anda bizim fiyatlarımız 12 ila 20 bin arasında hayvanın kilosuna ve boyuna göre değişiyor. Yatacak yer yok. Bir kurumun ya da belediyenin tahsis ettiği bir yer bulunmuyor. Şu anda biz kendi imkanlarımızla burada konaklıyoruz. Bize verdikleri imkanlar etrafta gördükleriniz. Su var, bu kadar. Çok bir şey yok. Ben burada hiç duş almadım ama akrabalara gideceğim, orada temizleneceğim" dedi.

Bağışlar arttı kurbanlıklar pazarda kaldı Haber

Bağışlar arttı kurbanlıklar pazarda kaldı

Bazı besiciler pazarın açılmasının ardından yaklaşık 10 gün geçmesine rağmen siftah dahi yapamadıklarını söyledi. Sivas’ta yıllardır kurbanlık almak veya satmak isteyenlerin uğrak noktası olan hayvan pazarı, son dönemde artan kurban bağışları sebebiyle adeta boş kaldı. Kurban bağışlarının piyasaya göre daha uygun olduğunu ve bu nedenle insanların kurbanlarını bağışlamayı tercih ettiğini belirten besiciler, bu nedenle eski günlerdeki yoğunluğun olmadığını söyledi. Şimdiye kadar bir hayvanı bile zor sattıklarını ifade eden besiciler hayvanlarını satabilmek için bekleyişlerini sürdürüyor. "Böyle bir durgunluğu ilk kez görüyorum" 10 yıldır hayvancılık yaptığını ve ilk kez böyle bir durgunluk gördüğünü belirten besici Sıtkı Temur, "Düvelerden 75 bin liradan başlıyor, tosunlarda ise 150-200 bin lira arasında fiyat değişiyor. Alım yok denecek kadar az. Önceki senelere göre alımlarda yüzde 50 civarında bir düşüş var. Bağışların da çok etkisi var" dedi. "Satışların olmamasında bağışların etkisi çok fazla" Vatandaşların yurt dışı fiyatlarına göre bağış yaptığını ifade eden besici İbrahim Doğan, "Bence bu caiz değil ama herkesin de tercihine saygı duyuyoruz. Kurban pazarında bu sene durum çok kötü. Hiç müşterimiz yok. Birkaç kişi gelip öylece gezip gidiyor, başka da bir şey yok. Yıllardır böyle bir durum hiç görmedik. En azından vatandaş gelip geziyordu, bakıyordu. Şimdi gelip fiyat soran bile yok. Bunun sebebi de çok fazla ithal hayvan geldi, piyasa kaldırmıyor. Satışların olmamasında bağışların da etkisi çok fazla. 5-10 bin lira arasında bağış yapıp bunu da kurban hissesi zannediyorlar" şeklinde konuştu. Satıcılar "uygun olan kesmektir" dedi Kurbanlığını alan İhsan Eken ise, "Ben emekliyim bizlere göre pazar biraz pahalı. Dört hisseli bir hayvan aldım. Arkadaşlarla konuşa konuşa 105 bin liradan 97 bin liraya kadar düşürdüm. Bazılarının zoruna gitmesin ama dinimizde bağış yapmak yoktur. Dinimizin gereği kurbanı alıp başında tekbir getirerek kesmektir" ifadelerini kullandı.

Kurbanlıklar ATB’de konuşuldu Haber

Kurbanlıklar ATB’de konuşuldu

Ticaret Borsası, Kurban Bayramı öncesinde hayvancılık ve kırmızı et ticaretinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin konuşulduğu sektörel analiz toplantısı düzenledi. Antalya Ticaret Borsası Başkan Vekili Halil Bülbül başkanlığında yapılan toplantıya, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Kumluca Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Sedat Özdilek, Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, Tarım Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Başkanı Özlem Çağırıcı Armut, ATB 5. Meslek Komitesi Başkanı Ufuk İngeç, komite üyeleri ile sektör paydaşları katıldı. ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, Borsa olarak her yıl Kurban Bayramı öncesinde sektörel analiz toplantısı düzenleyerek hayvancılık sektöründe yaşanan gelişmeleri ve önemli konuları değerlendirdiklerini belirtti. Antalya’da kurbanlık sıkıntısı yok Bülbül, “Antalya Ticaret Borsası olarak, tarım ve hayvancılık sektöründeki gelişmeleri meslek komitelerimizden takip eden ve sektörümüzün ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Burada konuşulan konuları, sorun ve talepleri ilgili kurumlarla paylaşacağız” dedi. Tarım Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Başkanı Özlem Çağırıcı Armut ise Antalya’da hayvan varlığında sıkıntı olmadığını bildirirken, kurbanlık hayvan arzında da sıkıntı yaşanmayacağını söyledi. Armut, Antalya’da Kurban Bayramı’nda 190 bin küçükbaş, 15 bin büyükbaş hayvan kesilmesinin öngörüldüğünü belirterek 65 kurban satış yerinin belirlendiğini, kesim yerleriyle ilgili kontrollerin devam ettiğini kaydetti. “Türkiye’de fiyatı en az artan ürün ettir" Hayvan varlığının her geçen yıl azaldığının altını çizen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “İthal etin geldiği bir dönemde hayvanını satan yetiştirici bir daha yerine hayvan koymaz. Biz önce neyi üreteceğiz, besicilere nasıl destek olacağız, buna bakmamız lazım. Şu an dışarıdan hayvan almak, beslemekten kârlı" dedi. Türkiye’de devletin getirdiği fiyattan aşağı et getirenler olduğunu savunan ve bu kişileri "et baronları" olarak tanımlayan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, "Bugün etin fiyatını indiriyor, yarın artırıyor. Binlerce hayvan aldılar" diye konuştu. Besiciye destek olunmasını isteyen Yardımcı, "Besicilik yok oluyor, besicilik biterse dışarıya mahkum oluruz, 1 liralık hayvanı 5 liraya alırız” ifadelerini kullandı. Etin fiyatının yüksek olmadığını kaydeden Yardımcı, “Türkiye’de fiyatı en az artan ürün ettir. Temel gıda maddelerine yüzde 300 zam gelirken ete yüzde 100 zam gelmiş” dedi. "Geçen yıl kurban kesenlerin üçte biri bu yıl kesmez" Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, geçen yıl kurban kesinlerin yüzde 30’unun bu yıl kurban kesemeyeceğini söyledi. Alp, "Kurbanlık sıkıntısı olmaz çünkü kesim azalacak" dedi. Alp, özellikle hayvancılıkta aile işletmeciliğinin önemini vurgularken, "Aile işletmeciliğini bırakırsak hayvancılık sürdürülemez. Su bulanık. Bulanık suda balık avlıyoruz. Tarımda da hayvancılıkta da kendi başımıza bırakılmışız" diye konuştu. Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, bu yıl kurbanlık hayvan varlığının yeterli olduğunu söylerken, "Ancak gelecek yıl aynı kişilerin aynı kurban sayısıyla sistemde olup olmayacağı konusunda kaygılarımız var" dedi. "Hayvancılık politikamızda yerli hayvan şart" İklim krizini küçükbaşın otladığı yaylada da hissettiklerini kaydeden Öztürk, "800 yaylamız var, 400’üne çıkıldı. Yaylaya çıkan arkadaşlarımız kar çukurlarını kontrol ediyor. Eskiden kar çukurları dolu olurdu, bu yıl bırakın dolu olmayı esamesi bile okunmuyor. İklim krizini biz yerli hayvan dışında herhangi bir başka hayvanla atlatamayız. Hayvancılık politikamızda yerli hayvan varlığımız küçükbaş mutlaka olmalı. Ayrıca, su fakiri bir ülkeyiz, büyükbaşın tükettiği yemi sulayacak suya sahip değiliz. Küçükbaşın temelinde ise aile işletmeleri var, her ikisi de yok oluyor. Bizde oğlan yaymaz, gelin sağmazsa koyun oyundur denir. Şimdi oğlan yaymıyor, gelin de sağmıyor" diye konuştu. "Şehre giden bir daha dönmedi" Kumluca Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Sedat Özdilek, Batı Akdeniz’de geçmiş yıllarda sayı olarak çok olan küçükbaş hayvan varlığının gün geçtikçe azaldığını söylerken, "Önce ormanlık alanları yasakladılar. Hayvanını satan şehri gitti, şehre gelen bir daha dönmedi. Hayvancılık böyle böyle bitiyor" dedi. Toplantıya katılan kurum temsilcileri, başta yem olmak üzere yüksek girdi maliyetlerinden yakınırken, desteklerin yetersiz olduğunu ve sektör dışından kişilere verilen desteklerin amacına ulaşmadığını kaydetti. Katılımcılar, kuraklığa dayanıklı bitkisel üretime yönelerek yem açığının kapatılabileceğini söyledi.

Adana’da kurbanlıklar satışa çıktı Haber

Adana’da kurbanlıklar satışa çıktı

Satıcılar, vatandaşları kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Adana’ya Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen kurbanlıklar satışa başladı. Vatandaşlar da hem fiyat araştırması yaptı hem de uygun kurbanlık aradı. Kilograma göre kurbanlık küçükbaş koyun ve büyükbaş tosunun kilogramını 250 lira olarak açıklandığı şehirde pazar haraketliliğinin önümüzdeki günlerde daha çok artacağı ifade edildi. Satıcılar da vatandaşları kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. “Bu sene az koyun getirdim” Küçükbaş hayvan satan Zafer Oğuz, açıklanan fiyatın yüksek olduğunu ancak talebin olduğunu belirterek, “Kurbanlıklarımızı bu sene erken getirdik. Fiyatlar yüksek ama talep de var. Geçen seneye göre fiyatlar 2 kat artmış durumda. Şu anda 15 bin liradan başlıyor ve 22 bin liraya kadar koyun var. Fiyatları yüksek buluyorum. Normalde her sene 450-500 koyun getirirken bu sene 150 koyun getirdim” ifadelerini kullandı. “Marketten kurban alacaklar, kasaptan et alsın” Marketlerin kurban satmasının geleneklere uygun olmadığını aktaran Oğuz, “Tüm marketler 16-17 kilogram et şeklinde kurban satıyor. Buna bir de fiyat belirlemişler. Bunu düşünen varsa gidip kasaptan et alsın. Vicdanlarını rahatlatmak için böyle işlere girmesinler” dedi. “Hayvanın yürümesinde sıkıntı olmamalı” Vatandaşların kurbanlık alırken genç hayvan tercih etmesi gerektiğine dikkat çeken Oğuz, “Hayvanın duruşu kendisini belli ediyor. Hayvanın yürümesinde sıkıntı olmamalı. Hayvanın dişlerinin olması, burun akıntısının olmamasına dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.