TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Küresel Isınma

AGRONEWS - Küresel Isınma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Küresel Isınma haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizli Tarımına Konya İmzasıyla Destek Verildi Haber

Denizli Tarımına Konya İmzasıyla Destek Verildi

Denizli'nin Çal ilçesinde, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen dört yeni arpa çeşidi ilk kez denendi. Kıraç ve susuz topraklara atılan "Baykara", "Ayrancı", "Keykubat" ve "Larende" isimli yerli arpa tohumları, düşük su kullanımıyla yüksek verim hedefiyle ekildi. Konya'nın tarım araştırmalarında öncü rolünü sürdüren Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği bu arpa çeşitleri, Denizli'nin Çal ilçesindeki Belevi Mahallesi'nde, Hasan Durna'ya ait 12 dekarlık alana ekildi. Ekim, mibzerle ve kükürtlü 15+15 alt gübresi desteğiyle yapılarak, tohumların sağlıklı bir şekilde toprağa yerleşmesi sağlandı. Bu deneme ekimiyle Konya'nın kıraç topraklara uygun arpa çeşitleri, tarıma yeniden umut oldu. BAŞARI DURUMUNDA YAYGINLAŞTIRILACAK Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çal İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, ekimi yapılan arpa çeşitlerini sürekli olarak izleyerek kök yapısı, çıkma oranı, boyu ve verimini takip edecek. Çal ilçesinin iklim ve toprak yapısına uyum sağlarsa, bu yeni arpa tohumlarının ilçenin diğer mahallelerine ve çevre bölgelere yayılması planlanıyor. KONYA TARIMINDA YENİLİKÇİ ÇALIŞMALAR Hasan Durna, geliştirilen yeni arpa çeşitlerini ekmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Konya’daki enstitü tarafından geliştirilen ‘Baykara’, ‘Ayrancı’, ‘Keykubat’ ve ‘Larende’ isimli arpa tohumları ile susuz tarım alanlarında verimi artırmayı hedefliyoruz. Denizli, Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri ve bu tür yenilikçi tohumlarla arpa ve buğday üretiminde büyük ilerleme sağlayabiliriz" dedi. KIŞ YAĞIŞLARI İLE YÜKSEK VERİM BEKLENTİSİ Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Çal İlçe Müdürlüğü'nün denetiminde, yeni arpa çeşitlerinin kış ve ilkbahar yağışlarının desteğiyle yüksek verim sağlaması bekleniyor. Tohumların hedeflenen kaliteye ulaşması durumunda, bölgedeki çiftçiler için kıraç topraklarda yüksek kazanç sağlanması mümkün görünüyor. Konya'nın tarım alanındaki bu öncü çalışması, susuz tarım çözümleri sunarak Türkiye genelinde tarımda sürdürülebilirliği desteklemeyi amaçlıyor.

Kışlık Ürün Tarımı Kuraklık Tehdidi Altında Haber

Kışlık Ürün Tarımı Kuraklık Tehdidi Altında

Ekim ayında Türkiye genelinde yağışların azalması tarımsal üretim için büyük bir risk yaratıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre ekim ayı yağışları, son 6 yılın en düşük seviyesine, 26.8 mm'ye kadar düştü. Bu durum, özellikle Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde ciddi oranda hissedildi; Ege’de yağışlardaki azalma %95’e kadar ulaştı. KIŞLIK ÜRÜNLERDE VERİM KAYBI BEKLENTİSİ Yağış eksikliğinin kışlık tahıl ve sebze üretimini olumsuz etkilemesi bekleniyor. Türkiye’nin tarım alanlarının %63’ünde kışlık tahıl üretimi yapılırken, yeterli yağış alınmaması durumunda buğday, arpa ve çavdar gibi temel ürünlerde verim kayıpları yaşanabilir. Uzmanlar, kasım ayında da yeterli yağış alınmaması halinde bitkilerin kışa zayıf bir yapıda gireceğini ve baharda gelişme potansiyelinin düşeceğini belirtiyor. SU KAYNAKLARINDA AZALMA NEDENİYLE TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIK ARTABİLİR Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının hızla azaldığına dikkat çekiliyor. Son verilere göre bu miktar 1.313 metreküpe kadar düşmüş durumda. Bu durum, su kaynaklarının tükenmesiyle birlikte tarımsal üretimde dışa bağımlılığı artırıyor. 2021 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle buğday ve arpa üretiminde ciddi kayıplar yaşanmıştı, benzer bir tablonun bu yıl tekrar yaşanabileceği öngörülüyor. GELECEĞE YATIRIM: SU TASARRUFU VE BİLİNÇLİ KULLANIM Uzmanlar, su kaynaklarının korunması ve bilinçli kullanımının önemine vurgu yapıyor. Bakanlığın çiftçileri bilinçlendirme çalışmalarını artırması ve su tasarrufuna yönelik kapsamlı bir kampanya başlatılması gerektiği ifade ediliyor. Özellikle ilkokul çağından itibaren suyun değerini anlatan eğitimlerin verilmesi, gelecek nesiller için su kaynaklarının korunmasında önemli bir adım olacağı belirtiliyor.

Ege’de Sıcaklar Bitmedi: Zararlılarla Mücadele Sürüyor Haber

Ege’de Sıcaklar Bitmedi: Zararlılarla Mücadele Sürüyor

Aydın’da, son yılların en sıcak ve kurak yılı yaşanırken, çiftçiler alışılmadık bir durumla karşı karşıya kaldı. Yazın görülen tarım zararlıları, kışın da etkili olmaya devam ediyor. Özellikle çilek üretiminin yoğun olduğu Aydın'da, çiftçiler, normalde kış aylarında yapılmayan ilaçlamaları bu yıl yapmaya zorlanıyor. KÜRESEL İKLİM KRİZİ TARIMI VURUYOR Aydınlı çilek üreticisi Emre Toraman, küresel iklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Toraman, kış mevsimi gelmeden önce beklenen soğukların yaşanmaması nedeniyle, yaz mevsiminde karşılaşılan tarım zararlılarının kış ortasında da etkili olduğunu söyledi. Eskiden yalnızca yazın yapılan ilaçlamaların, bu yıl kış ayında da devam ettiğini belirten Toraman, "Maalesef aylardır yağış yok. Bunun yanında hava sıcaklıkları gündüz sanki yaz günüymüş gibi etkili oluyor. Kış yaşanmadığı için oluşan bu tarım zararlılarına karşı neredeyse kasım ayının ortasına geldik" dedi. FİDELERİ KORUMAK İÇİN İLAÇLAMA YAPILIYOR Aydın’ın Yenipazar ilçesindeki çilek tarlalarında, çiftçiler, fidelerini korumak için tüm tarlaları ilaçlamaya başladı. Uzun süredir devam eden sıcaklıkların tarım zararlılarının artmasına neden olduğu belirtiliyor. Çiftçiler, küresel iklim değişikliğinin tarımı nasıl etkilediğini ve bu tür anormal durumların giderek daha yaygın hale geleceğini ifade ediyor.

TZOB Başkanı Bayraktar'dan Kuraklık Uyarısı Haber

TZOB Başkanı Bayraktar'dan Kuraklık Uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023 yazında yağışların normal seviyelerin çok altında kaldığını belirterek, bu durumun hububat ekimlerini ciddi şekilde etkilediğini açıkladı. Bayraktar, ekim dönemi için gerekli yağışların sağlanamaması ve kuraklık nedeniyle birçok çiftçinin hububat ekimi yapamadığını ifade etti. YAĞIŞLAR NORMALİN ÇOK ALTINDA Bayraktar, 2023 yılının ekim ayında yağışların normale göre yüzde 26 oranında azaldığını belirterek, bu durumun buğday ve arpada ekim dönemi süresinin uzamasına neden olduğunu vurguladı. Çiftçilerin, mevsimsel zorluklarla başa çıkabilmek için ekim tarihlerini 20 gün ile 1 ay arasında ertelemek zorunda kaldığını söyledi. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMI DERİNDEN ETKİLİYOR İklim değişikliğinin tarıma etkilerini değerlendiren Bayraktar, "İklim değişikliği, yağış rejiminde değişikliğe, doğal afetlere, sıcaklık artışına ve kuraklığa neden oluyor. Dolayısıyla iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en fazla tarım sektörü hissediyor" dedi. Bu değişikliklerin, özellikle su kaynakları üzerindeki etkisinin büyük olduğunu belirterek, su sıkıntısının önümüzdeki yıllarda daha da artacağına dikkat çekti. SU KAYNAKLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ KRİTİK   Bayraktar, ülkemizin su zengini olmadığını ve su stresi altında bir ülke konumunda olduğunu belirterek, su kaynaklarının etkin bir şekilde yönetilmesinin önemine vurgu yaptı. "Ülkemizde 98 milyar metreküp yerüstü, 14 milyar metreküp yeraltı suyu olmak üzere toplam 112 milyar metreküp kullanılabilir su miktarı bulunuyor. Bu miktarın 44 milyar metreküpü tarımda, 13 milyar metreküpü sanayi ve içme-kullanma olarak kullanılıyor. Yani kullandığımız suyun yüzde 77’si tarımda kullanılıyor" dedi. Ayrıca, sulama yatırımlarının tamamlanmaması ve sulama sistemlerinin verimsizliğine dikkat çekerek, sulama altyapısının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. MODERN SULAMA YÖNTEMLERİNE YATIRIM YAPILMALI Bayraktar, sulama yöntemlerinin modernize edilmesi gerektiğini ve çiftçilerin suyu daha verimli kullanabilmesi için eğitilmeleri gerektiğini ifade etti. Bunun yanı sıra, çiftçilerin modern sulama sistemlerine geçiş yapabilmeleri için teşvik ve kredi imkanlarının artırılması gerektiğini vurguladı.

Gıda Hakkı İçin Küresel Kollektif Eyleme Çağrı Haber

Gıda Hakkı İçin Küresel Kollektif Eyleme Çağrı

FAO, özellikle gıda güvenliği ve beslenme alanında çeşitli acil müdahale projeleri ile birçok bölgedeki açlıkla mücadele ediyor. Gıda temini sağlamak, kriz bölgelerinde gıda güvenliğini artırmak ve yerel tarımsal altyapıyı güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Eğitim ve okul beslenme programları gibi projeler ile, sağlıklı gıdalara erişim konusunda büyük rol oynayan FAO’nun, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik uygulamaları da çiftçilerin üretimlerini sürdürülebilir şekilde artırmasına yardımcı oluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Dr. QU Dongyu, Dünya Gıda Günü’nde hükümetler, özel sektör, akademi, sivil toplumlar ve bireylerin oluşturduğu bir küresel iş birliği ile gıda hakkı için kolektif eyleme duyulan ihtiyacın altını çizdi. "Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıda Hakkı" başlıklı yazısında, tüm çiftçilerin küresel nüfusu besleyecek kadar gıda üretebildiğini, ancak yaklaşık 730 milyon kişinin doğal ve insan kaynaklı afetler yüzünden açlıkla mücadele ettiğini belirtti. MİLYARLARCA İNSAN SAĞLIKSIZ BESLENİYOR Dr. QU Dongyu, tüm insanların yeterli gıdaya erişim hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, gıda çeşitliliğinin ve erişilebilirliğinin önemine dikkat çekti. Dongyu'nun kaleme aldığı yazıya göre, günümüzde dünya genelindeki çiftçiler kalori ihtiyacını karşılayacak kadar gıda üretebiliyor, ancak 2,8 milyar insan sağlıklı beslenemiyor. Gıda hakkının, sadece açlıkla mücadele değil, aynı zamanda sağlıklı ve besleyici bir diyetin tüm dünyada erişilebilir olmasını sağlamayı hedeflemekle ilgili olduğunu söyleyen Dr. QU Dongyu, gıda sistemlerinin verimli, sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasının gerekliliğini vurguladı. KOLLEKTİF EYLEM GEREKİYOR Kollektif eylemin önemine dikkat çeken Dr. QU Dongyu, bu mücadelenin yalnızca hükümetler tarafından değil, tüm toplum kesimlerinin iş birliğiyle gerçekleşebileceğini belirtirken, "Özellikle de gençler- çün­kü gıda güvenliği olan bir gelecek onların hakkı. Geleceği onlar tasarlıyor ve karar veriyor. BM Gelecek Zirvesi’nden çıkan tüm çağrı­lar onların eylemleriyle belirlenmektedir" dedi. Dr. QU Dongyu, "Çiftçiler, biyoçeşitliliği ar­tıran ve doğal kaynakları so­rumlu bir şekilde yöneten bir sürdürülebilir tarım uygula­masıyla fark yaratabilirler. İş­letmeler, besleyici ve çeşitli gıdaları daha uygun fiyatlı ha­le getirebilirler. Akademi ve sivil toplum, veri toplayarak, iyileştirilmesi gereken alan­ları tespit ederek, bilimsel teknoloji çözümlerini uygula­yıp, hedeflere yönelik ilerle­meyi takip ederek hükümetle­ri sorumlu tutabilir" diyerek herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Tarımsal gıda sistemlerini dönüştürerek daha sürdürülebilir ve kapsayıcı hale getirmek için çalışan FAO, bu süreçte, bilgi teknolojileri, biyoteknoloji, yapay zeka gibi yenilikçi alanların kritik bir rol oynadığını açıkladı. Tüketicilere düşen görevin sağlıklı yaşam tarzları benimsemek, gıda israfını azaltmak ve gıda çeşitliliğini teşvik etmek olduğunu ekledi. Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir tarımsal gıda sistemi için hep birlikte çalışılması gerektiğini söyledikten sonra "Eylemlerimiz Geleceğimizdir" cümlesiyle mesajını noktaladı.

Türkiye’nin tahıl ambarında hasat erken başladı, rekolte yüksek Haber

Türkiye’nin tahıl ambarında hasat erken başladı, rekolte yüksek

Rekolte ve kalitenin yüksek olması, mahsulüne aylardır gözü gibi bakan çiftçilerin yüzünü güldürdü. Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği, ülke genelinde hasat dönemini etkiledi. Sivas’ta Ağustos ayında başlayan hububat hasadı, havaların sıcak seyretmesi nedeniyle Temmuz ayı sonunda başladı. Türkiye’nin birçok iline giderek hasat yapan biçerdöverler, Sivas’ta tarlalara girdi. Önceki yıl yoğun yağışlar nedeniyle ürünlerinde kalite kaybı yaşayan çiftçiler, 2024 yılı hasat döneminden ümitli. Sivas merkeze bağlı Himmetfakı köyünde başlayan hasadı yerinde inceleyen Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçilerin bilinçli üretim yaptığını söyledi. “Tüccarlar ürünün hakkını vermeli” Hasadın normal şartlarda Ağustos ayında başlaması gerektiğini söyleyen Başkan Hacı Çetindağ, “Sivas’ımızda hasat geçen yıllara sıcaklıkların aratmasından dolayı bu sene erken başladı. Şu anda hem kalite tüksek hem de verim yüksek bu yüzden çok memnunuz. Fiyatların düşük olmasından dolayı çiftçimiz biraz sıkıntı yaşandı. Cumhurbaşkanımızın bir sözü vardı ekilmeyecek yer bırakılmasın, biz kimseye muhtaç olmaya caz diye. Biz Sivas çiftçisi olarak bunu çok iyi başardığımızı biliyorum. Ekilmeyen bir arazimiz kalmadı her tarafı ektik. Sivas, ülkemizde en son hasat başlayan illerden birisi. Buğdaylarımız eskisi gibi değil, Toprak Mahsulleri Ofisimiz gece gündüz çalışıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi bizim kara gün dostumuz, bunun yanında tüccarlarımızda olsun. Tüccarlarımız hemen fırsatını değerlendirip de düşük fiyata almasınlar. Çiftçimiz bu sıcağın anlıda 24 saat çalışarak ülkemizin dışarıya bağımlı kalmaması için elinden gelen her şeyi yapıyorlar. Biz Sivas çitçisi olarak devletimizin milletimizin her zaman yanındayız üretmeye devam edeceğiz. Bizim tek istediğimiz Devletimiz bizim çiftçimizin hakkını versin ve tüccarlarımızda bu işi fırsata çevirmeyerek daha çok taşın altına elini koyarak bu toprakları hep beraber ekelim, ülkemizin karnını doyuralım dışarıya da ihracat yapalım” dedi. “Bu yıl verim de kalite de yüksek” Önceki sene yaşanan kalite kaybının yağmur nedeniyle olduğunu söyleyen Hacı Çetindağ, “Hasat zamanına daha 15-20 gün varken bu sene erken başladı. İklim değişikliğinden dolayı geçen sene yağışların çok fazla olması, hastalıkların fazla olması hem verim kaybına neden oldu hem kaliteyi düşürdü. Bu yüzden dolayı da Toprak Mahsulleri Ofisi de buğday aldı ama yeteri kadar alamadı çiftçimiz bu yüzden dolayı büyük mağdur oldu. Bu sene hem kalite var hem verim yüksek ama tek sıkıntımız buğday fiyatlarını Cumhurbaşkanımız tarafından düşük açıklanması. Bir ekmeğin 10 TL olduğu bir bardak çayın 20 TL olduğu bir ülkede bizim çiftimizin gerçek el emeğinin verilmesini istiyoruz. Biz yine de şikâyet etmeyeceğiz. Ekmeye, üretmeye devam edeceğiz. Hükümetimize devletimize güveniyoruz çiftçimizin emeğini verecek” ifadelerine yer verdi. "Bu yıl hasat yüzümüzü güldürdü" Tarlasında hasada başlayan çiftçi İsmail Doğruyol, “Hasat çok güzel, bakım istiyor her şey gibi bakım olmazsa da verim alınamıyor. Mevsim olarak güzel, rekolte güzel, protein oranı yüksek bu yıl hasat yüzümüzü güldürdü. Mazot, gübre pahalı girdiler çok fazla. Girdiler biraz daha düşük olsa bu hasat zamanı verim ile kendini dengeler” şeklinde konuştu.

Kırıkkale’de çiftçilerin hasat mesaisi başladı Haber

Kırıkkale’de çiftçilerin hasat mesaisi başladı

Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, hububat hasat programında yaptığı konuşmada, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek, "Özellikle köylülerimizi, çiftçilerimizi ve tüm sürücüleri uyarıyorum. Lütfen izmarit atmayalım ve yangına sebep olabilecek malzemeleri arazide bırakmayalım" dedi. Bahşılı ilçesine bağlı Karaahmetli köyünde yılın ilk hasadı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Vali Mehmet Makas, katıldığı hasat programında önemli uyarılarda bulundu. Vali Makas, son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek, anız yakma konusuna dikkat çekti. Vali Makas, "Kırıkkale’miz, bir tarafta savunma sanayisiyle lokomotif şehir olarak anılmakta ama bir o kadar da tarım ve hayvancılıkta da isim yapmış bir şehrimiz ve üreten bir şehrimiz. Milli ve manevi değerleri yüksek bir şehir. Bizler üretmekle mükellefiz" dedi. Küresel ısınmanın etkilerine değinen Makas, "Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok çok üstünde. Özellikle köylülerimizi, çiftçilerimizi ve Kırıkkale’mizden geçen tüm sürücüleri uyarıyorum. Lütfen izmarit atmayalım ve yangına sebep olabilecek malzemeleri arazide bırakmayalım" ifadelerini kullandı. Vali Makas, konuşmanın ardından biçerdövere binerek, yılın ilk hasadını yaptı. Hasat programına Bahşılı Kaymakam Vekili Mintaha Sarikaya, Tarım ve Orman Müdürü Fatih Ateş ile çiftçiler katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.