TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kuru Et

AGRONEWS - Kuru Et haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuru Et haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sivas Pastırması Avrupa Tescili İçin Başvuru Aşamasında Haber

Sivas Pastırması Avrupa Tescili İçin Başvuru Aşamasında

SİVAS (İHA) - Sivas'ın coğrafi işaretli sahip pastırması, Avrupa Birliği’nden tescil alma yolunda adım atıyor. 2022 yılında coğrafi işaret tescili alan Sivas pastırmasının ünü, Avrupa’ya yayılmaya başlayacak. Sivas Ticaret Borsası’nın girişimleriyle yapılan başvuru süreci olumlu şekilde devam ediyor.   Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas pastırmasının marka değerinin Sivas ile özdeşleştiğini ve bu ürünün bölge ve ülke için büyük önem taşıdığını vurguladı. Karakaya, Sivas pastırması için Avrupa Birliği’ne yapılan tescil başvurusunun 11 Ekim 2024’te Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’ne sunulduğunu belirtti. Başvurunun ön incelemesinin olumlu tamamlandığını ve tescil numarasının alındığını açıkladı. Karakaya, Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahip olduğunu ve AB Komisyonu’nda bu ürünlerin tescil edilmesinin önemli olduğunu söyledi.   Karakaya, "İlimizde pastırma yapımında kullanılan etler genellikle yerli hayvanlardan temin edilir ve geleneksel yöntemlerle işlenir. Yapım sürecinde etin seçimi ve hazırlığı çok önemlidir. Etin yağı ve sinirleri temizlenir, büyük parçalar halinde kesilir. Sivas kaynak tuzu ile ovulan etler, belirli bir süre boyunca tuzda bekletilir. Tuzlanan etler, Sivas'ın kuru havasında açık havada kurutulur. Kurutulan etler, baharat, sarımsak ve çemen otu karışımı ile kaplanır. Çemenle kaplanan pastırmalar, birkaç hafta boyunca dinlendirilir ve lezzetlerinin oturması sağlanır" diyerek pastırmaların benzersiz lezzetinin ise bu geleneksel yöntemlerden geldiğini belirtti. Pastırmayı yiyenin yalnızca et değil, Sivas'ın tarihini ve kültürünü de tatmış olacağını ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.