TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kuru Fasulye Hasadı

AGRONEWS - Kuru Fasulye Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuru Fasulye Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Cerrah Kuru Fasulyesinin hasadı başladı Haber

Cerrah Kuru Fasulyesinin hasadı başladı

İnegöl’ün tarım değerlerinden biri olan ve şehrin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan Cerrah Kuru Fasulyesinde yeni sezon hasadı başladı. Cerrah mahallesinde yaklaşık 800 dekar alanda ekilişi yapılan ve Cerrah Kuru Fasulyesi ismiyle adı Türkiye’de nam yapan ürünün geliştirilmesi ve tanıtımı maksadıyla İnegöl Belediyesi ile paydaş kurumların katkılarıyla çeşitli tanıtım çalışmaları da yapılıyor. Aynı zamanda İnegöl Belediyesi bu yıl kuru fasulye hasadını kolaylaştırmak için fasulye hasat makinesi de alarak ücretsiz olarak üreticilerin hizmetine sundu. BAŞKAN TABAN FASULYE HASADINA KATILDI Belediye Başkanı Alper Taban, şehrin tarım paydaşlarının temsilcileri ve Cerrah Mahallesi sakinleriyle birlikte bugün Cerrah Mahallesinde tarlalara giderek kuru fasulye hasadı gerçekleştirdi. Burada hem hasadın hem de alımı yapılarak ücretsiz olarak çiftçinin hizmetine sunulan hasat makinesinin hayırlı olması dileklerini ileten Başkan Taban, tarımın ve üretimin önemine dikkat çekti. “TARIMIN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞU BİR DÖNEMDEYİZ” Tarlada açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, “İnegöl’de Cerrah Mahallemizdeyiz. Cerrah Kuru Fasulyesi hasadını gerçekleştirmek için buradayız. İnegöl sanayi değerleriyle, beraberinde turizmiyle, beraberinde tarım değerleriyle daha iyi yerlere gelsin diye el birliği ile mücadele ediyoruz. Ben öncelikle eken, biçen tüm üreticilerimize, emek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tarımın çok önemli olduğu bir dönemdeyiz. Özellikle bunu pandemiyle beraber hepimiz yaşadık ve hissettik. Bugün cebinizde paranız da olsa, üreten ürününü size satmıyorsa paranın hiçbir hükmü yok. Dolayısıyla kendimiz üretiyor olabilmemiz, kendi kendimize yetebiliyor olmamız çok önemli. Dolayısıyla şehrimizin ne gibi değerleri var dediğimizde de bu kıymetli ovada yetiştirebileceğimiz en güzel ürünleri yetiştirip pazara sunalım istiyoruz” dedi. CERRAH KURU FASULYESİNİN ÖZELLİKLERİ Cerrah Mahallesinin fidan ve çöğürcülükte öncü bir bölge olduğunu, aynı zamanda Cerrah Kuru Fasulyesinin de kendine has özellikleriyle nam yapmış bir ürün olduğunu vurgulayan Başkan Taban, şöyle devam etti: “Bugün coğrafi işareti olan bir ürünümüz. İnegöl’ümüzün bir değeri. Sağlık açısından da ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz. Kalori olarak oldukça düşük, vitamin olarak yüksek değerlere sahip. Sindirim sistemine yardımcı olan bir ürün. A vitamini yüksek, içinde bulunan antioksidanlarla yaşlanmayı yavaşlatan, göz sağlığına fayda sağlayan bir ürün. Bedeni ve zihni yorgunluktan arındıran, bedenin güçlü kalmasını sağlayan bir ürün aynı zamanda. Kalp ritmini ve kan basıncını da düzenleyici bir özelliğe sahip. Fasulye yemeği bilindiği gibi bir gün önceden ıslatılıp o şekilde pişirilir. Cerrah Kuru Fasulyesi ise hemen ocağa konup pişirilebilme özelliğine sahip.” 800 DEKAR EKİLİŞ VAR “Biz bu ürünün geliştirilmesini ve tanıtılmasını arzu ettik. Cerrah Kuru Fasulyesiyle ilgili buradaki yerel derneklerimizle yaptığımız çalışmalar oldu, Kırsal Kalkınma Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzle çalışmalarımız oldu. Üretim artsın istedik. Burada sağ olsun çiftçilerimizin büyük gayreti oldu. Hepsine çok teşekkür ediyorum. İnegöl’ümüzde kuru fasulye ekilişleri 800 dekara kadar gelmiş ulaşmış durumda.” HASAT MAKİNESİ ÇİFTÇİNİN HİZMETİNDE “İnegöl Belediyesi olarak kuru fasulye üretimine katkı sunmak adına bir hasat makinesi aldık. Çiftçimiz zor olan hasadını kolay kılsın istedik. Bu makineyle fasulye kabuğundan ayrılmış oluyor. Ben hasadın hayırlı olmasını diliyorum. Bereketli hasatlar diliyorum.”

Türkiye’nin kuru fasulye ihtiyacını Bitlis karşılıyor Haber

Türkiye’nin kuru fasulye ihtiyacını Bitlis karşılıyor

Bitlis’te kurulan kuru fasulye paketleme tesislerinde işlenerek paketlenen kuru fasulyeler, Türkiye ve yurt dışı pazarına sunuluyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuru fasulye üretim merkezi olan Bitlis’te yıllık 20 bin ton üretim yapılıyor. Bitlis bu üretim miktarıyla Türkiye’nin yüzde 15’lik kuru fasulye ihtiyacını karşılıyor. Son yıllarda Bitlis’in Ahlat ilçesi başta olmak üzere Tatvan ve Adilcevaz ilçelerinde de yaygınlaşan kuru fasulye üretimi ve kurulan paketleme tesisleriyle Bitlis yemeklik kuru fasulye üretiminde merkez olma yolunda ilerliyor. Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, kuru fasulyede Türkiye piyasasının yüzde 15’ini Bitlis’in karşıladığını söyledi. Demirden, “Bu yıl çiftçilerimiz ürünlerini hasat etti ve bir kısmı sattı bir kısmı da depolarında satışı bekliyor. Bitlis genelinde yaklaşık 80 bin dekar alandan 20 bin ton ürün elde ettik. Bu ürünlerin çoğu Ahlat ilçesinde bulunan paketleme tesislerinde paketlenip iç ve dış piyasaya ihraç ediliyor. Bunlar bizim için gurur verici. Kuru fasulyede Türkiye piyasasının yaklaşık yüzde 15’ini Bitlis olarak biz karşılıyoruz” dedi. Yaytat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Örken de, 2 bin 500 metrekare kapalı, 10 bin metrekare açık alan üzerinde kurdukları tesiste bölge çiftçisinin organiğe yakın ürettiği kuru fasulyeyi işleyip paketleyerek yurt içi ve yurt dışı pazarına sunduklarını söyledi. Örken, “Bitlis’te 8-9 yıl önce sektör haline gelen kuru fasulye ekimi ile ilgili tesis kurduk. 2017 yılından bu tarafa yaklaşık her yıl 10 ile 20 bin ton arası kendi tesisimizde Yaytat ve Ahlat Örkenler Bakliyat markalarıyla eleme, paketleme ve boylama yapıyoruz. Hemen hemen yurt içinde tüm illere sevkiyat ve pazarımızı oluşturduk. Bunun dışında yurt dışına ihracatımızda mevcut. İlimizde birkaç sene öncesine kadar sektör halinde olmayan kuru fasulye de şu an Türkiye’de ilk 3 il içerisine giriyoruz. Geçen yıl 40 bin ton üretimimizle 2’nci sıradaydık. Bu yılda ilk 3 içerisine girmeyi hedefliyoruz. Sezonumuz ve üretimimiz hala devam ediyor. Biz her yıl çiftçilerimizle sözleşmeli üretim yapıyoruz. Onların tohum, gübre ve zirai alet malzemeleri gibi ihtiyaçlarını giderip elde ettiklerini ürünü hasat sonunda alıp mahsuplaşıyoruz. Bu ürünleri biz kendi tesisimizde işleyip, paketleyip, sınıflandırıp pazarlıyoruz. Bu yıl yine 12-13 bin ton civarında paketleme işimiz olacak. İlimizde bizden sonra birkaç firma daha bu sektöre yöneldi. İlimizdeki ürünlerin yüzde 85’i var olan mevcut tesislerde işlenip Türkiye iç pazarına ve yurt dışına pazarlıyoruz” dedi.

Şiddetli yağmur kuru fasulyeyi vurdu Haber

Şiddetli yağmur kuru fasulyeyi vurdu

Bir hafta süren yağmur nedeniyle sökümü tamamlanan ve harmanı yapılamayan 10 bin dekar alandaki ürün tarlada kaldı. Türkiye’nin kuru fasulye ihtiyacının yüzde 8’ini karşılayan Ahlat ilçesinde 20 gün önce başlayan hasat, şiddetli yağmur nedeniyle sekteye uğradı. Önceden sökümü yapılıp tarlalarda kurumaya bırakılan kuru fasulye bitkileri yağmur nedeniyle kuruyamadı. Şiddetli yağmur altında ıslanan kuru fasulye çiftçiyi zor durumda bıraktı. Yaklaşık 10 bin dekar tarım arazisinde kuruması beklenen kuru fasulye bitkisinin çiftçiler tarafından çevrilme işlemi yapılıyor. Yağışlar sonrası ürünleri tarlada kalan çiftçileri ziyaret eden Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, “Yaklaşık bir haftadır yağmur yağıyordu. Hava şartlarının elverişsizliğinden dolayı sökümü yapılan kuru fasulyeler patoza vurulamadan tarlada kaldı. Şimdi çiftçiler havaların güzel olmasını fırsat bilerek kuru fasulye bitkilerinin kuruması için çevirme işlemine başladılar. 10 gün havalar böyle güzel giderse yerde fasulyemiz kalmaz inşallah. Yüzde 20 zararımız olur ama ona da yapacak bir şeyimiz yok” dedi. “Her yıl olduğu gibi bu yıl da kuru fasulyelerimiz oldukça güzel, verimi güzel” diyen AHZO Başkanı Demirden, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ürünlerimiz çok kaliteli. Sadece yağışlardan dolayı etkilendik, toplamada zorluk çektik. Yağışlar uzun sürdü. Bu yıl Ahlat’ta yaklaşık 50 bin dekar alanda kuru fasulye ekimi yapıldı. 20 bin ton kuru fasulye elde etmeyi düşünüyoruz. 10 bin dekar alanda ürünlerimiz yağışlardan dolayı yerde kaldı. Havalar böyle giderse 10 gün içerisinde onlarında hasadı yapılır.” “Ahlat kuru fasulyesi, Türkiye pazarında aranılan bir üründür” Ahlat kuru fasulyesinin kalite olarak çok tercih edilen bir ürün olduğunu vurgulayan Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, “Ahlat kuru fasulyesi kendine özgü aroması, tadı ve görünümüyle bölgede ve Türkiye pazarında aranılan bir üründür. Yemeklik kuru fasulye olarak Türkiye pazarının ilk 5 sırasının içindeyiz. Tohum üretiminde de Türkiye birincisiyiz. Çiftçilerimiz yağışlardan dolayı mağdur oldular, satışlar birazda düşük. Fiyatlarda düşmeye başlamış. İnşallah bunlar yakın zamanda düzelir. İnşallah Toprak Mahsulleri Ofisimiz ve Tarım Kredi Kooperatifimizin de alıma gireceğini düşünüyoruz. Bugünlerde onlarda alıma girerlerse çiftçimizin bu mağduriyetini gidermiş olacağız” diye konuştu. Yağışlar nedeniyle tarlada ürünü kalan kuru fasulye üreticilerinden Safter Efendioğlu ise “Yaklaşık 10 yıldır çiftçilik yapıyorum. Kuru fasulye ekiyoruz. Bu sene olumsuz hava şartlarından dolayı mahsulümüz yerde kaldı. Tek temennimiz hava şartlarının biraz düzelmesi oldu. Çiftçiler mağdurdur, büyük kısmının ürünleri halâ yerdedir. Şu an tarlada çevirme işlemi yapıyoruz. Mahsul kurusun diye bekliyoruz ki satabilelim” dedi.

Kuru fasulyenin sofralara yolculuğu traktörle ezilerek başladı Haber

Kuru fasulyenin sofralara yolculuğu traktörle ezilerek başladı

Denizli Buldan’ın yüksek kesimlerinde üretilen ve lezzetine doyulmayan olmayan kuru fasulyeler, traktörlerle ezilerek kabuklarından ayrılmaya başlandı. Denizli’nin Buldan ilçesinde, geleneksel Türk mutfağının en sevilen yemeklerin başında gelen kuru fasulyede hasat başladı. Buldan’ın 1150 metre rakımlı bölgelerinde yetişen ve lezzetiyle dünyaya adını duyuran Yayla kuru fasulyesi, tarlalardan toplanıp, bir haftalık sürede kurumaya başlanıyor. Tarladan toptancıya kilosu 30 liraya giden fasulye, toptancıdan pazar üreticisine kadar zahmetli bir aşamadan geçerek tezgahta kilosu 50-60 lira arasında yerini alıyor. Kuruduktan sonra sarı renge bürünen kuru fasulyelerin kabuklarından ayrılması için yere serdikleri örtülerin üzerinden traktörle çiğneyerek ayırdıklarını dile getiren üniversite öğrencisi Furkan Turan “Kuru fasulye tarlaya ekildikten sonra sulama yapmıyoruz. Arazilerin taban suyu yetiyor. Hasatta ise topladıktan sonra bir hafta kurutuyoruz. Daha sonra traktörle eziyor ve rüzgârlı havada kabuğundan sıyırmak için savuruyoruz. Küçük taneciklidir. Bölgemizin kuru fasulyesi çok seviliyor. Yüksek rakımda yetiştiği için lezzetiyle tercih ediliyor” dedi. Kovanoluk Mahallesi’nde kuru fasulye üretimi yapan Orhan Aydın da, bu yıl iklim değişikliğinden dolayı zorluk yaşandığını ifade ederek “Mayıs on beşinde ekilmesi gerekirken, Haziran ayında ekebildik. Eylül sonu Ekim başında hasadımızı yapıyoruz. Bu yıl rekolte iyi. Bölgenin kuru fasulyesi meşhurdur. Bölgenin toprak yapısının değişik olması ve iklimi lezzetini artırır. Allah herkese ağız tadıyla yemeği nasip etsin” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.