TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kuşadası

AGRONEWS - Kuşadası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuşadası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuşadası’nda sağlıklı gıdanın adresi ‘Yerel Üretici Pazarı’ oldu Haber

Kuşadası’nda sağlıklı gıdanın adresi ‘Yerel Üretici Pazarı’ oldu

Kuşadası’nın kırsal mahallelerinde yaşayan yerel üreticiler tarafından üretilen mevsimlik ürünlerin satıldığı pazar, kent sakinlerine uygun fiyata sağlıklı beslenme imkanı sunuyor. Kuşadası Belediyesi tarafından 2019 yılında açıldığı ilk günden bu yana uygun fiyata doğal ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin vazgeçilmez uğrak noktası olan yerel üretici pazarına gösterilen ilgi artarak devam ediyor. Kuşadası’nın kırsal mahalleleri olan Kirazlı, Caferli, Çınar ve Soğucak’ta yaşayan yerel üreticilerin iyi tarım uygulamaları ile ürettikleri mevsimlik ürünlerini satışa sunduğu pazarda kadınlar tarafından yapılan yerel tatlar da bulunuyor. İçli köfteden yaprak sarmasına, otlu börekten keşkek ve aşureye kadar birbirinden lezzetli yiyeceklerin büyük rağbet gördüğü pazarda, doğal yollarla üretilen yumurta, bal ve süt gibi hayvansal ürünler de yer alıyor. El açması gözleme ve bazlama tezgâhları ise pazara ayrı bir renk katıyor. Davutlar Mahallesi’nde ikamet eden ve pazarda kendi üretimi olan balları satan Nagihan Memiş, kendi ürettiği ürünleri satmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek “Pazardan memnunum. Alım gücünün düşmüş olması satışlarımıza da yansıdı. Ancak yine de memnunuz” dedi. Sokağın açıldığı ilk günden bu yana el açması gözleme satan Zahide Hanım da ev ekonomisine katkı sunmanın mutluluk verici olduğuna dikkat çekerek “Satışlarımız gayet iyi. Belediye Başkanımız Ömer Günel’e bize böyle bir imkan sunduğu için teşekkür ederim” dedi.

Adabahçe’nin sağlıklı yaz ürünleri sofralara kolayca ulaşıyor Haber

Adabahçe’nin sağlıklı yaz ürünleri sofralara kolayca ulaşıyor

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in kentteki tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirdiği Adabahçe’de yaz hasadından elde edilen ürünler Ada Market Ekspres aracı ve AdaMarket mağazası aracılığıyla uygun fiyata satışa sunuluyor. Başkan Ömer Günel tarafından “Toprağa Sarıl, Üretime Katıl” sloganıyla yaşama geçirilen Adabahçe, kente bereket katmaya devam ediyor. Adabahçe’de yerli fide ve tohumlarla yetiştirilen salatalık, domates, biber, patlıcan, kabak, acur, kavun ve karpuz gibi yaz sebze ve meyvelerinin hasadı sürüyor. Kuşadası Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından günlük olarak toplanan ürünler, belirlenen program dâhilinde mahalleleri dolaşan Ada Market Ekspres aracı ve Türkmen Mahallesi Candan Tarhan Bulvarı üzerinde bulunan Halk AdaMarket mağazasında uygun fiyata satışa sunuluyor. Adalı Kart sahiplerine yüzde 20 indirim Halk AdaMarket mağazasında satışa sunulan ürünlerde Adalı Kart sahiplerine yüzde 20 indirim yapılıyor. Halk AdaMarket, ayrıca kadınların ev ekonomisine katkı sunmak amacıyla S.S Ada Kadın Üretim Girişim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında faaliyet gösteren Emek Atölyeleri’nde ürettikleri tarhana, erişte, makarna ve reçel gibi temel gıda maddelerinin yanı sıra bölgede faaliyet gösteren diğer kadın kooperatifleri tarafından üretilen gıda ürünlerine raflarında yer veriyor. Halk AdaMarket satış mağazası, hafta içi her gün 10.00-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Yaz dönemindeki sıcak havada dışarıya çıkamayan Kuşadalılar da alışveriş yapma fırsatını ayaklarına kadar götüren Ada Market Ekspres aracının sunduğu hizmetten memnun. Ada Market Ekspres aracından her hafta düzenli olarak sebze ve meyve satın aldığını belirten 95 yaşındaki emekli Lütfi Bircil, “Özellikle yaz mevsiminde artan hava sıcaklıklarında bizler için pazar ve markete gitmek çok zor oluyor. Evimizin önüne kadar gelen Ada Market Ekspres aracı sayesinde taze sebze ve meyveye kolayca ulaşıyoruz. Bu hizmet bizlere büyük kolaylık sağlıyor. Kuşadası Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” dedi. Tatil için İzmir’den Kuşadası’na gelen Muteber Şenkal ise, “Ada Market Ekspres aracının sitemize geliş saatlerini çok yakından takip ediyorum. Pazar alışverişimi düzenli olarak buradan yapıyorum. Her türlü sebze ve meyveyi daha ucuza satın alabiliyoruz” diye konuştu.

Kuşadası’nda ‘Rich May’ cinsi şeftalinin hasadına başlandı Haber

Kuşadası’nda ‘Rich May’ cinsi şeftalinin hasadına başlandı

Parlak kırmızı rengi, iriliği ve aromasıyla dikkat çeken Rich May şeftalisi, dalından özenle toplanıp kasalara yerleştirildikten sonra Avrupa ülkeleriyle Rusya’ya ihraç ediliyor. Türkiye’de sahip olduğu doğal ve tarihi güzelliklerin yanı sıra mandalinasıyla da ünlü olan Kuşadası’nın Davutlar Mahallesi’nde ‘Rich May’ cinsi şeftalinin hasadına başlandı. En önemli özelliği parlak kırmızı rengi, iriliği ve aroması olan şeftaliyi üreticiler, sabahın erken saatlerinde yetiştiği ağaçlardan özenle topluyor. Seçme işlemine tabi tutularak boylarına göre ayrılan sarı etli şeftaliler, kasalara yerleştirildikten sonra yurt içine ve yurt dışına gönderilmek üzere soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Hasat zamanından iki hafta sonra bile dalındaki gibi sert bir halde kalabilen Rich May cinsi şeftalinin, bölgede yaklaşık 20 bin dönümlük bir alanda üretimi yapılıyor. Lezzetiyle ön plana çıkan Rich May şeftalisinden bu yıl 25 bin ton rekolte bekleniyor. ‘Bu yıl rekolte çok iyi’ Davutlar Mahallesi’nin toprak ve mikro iklim açısından meyve yetiştiriciliğine çok uygun olduğunu belirten şeftali üreticisi Tarık Cebeci, “Bölgemiz Türkiye’de şeftali hasadının Mersin’den sonra en erken yapıldığı yer. Bu da biz üreticilere avantaj sağlıyor. Bu yıl Rich May cinsi şeftalide rekolte çok iyi. Paketlediğimiz şeftalileri Rusya başta olmak üzere Avrupa Birliği ve dünyanın diğer ülkelerine ihraç ediyoruz. İç pazarda ise en çok İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden talep alıyoruz. Vatandaşların bu yıl şeftalinin kilosunu pazarda 15-20 liradan satın alacaklarını tahmin ediyoruz” dedi. ‘Üretim maliyetleri arttı’ Bölgede şeftali yetiştiren bir diğer üretici Gani Akgün ise, son dönemde üretim maliyetlerinin çok yükseldiğine dikkat çekti. Çiftçinin özellikle gübre ve zirai ilaç giderlerini karşılamakta zorlandığını belirten Akgün, “Şeftali toplanırken yoğun bir emek ve iş gücü de istiyor. İşçi masraflarımız da geçen yıla göre 2 kat arttı. Yine de şeftali üretiminden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. ‘Hasadınız bereketli olsun’ Hasat yapan şeftali üreticisini Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çengel de ziyaret etti. Kuşadası’nın sadece bir turizm kenti olmadığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çengel, “Davutlar Mahallesi’nde şeftalinin yanı sıra mandalina ve zeytin yetiştiriciliği de yapılıyor. Kuşadası Belediyesi olarak çiftçimizin her zaman yanındayız ve daha kaliteli, nitelikli tarım yapabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Şeftali hasadı çiftçimize, kentimize, ülkemize bereketli olsun” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.