TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kuyucak

AGRONEWS - Kuyucak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuyucak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuyucak’ta 200 bin geçci domates fidesi dağıtıldı Haber

Kuyucak’ta 200 bin geçci domates fidesi dağıtıldı

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projeleri kapsamında ’900 Rakım ve Üzeri Alanlarda Geçici Domates Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında Aydın’ın Kuyucak ilçesindeki 900 rakım üstü mahallelerde 200 bin ’geçci domates’ fide dağıtımı yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 yılından beri 81 ilde, boş ya da nadasa bırakılan alanların yanı sıra işlemeli tarıma uygun olmayan alanlarda, uygun tekniklerle, bitkisel üretimin ve katma değeri yüksek bitki türlerinin üretiminin arttırılması amacıyla Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi uygulanıyor. Bu kapsamda ’900 Rakım ve Üzeri Alanlarda Geçici Domates Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi’ çerçevesinde Kuyucak ilçesindeki 900 rakım üstü mahallelerde üretim yapan çitçilere düzenlenen törele 200 bin geçici domates fide dağıtımı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş törende yaptığı konuşmada, “Bu yıl ülke tarımında söz sahibi bir il olarak Aydınımızın bu konumunu, daha ileriye taşımak amacıyla, yüzde 75’i bakanlığımız, yüzde 25’i çiftçi katkısıyla karşılanan, toplam bütçesi, 5 milyon 384 bin TL olan 6 TAKE projemizi hayata geçirdik. İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak bakanlığımızca onaylanan projeler kapsamında; 21 bin 250 adet incir fidanı, 5 bin 900 adet kestane fidanı, 12 bin adet turşuluk biber fidesi, bin 500 dekar alan için yağlık ayçiçeği tohumu, 2 bin dekar alan için sorgum sudan otu melezi tohumu ve 275 bin adet geçci domates fidesi dağıtımı yer almaktadır. Projeler ile toplamda 11 ilçemizde bin 60 üreticimize sertifikalı fide, fidan ve tohum dağıtımı gerçekleştirmiş olacağız. Geçtiğimiz yıl TAKEP kapsamında Kuyucak ilçemizde 150 bin geççi domates fidesi dağıtımı gerçekleştirdik ve emekleriniz karşılığında güzel sonuçlar aldık. Bu yıl, 200 bin fide ile ilçemiz tarımına daha fazla katkı sunmayı amaçlıyoruz. Bugün burada dağıtımını gerçekleştireceğimiz fidelerin, önceki senelerde olduğu gibi üreticilerimizin kıymetli çabalarıyla ilçemize ve ilimize bolluk, bereket getirmesini diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi. Fide dağıtımına Kuyucak Kaymakamı Fehmi Sinan Niyazi, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Kuyucak İlçe Jandarma Komutanı J.Tğm. Kadir Karaduman, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ali Rüstem Şanlı, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Çiçek, Kuyucak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hatice Suzan Yöre, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi, mahalle muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.

Aydın'da taze incir rekoltesinde düşüş bekleniyor Haber

Aydın'da taze incir rekoltesinde düşüş bekleniyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre, kentte yaklaşık 40 bin hektarda incir üretiliyor. İl genelinde üretilen ortalama 190 bin ton incirin bir kısmı taze olarak tüketilirken, kurutulan 68 bin ton meyvenin 40 bin tonu yaklaşık 80 ülkeye ihraç ediliyor. Hasadın sürdüğü Nazilli, Kuyucak ve Buharkent ilçelerinde işçiler, gün doğumuyla birlikte incir bahçelerinin yolunu tutuyor. Daha çok kadın işçilerin çalıştığı hasatta dalından özenle toplanan incirler, kovalara dolduruluyor. Erkek işçiler ise toplanan ürünleri araçlara yükleyip tesislere götürüyor. Tesislerde yine kadınlar tarafından boylarına göre ayrılan incirler, yurt içi ve yurt dışı pazarlara gönderiliyor. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, AA muhabirine, ilkbahardaki yağışlardan dolayı sezona 10 gün gecikmeli başladıklarını söyledi. Sezona umutlu başladıklarını fakat son günlerdeki aşırı sıcaklardan incirin olumsuz etkilendiğini dile getiren Anlıak, "2023 taze incir hasadına güzel başlamıştık ama son günlerde 40 derecenin üstünde olan hava sıcaklıkları her meyveyi, sebzeyi etkilediği gibi inciri de etkiledi. Kalitemizde bir değişiklik yok ama rekoltemizde yüzde 15-20 düşüş bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Benzer tablonun kuru incir için de olup olmayacağının 2 hafta içerisinde belli olacağını belirten Anlıak, "Taze incirde geçen yıllara göre biraz eksiklik görülüyor ama bunu kuru incir için söylemeyiz, onun için çok erken. Kuru incir hasadı bizim Aydın bölgesinde 1-1,5 ay sürüyor. 1,5 ay boyunca gerçekleşecek hava şartları, yağmur, nem, rüzgar... Bunlar çok etkili. Onun için kuru incirin rekoltesine bir şey diyemeyiz ama taze incirde geçen senelere göre yüzde 15- 20 noksanlık var." diye konuştu. "Aydın incirinin dünyada eşi benzeri yok" Ağaç bakımının sezona başlamadan iyi yapılması halinde incirin mevsim şartlarından daha az etkilendiğine işaret eden Anlıak, "Aydın'a özgü sarı lopun diğer incirlere göre kabuğu biraz daha nazik ama kalitesi, aroması, tadı diğer incirlere göre daha yüksek. Aydın incirinin dünyada eşi benzeri yok zaten, Aydın denilince akla ilk incir gelir." dedi. Üreticilerden Gökhan Candan da yüksek sıcaklığın ürünün rekoltesini etkilediğine dikkati çekerek, fiyatların iyi olması halinde üreticinin yüzünün güleceğini ifade etti.

Isparta’da lavanta festivali başladı Haber

Isparta’da lavanta festivali başladı

Festivalde konuşan Isparta Valisi Aydın Baruş Keçiborlu’da 5 bin 550 dekar lavanta tarımı yapılan arazinin olduğunu söyledi. Isparta’nın Keçiborlu İlçesine bağlı Lavanta Festivali açılış programına Vali Aydın Baruş ve eşi Nagihan Baruş, Keçiborlu Kaymakamı Tahsin Aksu, Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak, Kara Havacılık Okulu Komutanı Tuğgeneral İsa Baydilli, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Festival, Kuyucak köyü manzaralı lavanta bahçelerinde halk oyunu ve mehteran takımını gösterileriyle başladı. Festival açılışında bulunanlar lavanta bahçesinden mor renkli balonları gökyüzüne bırakarak festivalin startını verdi. Festivalin açılış konuşmasında Türkiye’nin doğası lavanta yetiştiriciliğine çok müsait olduğunu belirterek başlayan Vali Baruş “Özellikle içinde bulunduğumuz bölge lavanta tarımının başladığı ve Türkiye’ye lavantanın tanıtıldığı bölge. Kuyucak köyümüzde ağırlıklı olmak üzere bu bölgede önemli miktarda lavanta yetiştiriciliği yapılıyor. Şu andaki tespitlerimize göre sadece Keçiborlu’da 5 bin 550 dekar lavanta tarımı yapılan arazi var. Lavanta sadece bizim için bir çiçek değil, lavanta aynı zamanda bizim turizm elçimiz. Lavanta tarımsal açıdan önemli gelir sağlayan bir bitki. Ama diğer taraftan lavanta arıların üzerinde gezerek leziz bal yaptığı güzel bir bitki, lavanta balını da Türkiye’ye buradan yaymak istiyoruz, tanıtmak ve damak tadını şenlendirmek istiyoruz” dedi. Festivale gelen Eski Milli Voleybolcu Duygu Bal ise festivale heyecanla geldiğini belirterek “ Lavantanın burada yaşama kattığı pozitif enerji herkese çok yansıyor. Biz büyük şehirlerden gelip bu belde de gerçekten ağırlanmaktan, lavantanın güzel dönemine gelmekten çok mutlu oluyoruz. Lavantanın hepimizin iyi yaşamına, sağlığına ciddi bir faydası var. Burayı her sene taçlandırmayı daha fazla kitlelere ulaştırmayı planlıyoruz. Burada olmaktan çok mutluyuz” şeklinde konuştu. Festivale getirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili TOGG vatandaşlar tarafından ilgi ile karşılandı. Konuşmaların ardından Vali Baruş en güzel lavanta bahçesi ve festival koşusunda dereceye girenlere ödüllerini takdim etti. Daha sonra Ardından popüler müzik ve mehteran dinletisi gerçekleştirildi. Festival açılış töreni kortejle devam etti. Lavanta bahçesinden başlayan kortej Kuyucak köyü içinde son buldu. Kuyucak köyünde devam eden festival etkinlikleri düzenlenen Türk Halk Müziği konseri ile devam etti. Lavanta festivali 16-17-18 Temmuz tarihlerinde etkinlik ve konserlerle devam edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.