TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kuzu

AGRONEWS - Kuzu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuzu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Elazığ'da koyun ve kuzuların coşkulu buluşması Haber

Elazığ'da koyun ve kuzuların coşkulu buluşması

Koyunların kuzulama döneminin başlaması ile birlikte birçok yerde olduğu gibi Elazığ’da da renkli görüntüler oluştu. Merkeze bağlı Güneyçayırı köyünde koyun besleyen üreticiler, koyun ve kuzularının buluşmasını sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez gerçekleştiriyor. Yeni yılın girişi ile kuzulayan koyunlar, bir süre yavrularıyla aynı mekanda bırakılıyor. Daha sonra ayrı yere konulan kuzular, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere anneleriyle bir araya geliyor. Buluşma saatinin yaklaşmasıyla koyunlar dışarıda, kuzular ise ağıllarda melemeye başlıyor. Kapının açılmasıyla birlikte anne ve yavrular birkaç dakika içinde ses ile kokuları sayesinde birbirlerini buluyor. Renkli ve duygusal görüntüler oluşturan o anlar, dron ile saniye saniye kayda alındı. Koyun ve kuzuları günde iki defa buluşturduklarını belirten Mahmut Çağdak, “Herkes kendi yavrusunu tanır. Her hayvanın kendisine has kokusu vardır. Sesiyle, rengiyle, kokusuyla hisseder. Herkes kendi yavrusunu tanır. Şubatın ilk haftasında doğumlar başlıyor. Sonlarına doğru biter. Mayısın birine kadar emziriyoruz sonra ise sağım zamanına geçiyor. 250 hayvanımız var. Çok yorucu bir iş. Zevk olmasa bu işi yapamayız” dedi. Tayfun Çelenk ise “Koyunlar ve kuzuları günde iki sefer buluşturuyoruz. Koyun kuzu buluşması baharın habercisidir. Koyunlar kuzularını sesleri ve kokularıyla buluyorlar. Ortaya güzel görüntüler çıkıyor ama biz alışkın olduğumuz için fark edemiyoruz. Dışardan gelenler daha iyi fark ediyor. Zor iş ve meslek” diye konuştu.

Kuzu doğumlarında üçüzler arttı, kış güneşi süt kuzularına yaradı Haber

Kuzu doğumlarında üçüzler arttı, kış güneşi süt kuzularına yaradı

Doğan 4 bin kuzunun 600’den fazlası üçüz oldu. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyrettiği Şubat’ın ilk günlerinde doğan kuzular gelişimleri için sık sık güneşe çıkartılıyor. Doğum için bekleyen koyunlar da kış güneşinden faydalanıyor. Baharın habercisi kuzuların anneleriyle buluşmaya başladığı süt saati renkli anlara sahne oldu. Koyunlar ve sürüye alıştırılan kuzuları beslenme saati geldiğinde birbirlerine koştu. Dronla çekilen görüntüler yürekleri ısıttı. Bu yıl üçüz doğumları arttı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesindeki işletmede bu yılki kuzu doğumları bereketli başladı. Çoklu doğum özelliğine sahip Bafra ırkı koyunların yetiştirildiği işletmede 4 bin kuzudan 600’den fazlası üçüz, 3 bini ise ikiz doğdu. Kuzu sayısının sezon sonunda 6 bin 300 civarında olması bekleniyor. Doğumun ardından annesinin kuruttuğu kuzular ilk adımlarını yine annelerinin desteğiyle atıyor. Doğum yapan koyun ve yavruları 3 gün özel tekli bölmede tutulmalarının ardından yavaş yavaş sürü sistemine alıştırılıyor. Süt saati geldiğinde anneleriyle buluşan kuzular en lezzetli anın keyfini doyasıya tadıyor. Gün boyu süt emmek için ağılda sabırsızlıkla bekleyen kuzular ile meralarda otlayan anneleri birbirlerinin sesini duymasıyla tatlı bir heyecan yaşıyor. Görünümleri çok benzeyen anneler ile kuzuları ses ve kokuları sayesinde birbirlerine kavuşuyor. Kuzular 90 günde 22 kilo ağırlığa ulaşıyor Bu yıl üçüz kuzuların önceki yıllara göre daha fazla olduğunu belirten Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürü Muhammet Altıparmak, “Kuzularımızın 600’den fazlası üçüz. Önceki yıllara göre üçüz sayısı daha fazla. Havaların güneşli gitmesiyle doğumlar daha kolay oluyor. Kuzular daha hızlı gelişiyor. 3 ile 4 kilo arası ağırlıkta olan kuzularımız doğuyor. Anne sütüyle 90 günde 22 kilo ağırlığa ulaşıyorlar. Gelişimleri çok hızlı oluyor” dedi. Hatay’a bin 950 damızlık koyun gönderilmişti, üreticiler çok memnun 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayvanları telef olan üreticilere destek olunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığının talimatıyla Gökhöyük Tarım İşletmesi’nden Hatay’a bin 950 damızlık koyun gönderilmişti. İşletme Müdürü Altıparmak, koyunlarından çok memnun olan üreticilere teknik bilgi desteği sağlandığını da açıkladı. Yüzde 75 sakız ırkı ile yüzde 25 karayaka ırkının melezinden elde edilen yerli ve milli Bafra ırkı koyunlar çoklu doğum yapma özelliğine sahip olmalarının yanı sıra et kalitesi ve süt veriminin yüksekliği dolayısıyla da üreticiler tarafından tercih ediliyor.

Balıkesir kuzusunun eti marka olurken, yünü de ülkeye döviz oldu Haber

Balıkesir kuzusunun eti marka olurken, yünü de ülkeye döviz oldu

İvrindi ilçesinde Hüseyin Karaköse adlı genç girişimci, kurduğu tesiste koyun yünlerini tasnif ederek ambalajlarken, 2 bin ton yünü ihraç etmeyi hedefledi. Balıkesir’in kuzusu 2018 yılında coğrafi işaret alırken, bu günlerde Balıkesir koyununun yünü de ülkeye döviz olacak. İvrindi’de 28 yaşındaki Hüseyin Karaköse kurduğu tesiste yöreden topladığı yünleri temizleyip tasnif ederken, 2 bin ton ürünü ihraç etmeye hazırlanıyor. Hüseyin Karaköse, 2 bin ton yün ihraç etmeyi planladıklarını söyledi. Balıkesir’in değişik yerlerinde toplanan yünler işçiler tarafından tasnif edilirken, ambalajlanarak ihracata hazırlanıyor. Tesislerde 15 kişi görev yapıyor. Dededen yüncü olduklarını anlatan Hüseyin Karaköse, "Biz Balıkesir’in İvrindi ilçesinde yün işleme tesisi olarak çalışan bir işletmeyiz. İşletmemiz 3 kuşaktır yün yapağı işleriyle ilgilenmektedir. Dedemiz ve babamız da bu işi yaptı. İşletmemize Türkiye’nin birçok yerinden yün geliyor. Ama, ağırlıklı olduğumuz ürün merinos kuzusunun da merkezi olan Balıkesir bölgesi ve İvrindi ilçesi. Tesisimize yıllık 2 bin ton yün gelmektedir. Gelen yünler burada sehpalarda bayan ve erkek personellerimiz tarafından kalite olarak sınıflandırılmaktadır. Halı yünü, merinos kumaş iplik yünü ve diğer örgü yünleri olarak tek tek sınıflandırılmaktayız. Gelen yünlerin biz burada kirini pisliğini diğer samanlı problemli olan taraflarını ayırıyoruz. Ayırdıktan sonra tekrar sanayide kullanılmak üzere ayrı paketleyip ambalajlıyoruz. Tesisimizde yıllık hedefimiz olan işleme kapasitesi 2 bin ton. Tabi biz 2 bin tonun büyük çoğunluğunu iç piyasadan yerli Türk yününden karşılamaktayız. Burada işlediğimiz malların büyük çoğunluğunu yurt dışı ülkelere özellikle Hindistan ve İngiltere’ye sanayide kullanılmak üzere ihraç etmekteyiz. Şu anki hedefimiz 2 milyon dolar. Biz tescilli olan İvrindi kuzumuzun yanında yünde de ülkede iddialı bir firmayız" dedi. İşçilerden Kadriye Bilir, "6 aydır burada çalışıyorum. Evimize katkıda bulunmak için çalışıyoruz. İvrindi’de yapılan bu yün işinde ayırıcı olarak çalışıyoruz. Bu işi ilk yapan biziz. İhracata katkıda bulunduğumuz için de çok mutluyuz. Elimizden geleni yapmaktayız" dedi. Emine Can ise, "Patronlarımız sağ olsun bize böyle bir iş imkanı sağladılar. Kendimize, ailemize, memleketimize fayda sağlıyoruz" diye konuştu. Ali Kaya da, "Buraya usta olarak geldim. Hem arkadaşlarımızı yetiştiriyoruz. Hem memleketimizin ürününü değerlendiriyoruz. Hem ihracat yapıyoruz. Memleketimize döviz kazandırıyoruz" dedi.

Balıkesir’in çevreci kadın çiftçileri kuzuların sahibi oldu Haber

Balıkesir’in çevreci kadın çiftçileri kuzuların sahibi oldu

Projede atık rekoru kırılarak 20 kuzu sahiplerine ulaştı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Gönen’de kadın çiftçiler ile yürüttüğü “Tarlada Sıfır Atık” projesi kapsamında örnek bir geri dönüşüme daha imza attı. Tarım arazilerindeki kirliliği önlemek ve geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla başlatılan Tarlada Sıfır Atık projesi, hem yerli üreticilerin kalkınmasına hem de Balıkesir’de geri dönüşüm farkındalığının artmasını amaçlıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve S.S. Gönen Merkez Tuzakçı Hasanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin projesi kapsamında geçtiğimiz yıl 10 kadın çiftçiye Balıkesir kuzusu hediye edilmişti. Gönen’e bağlı 13 köyde uygulanan ve kadın çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği projede bu sene de Gönen’de üreticilik yapan 20 kadın çiftçiye Balıkesir kuzusu hediye edildi. Toplam 13 ton atık toplandığı belirtildi. Gönen Tuzakçı Mahallesi’nde gerçekleşen dağıtım törenine; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Gönen Kaymakamı Arslan Yurt, Balıkesir İl Jandarma Komutanı Tümg. Nurettin Alkan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Gönen Ticaret Odası Başkanı İsmail Mutlu, Gönen Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Mutlu, Tuzakçı Mahalle Muhtarı Şeref Özbay, daire amirleri, oda başkanları ve vatandaşlar katıldı. “Büyükşehir bu projeye en çok destek veren belediyelerden biri” Kampanyanın gelecek nesil için önemli olduğunu aktaran Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, “Büyükşehir Belediyesi sosyal sorumluluk adına çok güzel bir projeyi hayata geçirdi. Ülkenin son yıllarda en büyük sorunu atık konusu Büyükşehir Belediyesi 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesine en çok destek veren, öncülüğünü yapan ve yaygınlaşmasını sağlamaya çalışan belediyelerden biri. Bu kampanyaya destek veren kadınlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Kadınların elinin dokunduğu yerde zerafet ve nezaket vardır. Bu kampanyaya sahip çıkmak, yaşanabilir bir ülke ve çevre için gelecek kuşaklara bırakmak yaptığımız en güzel şey. Zararlı tüm atıkların toplanmasında ve projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu. “13 bin 630 kilo atık toplandı” Gönen Tuzakçı Mahallesi’nde gerçekleştirilen dağıtım töreninde konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Bölgede sıfır atağa uygun bir çalışma yapıldı. Gönen’deki çiftçilerin ortaya bıraktığı zirai atıkları toplayan, her 500 kiloya bir koç demiştik. Geçen sene 10 koçu dağıtmıştık. Bu sene tam 2 katı, 13 bin 630 kilo atık toplandı ve 20 koç bugün sahiplerini bulacak. Emeği geçen ve konuyu ciddiye alıp çevre problemi olarak gören tüm kadınlara teşekkür ediyorum. Gerçekten duyarlı bir iş yaptılar. El birliğiyle beraber topladıklarını da ihtiyaç sahiplerine veriyorlar. Belediye Başkanı olarak yaptığımız kampanyanın karşılığını bulmasından dolayı çok mutluyum. Gönen Tuzakçı’daki kadınlar el birliğiyle tarla tarla dolaşıp tenekedeki zirai atıkları, kağıt atıklarını, sulamadan kalmış parçaları topladı. Yenilebilir enerji kısmına aktararak kirlilik oluşmasını önlediler ve sıfır hataya dönüştürdüler. 20 koç bölgemize ve kadınlarımıza hayırlı olsun.” dedi. “Bu yıl atık miktarını iki katına çıkarttık” Ülkenin en önemli çevre hareketlerinden birinin sıfır atık projesi olduğunu söyleyen Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Volkan Karateke, “Marmara bölgemizde bulunan ekinlik adamızda Türkiye’nin ilk sıfır atık adasını oluşturduk. İkili toplama sistemleri ve atık getirme merkezine kurarak organik atıkları yeniden komposto üreterek toprakla buluşturuyoruz. Geri kazanılabilir atıkları da ekonomiye kazandırıyoruz. Sıfır atık şu anda ülkemizin en önemli çevre hareketi Sıfır atık konusunda hepimiz sorumluyuz. Tarlada sıfır atık projesi de Gönen Merkez Hasanbey Tuzakçı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bir proje oldu. Geçtiğimiz yıl başlattığımız projede önemli miktarda atık toplamıştık ve kuzularımızı teslim etmiştik. Bu yıl atık miktarını ikiye katladık. Önümüzdeki yıl umarım daha fazla atık toplarız. Destek veren herkese teşekkürler.” diye konuştu. “Kadınların elinin değdiği yer bereketleniyor” Kalıntınız ve atıksız üretimin çok önemli olduğunu kaydeden Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, “Balıkesir’de kadınlarımızın oluşturduğu 4 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’miz var. Birçok örnek projeye imza atıyor, atmaya da devam ediyor. S.S. Gönen Merkez Tuzakçı Hasanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de bunlardan biri. Kalıntısız ve atıksız üretim çok değerli. Bu kooperatifimiz de atıksız tarım anlamında emek veren kadınlardan oluşuyor. Kadının elinin değdiği yer bereketleniyor. İnşallah bu projeler artarak devam edecek.” dedi. “Tarlalarda Balıkesir kuzuları gezsin” 2013 yılında kurulan bir kooperatif olduklarını belirten S.S. Gönen Merkez Tuzakçı ve Hasanbey Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Berrin Yetkin Var, “Tamamı kadınlardan oluşan 180 ortağımız var. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bizi hiçbir zaman Yücel Başkanım geri çevirmedi. Biz ne zaman kadınlarla üstleniyoruz desek o tamam, siz yaparsanız biz varız dedi. Aslında bu tarlalarda sıfır atık projesi de böyle çıktı. 13 köyümüzde 3-4 önder kadın çiftçimiz var. İlk dağıtımını geçen yıl yaptık. Ciddi bir atık toplandı. Birçok köyden isteniyor. Sürekli yeni yeni katılımlar geliyor. 13 bin 600 kilo atık topladık. Bu atığın karşılığında kuzularımızı alıyoruz. Başka birçok köyden bize biz bu projeye nasıl katılırız diyorlar. Biz de diyoruz ki hanımlar, eşler kooperatife ortak olur. Biz de bu projede sizleri bu sistemin içine dâhil ederiz. Hem kooperatif ayakta kalır, hem büyükşehir belediyemiz bu desteği örgütlü bir şekilde sunmuş olur. Çevremizdeki tarladaki atıklar yerine de tarlalarda Balıkesir kuzuları gezer diyoruz.” dedi.

Yeni doğan kuzular donmasın diye evde bakıyorlar Haber

Yeni doğan kuzular donmasın diye evde bakıyorlar

Mudurnu ilçesine bağlı Mangırlar köyünde Alaaddin Öztürk (51), Necmiye Öztürk (49) ve Ahmet Emir Öztürk (10) ailesi hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor. Bölgede etkili olan soğuk hava nedeniyle hayvancılık yapan Öztürk ailesinin işleri biraz daha zorlaşıyor. Soğuk havada yeni doğan kuzuları telef olmasın diye Öztürk ailesi yavrulara evinde bakıyor. Öztürk ailesi, kış ayında ikiz doğuran koyunları ‘Bahar’ın ‘Ceylan’ ve ‘Osman’ ismini verdikleri kuzularını evine aldı. Daha sonra aniden doğum yapan boncuk adındaki koyun telef oldu. Koyunun yavrusuna öksüz adını veren aile onu da evinde beslemeye başladı. “O benim her şeyim” Hayvanları çok sevdiğini söyleyen Ahmet Emir Öztürk, “Okula gidip gelirken beni gözlüyor. Bana çok alıştı çok seviyorum siyah beyaz olması da çok güzel. Her gün annesi olmadığı için onu daha bir başka seviyorum ve besliyorum biberonla süt veriyoruz. Çok güzel o benim her şeyim küçükken daha tatlı oluyorlar” dedi. “Evde bakıyoruz” Havanın soğuması ile kuzuların donmaması için evde baktıklarını belirten Alaaddin Öztürk, “Ben çiftçiyim köyde hayvanlarla uğraşırım koyun keçilerimle ihtiyaçlarımızı alırız bu yavrular yeni oldu. Şimdi kuzulama mevsimi, bazısı ikiz oluyor bazısının annesi ölen oluyor. Ailece bunları seviyoruz evde bakıyoruz, doyduktan sonra ikizleri annesinin yanına bırakırız. Öksüz yanımızda durup annesi olmadığından biberonla besliyoruz. Çocuklar çok seviyorlar sevilmeyecek gibide değiller hayat bu işte devam ediyor biraz zahmetli olsa da çok seviyoruz” diye konuştu. “Bebek gibi bakım istiyorlar” Necmiye Öztürk ise “Hayvanlarımız yeni doğunca donmasın diye evde bakıyoruz, biraz büyüdüğünde annelerinin yanına bırakırız onlar bebek gibi bakım isterler çok seviliyorlar” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.