TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Lahana

AGRONEWS - Lahana haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Lahana haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Rengarenk Karnabahar Tarlasında Hasat Zamanı Haber

Rengarenk Karnabahar Tarlasında Hasat Zamanı

SAMSUN (İHA) - Samsun’da "Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında yetiştirilen turuncu ve mor karnabaharların hasadı gerçekleşti. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 19 Mayıs ilçesindeki Devlet Hastanesi yakınında düzenlenen etkinlikte, renkli karnabaharların üretimi ve katkıları hakkında bilgi verdi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2023 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 120 bin 34 dekar alanda 3 milyon 491 bin 127 ton kışlık sebze üretildiğini, Samsun’un ise bu üretimde 537 bin 798 ton ile önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Sağlam, kışlık sebze üretiminde Samsun’un yüzde 15,11’lik payıyla öne çıktığını ve özellikle Bafra ilçesinin karnabahar üretiminin yüzde 94’ünü karşıladığını söyledi. 2023 yılında il genelinde 17 bin 545 dekar alanda karnabahar ekimi yapılarak 70 bin 98 ton ürün elde edildiğini belirten Sağlam, iç piyasanın yanı sıra yaklaşık 5 bin tonluk ihracatın gerçekleştiğini vurguladı. RENKLİ KARNABAHAR FİDELERİYLE YENİ BAŞARILAR "Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP ) desteğiyle, 29 üreticiye 220 bin adet turuncu ve mor karnabahar fidesi sağlandı. 100 dekar alana dikilen fideler için toplamda 1 milyon 300 bin 869 TL bütçe ayrıldı; bu miktarın yüzde 75’i Bakanlık, yüzde 25’i ise çiftçiler tarafından karşılandı. Sağlam, karnabahar hasadı hakkında, "Turuncu karnabahar dikim sonrası ortalama 75-80 günde hasat olgunluğuna ulaşırken, mor karnabahar dikim sonrası ortalama 85-110 günde hasat olgunluğuna ulaşmaktadır. Proje kapsamında 20 Ağustos-10 Eylül tarihleri arasında fide teslimleri yapılmıştır. Dekara 2 bin 200 adet bitki dikilmiş olup dekara verim beklentimiz 2 tondur. İlimizden kışlık sebze ihracatı geçmiş yıllarda düşük miktarlarda seyretmesine karşın 2020 üretim sezonundan itibaren yaklaşık 4 bin 250 ton olan ihracatımız ilimizden direkt ve dolaylı olarak yapılan ihracat ile 2023 üretim sezonunda yaklaşık 8 bin ton seviyelerine ulaşmıştır" bilgisini verdi. ÇİFTÇİLER HASATTAN MEMNUN Üretici Adem Güney, 20 dönümlük arazide renkli karnabahar üretimini denediklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını ifade etti. Güney, bu karnabaharların tamamen doğal olduğunu, çiğ olarak tüketilebildiğini ve piyasa fiyatlarının çiftçileri sevindirdiğini söyledi. Etkinlikte İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal, İlçe Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş ve teknisyenler de hazır bulundu.

Van'dan Erciş Lahanasına Coğrafi İşaret Tescili Haber

Van'dan Erciş Lahanasına Coğrafi İşaret Tescili

VAN (İHA) - Van Ticaret Borsası (VANTB), Erciş ilçesinde üretilen ve lezzetiyle dikkat çeken Erciş lahanasına Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Bin 700 dekar alanda 500 çiftçinin emeğiyle üretilen Erciş Lahanası, bu tescil ile artık koruma altına alındı. Tescil süreci, VANTB’nin girişimleriyle 2022’de başlatılmıştı. Süreç, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından başarıyla tamamlanarak ürüne tescil belgesi verildi. Erciş lahanası, Hakkari’den İstanbul’a kadar geniş bir pazarda ilgi görüyor ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlıyor. YEREL ÜRETİCİLERE YENİ FIRSATLAR VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, tescil sürecini büyük bir mutlulukla karşıladıklarını belirtti. Süer, "Göreve geldiğimiz günden itibaren Van’ın değerlerini sahipleniyor ve bunun için çalışıyoruz. Bu anlamda yaptığımız en önemli çalışmalardan bir tanesi yöresel ürünlerimizin Coğrafi İşaret Tecilini almak oldu. Bugüne kadar Erciş üzümü, Gevaş fasulyesi ve Sıhke kavunu ürünlerimizin tescil sürecini tamamladık ve tescil belgelerini aldık. İlimiz için önemli bir ürün olan Erciş lahanasının da tescil sürecini tamamladık. 2 yıl önce yapmış olduğumuz başvurumuzun müjdesini ve mutluluğunu kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi.  Erciş lahanasının tescil edilmesinin, yerel üreticiler için yeni ekonomik fırsatlar yaratacağını belirten Süer, Erciş lahanası gibi yerel ve özel genetik kaynakların korunarak ticari değerinin artırılması gerektiğini vurguladı. ERCİŞ LAHANASI ARTIK KORUMA ALTINDA VANTB Başkanı Süer, Erciş lahanası tescilinin, Van’ın diğer yöresel ürünleri için de bir örnek teşkil edeceğini söyledi. Süer, iki yıl önce başlatılan tescil sürecinin başarıyla tamamlandığını açıkladı. Bu sürece bilimsel çalışmalarıyla katkı sağlayan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Fikret Yaşar’a teşekkür etti. ERCİŞ LAHANASI, DOĞAL ŞARTLARA DAYANIKLI Erciş lahanası, yüksek rakım ve karasal iklimin etkisiyle yetişen özel bir lahana türüdür. Soğuk havaya toleranslı olmasıyla bilinen bu lahana, hem sarmalık hem de kapuska ve turşuluk olarak kullanılabilir. Erciş lahanası, bölgenin mümbit topraklarında yetişerek kendine özgü bir genetik yapıya sahip olmuştur. Ayrıca, bu lahana türü, 30-35 derece gibi yüksek sıcaklıklarda dahi başarılı bir şekilde gelişebilir ve soğuk havalarda da verimlidir.

Kabak üreticisi ihracat için yeni ülkeler arıyor Haber

Kabak üreticisi ihracat için yeni ülkeler arıyor

Üreticiler, 3 ila 5 liradan satılan kabakları ihracat olmadığı için toplayıp hayvanlarını yem parası vermeden kabaklarla beslediklerini söylerken, ihracat yapabilmeleri için alternatif ülke bulunmasını istediler. İlçeye bağlı Kocaoluk Mahallesinde üretimi yapılan kabak, fasulye, karnabahar, lahana ve domates gibi ürünlerin hasat sezonu başladı. İlk olarak sezona kabak hasadı ile başlayan üreticiler, İsrail’in Filistin’deki katliamları nedeniyle ihracatın kapanması ile birlikte zor günler yaşıyor. Sezona 3 ila 5 liradan başlayan kabak elde kalırken, alıcı bulunamıyor. Üreticiler, ürünlerini satacak alternatif yollar bulunmasını istiyor. Tarlada kalan kabaklar ise hayvanlara yem oluyor Üretici Mehmet İmir, “20 müstahsile bakıyorum. Sezona kabakla başlıyoruz. Kabak şu anda Mersin halinde satılmıyor. Biz buradan yüklüyoruz ya Mersin’de ya da burada hayvanlara veriyoruz. Çiftçiye beş lira yazıyorduk. Tüccar arkadaşlarımız zarar edince herkes yere kesiyor. Hayvanlara döküyoruz. Tek sıkıntımız ihracat yok. Bizim ürünlerimiz buradan genelde İsrail’e ihracata gidiyor. İsrail savaşı nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. İhracat açılmazsa bu mal iç piyasaya kalkmaz. Sadece bu köyde üç bin dönüm ekili sebze var. Bugün kabak böyle olursa, yarın karnabahar ve domateste de aynısı olur. 110 dönüm yerim var. Ortalama bin ton ürün bekliyorum” dedi. “Kabaklarımız para etmediği için hayvanlara döküyoruz” diyen Fethi Yüksel, “Yerlere kesiyoruz. En azından hayvanlarımızın yem ihtiyacı karşılansın diye hayvanlarımıza veriyoruz” ifadelerini kullandı. Silifke Kocaoluk Sulama Kooperatifi Başkanı Halil Şahin ise “Kabaklarımız mahsullerimiz satılamamaktadır. Kesip tarlada bırakıyoruz. Daha fazlasını hayvanlara yem olarak veriyoruz. İhracat olmadığı süreçte bu mahsul para etmiyor” şeklinde konuştu. Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer de ihracatın açılması takdirde üreticilerin rahat bir nefes alacağını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.