TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Lapseki

AGRONEWS - Lapseki haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Lapseki haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Coğrafi işaret tescilli Lapseki şeftalisi Rusya pazarında Haber

Coğrafi işaret tescilli Lapseki şeftalisi Rusya pazarında

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli yetişen coğrafi tescilli işarete sahip şeftali, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Şeftaliler, aromasıyla, büyüklüğüyle ve görüntüsüyle özellikle Rusya'da büyük ilgi görüyor. Kilosu 35 liradan satılan şeftali üreticinin de yüzünü güldürdü. Geçen yıl coğrafi tescil işaretli Lapseki şeftalisinde yaklaşık 90 bin ton arası şeftali ihracatı gerçekleşirken, bu yıl ise bu rakamın yaklaşık 100 bin ton olması bekleniyor. Çanakkale'nin Lapseki ilçesi, kirazı ve şeftalisiyle önemli bir rekolte ve pazar payına sahip. Kiraz sezonunun sona erdiği ilçede şeftali hasadı ise başladı. Şeftali denince de akla Lapseki ilçesi ve Umurbel beldesi geliyor. Yetkililer, yörede 40 bin dekar alanda bu yılki şeftali üretiminin 150 ton arasında olmasını bekliyor. Geçen yıl coğrafi tescil işaretli Lapseki şeftalisinde yaklaşık 90 bin ton arası şeftali ihracatı gerçekleşirken, bu yıl ise bu rakamın yaklaşık 100 bin ton olması bekleniyor. Hasadı başlanan Lapseki şeftalisinin 30 ile 35 lira arasında satılması ise üreticiyi memnun etti. Üreticiler bu fiyatın hasat sonuna kadar böyle devam etmesini istiyor. Lapseki ilçesinde toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli yetişen coğrafi tescilli işarete sahip şeftali, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Aromasıyla, büyüklüğüyle ve görüntüsüyle dikkat çeken şeftaliler, özellikle Ruslar tarafından da bol bol tüketiliyor. Yaklaşık bir buçuk aydır şeftali hasadının devam ettiğini belirten Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Şeftali ve nektarin hasadımız devam ediyor. Bütün çeşitler devreye girince bir hafta içinde üretimimiz pik seviyeye ulaşacak. Üreticimiz de memnun. Lapseki'mizde 40 bin dekar alanda şeftali ve nektarin üretimi yapılıyor. Bu yıl ise 150 bin tona yakın bir üretimimiz var. İhracatımızda artıyor. İhracatçılar Lapseki'mizdeki şeftali ve nektarinleri tercih ediyorlar. Yıllardır biz Rusya'ya ve dış pazara ürün sunuyoruz. İstanbul ve İzmir piyasası da bizim ürünlerimizi tercih ediyorlar. Ürünümüzün farklılığını coğrafi işaretimizle süsledik. Üreticimiz memnun, Lapseki'miz geçiş iklimine sahip bir coğrafya. Biz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri olarak sahadayız. Üreticimizde bu konuda neyi nasıl yapması gerektiğini çok iyi biliyorlar. Üretimlerini, attıkları ilaçları zamanında takip ediyorlar ve sağlıklı bir şekilde ürün üretiyoruz. Tüketiciler, üzerinde Lapseki ve Çanakkale yazan tüm ürünleri gönül ferahlığıyla tüketebilirler. Şuanda 30 ile 35 lira arasında üreticiyi memnun eden fiyatlarla deva ediyoruz. İnşallah bu fiyatlar ürünün bol olduğu zamanlarda da devam eder. Böylelikle üretici hem kendi hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edecektir” dedi. Lapseki'nin aranan ürünlerin üretildiği yer olduğunu da kaydeden Müdür Ali Kaçan sözlerine şöyle devam etti: “Herkes ürün üretebilir. Herkes ürün yetiştirebilir. Fakat Lapseki, ürettiği ürünün farklılığını ortaya koyuyor. Coğrafi işaret buradan ortaya çıkıyor.” Umurbey'de meyvenin bol olduğunu belirten şeftali üretici Hikmet Şahin ise, “Fiyat durumları şuanda iyi. Bereket versin. Fiyatlar 30 ile 35 lira. Fiyatlardan memnunum. Malına bakarsan, kalitesi iyi olursa, fiyatlarda karşılıyor” diye konuştu.

The harvest of Lapseki cherries, which do not fit into a tea glass, has begun Haber

The harvest of Lapseki cherries, which do not fit into a tea glass, has begun

The 'Ziraat 900' cherry variety, famous not only for its flavor but also for its size, which does not fit into a tea glass and is larger than one lira, is now reaching consumers. The 'Ziraat 900' cherry, which does not fit into a glass, is sold in the market for between 200 and 250 TL. Lapseki district, known for its cherry and peach production, is a significant center for fruit cultivation. Producers in Lapseki have been harvesting cherries for a while. The cherries collected daily are sent to markets in Istanbul. Lapseki’s famous cherries, known for their flavor and size, reach consumers' tables from here. Lapseki cherries derive their aroma from the soil composition. Recently, the harvest of 'Ziraat 900' cherries, too large to pass through the handle of a tea glass and larger than one lira, has started. This year, cherry production is taking place on approximately 10,000 decares in Lapseki. Ali Kaçan, the District Director of Agriculture and Forestry, who mentioned that Lapseki is known for its peaches, cherries, and nectarines, said, “It's essentially our fruit storehouse. Our cherry harvest has begun. Our cherries do not pass through a tea glass. Lapseki is a district with its unique transitional climate traits. Our producers are knowledgeable and know exactly what and how to do things. This results in the production of healthy products that leave a memorable taste and finesse. The primary criteria sought in cherries are size, color, and flavor. We, as the District Directorate of Agriculture and Forestry, continue to support our producers from the beginning to the end of production. With such producers, consumers are also satisfied. Our consumers can consume all products labeled Lapseki, Çanakkale with confidence and healthily. We are closely monitoring this from start to finish. We have a production ranging from 7,000 to 10,000 decares. Istanbul awaits the emergence and sale of Çanakkale products. Exporters are also waiting for products from Çanakkale. Currently, this cherry that does not fit into a glass is sold for between 200 and 250 lira,” he said. Cahide Çoban, a retired elementary school teacher who has been producing cherries for 25 years, started cherry production because of her love for nature, stating, “Our cherry harvest has begun. I am very satisfied with the yield. We have no issues with buyers. Our products are consistently chosen. We grow high-quality products with a long shelf life. Our cherry has a high aroma and does not fit in a tea glass, making it delicious. Our cherry sells for between 200 and 250 lira. After being harvested, this product goes to markets and large stores in Istanbul. Good quality means good money. This top-quality cherry does not fit into a glass. The average price ranges from 200 to 250 lira. There is a high demand for this cherry. I am also a worker. I would like to thank the teams from the District Directorate of Agriculture and Forestry along with the workers who collect the cherries,” she added. The 'Ziraat 900' cherry variety, which does not fit into a glass, is sold in the market for between 200 and 250 TL.

Çay bardağına sığmayan Lapseki kirazının hasadına başlandı Haber

Çay bardağına sığmayan Lapseki kirazının hasadına başlandı

Lezzeti kadar iriliğiyle de meşhur olan, çay bardağına sığmayan ve 1 liradan büyük olan ‘Ziraat 900’ cinsi kirazlar tüketiciyle buluşuyor. Bardağa sığmayan ’Ziraat 900’ cinsi kiraz piyasada 200 ile 250 TL arasında satılıyor. Kiraz ve şeftali üretimiyle öne çıkan Lapseki ilçesi, meyve yetiştiriciliğinde önemli bir merkez konumunda yer alıyor. Lapsekili üreticiler, bir süredir kiraz hasadına devam ediyor. Her gün toplanan kirazlar İstanbul’a hallere gönderiliyor. Lapseki’nin lezzeti ve iriliğiyle meşhur kirazları buradan da tüketicinin sofralarına ulaştırılıyor. Lapseki kirazı, aromasını toprak yapısından alıyor. Son günlerde ise çay bardağının boğumundan geçmeyecek kadar iri ve 1 liradan büyük olan ’Ziraat 900’ cinsi kirazlar toplanmaya başladı. Lapseki’de bu yıl yaklaşık 10 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor. Lapseki’nin şeftali, kiraz ve nektarin ile adından söz ettirdiğini belirten ilçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Tabiri caizse meyve depomuz. Kirazımızın hasadı başladı. Çay bardağından da kirazlarımız geçmiyor. Lapseki geçiş ilkim özelliklerini taşıyan bir ilçemiz. Üreticilerimiz bilinçli ve neyi nasıl şekilde yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Böyle olunca da ağızda iz, lezzet ve nefaset bırakan bir sağlıklı ürünler ortaya çıkıyor. Kirazda aranan ilk parametre irilik, renk, tat. Bizde ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üretimin en başından sonuna kadar üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Böyle üreticilerimizle, tüketicilerde memnun oluyor. Tüketicilerimiz üzerinde Lapseki, Çanakkale yazan tüm ürünleri gönül rahatlığıyla sağlıklı bir şekilde tüketebilirler. Biz başından sonuna kadar bunun takipçisiyiz. 7 bin ile 10 bin dekar arasında bir üretimimiz var. İstanbul Çanakkale ürünlerinin çıkmasını ve satmasını bekliyor. İhracatçılarda Çanakkale ürünlerini bekliyor. Şuanda bardağa sığmayan bu kiraz 200 il 250 lira arasında satılıyor” dedi. Emekli sınıf öğretmeni olan ve 25 yıldır kiraz üreticiliği yapan Cahide Çoban, doğa sevgisinden dolayı kiraz üreticiliğine başladığını belirterek, “Kiraz hasadımız başladı. Rekolteden çok memnunum. Alıcı sıkıntımız yok. Sürekli ürünlerimiz tercih ediliyor. Kaliteli, raf ömrü çok uzun ürün yetiştiriyoruz. Aroması yüksek çay bardağına sığmayan lezzetli bir kirazımız. Kirazımız 200 ile 250 lira arasında satılıyor. Bu ürünümüz toplandıktan sonra İstanbul’a hale ve büyük marketlere gidiyor. İyi mal, iyi para demek oluyor. Bardağa sığmayan bu kirazımız 1’inci kalite. Ortalama fiyatı 200 ile 250 lira arasında geliyor. Bu kirazımıza talep çok. Bende bir emekçiyim. Kiraz toplayan çalışanlarımın yanı sıra ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine de teşekkür ederim” diye konuştu. Bardağa sığmayan ’Ziraat 900’ cinsi kiraz piyasada 200 ile 250 TL arasında satılıyor.

Topraksız tarımla 26 günde salatalık, 30 günde marul üretiyor Haber

Topraksız tarımla 26 günde salatalık, 30 günde marul üretiyor

Üretici Hanife Kartal, topraksız sulu tarımla marul ve salatalık yetiştirme süresini kısalttı. Lapseki ilçesinde 10 yıldır üreticilik yapan Hanife Kartal, topraksız tarım konusunda edindiği tecrübeleri marul ve salatalık yetiştiriciliğinde kullanmaya başladı. Üretici Hanife kartal, Lapseki’de 2 yıl önce 1 dönüm üzerinde topraksız sulu tarımla marul üreticiliğine başladı. Gelen talep üzerine topraksız sulu tarımla salatalık üretimine de geçti. Üretici Hanife Kartal, topraksız sulu tarımla farklı ürünler yetirmek konusunda ar-ge çalışması yaparken, bu alanda daha çok bilgi sahibi olmak için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Lapseki Meslek Yüksekokulu‘ndan Organik Tarım okumaya başladı. Üretici Hanife Kartal, bu girişimciliğiyle bölgedeki diğer kadın çiftçilere de örnek oldu. 1 dönüm alan üzerinde topraksız tarımla marul ve salatalık üretimi yapan üretici Hanife Kartal, topraklı tarımla 70 günde ürettiği marulu topraksız tarımla 26 günde, 60 günde ürettiği salatalığı ise 30 günde üretiyor. Topraksız tarımla marul ve salatalık üreticiliği yapan Hanife Kartal, 10 yıldır tarımla uğraştığını belirterek, “Maliyetlerin artması üzerine bir araştırmaya girdim. Karşıma topraksız tarım çıktı. Topraksız tarımın avantajlarını araştırdım. Avantajların gayet iyi olduğunu, birim alandan çok fazla verim olduğunu, sağlıklı ve kaliteli ürün alındığını öğrendim. Yaklaşık iki senedir topraksız tarımla uğraşmaya başladım. Topraksız tarım, topraklı tarıma göre çok avantajlı. İlaç girdi olayı çok az. Özellikle su tasarrufu yapıyorsunuz. Küresel ısınmadan dolayı suyun önemi daha çok arttı. Su hayattır. Bu sistemde yüzde 90 su tasarrufu sağlanıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Lapseki Meslek Yüksekokulu‘ndan Organik Tarım okuyorum. Bu işe başladıktan sonra kendimi daha fazla nasıl geliştirmeliyim diye düşünürken sınavlara girdim. Bu bölüme yerleştim. Hocalarımın tavsiyesi üzerine daha güzel bilgilerle işimi ilerletiyorum. Önce marulla başladık. Daha sonra artan talep üzerine salatalık üretimini devam ettirmeye başladık. Yaklaşık bir dönüm üzerinde çalışmalarımız var. Önce açık alanda başladık. Üretimimizi 12 aya ilerletmek istediğimiz için yarı kapalı, yarı açık alanda devam ediyoruz. Altı ay açık, altı ay kapalı olarak sistemimiz çalışıyor. Salatalık yetiştiriciliğimizde aylık 1.5-2 ton civarında bir verim alıyoruz. Marulda da 30 günde bir hasadımız var. Salatalık da toprağa göre çok hızlı bir gelişim sağladık 26’ncı gün hasata başladık. Toprakta bu 60-70 güne varabiliyordu. Marulda da aynı şekilde 45 ile 60 günde hasat olurken, biz 30 günde hasatımızı yapıyoruz. Birim alandan çokça ve kaliteli sağlıklı ürünler elde ediyoruz. Kadın çiftçi olarak çevreme etkisi oldu. Olumlu tepkiler alıyorum ve herkese öneriyorum. Kesinlikle kendilerine inansınlar, inanmak başarının yarısıdır. Umutlarını ve inançlarını hiçbir zaman kaybetmesinler” dedi.

Lapseki şeftalisinde bu yıl 150 bin ton üretim bekleniyor Haber

Lapseki şeftalisinde bu yıl 150 bin ton üretim bekleniyor

Lapseki şeftalisi iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Çanakkale’nin Lapseki ilçesi kirazı ve şeftalisiyle önemli bir rekolte ve pazar payına sahip. Şeftali denince de akla Lapseki ve Umurbel beldesi geliyor. Yetkililer, bölgede bu yılki şeftali ve nektarin üretiminin 150 bin ton olmasını bekliyor. Geçen yıl coğrafi tescil işaretli Lapseki şeftalisinde yaklaşık 90 bin ton ihracat gerçekleşirken, Lapseki şeftalisinin hasadı Haziran ayında başlanacak. Lapseki’de toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli yetişen coğrafi tescilli işarete sahip şeftali, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Şeftaliler, aromasıyla, büyüklüğüyle ve görüntüsüyle özellikle Ruslar tarafından da bol bol tüketiliyor. Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Lapseki’de 2 bine yakın kayıtlı çiftçimiz bulunuyor. Bunlar meyve ve tarla bitkileri ağırlıklı üretim gerçekleştirmekteler. Biz şeftali ve kirazla anılan bir ilçeyiz. Lapseki şeftalisi olarak coğrafi işarete sahibiz. 150 bin ton şeftali ve nektarin üretimimiz var. Yaklaşık 40’a yakın üretim çeşidimiz var. İç pazarda ve dış pazarda farklılık göze çarpıyor. İhracatçı geldiği zaman Lapseki şeftalisini tercih ediyor. Lapseki toprak yapısı olarak, geçiş iklim özelliklerini taşıyor. Ayrıca neyi nasıl yapmasını bilen üreticilerin olmasıdır. Budama, ilaçlama, gübreleme, kış bakımı ve yabancı otla mücadele gibi hep birlikte farklılığı ortaya koyarak bir ürün oluşturuluyor. Bu yıl iyi bir üretim bekliyoruz. Umarım üreticimizin de yüzü gülecektir” dedi.

Haber

"Lapseki şeftalisi"nde ihracat ürünleri toplanmaya başlandı

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescili yapılan "Lapseki şeftalisi"nin pazardaki gücünün artmasıyla birlikte marka değeri de yükseldi. Mevsimdeki duruma göre haziran ayı ortasında 3 milyon civarında ağaçtan toplanmaya başlanan ürünler, eylül sonuna kadar hasat ediliyor. Lapseki'nin verimli topraklarında yaklaşık 40 bin dekar alanda yetiştirilen 150 bin ton ürününün büyük bölümü Almanya, Fransa ve İspanya'ya gönderiliyor. Ülkedeki şeftali üretiminin yüzde 18'inin karşılandığı Çanakkale, yüzde 20,50'lik üretim ile Mersin'den sonra ikinci büyük üretim merkezi konumunda. Lapseki Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, AA muhabirine, üreticilerin 1 haftadır ihracatlık ürün hasadına devam ettiğini söyledi. Bölgedeki şeftali hasadının ise 1 ay önce başladığını dile getiren Kaçan, "Bundan sonraki hasat ihracata yönelik oluyor. İç piyasadan muazzam bir talep var. Dış pazardan da muazzam bir alım talebi var. Tabi bizim ürünümüz coğrafi işaretli bir ürün. Bizler de bu farklılıkları ortaya koyduğumuz için buna bağlı olarak kalite artıyor. Lapseki geçiş ikliminde olan bir yer. Toprak yapısı farklı ve üreticilerimiz neyi ne şekilde üretmesi gerektiğini çok iyi biliyor." dedi. Üründeki kaliteden dolayı üreticilerin şeftaliden iyi bir gelir elde ettiğini kaydeden Kaçan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üretimin başından sona kadar adeta her konuda üreticilerimizin yanındayız. Geçen yıl ve bu yıl kalite çok yükseldi ürünlerde. Her yıl kalite üzerine koyarak artıyor. Bize gelen ihracatçıların bahsettiği bir konu var, bunu iç piyasadan da duyuyoruz. Artık insanlar baktığı zaman bu ürünün Lapseki şeftalisi olduğunu anlayabiliyor. Şeftali çeşitlerini de biliyorlar. Bizim ürünümüzü bir anlamda dünya çıksın diye bekliyor. Artı İstanbul gibi büyük şehirlerde bu ürünü satanlar da 'Çanakkale'den ürün gelse, Lapseki'nin şeftalisi gelse de satsak' diye bekliyorlar." Üretici Ahmet Aksoy da ihracatlık şeftaliyi toplamaya başladıklarını ifade etti. Yaklaşık 4-5 gündür ürünleri topladıklarını belirten Aksoy, "Rekoltenin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Kalitemiz ve buna bağlı olarak fiyatlarımız da çok yüksek. Fiyatlar bu yıl gerçekten çiftçiyi üreticiyi memnun ediyor. Kalitemiz de buna bağlı olarak yüksek olunca gerçekten bu yıl bizim yılımız oldu diyebilirim." diye konuştu. Geçen yıl ağaçlarda çok fazla meyve olduğunu, bu nedenle kalitenin düştüğünü anlatan Aksoy, şöyle devam etti: "Bu yıl geçen yıla nazaran kalitemiz çok yüksek. Geçen yıl ki tecrübemizden ötürü seyreltmesini ve budamasını ona göre yaptık ve fiyatlar da buna bağlı olarak yükseldi. Bu sene 15 liradan 27 liraya kadar kilogram başı fiyatlarımız var. Bunlar çok iyi rakamlar. Bizim bu ürünlerimizin tümü ihracata gidiyor. Dış piyasaya gidiyor. Şu anda ilçemizde çok fazla firma var. Bütün ihracatçı firmalara yetecek kapasitede şeftalimiz mevcuttur." Üreticilerden Faruk Ahmet Ergin de her geçen yıl yeni tecrübeler ile Lapseki şeftalisinin kalitesinin arttığını hatırlattı. Arif Özdemir ise ürünlerdeki kalitenin artmasının ve dış pazarda aranan ürün olmasının kendilerini çok sevindirdiğini ifade ederek, "Lapseki şeftalisi tescilli bir ürün, tadıyla kokusuyla görüntüsüyle kendisini belli ediyor. İç pazardaki gibi dış pazarda da aranan bir ürün artık. Bu gelişmeler bize ekonomik olarak yansıyor." şeklinde konuşu.

Lapseki’de Tarla Günü programı gerçekleşti Haber

Lapseki’de Tarla Günü programı gerçekleşti

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilçeye bağlı Kocaveli köyü sınırları içinde Bahri Kaya’ya ait elma bahçesinde Tarla Günü programı düzenledi. Etkinliğe Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Lapseki İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Kaçan, köy muhtarları ve üreticiler katıldı. Etkinlik saygı duruşundan bulunup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra programın açılış konuşmasını yapan Lapseki İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Kaçan, "İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak gerek bitkisel üretimde, gerek su ürünlerinde, gerek hayvansal üretimde ve gıda alanında her türlü üreticilerimizin ve üretmeye meyilli olan kişilerin hep yanındayız ve yanlarında olmaya da devam edeceğiz. Meyvede İsocod-C isimli Biyolojik Mücadelede kullanılan ürün, elma iç kurdu Feromon’u içeren kablo benzeri çubuk materyallerdir. Ağaç dallarına asılmak suretiyle kullanılır. Uygulaması 50 adet/da şeklinde olmaktadır. Elma iç kurdunun kendi biyolojik cinsel çekici Feromun’u içerdiğinden Biyolojik Mücadele metodu olarak tanımlanmıştır. Kimyasal ilaç değildir” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, "İlimiz baktığımız zaman hakikaten ister bitkisel üretim ister hayvansal üretim olsun, isterseniz su ürünleri olsun potansiyeli yüksek olan illerden birisi. Bitkisel üretimde de baktığımızda Türkiye’de toprak varlığı bakımından 36. sırada olmasına rağmen ama ütüm miktarına baktığımız da 18. sırada olduğunu görüyoruz. Bu da ne demektir? Kaliteli ve yüksek verim elde ediyoruz anlamına gelir. Son zamanlarda özellikle meyvede çiftçilerimiz bilinçlendi. Bilimsel teknikleri araştırarak alarak kendi bahçelerinde uygulamaya başladılar. İnşallah bu uygulamaları daha göreceğiz. Elma ve şeftali üretiminde nektarın üretiminde Türkiye’de söz sahibiyiz. Hele şeftali ile nektarın Türkiye’de birinci sıradayız. Üretim miktarı bakımından ve aynı zamanda kalite olarak ta çok iyi durumdayız. Biz uygulamayı ilk kez 2020 yılında elma ağacında başlattık. İnsanlar artık kimyasallardan arınmış, çevreye duyarı faydalı mikro organizmaları yok etmeyen böyle bir üretim modelini istiyor. Böyle bir üretim modeli gerekli zaten. 2020 yılında başlattığımız biyoteknik mücadeleyle inşallah önümüzdeki süreçte dalga dalya büyüyerek bu uygulamayı arttıracağız” diye konuştu. Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ise, "Burada en önemli konu üreticileri maliyeleri düşürmeleri çok önemli ama ben bu işe tamamen sağlık açışından bakıyorum. Yani bir tarafta kimyasal kullanıyorsunuz. Elma’da en az 20 defa ilaç atıyorsunuz ama onun yanında biyoteknik usullerle bunu daha aza indiriyorsunuz. Belki 3-4 defaya indiriyorsunuz. Bu üreticimiz içim çok önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, programa düzenlenmesine katkı sağlayanlara teşekkür ederek, çiftçilere bereketli bir yıl diledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.