TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Leblebi Üretimi

AGRONEWS - Leblebi Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Leblebi Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tavşanlı’da Çiftçilere Nohut ve Aspir Tohumu Desteği Haber

Tavşanlı’da Çiftçilere Nohut ve Aspir Tohumu Desteği

Hibeli Tohum Desteği Verildi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında düzenlenen törende çiftçilere yüzde 50 hibeli nohut tohumu ve yüzde 75 hibeli aspir tohumu desteği sağlandı. Tavşanlı İlçe Tarım Müdürü Mustafa Gökçe, Bozbelen köyünde 20 çiftçiye, 400 dekar alanda ekilmek üzere 2 bin kilo aspir tohumu dağıtıldığını belirtti. Leblebi üretiminin hammaddesi olan nohudun yaygınlaştırılması için 24 köyde 64 çiftçiye 8 bin 500 kilo nohut tohumu dağıtılacağını söyleyen Gökçe, ayrıca Ali köy ve Eğriöz köylerinde 21 çiftçiyle 374 dekar alanda sözleşmeli nohut üretimi yapılacağını ifade etti. Üreticilere, İl Özel İdaresi bütçesinden yüzde 100 hibeli ilaç desteği de sağlanacak. "Hammaddemiz Bizim, Üretimi de Biz Yapalım" AK Parti Kütahya Milletvekili Mehmet Demir, Kütahya’daki leblebi üreticilerinin nohut ihtiyacını dışarıdan karşıladığını belirterek, yerli üretimi artırmak için harekete geçtiklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl 43 çiftçiye yüzde 50 hibeli nohut tohumu desteği verdiklerini ve bu üretimin, Tavşanlı’daki leblebi ihtiyacının yüzde 20’sini karşıladığını ifade eden Demir, desteğin bu yıl daha fazla çiftçiye ulaştırıldığını belirtti. Tavşanlı Kaymakamı Hayrettin Baskın da projenin önemine dikkat çekerek, "Tavşanlı’yı leblebiyle özdeşleştiren bu tür projeler üreticilerimize büyük katkı sağlayacaktır" dedi. Törenin sonunda çiftçilere nohut ve aspir tohumları teslim edildi.

Nohudun 200 derecelik meşe ateşinde başlayan yolculuğu Haber

Nohudun 200 derecelik meşe ateşinde başlayan yolculuğu

Elazığ’ın Ağın ilçesinde yöreye özel kumda sıcaklığı 200 dereceyi bulan meşe ateşi eşliğinde nohudun kavrulmasıyla üretilen ‘Coğrafi Tescilli’ leblebinin yapımı başladı. Ağın ilçesinde yetiştirilen tüylü nohut hasadının ardından evlerin önünde kurulan ocaklarda yöresel yöntemlerle üretimi gerçekleştirilen Ağın leblebisi, 6 yıl önce alınan "Coğrafi İşaret Tescilinin’ ardından her geçen yıl daha fazla talep görüyor. Her aşaması özenli ve zahmetli olan leblebinin yapımında kullanılan yöreye has nohut, kum ve meşe ateşi üzerinde lezzet üçgeni oluşuyor. Yapımı için önce elekten geçirilen nohutlar, yabancı maddelerden ve kırık olanlardan arındırılarak leblebi yapımı için meşe külü içeren tuzlu su içerisinde haşlanıyor. Belli bir derecede haşlanan nohutlar bu arada sacda kızdırılan, sıcaklığı 200 dereceye varan yöreye has meşe odunundan elde edilen beyaz kum içerisine dökülerek nar gibi kızarana kadar kavruluyor. Kavurma işlemi bittikten sonra tekrar bir eleğe dökülen nohutlar, kabukları soyularak tüketime hazır hale getiriliyor. Eşi ile birlikte 30 yılı aşkındır leblebi ürettiğini dile getiren Songül Demir (60) , ’’Leblebi sezonu eylül ile ekim aylarında başlıyor. Leblebiyi küllü su, meşe külünde ile yapıyoruz. Külü suya koyuyoruz, duruluyor. Ardından nohudun haşlamasını yapıyoruz. İki kase nohuda bir kase su koyuyoruz. Az bir şey haşladıktan sonra nohudu ateşte kızdırılan kumun içine döküyoruz. Sabah erken saatlerde kalkıp bu işi yapıyoruz. İl dışından da rağbet görüyor. Çok lezzetli tanıdıklara da yolluyoruz. 30 senedir leblebi yapıyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.