TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Liman

AGRONEWS - Liman haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Liman haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizin Prensi Lüfer 1200 Liradan Satışa Çıktı Haber

Denizin Prensi Lüfer 1200 Liradan Satışa Çıktı

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'de av sezonunun açılmasıyla birlikte balık tezgahlarında çeşit çeşit deniz ürünü yerini aldı. "Denizlerin prensi" olarak adlandırılan lüfer, kilosu 1200 liradan satışa sunulurken, palamut ise tanesi 150 liradan satılıyor. 15 Nisan'da başlayan av yasağının ardından 1 Eylül itibarıyla su ürünleri av sezonu açıldı. "Vira Bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, gırgır tekneleriyle avlanmaya başladı. Çanakkale'deki balık tezgahlarında çeşit çeşit balıkların yerini almasıyla birlikte, vatandaşların balığa gösterdiği rağbet artıyor. "Denizlerin prensi" olarak bilinen lüfer, kilosu 1200 liradan satılırken, palamutun tanesi ise 150 liradan alıcı buluyor. Balıkhane esnafı Hasan Doğuş Tunç, bu sezon balık çeşitlerinin bol olduğunu belirterek, "Bu sene av sezonumuz bereketli geçti. Palamut bu sene boldu. Vatandaşın, tezgahtaki balıkçı ve denizcinin yüzünü güldürdü. Palamutta fiyatlar 70 liradan başladı. Balıkların boyu küçüktü. Sonrasında balıklar kilograma ulaştı. 1 kilo 200 gram, 1 kilo 300 gram şu anda 150 lira" dedi. Lüfer sezonunun bu yıl geç başladığını belirten Hasan Doğuş Tunç, "Geçen sene bol lüfer olmuştu. Bu sene lüfer biraz geç kaldı. Lüfer daha yeni yeni yüzünü gösteriyor" dedi. İlerleyen günlerde bolluk olursa fiyatlarda düşüş beklenebileceğini ekledi. Tunç, "Şu anda lüfer 1000 lira ile 1200 lira arası, balığına göre satışı değişmektedir. Bunun yanında çinekop, sarıkanat yüzünü gösterdi. Çinekop 300 ile 400 lira arasında balığına göre satılıyor. Sarıkanat 500 ile 600 lira arasında satılıyor" diye belirtti.

Türk Çipurası, Yunan Üretiminin Düşmesiyle Değer Kazandı Haber

Türk Çipurası, Yunan Üretiminin Düşmesiyle Değer Kazandı

BURSA (İHA) - Çipuranın bu yılın ocak-ekim dönemindeki ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artarak 427 milyon dolara yükseldi. Ege İhracatçı Birlikleri'nden elde edilen verilere göre, ekim ayında su ürünleri ihracatının miktarı 24 bin 479 tondan 28 bin 184 tona, değeri ise 134,4 milyon dolardan 187,5 milyon dolara çıktı. Ocak-ekim döneminde ise su ürünleri ihracatı miktar olarak yüzde 16 artış göstererek 257 bin 712 tona ulaşırken, değeri de yüzde 16 artarak 1 milyar 623 milyon dolara çıktı. İHRACATTA BİR NUMARA LEVREK OLDU İhracatta ilk sırada levrek yer aldı. Levrek ihracatının miktarı yüzde 19 artarak 57 bin 121 tondan 68 bin 119 tona, değeri ise yüzde 17,6 artışla 402 milyon dolardan 473 milyon dolara yükseldi. Çipura ihracatında ise miktar değişmeden 67 bin 581 ton olarak kalırken, değerinde dikkate değer bir artış oldu. Çipura ihracatından sağlanan döviz geliri yüzde 21 artarak 353 milyon dolardan 427 milyon dolara çıktı. Çipuranın birim fiyatı ise 5,22 dolardan 6,32 dolara yükseldi. Türk somonu da önemli bir artış gösterdi. Somon ihracatı, yüzde 32 artışla 48 bin 103 tondan 63 bin 664 tona yükselirken, değer olarak ise yüzde 30 artarak 380 milyon dolara ulaştı. EN BÜYÜK ALICI RUSYA Rusya, Türk su ürünlerinin en büyük alıcısı olmaya devam etti. Rusya'ya yapılan su ürünleri ihracatı, yüzde 21 artarak 62 bin 532 tona, değeri ise yüzde 28 artışla 357 milyon 266 bin dolara çıktı. İtalya'ya yapılan ihracat 25 binden 28 bin tona, Hollanda'ya ise 17,6 bin tondan 19 bin tona yükseldi. Yunanistan'a yapılan su ürünleri ihracatı ise miktar olarak 17 bin tondan 23 bin tona, değer olarak ise yüzde 38 artışla 100 milyon dolardan 138 milyon dolara çıktı. YUNAN ÇİPURASI AZALINCA TÜRK ÇİPURASI DEĞERLENDİ  Yunanistan'da çipura üretimindeki azalma, Türk çipurasının değer kazanmasında etkili oldu. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir, Avrupa'nın çipuraya olan ilgisinin arttığını belirterek, "Bu yıl Yunanistan'da az üretim oldu. Yunan şirketlerinin arzının düşmesi de bizim fiyatların artışında etkili oldu. Birim ihracat fiyatı yükseldi" dedi Türk somonunun da talep gördüğünü vurgulayan Demir, "Yüzde 30'ün üzerinde bir artış var. İhracatta 380 milyon dolara ulaşıldı. En çok Rusya talep gösteriyor, Japonya ve Vietnam da Türk somonunu severek tüketiyor" diye konuştu.

Hamsi İhracatı Palamutu Geride Bıraktı Haber

Hamsi İhracatı Palamutu Geride Bıraktı

TRABZON (İHA) - Türkiye'de 1 Eylül'de başlayan balık avı sezonuyla son yılların en bereketli palamut avı yapılırken, bu bolluğun karşılığı ihracat rakamlarında görülemedi. Eylül-Ekim aylarında, ülkemizden sadece iki ülkeye yapılan palamut ihracatından 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlandı. Aynı dönemde 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi elde edildi. Hamsi ihracatının en fazla yapıldığı ülke 4 milyon 502 bin 792 dolar ile Fransa olurken, Belçika 3 milyon 736 bin 313 dolar ile ikinci, ABD ise 1 milyon 191 bin 935 dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Toplamda Fransa, Belçika, ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Ukrayna, İspanya, Hollanda, KKTC, İtalya, Romanya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Azerbaycan, İsviçre, Yunanistan, Irak, Dubai ve Kenya’ya yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 288 bin 154 kilogram karşılığı 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi elde edildi. Geçen yılın aynı döneminde, 25 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 1 bin 862 kilogram karşılığı 11 milyon 168 bin 499 dolar döviz elde edilmişti. Palamut ihracatı ise Eylül-Ekim ayında sadece iki ülkeye yapıldı. KKTC'ye 6 bin 418 kilogram, Türkmenistan’a ise 1.490 kilogram palamut gönderildi. Bu ihracattan 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlanırken, geçen yılın aynı döneminde palamut ihracatından 2 bin 730 dolar elde edilmişti. HAMSİ, DÜNYANIN HER YERİNDE SEVİLİYOR Balıkçılar, yurt dışında genellikle hamsinin daha fazla tercih edildiğini belirtiyor. Balıkçı Ahmet Çoğalmış, "Yıllık 10 milyon doların üzerinde hamsi ticareti mevcut. Palamut yurt içinde daha çok talep gördüğü için dış ülkelere pek gitmiyor. İhracata genelde hamsi daha çok tercih ediliyor. Hamsi dünyanın her tarafında sevilen bir balık. Karadeniz deyince akla ilk gelen hamsi, dolayısıyla vatandaş hamsiyi benimsemiş" dedi. Yıllık 10-15 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını sözlerine ekledi.  Balıkçı Emin Avcı, palamudun yurt dışında pek tanınmadığını, ancak hamsinin dünya çapında bilindiğini ve bu nedenle ihracatının daha fazla olduğunu ifade etti. Balıkçı Çetin Kavzoğlu ise, hamsinin dünyanın her yerinde rağbet gördüğünü, palamudun ise yalnızca Türkiye ve Yunanistan'da tüketildiğini belirtti. Trabzon'dan yapılan hamsi ihracatından Eylül-Ekim döneminde 185 bin 617 dolar döviz girdisi sağlanırken, geçen yıl aynı dönemde bu rakam 287 bin 427 dolar olmuştu.

Yatırımcıdan gelen taleple Antalya'da ikinci serbest bölge açılacak Haber

Yatırımcıdan gelen taleple Antalya'da ikinci serbest bölge açılacak

Elektronikten medikale, tekstilden tarım sektörüne kadar 30'u yabancı sermayeli 88 firmanın bulunduğu Antalya Serbest Bölge'de, ihracata yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor. Almanya, Hollanda ağırlıklı olmak üzere ABD, İtalya, İsviçre ortaklı firmaların yer aldığı bölgede, yat sektörü önemli bir potansiyel oluşturuyor. Özellikle bölgede geçen yıl hizmete giren 560 ton taşıma kapasiteli vinç, Antalya'nın Akdeniz çanağında en çok tercih edilen tersanelerden biri olmasını sağladı. İtalya'dan İngiltere'ye, ABD'den Rusya'ya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne kadar dünyanın birçok yerinden lüks yat siparişinin artması, başta yat olmak üzere diğer sektörlerde de yatırımcı taleplerini hareketlendirdi. Bölge, geçen yılı 1 milyar 129 milyon dolarlık ticaret hacmi ile kapattı Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, AA muhabirine, bölge olarak ülke ekonomisine üretim, istihdam ve ihracatta önemli katkılar sağlamaya devam ettiklerini söyledi. Verimli bir yıl geçirdiklerini belirten Gürses, "2021'de 996 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2022'de 1 milyar 129 milyon dolara ulaştı. Yüzde 13'lük bir artış gerçekleşti. Bu artış ağırlıklı olarak bölgemizdeki yat, medikal, elektrik ve elektronik sektörlerinde kaydedildi." dedi. Geçen yıl 87 yatın tamamlanarak sahiplerine teslim edildiğini anlatan Gürses, özellikle yat ve elektronik sektörlerinin hızlı büyüme kaydettiğini vurguladı. İstihdamda da ciddi artış yaşandığını aktaran Gürses, 2021'de 5 bin 750 kişinin çalıştığı bölgenin, geçen yıl 6 bin 500 kişiye istihdam sağladığını bildirdi. İkinci serbest bölge talebi Antalya Serbest Bölge'ye yurt içinden ve yurt dışından çok ciddi talep olduğunu dile getiren Gürses, yer bulma noktasında sıkıntı yaşandığını kaydetti. Yatırımcıların önünü açmak için önemli yatırımlar yaptıklarını, bunun da bölgeyi cazip hale getirdiğini ifade eden Gürses, şunları söyledi: "Gerek altyapı hizmetleri gerekse kentin coğrafi konumu yat sektörü başta olmak üzere yerli ve yabancı yatırımcıları bölgemize çekiyor. Neredeyse her hafta 2-3 yeni yatırımcı ile görüşme halindeyiz. Antalya'da ikinci bir serbest bölge açılması konusunda Ticaret Bakanlığına dosya sunduk, bu konuda çalışmalarımız var. İnşallah kısa süre içinde ikinci serbest bölgeyi Antalya'ya kazandıracağız." Gürses, her sektörden talep aldıklarını, seçici davrandıklarını ve katma değeri yüksek sektörleri bölgeye kazandırmaya çalıştıklarını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.