TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Limon Hasadı

AGRONEWS - Limon Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Limon Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adana’da limonun fiyatını düşürecek hasat başladı Haber

Adana’da limonun fiyatını düşürecek hasat başladı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Şu an alıcılar ve satıcılar memnun. Hasat, havaların sıcak olmasından dolayı erken başladı” dedi. Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden Adana’da mayer cinsi limonun hasadı başladı. Hava sıcaklığı nedeniyle hasadı yaklaşık 3 hafta önce başlayan ve kent genelinde 230 bin dönüm alanda üretimi yapılan limondan 641 bin ton rekolte hedefleniyor. Kesim tarihi belirlenmedi Öte yandan limonun resmi kesim tarihinin ise ‘Turunçgil Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu’ tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması, şuanda kesilen limonlara pahalılığın önüne geçilmesi için göz yumulduğu öğrenildi. Mayer cinsi limonun fiyatı bahçede 10-13 lira arasında, halde ise 20-25 lira arasında alıcı buluyor. “Sıcak hava hasadı erkene çekti” Hasat sırasında gazetecilere konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Bu yıl havaların çok sıcak ve nemli gitmesinden dolayı hasat erken başladı. Şuan limonun suyu var ama biraz daha beklersek limonda su daha da bollaşacak. Eski yatak limonun şuanda halde kilogram fiyatı 50-55 lira ama bu mayer cinsi limon bahçede 10-13, halde 20-25 lira arasında. 1 hafta sonra yatak limonlar bitecek ve bu mayer cinsi limon piyasada kalacak” dedi. “641 bin ton rekolte bekleniyor” Adana genelinde 230 bin dönüm alanda limon dikimi olduğunu söyleyen Doğan, “Adana’da bu sene 641 bin ton limon rekoltesi bekliyoruz. Geçen seneye oranla rekoltede yüzde 30 düşüş var. Bunun da en büyük nedeni hem sıcak hava hem de geçen sene para etmeyen limon ağaçları söküldü. Ancak bu rekolteyle de hem yurt içine hem de yurt dışına yetecek limonumuz var. Şuanda alıcı da satıcı da memnun” ifadelerini kullandı. 280 dönüm alanda limon üretimi yapan çiftçi Metin Televi ise fiyatlardan memnun olduklarını, verimin de dönüm başına 5-6 ton limon beklediklerini söyledi.

Çiğli havada hasat edilip depoya konan limonlar çürüdü Haber

Çiğli havada hasat edilip depoya konan limonlar çürüdü

Adana’da sezonunda dalında kilogram fiyatı 30 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle satılamadığı için ağaçları kesilen limon, depoda çürüyünce şuanda halde kilogramı 50 liradan, market ve pazarlarda ise 70-80 liradan satılıyor. Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden Adana’da 150 bin dönüm alanda üretimi yapılan mayer cinsi limonun hasadı 2023 yılının Eylül ayında başladı. 600 bin tona yakın rekolte beklenen limonun ilk hasatta kilosu 4-5 liraya satılırken, talep olmaması nedeniyle bahçede kilogramı 30 kuruşa kadar geriledi. Mayer cinsi limona talep gelmeyince ürünlerini satamayan çiftçiler bir bir limon ağaçlarını söktü. Kimi üretici motorlu testere ile ağaçlarını keserken, kimi üretici de kepçeyle söktü. Şimdi fiyat 70-80 lira Ancak soğuk hava depolarına gönderilen dikenli limonun yüzde 50-60’ı çürüdüğü için şuanda halde kilogram fiyatı 50 liradan, market ve pazarlarda ise 70-80 liradan satılıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Başkan Doğan, depodaki limonların çürümesinin fiyatları yükselttiğini belirterek, “Şu anda halde 1. kalite limon 50 lira. İkinci kalite limon ise 25-30 liradan satılıyor. 2023 yılında mayer cinsi limon para etmedi ve üretici ağaçlarını kesip limonları çöpe attı. Kasım ve Aralık ayında hasadı yapılan limonlar ise depoya az konuldu. Bunun da en büyük nedeni tarım işçisi sorunu yaşadık ve geçen sene çiftçi limondan para kazanamamıştı. Bu sene ise limon hasadı havada çiğ varken yapıldı ve o şekilde depoya konan limonlar çürüdü” diye konuştu. “Fiyatlar 1,5 ay sonra düşecek” Limon fiyatlarının yaklaşık 1,5 ay sonra başlayacak hasat ile birlikte düşeceğini kaydeden Doğan, “Limonların depoda yüzde 50-60’ı çürüdü. O nedenle de fiyatlar yükseldi. En erken şuanda 1,5 ay sonra limon hasadı yapılacak. O hasat yapıldığında fiyatlar düşecek. Limonun fiyatı hiç bu kadar yükselmemişti. Bu sene piyasaya limon az girdi ve depoya giren limonların yüzde 50-60’ı çürüdü. Bu nedenle de fiyatlar yükseldi” dedi. “Üzgünüz” Öte yandan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sezonunda para etmediği için ağaçları kesilen limonun şuanda bu kadar yüksek fiyattan satıldığı için üzgün olduklarını söyledi.

Limon dalında kaldı, üretici limonata çözümü bekliyor Haber

Limon dalında kaldı, üretici limonata çözümü bekliyor

Adana’da limon fiyatlarının 30 kuruşa kadar düşmesinin ardından üreticiler, limonu Tarım Kredi Kooperatifleri alıp limonata yaparak vatandaşa satsın çağrısında bulundu. Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden Adana’da 150 bin dönüm alanda üretimi yapılan mayer cinsi limonun hasadı Eylül ayında başladı. 600 bin tona yakın rekolte beklenen limonda ilk hasatta fiyatı 4-5 liraya satılırken talep olmaması nedeniyle bahçede kilogramı 30 kuruşa kadar geriledi. Mayer cinsi limona talep gelmeyince binlerce üretici ürününü satamadı. Üreticiler, Tarım Kredi Kooperatiflerinin limonları üreticiden alıp limonata yaparak vatandaşa satması çağrısında bulundu. Ayrıca üreticiler, belediyelerin de limonları üreticiden alıp ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtması gerektiğini söyledi. “Bu ürünleri toplayacak işçimiz yok” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Biz 520 bin ton rekolte bekliyorduk ama rekolte 600 bin tonunda üzerinde. Bu ürünleri toplayacak işçimiz yok. Adana’da 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesinin en az yüzde 25’i ağaçta kalacak” ifadelerini kullandı. “Ucuz işçi getirmeliyiz” Tarım Kredi Kooperatifleri ve belediyelere çağrıdan bulunan Doğan, “Lütfen işçi bularak gelip bu limonları sizler toplayın. Bütün okullarda, kurumlarda limonata içilmeli. Tarım Kredi Kooperatifleri bu ürünleri alıp limonata yapmalı. Doğal limonu tüketelim. Kış mevsiminde bu ürünün tüketilmesi çok iyi olur. İşçi de bulamadığımız için bu ürünlerin yüzde 25’i ağaçta kalacak. İşçi fiyatları 560 liraya çıktı ama yine de işçi bulamıyoruz. Ucuz işçi getirmediğimiz sürece bu sorun hep olacaktır” dedi. “Limonlar halka dağıtılmalı” İşçi bulunmadığı için 3 milyon 200 bin ton narenciyenin yüzde 25’inin ağaçta kalacağını anlatan Doğan, “Adana’da ve diğer illerde hangi ürün para etmiyorsa bu ürünler alınıp sosyal yardım olarak metropol illerde ve diğer illerde dağıtılmalı. Bu da aslında bir ihtiyaç. Hükumetimiz ve büyükşehir belediyeleri tarafından bu limonlar halka dağıtılmalı. 3 milyon 200 bin ton narenciyenin yüzde 25’i ağaçta kalacağına insanlara dağıtılsın. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’da bunu sürekli dile getiriyor” şeklinde konuştu. “Fiyat farkı çok fazla” Öte yandan, bahçede 30 kuruşa dahi alıcı bulamayan limonun zincir marketlerde 15-20 liraya satılmasına da tepki gösteren Doğan, “Aradaki fiyat farkı çok fazla. Siz buradan ücretsiz bir ürün dahi alsanız nakliye, işçi, paketleme tesisleri ücretiyle 10 liradan metropol illerde satılıyor. Bu durum girdi fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

Ortaca’da limon hasadı başladı Haber

Ortaca’da limon hasadı başladı

Yıllık 100 bin tonun üzerinde limon üretimi yapılan ilçede Kaymakam Kenan Aktaş, önemli bir ihracat ürünü olan limonu hasat eden işçilerle bir araya geldi. İşçilerle hasada katılan Kaymakam Aktaş, kaymakamlığın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu yıl sadece Ortaca’dan 100 bin tonun üzerinde rekolte beklendiğini ifade etti. Yılın ilk limon hasadının yapıldığı tarlalarda çalışan işçilerle bir araya gelen Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, hasat çalışmalarını yerinde izledi. Başta AB ülkeleri olmak üzere İngiltere, Rusya ve Kanada’ya kadar bir çok ülkeye ihraç edilen Ortaca limonunun kıtalar arası yolculuğunun başladığını belirten Kaymakam Aktaş, sektör çalışanlarına bereketli sezon diledi. Tarım ve turizmin en önemli merkezlerinden biri olan Ortaca’da yaklaşık 21 bin 300 dönüm alanda başta limon olmak üzere narenciye üretimi yapıldığını kaydeden Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, “Tabii güzellikleri, tarihi eserleri, deniz ve kumunun yanında verimli toprakları ile önemli bir tarım merkezi olan Ortaca’da limon önemli bir yere sahiptir. İlçemizde yıllık ortalama 100 bin tonun üzerinde limon üretilmektedir. Üretilen bu limonlar genellikle ihraç edilmektedir. Ağırlıklı olarak Almanya ve Hollanda gibi AB ülkeleri ile İngiltere, Rusya ve Ukrayna’nın yanı sıra Kanada’ya kadar ihraç edilen Ortaca limonu tadının yanında ülke ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır” açıklamasında bulundu.

Limonun başkentinde hasat dönemi, 10 çeşidi üretiliyor Haber

Limonun başkentinde hasat dönemi, 10 çeşidi üretiliyor

Geçen yıl bahçede 7-8 TL’den alıcı bulan limonun bu sene 3 TL olması dikkat çekti. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’in Erdemli ilçesinde önemli bir geçim kaynağı olan limonda hasada Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ile birlikte işçiler start verdi. Ülkedeki limon üretiminin yüzde 55’inin, lamas cinsinde ise yüzde 65’inin yapıldığı Erdemli’de bu sene de verim bolluğu yaşanıyor. Hem iç piyasaya hem de ihracata giden limonunun ülke ekonomisine de önemli miktarda döviz getirisi sağladığı belirtildi. Ancak bahçede 3 TL civarında alıcı bulan limon düşük fiyatı ile dikkat çekti. Geçen yıl bahçede 7-8 TL’den alıcı bulan limonun bu sene artan enflasyona rağmen 3 TL’ye kadar inmesi dikkat çekti. "Üretici 3 liraya satıyor, tüketici de bunun 3-5 katına tüketiyor" Sezonla ilgili bilgi veren Erdemli Başkan Mükerrem Tollu, "Dünyanın en kaliteli ürününün yetiştiği Erdemlideyiz. Erdemli’de 2023-2024 limon kesim sezonu başlamış durumda. Erdemli için insanlar limonun başkenti tabirini kullanırlar. Bu da haklı bir tabir tabi ki. Burada çünkü ülkede üretilen limonun yüzde 65’i Erdemli’de üretildiği için gerçekten Erdemli için çok önemli bir gelir kaynağı, vatandaşımız için geçim kaynağı. Ülkemiz içinde ciddi bir ihracata gittiği için döviz kaynağı. Herkesin kazandığı bir süreç ama şuanda maalesef limonumuz değeri ölçüsünde değil. Çok önemli bir ekonomik girdisi var limonun. Üreticilere teşvik vermeleri önem arz ediyor. Üretici 3 liraya satıyor, tüketici de bunun 3-5 katına tüketiyor. Bu kısır döngüyü de çözmek lazım" dedi. "10 çeşit limon üretiliyor, ikisinde hasat başladı" Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü ise "Bu bölgede yaklaşık 10 limon çeşidiyle üretim yapılmakta. Ağırlıklı olarak mayer ve kütdiken limonun yoğun bir şekilde yetiştiriciliği yapılmakta. Eylül ayında başlayan hasat Mart sonuna kadar devam etmekte. Mayer limonu ve enterdonato limonu erkenci limon olarak hem iç piyasaya hem de ihracata gönderilmekte. Kütdiken ve Aydın limonu dedikleri Mollamehmet limonu da depolamaya uygun limon çeşitlerimiz olup yaklaşık 9 ay doğal ve soğuk hava depolarında depolanabilmektedir. Ülkemizin limon ihtiyacının büyük bir kısmını bölgemiz karşılamakta, özellikle Mersin ilimiz karşılamakta. Burada da enstitü olarak ihracat şansımızı daha da arttırmak için ve üretim sezonumuzu 12 aya yaymak için ıslah çalışmaları yapmaktayız. Hasat sonrası depo ömrünü uzatan, kaliteyi koruyan çalışmalar yapmaktayız. Kütdiken limonunun büyük bir belası olan ’uçkurutan’ hastalığına da dayanıklı çeşit geliştirme çalışmaları yapmaktayız. Geçmiş dönemlerde araştırmacılarımız sağ olsunlar 3 tane çekirdeksiz limon çeşidi geliştirdiler ve biz bunu piyasaya devrettik. Şuan üretici firma, fidanları üretip üreticimizle buluşturmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Limonda hasat başlamadan kaçak kesim ve ihraç başladı Haber

Limonda hasat başlamadan kaçak kesim ve ihraç başladı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, “Ham limonların piyasaya sürülmesi çok yanlış. Denetimlerin yapılması lazım” dedi. Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 40’ını gerçekleştiren Adana’da yaklaşık 150 bin dekar alanda üretimi yapılan ‘Mayer’ cinsi limonun hasadına 2 hafta sonra başlanacak. Bu sene verim ve rekoltesiyle yüzleri güldürecek limondan yaklaşık 520 bin ton ürün bekleniyor. Turunçgil Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu tarafından daha hasat ve ihraç izni verilmeyen ‘Mayer’ cinsi limon için bazı narenciye alım satımı yapan ara tüccarlar ürünleri toplatmaya başladı. İlk ürünler ise yurt içinde birçok hal ve semt pazarıyla, Irak’a gönderildiği öğrenildi. “Olgun olmayan limondan su çıkmaz” Hasat olgunluğuna erişmeden toplanan ürünler için Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Doğan, “Limon daha hasat edilecek olgunluğa erişmedi. İçlerinde daha su dahi fazla yok. Ancak bazı çiftçi ve tüccar bu ürünü hasat edip piyasaya sürüyor. Sonrada vatandaşlar bunu ‘Adana Limonu’ diyerek satın alıyor ve evlerine gittiğinde limonda su olmadığını görüyor. Bir daha da bizim ürünlerimizi satın almıyorlar. Bunun önüne geçilmesi lazım” dedi. Tescilli Adana Karpuzu’nda oluşturulan ham karpuz timleri gibi limon içinde tim oluşturulması gerektiğini söyleyen Doğan, “Limonun kesim ve ihraç izni Turunçgil Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu tarafından belirleniyor. Ancak komisyon bu sene daha öyle bir izin vermedi. Ham limonların piyasaya sürülmesi çok yanlış. Şu anda limondaki su 1 çay bardağını dahi doldurmaz. Denetimlerin yapılması lazım” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.