TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Limon Üretimi

AGRONEWS - Limon Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Limon Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mersin’de Limon Hasadı Başladı: Fiyatlar 8 ile 15 TL Arasında Haber

Mersin’de Limon Hasadı Başladı: Fiyatlar 8 ile 15 TL Arasında

Mersin’in Erdemli ilçesinde, Türkiye’nin limon üretim merkezi olarak bilinen bölgede, sezonda 1 milyon tonun üzerinde üretim gerçekleştiriliyor. Hasat süreci erken saatlerde başlayan işçiler, iç ve dış piyasaya gönderilecek limonları topluyor. Bu sezon mayer cinsi limon 8 TL, enterdonat cinsi ise 13-15 TL arasında alıcı buluyor. Hasat Dönemi Başladı Mersin, Türkiye’de yaş sebze ve meyve üretiminde lider konumda. Erdemli ilçesinde 100 bin dekarlık alanda yapılan limon üretimi hem iç hem de dış piyasalara gönderilmek üzere işleniyor. Bahçelerdeki işçiler, topladıkları limonları küfelerle taşıyıp kasalara doldurarak ayrıştırma alanlarına sevk ediyor. Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, ilk hasada katılarak işçilere baklava ikramında bulundu. Limon Fiyatları ve Üretim Süreci Hasatta mayer cinsi limon 8 TL’den, enterdonat cinsi ise 13 ile 15 TL arasında alıcı buluyor. Yaklaşık iki ay sürecek olan bu erkenci limon hasadının ardından, depoluk tescilli lamas ve küt dikenli cins limonlara geçileceği belirtildi. Limon hasadı Eylül ayında başlayıp Nisan ayına kadar devam ederken, kadın işçiler toplama, ayrıştırma ve paketleme işlerinde yoğun olarak çalışıyor. “Dünyanın Dört Bir Yanına İhracat Yapıyoruz” Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, Mersin’in Türkiye’nin en önemli limon üretim merkezi olduğuna dikkat çekerek, “Erdemli’den hem iç piyasaya hem de dünyanın dört bir yanına limon ihracatı yapıyoruz. Bu durum ülkemize ve bölgemize ciddi ekonomik katkı sağlıyor” dedi. Kara, özellikle coğrafi işaretli lamas limonunun Erdemli’nin sembolü olduğunu vurguladı. Aileler Geçimlerini Limon Üretimiyle Sağlıyor Limon toplama işinde çalışan işçilerden Necla Özkan, limon sayesinde evlerinin geçimini sağladıklarını belirtti. Nazım Selçuk ise limon toplamanın inceliklerine değinerek, “Diğer limona zarar vermemesi için sapının olmaması lazım. Güzel bir şekilde yapıldığında limonlar uzun süre dayanır, ülkemiz kazanır” dedi. Hasat dönemi, bölge ekonomisine katkı sağlarken, işçiler limon sayesinde geçimlerini sağlıyor ve çocuklarını okutuyor.

Adana’da limonun fiyatını düşürecek hasat başladı Haber

Adana’da limonun fiyatını düşürecek hasat başladı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Şu an alıcılar ve satıcılar memnun. Hasat, havaların sıcak olmasından dolayı erken başladı” dedi. Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden Adana’da mayer cinsi limonun hasadı başladı. Hava sıcaklığı nedeniyle hasadı yaklaşık 3 hafta önce başlayan ve kent genelinde 230 bin dönüm alanda üretimi yapılan limondan 641 bin ton rekolte hedefleniyor. Kesim tarihi belirlenmedi Öte yandan limonun resmi kesim tarihinin ise ‘Turunçgil Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu’ tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması, şuanda kesilen limonlara pahalılığın önüne geçilmesi için göz yumulduğu öğrenildi. Mayer cinsi limonun fiyatı bahçede 10-13 lira arasında, halde ise 20-25 lira arasında alıcı buluyor. “Sıcak hava hasadı erkene çekti” Hasat sırasında gazetecilere konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Bu yıl havaların çok sıcak ve nemli gitmesinden dolayı hasat erken başladı. Şuan limonun suyu var ama biraz daha beklersek limonda su daha da bollaşacak. Eski yatak limonun şuanda halde kilogram fiyatı 50-55 lira ama bu mayer cinsi limon bahçede 10-13, halde 20-25 lira arasında. 1 hafta sonra yatak limonlar bitecek ve bu mayer cinsi limon piyasada kalacak” dedi. “641 bin ton rekolte bekleniyor” Adana genelinde 230 bin dönüm alanda limon dikimi olduğunu söyleyen Doğan, “Adana’da bu sene 641 bin ton limon rekoltesi bekliyoruz. Geçen seneye oranla rekoltede yüzde 30 düşüş var. Bunun da en büyük nedeni hem sıcak hava hem de geçen sene para etmeyen limon ağaçları söküldü. Ancak bu rekolteyle de hem yurt içine hem de yurt dışına yetecek limonumuz var. Şuanda alıcı da satıcı da memnun” ifadelerini kullandı. 280 dönüm alanda limon üretimi yapan çiftçi Metin Televi ise fiyatlardan memnun olduklarını, verimin de dönüm başına 5-6 ton limon beklediklerini söyledi.

Kapadokya bölgesindeki limon depoları denetleniyor Haber

Kapadokya bölgesindeki limon depoları denetleniyor

Son günlerde limon fiyatındaki artış nedeniyle Ticaret Bakanlığı Nevşehir’de bulunan soğuk hava depolarındaki denetimlerini artırdı. Nevşehir Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri Nevşehir’in Kavak ve Ortahisar bölgesinde bulunan doğal soğuk hava depolarında denetim yaptı. Mersin ve Adana bölgesinde yetişen limonlar hasat edildikten sonra Kapadokya bölgesinde bulunan ve doğal kayalar oyularak ortaya çıkan soğuk hava depolarında saklanıyor. "Biz depoculuğunu yapıyoruz" Doğal soğuk hava depo işletmecisi Hamit Doğan, bu yıl maliyet artışları nedeniyle bölgeye gelen yıllık 4 milyon sandık limonunun yaklaşık 1 milyon sandığa düştüğünü söyledi. Depo işletmecisi Hamit Doğan, “Limonlarınız Mersin ve Adana bölgesinde aşırı sıcaklıklarda dayanamayacağı için 11. ayın sonuna doğru Ortahisar ve kavak bölgesine taşınıyor. Buradaki depoların bir özelliği var, yazın 30 - 35 dedece sıcaklıklarda deponun iç sıcaklığı 9 dereceyi geçmeyecek derecede muhafaza ediyor. Bu sayede limonlarımızı burada sağlıklı bir şekilde bekletiliyoruz. Biz burada limonların depoculuğunu yapıyoruz. Çiftçi kardeşlerimiz Mersin - Adana bölgesinde hasat edilen malları gönderiyorlar. Bu şekilde biz depoculuğu yapıyoruz. İç piyasada ve ihracatta değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. "Depo çıkış fiyatı 50 lira" Kapadokya bölgesinde bulunan doğal soğuk hava depolarında depolanan limonların çıkış fiyatlarının 50 lira civarında olduğunu söyleyen depo işletmecisi Hamit Doğan, “Şu anda depo çıkış fiyatları 45 - 50 lira bandında devam ediyor. Bu yılki Mersin bölgesinde çiftçi maliyetlerden dolayı geçen yıl çiftçilerimiz çok büyük zarar ettiler. Geçen yıl yaklaşık 4 milyon sandık limonu bu bölgedeki depolarımızda muhafaza etmiştik. Mersin Adana bölgesinde maliyetler ve nakliye yüksek olduğu için üretici hasat yapamadı. Bu yıl Ortahisar ve Kavak bölgesine yaklaşık 1 milyon sandık limon girişi oldu. Fiyatların bu şekilde yükselmesi ve çürük oranı bu yıl yüzde 30 civarında olmasından dolayı fiyatları etkiledi. Ama gördüğünüz gibi bu şekilde de birinci kalite limonlarımız depolarınızı da mevcut” şeklinde konuştu. Kapadokya bölgesinde bulunan soğuk hava depolarının sürekli denetlenerek kontrol altında tutulduğunu söyleyen Nevşehir Ticaret İl Müdürü Ahmet Taygur da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kapadokya bölgesinde bulunan soğuk hava depolarımızda sakladığımız limonlar ikinci ay itibarıyla depolara girmiş ve şu ana kadar da muhafaza edilmiş vaziyette. Müstahsil arkadaşlarımız bölgeye girişlerin dörtte bir oranında azaldığını söylüyorlar. Firmaların burayı sadece kiralama amacıyla kullandığını, ürünlerin kendilerinin olmadığını beyan ettiler. Biz gerekli denetimleri yapıyoruz, afaki artışlardan dolayı vatandaşımızın zarar görmemesi için gerekli işlemleri yapıyoruz. Her gün denetimlerimiz devam edecek” dedi.

Çiğli havada hasat edilip depoya konan limonlar çürüdü Haber

Çiğli havada hasat edilip depoya konan limonlar çürüdü

Adana’da sezonunda dalında kilogram fiyatı 30 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle satılamadığı için ağaçları kesilen limon, depoda çürüyünce şuanda halde kilogramı 50 liradan, market ve pazarlarda ise 70-80 liradan satılıyor. Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden Adana’da 150 bin dönüm alanda üretimi yapılan mayer cinsi limonun hasadı 2023 yılının Eylül ayında başladı. 600 bin tona yakın rekolte beklenen limonun ilk hasatta kilosu 4-5 liraya satılırken, talep olmaması nedeniyle bahçede kilogramı 30 kuruşa kadar geriledi. Mayer cinsi limona talep gelmeyince ürünlerini satamayan çiftçiler bir bir limon ağaçlarını söktü. Kimi üretici motorlu testere ile ağaçlarını keserken, kimi üretici de kepçeyle söktü. Şimdi fiyat 70-80 lira Ancak soğuk hava depolarına gönderilen dikenli limonun yüzde 50-60’ı çürüdüğü için şuanda halde kilogram fiyatı 50 liradan, market ve pazarlarda ise 70-80 liradan satılıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Başkan Doğan, depodaki limonların çürümesinin fiyatları yükselttiğini belirterek, “Şu anda halde 1. kalite limon 50 lira. İkinci kalite limon ise 25-30 liradan satılıyor. 2023 yılında mayer cinsi limon para etmedi ve üretici ağaçlarını kesip limonları çöpe attı. Kasım ve Aralık ayında hasadı yapılan limonlar ise depoya az konuldu. Bunun da en büyük nedeni tarım işçisi sorunu yaşadık ve geçen sene çiftçi limondan para kazanamamıştı. Bu sene ise limon hasadı havada çiğ varken yapıldı ve o şekilde depoya konan limonlar çürüdü” diye konuştu. “Fiyatlar 1,5 ay sonra düşecek” Limon fiyatlarının yaklaşık 1,5 ay sonra başlayacak hasat ile birlikte düşeceğini kaydeden Doğan, “Limonların depoda yüzde 50-60’ı çürüdü. O nedenle de fiyatlar yükseldi. En erken şuanda 1,5 ay sonra limon hasadı yapılacak. O hasat yapıldığında fiyatlar düşecek. Limonun fiyatı hiç bu kadar yükselmemişti. Bu sene piyasaya limon az girdi ve depoya giren limonların yüzde 50-60’ı çürüdü. Bu nedenle de fiyatlar yükseldi” dedi. “Üzgünüz” Öte yandan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sezonunda para etmediği için ağaçları kesilen limonun şuanda bu kadar yüksek fiyattan satıldığı için üzgün olduklarını söyledi.

Dolu birçok bahçeye zarar verdi, limonda %70 hasar tespit edildi Haber

Dolu birçok bahçeye zarar verdi, limonda %70 hasar tespit edildi

Zarar gören yaklaşık 10 mahallede ön hasar tespit çalışması başlatılırken, yüzde 30 ile 70 arasında ürünlerin hasar aldığı belirtildi. Meteorolojinin uyardığı sağanak yağış, fırtına ve dolu Mersin’in bir çok noktasında etkili oldu. Özellikle limon ve domates üretimi ile ön plana çıkan Erdemli ilçesinde de gece fındık büyüklüğünde yağan çevreyi beyaza bürüyen dolu bir çok ürüne zarar verdi. Sabah da devam eden sağanak yağışın durmasının ardından Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu ve Tarım İlçe Müdürü Mesut Yıldız eşliğinde ekipler, bahçelerde ön hasar tespit çalışmasına başladı. Küçük seraların kısmen zarar gördüğü ilçede, bir çok meyve ve sebze bahçesinin de yüzde 30, limon da ise bölgesel olarak bazı yerlerde yüzde 70’a varan hasar oluştuğu belirtildi. Öte yandan, gece yağan dolunun halen bazı bahçelerde kalması ise dikkat çekti. Dolu büyük hasar verdi Üçtepe Mahallesine ekiplerin geldiğini belirten üreticilerden Veli Koç , bölgede narenciye ve diğer ürünlerde yüzde 70’e kadar hasar oluştuğunu kaydetti. Dün gece meydana gelen dolu nedeniyle hasarın büyük olduğunu belirten Kocahasanlı Mahallesi Muhtarı Adem Arslan, "Bütün çiftçilerimize geçmiş olsun. Bahçelerde halen dolu duruyor. Şuan bir domates bahçesindeyiz, büyük bir kısmı zarar görmüş durumda" dedi. "Genelde yüzde 30, limonda lokal olarak yüzde 70 hasar var" Bahçelerde incelemede bulunup üreticilerle görüşen Kaymakam Aydın Tetikoğlu ise "Dün akşam başlayan dolu Erdemli merkez ve çevresinde etkili oldu. Yoğun olarak merkez çevresindeki köylerde etkilenen çiftçilerimiz oldu. Dün akşam Fatih Mahallesi ve Kocahasanlı’da tespitimiz oldu. Bugün sabahta ilçe tarım müdürümüzle birlikte diğer köylerimizde ön tespit için incelemede bulunduk. Ön tespitte edindiğimiz bilgiye göre yüzde 30 civarında genel ortalamada domates ve narenciyede, özellikle limonda, lokal olarak bazı yerlerde yüzde 70’e kadar hasar tespit edildi. Önümüzdeki hafta ilçe tarım müdürlüğündeki arkadaşlarımız tespit çalışmalarını yapacak. Ona göre vatandaşlarımızın zarar durumu net olarak ortaya çıkacak. Ben zarar gören çiftçilerimize geçmiş olsun diliyorum" ifadelerini kullandı.

Limon dalında kaldı, üretici limonata çözümü bekliyor Haber

Limon dalında kaldı, üretici limonata çözümü bekliyor

Adana’da limon fiyatlarının 30 kuruşa kadar düşmesinin ardından üreticiler, limonu Tarım Kredi Kooperatifleri alıp limonata yaparak vatandaşa satsın çağrısında bulundu. Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden Adana’da 150 bin dönüm alanda üretimi yapılan mayer cinsi limonun hasadı Eylül ayında başladı. 600 bin tona yakın rekolte beklenen limonda ilk hasatta fiyatı 4-5 liraya satılırken talep olmaması nedeniyle bahçede kilogramı 30 kuruşa kadar geriledi. Mayer cinsi limona talep gelmeyince binlerce üretici ürününü satamadı. Üreticiler, Tarım Kredi Kooperatiflerinin limonları üreticiden alıp limonata yaparak vatandaşa satması çağrısında bulundu. Ayrıca üreticiler, belediyelerin de limonları üreticiden alıp ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtması gerektiğini söyledi. “Bu ürünleri toplayacak işçimiz yok” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Biz 520 bin ton rekolte bekliyorduk ama rekolte 600 bin tonunda üzerinde. Bu ürünleri toplayacak işçimiz yok. Adana’da 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesinin en az yüzde 25’i ağaçta kalacak” ifadelerini kullandı. “Ucuz işçi getirmeliyiz” Tarım Kredi Kooperatifleri ve belediyelere çağrıdan bulunan Doğan, “Lütfen işçi bularak gelip bu limonları sizler toplayın. Bütün okullarda, kurumlarda limonata içilmeli. Tarım Kredi Kooperatifleri bu ürünleri alıp limonata yapmalı. Doğal limonu tüketelim. Kış mevsiminde bu ürünün tüketilmesi çok iyi olur. İşçi de bulamadığımız için bu ürünlerin yüzde 25’i ağaçta kalacak. İşçi fiyatları 560 liraya çıktı ama yine de işçi bulamıyoruz. Ucuz işçi getirmediğimiz sürece bu sorun hep olacaktır” dedi. “Limonlar halka dağıtılmalı” İşçi bulunmadığı için 3 milyon 200 bin ton narenciyenin yüzde 25’inin ağaçta kalacağını anlatan Doğan, “Adana’da ve diğer illerde hangi ürün para etmiyorsa bu ürünler alınıp sosyal yardım olarak metropol illerde ve diğer illerde dağıtılmalı. Bu da aslında bir ihtiyaç. Hükumetimiz ve büyükşehir belediyeleri tarafından bu limonlar halka dağıtılmalı. 3 milyon 200 bin ton narenciyenin yüzde 25’i ağaçta kalacağına insanlara dağıtılsın. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’da bunu sürekli dile getiriyor” şeklinde konuştu. “Fiyat farkı çok fazla” Öte yandan, bahçede 30 kuruşa dahi alıcı bulamayan limonun zincir marketlerde 15-20 liraya satılmasına da tepki gösteren Doğan, “Aradaki fiyat farkı çok fazla. Siz buradan ücretsiz bir ürün dahi alsanız nakliye, işçi, paketleme tesisleri ücretiyle 10 liradan metropol illerde satılıyor. Bu durum girdi fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.