TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Lokman Atıl

AGRONEWS - Lokman Atıl haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Lokman Atıl haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yozgat’ta ata tohumu ile fasulye üretimi Haber

Yozgat’ta ata tohumu ile fasulye üretimi

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde “Araplı fasulyesi” olarak bilinen ve asırlık ata tohumu ile yetiştirilen yeşil fasulyenin hasadına başlandı. Sorgun ilçesine bağlı Araplı beldesinde tamamen doğal ve organik olarak yetiştirilen Araplı fasulyesi pazarda yerini aldı. Beldenin bereketli topraklarında üretimi yapılan fasulyenin kılçıksız olması ve kendine özgü lezzetiyle İç Anadolu Bölgesi’nde birçok ilden de rağbet görüyor. Her yıl üretimi yapılan Araplı fasulyesi, Sorgun ilçesinde kurulan pazarda 60-65 lira arasında satışa sunuluyor. Ünüyle adından söz ettiren Araplı fasulyesi, yaz aylarında ilçeye gelen gurbetçi vatandaşların da ilgisini çekiyor. Beldenin yüzde 70’ine yakını bu fasulyeden geçimini sağlıyor Araplı beldesinde 26 yıldır ata tohumuyla fasulye üreten çiftçi Lokman Atıl, fasulyenin belde halkının büyük bir kısmının geçim kaynağı olduğunu söyleyerek, “Araplı fasulyesi denilince akla ata tohumu gelir. Ata tohumuyla üretimi yapılır ve geleneksel yöntemlerle üretilir. Fasulyemiz tamamen doğal ve organiktir. Araplı beldemizin yüzde 70’ine yakını fasulyeden geçimini sağlıyor. Pazarda ilk haftalarda 80 lira ile başladı şimdi 60 liraya satılıyor. Önceki dönemde dönümünden 150-200 kilograma kadar ürün alıyorduk, iklimlerin değişmesi sonrası da 50 kilograma kadara kadar verim düştü. İklimler Araplı fasulyesini de aşırı bir şekilde etkiledi. Önceden 8 hafta kadar hasadı yapılırdı şimdi 4-5 hafta ancak hasat yapabiliyoruz. Bu fasulye ata tohumuyla üretildiği için yetkililerden korunmasını istiyoruz” dedi.

Sıcak hava merada otlayan hayvanların süt verimini düşürüyor Haber

Sıcak hava merada otlayan hayvanların süt verimini düşürüyor

Yozgat’ta çobanlık yapan Lokman Atıl, sıcak havalarla birlikte ineklerde süt veriminin düştüğünü söyleyerek inekleri sıcak havanın verdiği stresten korumak için bir takım önlemler aldıklarını ifade etti. Yozgat’ta son günlerde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcakları, insanları etkilediği gibi hayvanları da olumsuz etkiliyor. Çobanlar merada otlayan hayvanların üzerine pet şişelerle su dökerek ya da derelere sokarak serinletiyor. Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Araplı kasabasında uzun yıllar çobanlık yapan Lokman Atıl, yüksek sıcak nedeniyle oluşan bunaltıcı havanın, süt sığırlarını strese soktuğunu hatta bazı sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi. Öğle saatlerinde 30 dereceyi geçen hava sıcaklıkları nedeniyle Atıl, merada otlattığı hayvanlarını farklı yöntemlerle serinletmeye çalışıyor. Atıl, hayvanlarını yanlarına aldıkları pet şişelerle hem de dereye sokarak serinletip stresten uzak tutmaya çalışıyor. Merada hayvanların sıcak hava nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten Atıl, “Araplı kasabasında çobanlık yapıyorum, şu an mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık seyrediyor. Hayvanlar nefes almakta çok zorluk çekiyor, aşırı sıcak. Sabah saat 08.00 ila 19.00 saatlerinde hayvanlar güneşe maruz kalıyor, bu da hayvanlarda aşırı strese ve süt veriminin düşmesine neden oluyor. Hatta hayvanların gözlerinde akıntılara neden oluyor. Hayvanların strese girmesiyle süt veriminin düşmemesi için de dere yataklarından uzaklaşmıyoruz çıkarsak bile hayvanları pet şişelerle ıslatarak stresten oluşacak durumları azaltmaya çalışıyoruz” dedi.

Ata tohumuyla yetiştirilen ‘Araplı fasulyesi’ hasadı başladı Haber

Ata tohumuyla yetiştirilen ‘Araplı fasulyesi’ hasadı başladı

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde ‘Araplı fasulyesi’ olarak bilinen ve asırlık ata tohumuyla yetiştirilen yeşil fasulyenin üreticileri hasada başladı. Sorgun ilçesine bağlı Araplı kasabasında tamamen doğal ve organik şekilde yetiştirilen taze fasulye tezgahlarda yerini aldı. Araplı’nın bereketli topraklarında üretimi yapılan fasulyenin kılçıksız olması ve kendine özgü lezzetiyle İç Anadolu’da birçok ilden rağbet görüyor. Yaklaşık 2 bin dönüm alana ekimi yapılan fasulye hasadından haftalık 10 ton ürün elde ediliyor. Araplı fasulyesi Sorgun ilçesinde Perşembe günleri kilogramı 40-50 lira arasında satışa sunuluyor. Lezzetiyle fark oluşturan Araplı fasulyesi ünüyle de adından söz ettiriyor. Yaz aylarında ilçeye gelen gurbetçi vatandaşlarda yeşil fasulyeye büyük ilgi gösteriyor. Araplı kasabasında 25 yıldır ata tohumuyla fasulye üreten Lokman Atıl, “Yozgat’ın bilinen en meşhur fasulyesi Araplı kasabamızda yetiştirilir. Buna biz ‘Ayşe kadın’ fasulyede diyoruz, ata tohumudur. Herhangi bir kimyasala maruz kalmadan yıllardır bu bölgede üretim yapıyoruz. 2 dönüme yakın bir alana sahip, bu fasulyeler Çarşamba günü hasat edilir ve pazarlarda müşteriye sunulur. Gurbette yaşayan vatandaşlarımızda özellikle Araplı fasulyesi almadan gitmez. Fasulyemizi farklı kılan hiçbir şekilde kimyasal gübre veya ilaç kullanılmamasıdır. Sadece ata tohumuyla doğal olarak yetiştiriliyor. Kilogramı 40 ila 50 lira arasında satılıyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.