TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Makarna Üretimi

AGRONEWS - Makarna Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Makarna Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türk Makarnası 166 Ülkeye İhraç Ediliyor, ABD Pazarı Açılıyor Haber

Türk Makarnası 166 Ülkeye İhraç Ediliyor, ABD Pazarı Açılıyor

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen, Türk makarna sektörünün önemli gelişmeler kaydettiğini açıkladı. Sektörün yıllık 700 bin ton iç tüketim kapasitesine sahip olduğunu belirten Göymen, toplam üretim kapasitesinin 3 milyon tona ulaştığını vurguladı. Bu yıl hedeflenen 1,5 milyon tonluk ihracata ulaşılmasıyla birlikte, toplam üretimin 2 milyon 200 bin tona çıkacağını ifade etti. Pandemi sürecinde makarna üretiminde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını hatırlatan Göymen, Türkiye'nin tüketilen makarnanın 5 katı üretim kapasitesine sahip olduğunu ve market raflarının hiçbir zaman boş kalmadığını söyledi. Türkiye'nin makarnalık durum buğdayının gen merkezi olmasının önemli bir avantaj sağladığını belirtti. Türk makarna üreticilerinin 166 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Göymen, en büyük pazarların Güney Amerika, Afrika ve Uzak Doğu olduğunu ifade etti. ABD pazarında bazı firmaların anti-damping davalarını kazanmasıyla bu pazarda da gelişmeler yaşandığını belirtti. Avrupa Birliği'nde İtalya lehine pozitif ayrımcılık yapıldığına dikkat çeken Göymen, yıl sonunda ulaşılacak 1,5 milyon ton ihracatın sadece 20 bin tonunun AB ülkelerine yapıldığını söyledi. İtalya'nın AB dışı ihracatıyla karşılaştırıldığında, Türkiye'nin daha fazla ihracat gerçekleştirdiğini vurguladı. Göymen, makarnanın hem ekonomik hem de besleyici bir gıda olduğunu belirterek, 25-30 liralık bir paketin 3-4 kişiyi doyurabildiğini söyledi. Avrupa'ya kıyasla Türkiye'de makarna fiyatlarının daha uygun olduğunu ve ürünlerin sağlıklı ve hijyenik şartlarda üretildiğini sözlerine ekledi.

Türkiye’nin makarna ihracatının yüzde 65’i Güneydoğu’dan Haber

Türkiye’nin makarna ihracatının yüzde 65’i Güneydoğu’dan

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yılın ilk 9 ayı sonunda hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatı 2,8 milyar dolar oldu. Güneydoğu’nun toplam ihracatının üçte birini gerçekleştiren hububatçılar, aylık 300 milyon dolar ihracat ortalamasını aşarak bölge ihracatındaki liderliğini korudu. 9 aylık dönemde sektörün ihracatını miktar bazında yüzde 31,2 yükselten bölgedeki işletmeler ihracat gelirlerini ise yüzde 8,6 oranında artırmayı başardı. Bu dönemde en fazla ihraç edilen ürünler makarna, buğday unu ve bitkisel yağlar oldu. Bölgenin aynı dönemdeki makarna ihracatı 450 milyon doları geçti. “Makarna ihracatından gelirimiz ayda ortalama 50 milyon dolar” Dünyanın en büyük makarna ihracatçılarından biri olan Türkiye’nin bu alandaki güçlü markalarının Gaziantep’te faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, “Makarna ithal etmek isteyen ülkeler için Türkiye, akla ilk gelen seçeneklerden biri. Sahip olduğumuz kaliteli buğdayı yüksek teknolojili tesislerde işleyerek rekabetçi fiyatlarla ihraç edebilen bir ülkeyiz. Bu alandaki en güçlü rakibimiz İtalyanlar, Avrupa’daki ve bölgenin önemli tedarikçisi Kanada’daki kuraklık ve kötü hava şartları nedeniyle bir süredir makarnalık buğday bulmakta zorlanıyor. Dünyaca ünlü İtalyan markaları çareyi Türkiye’den durum buğdayı ithalatında arıyor. Küresel gıda arzında önemli bir yeri olan Türkiye’nin toplam makarna ihracatının yüzde 65’ten fazlasını durum buğdayının ana vatanı Güneydoğu’da faaliyet gösteren işletmeler yapıyor. Bölgede işlediğimiz ürünlere farklı coğrafyalardan büyük talep olduğundan firmalarımız makarna ihracatından ayda ortalama 50 milyon dolar gelir sağlıyor” ifadelerini kullandı. “Makarna ihracatında KG başına ortalamamız 0,64 dolar” Hububat sektörünün önde gelen ihraç kalemlerinden birinin makarna olduğunu belirten Kadooğlu, buğdayın işlendiğinde katma değerinin arttığına dikkat çekerek, “Güneydoğu Anadolu’dan ihracatta KG başı ortalama fiyatlarımız buğday ununda 0,42 dolar seviyesinde iken, bu oran irmikte 0,50 doları, bulgurda 0,55 doları, makarnada ise 0,64 doları buluyor. Dış piyasada Türkiye’ye senede 1 milyar dolara yakın gelir sağlayan makarnanın, iç tüketimdeki payı da düşünüldüğünde sektörün ekonomik büyüklüğü daha net görülüyor. On binlerce kişiye istihdam sağlayan sektörde, özellikle Gaziantep’teki yatırımların etkisiyle üretim tesislerimiz mevcut talepten fazlasını sağlayabilecek kapasitede. Ayçiçek yağı ve buğday unu gibi çok güçlü olduğumuz diğer ürün gruplarıyla birlikte makarnamızı da yurt dışından ikili görüşmelere gelen misafirlerimize kapsamlı şekilde tanıtıyoruz. Dünyanın önde gelen süpermarketlerinin raflarında ve restoranlarının mutfaklarında, ilerleyen dönemde Türk makarnasını daha fazla göreceğiz” diye konuştu.

Türk makarnacılar buğday rekoltesini ihracata yansıtmak istiyor Haber

Türk makarnacılar buğday rekoltesini ihracata yansıtmak istiyor

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Aykut Göymen, AA muhabirine, Türkiye'de yıllık 2,5 milyon ton seviyesinde makarna üretildiğini söyledi. Geçen yıl Türkiye'den 1 milyar dolara yakın makarna ihracatının yapıldığını ifade eden Göymen, her geçen gün artan sektör ihracatının ilk 5 ayda 379 milyon 475 bin doları bulduğunu belirtti. Göymen, Türkiye'nin yılda 1,2 milyon ton makarna ihraç ettiğini anlatarak, "Dünyada makarna ihracatında Türkiye 2. sırada. Avrupa Birliği'nin Türk makarnasına uyguladığı kota nedeniyle Avrupa ülkelerine 20 bin ton ihracat yapabiliyoruz. Sektörümüzün ihracatına baktığımızda bu oran gerçekten çok düşük. Bunun artırılması hususunda da Ticaret Bakanlığına gerekli çalışmaların yapılması için müracaatlar yapıldı, çalışma yürütüyoruz." dedi. Sektörün güçlü ve yenilikçi üretim tesisi ve ürün çeşitliliğiyle her ülkenin isteği ve talebini karşılayabildiğini aktaran Göymen, yılda 160 civarında ülkeye ihracat yaptıklarını ifade etti. Buğdayda son 5 yılın en iyi mahsulü alınıyor Bu yıl yaşanan yağışlarla buğday veriminin artığına dikkati çeken Göymen, şunları kaydetti: "Bu yıl buğdayın kalite ve miktar anlamında yeterliliği çok iyi. Son 5 yılın en iyi mahsulünü alıyoruz. Çiftçilerimiz gerçekten buğdayına, toprağına bakmış. Kıraç arazilerde geçen yıllarda dönümüne 150-200 kilogram arpa rekoltesi vardı, buğday rekoltesi ise 200-300 kilogram civarındaydı. Şu an aldığımız bilgiler bizi hakikaten mutlu ediyor. Kıraç arazide dönümüne 500 kilogram buğday alıyorlar. Su olduğunda ortalama 700 kilogramı bulacak. Yağışlar ilk başta iyi değildi, kuraklık tehlikesi atlattık. Fakat sonradan yağışlarla şükürler olsun ki ürün toparladı." "Buğday rekoltesi sebebiyle sevinç içerisindeyiz" Göymen, açıklanan buğday alım fiyatının çiftçiyi mağdur etmeyecek şekilde olduğunu bildirerek, şöyle konuştu: "Buğday rekoltesi sebebiyle sevinç içerisindeyiz. Çünkü son 3-4 yıldır hep ithal ederek bir şekilde idare etmek zorunda kaldık. Türkiye buğdayda kendine yeten bir ülke. Biz yerli piyasaya ithal ettiğimiz buğdaydan makarna üretmedik, hep iç pazardan alırız. Türkiye makarna ihracatında ikinci ve şu anda rekora doğru koşuyor. Bu rekora koşarken çiftçimizin ürettiği ürün iç piyasayı karşılıyor, dışarıyı karşılamadığı için bir kısmını ithal ediyoruz. Bu yıl inşallah kendi buğdayımızla ihracatın tamamını yapmanın mutluluğunu yaşayacağız."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.