TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mandalina

AGRONEWS - Mandalina haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mandalina haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muz ve Mandalinada Tescilli Yeni Çeşitler Üretildi Haber

Muz ve Mandalinada Tescilli Yeni Çeşitler Üretildi

MERSİN (İHA) - Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen çalışmalar sonucunda 2 mandalina ve 4 muz çeşidi geliştirildi ve tescillendi. Enstitüde, biri keçiboynuzu olmak üzere 4 farklı ürün için de tescil süreçlerinin devam ettiği açıklandı. Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde öne çıkan şehirlerinden biri olan Mersin’de, turunçgil ve muz gibi ürünlerde kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, uzun süredir devam eden araştırma ve geliştirme projeleriyle yeni türler ortaya koydu. YENİ ÇEŞİTLER: ALARİN, ALADEN VE DÖRT YENİ MUZ TÜRÜ Enstitüde geliştirilen türler arasında mart ayına kadar ağaçta kalabilen "alarin" ve ihracata uygun aromasıyla ocak ayında hasat edilen çekirdeksiz "aladen" isimli 2 mandalina çeşidi yer alıyor. Muzda ise "baba baysal", "alata barışı", "poyraz 46" ve "şeker filiz" isimli 4 yeni çeşit tescillendi. Yeni türler, enstitüde düzenlenen bir toplantıyla tanıtılırken, hasat işlemi Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan tarafından gerçekleştirildi. ÜRÜNLERİN TÜM İŞLEMLERİ TAMAMLANDI Vali Ali Hamza Pehlivan, enstitüde bilim insanlarının çalışmaları sonucu 6 ürünün tescil edildiğini belirtti. Bu ürünlerin, 2 mandalina ve 4 muz çeşidinden oluştuğunu söyleyen Pehlivan, ayrıca biri keçiboynuzu, 3’ü mandalina olmak üzere toplam 10 ürün için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Pehlivan, yeni ürünlerin denemelerden ve testlerden başarıyla geçtiğini ifade ederek, "Bütün denemeler yapıldı, ürünler bütün testlerden geçti. Alanda dayanıklılık ve sürdürülebilirlikle ilgili de bilimsel araştırmalar yapıldı. Ürünler bugün itibarıyla literatüre kazandırılmış oldu. Bundan sonraki aşamada ürünlerin yaygın üretimiyle ilgili çalışmalar sürdürülecek" şeklinde konuştu. Enstitüdeki çalışmaların tarım sektörüne önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Pehlivan, yeni türlerin raf ömrü uzun ve dayanıklı özellikleriyle üreticilere büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Bitkisel Üretimde Meyve ve Sebze Artışta, Tahıllar Düşüşte Haber

Bitkisel Üretimde Meyve ve Sebze Artışta, Tahıllar Düşüşte

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait Bitkisel Üretim İstatistikleri'ni açıkladı. Verilere göre, yem bitkileri haricindeki tahılların üretimi bir önceki yıla göre yüzde 5 azalırken, sebze üretimi yüzde 5,6, meyve, içecek ve baharat bitkileri üretimi ise yüzde 2,1 arttı. Yaklaşık üretim miktarları, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,5 milyon ton, sebzelerde 33,6 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 28 milyon ton olarak gerçekleşti. TAHIL, YAĞLI TOHUM VE ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ 2024 yılında tahıl üretimi, bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,5 azalarak 39 milyon tona geriledi. Buğday üretimi yüzde 5,5 düşüşle 20,8 milyon ton oldu. Arpa üretimi yüzde 12 azalarak 8,1 milyon tona indi. Çavdar ve yulaf üretimi sırasıyla yüzde 15,7 ve yüzde 4,9 oranında azaldı. Mısır üretimi yüzde 10 düşerek 8,1 milyon tona geriledi. Kuru baklagillerde nohut üretimi 575 bin ton, kuru fasulye 279 bin ton, kırmızı mercimek 405 bin ton olarak kaydedildi. Patates üretimi ise yüzde 21,1 artışla 6,9 milyon tona ulaştı. Yağlı tohumlarda soya üretimi yüzde 30,9 artışla 180 bin ton olurken, ayçiçeği üretimi yüzde 0,1 azalışla yaklaşık 2,2 milyon ton oldu. Şeker pancarı üretimi yüzde 8,9 azalarak 23 milyon tona geriledi. SEBZE ÜRETİMİNDE ARTIŞ 2024 yılı sebze üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 5,6 artarak 33,6 milyon tona ulaştı. Domates üretiminde yüzde 9,9, kuru soğanda yüzde 1,2, salçalık kapya biberde yüzde 21,1 oranında artış yaşandı. Buna karşın, hıyarda yüzde 6,9, sivri biberde yüzde 0,6 ve beyaz lahanada yüzde 5 üretim düşüşü kaydedildi. MEYVE VE BAHARAT BİTKİLERİNDE ARTIŞ Meyve, içecek ve baharat bitkilerinin toplam üretimi yüzde 2,1 artışla 28 milyon tona çıktı. Elma ve çilek üretimi sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 10,4 oranında düşerken; nar üretimi yüzde 10,1, üzüm üretimi yüzde 2 arttı. Turunçgil grubunda mandalina, portakal ve limon üretimi sırasıyla yüzde 32,7, yüzde 30,3 ve yüzde 25,6 azaldı. Fındık yüzde 10,3, ceviz yüzde 18,3, Antep fıstığı yüzde 117,6 artış gösterdi. Muz üretimi yüzde 5,9 azalırken, zeytin üretimi yüzde 146,7 gibi dikkat çekici bir artış sergiledi. SÜS BİTKİLERİNDE AZALMA Süs bitkileri üretimi, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,1 düşüş gösterdi. Kesme çiçekler toplam üretimin yüzde 69,5'ini oluştururken, yüzde 0,1 düşüş yaşandı. Diğer süs bitkilerinde ise yüzde 17,4 oranında daha büyük bir azalma görüldü.

Rize'de Kemençe Eşliğinde Mandalina Hasadı Başladı Haber

Rize'de Kemençe Eşliğinde Mandalina Hasadı Başladı

RİZE (İHA) - Rize'nin ünlü Derepazarı mandalinasında yılın ilk hasadı kemençe eşliğinde yapıldı. İlçenin simgelerinden biri haline gelen bu özel mandalina, kemençenin coşkulu melodileriyle dalından toplanarak tezgahlardaki yerini aldı. Hasada katılan vatandaşlar, kemençe müziği eşliğinde hem eğlendi hem de mandalina toplamanın keyfini çıkardı. Derepazarı mandalinası, Rize'nin neredeyse tüm ilçelerinde yetişse de lezzeti ve aromasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Yalnızca yerel halkın değil, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin de dikkatini çeken bu özel mandalina, Karadeniz Sahil Yolu kenarındaki tezgahlarda satışa sunuluyor. Bu yıl kilogram fiyatı 25 TL olarak belirlenen Derepazarı mandalinası, yerli ve yabancı müşterilerden yoğun ilgi görüyor. "AKDENİZ MANDALİNASINI GEÇER" Derepazarı mandalinasının lezzetinin Akdeniz bölgesinde yetişen mandalinalardan çok daha üstün olduğunu dile getiren üretici Halil İbrahim Küçük, "İzmir, Antalya, Mersin mandalinalarının tadı gibi değil. Bizim kendi bahçelerimizde yetişiyor, kendimiz topluyoruz. Bu yıl daha fazla kazanç bekliyoruz. Akdeniz'de yetişen mandalinaların ilaçlı olduğu bilinir, ancak bizimkiler tamamen doğaldır. Bu konuda halkımızın çok bilgisi yok. Bu mandalinayı, doğal yollarla, herhangi bir kimyasal kullanılmadan yetiştiriyoruz" dedi. RİZE MANDALİNASININ ÜNÜ TÜRKİYE’YE YAYILDI Küçük, bölgedeki mandalinanın aroma, tat ve doğallık açısından diğer bölge mandalinalarından üstün olduğunu belirten Ayten Kara, "Çayımız bitti mandalina hasadına başladık. C vitamini yüksek, aroması bol miktarda, bir numara bir lezzet. Rize dışından insanlar Rize mandalinası nasıl diye bizi arıyorlar. Akdeniz'de yaşayan insanlar soruyorlar, ‘Bizimkisi çekirdeksiz' diyorum ‘Daha lezzetli daha aromalı' diyorum" ifadelerini kullandı. Derepazarı mandalinası, kimyasal ilaç kullanılmadan tamamen doğal yollarla yetiştiriliyor. Mandalinalar, dalında olgunlaşarak doğal sararma sürecinden geçiyor. Bu özelliğiyle, daha erken toplanan ve kimyasal maddelerle renklendirilen Akdeniz mandalinasından ayrılıyor. TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA GÖNDERİLİYOR Derepazarı mandalinası, Rize’nin çay bahçelerinden Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki tezgahlara taşınıyor. Bu tezgahlarda hem yerel halk hem de yoldan geçen sürücüler tarafından satın alınıyor. Üstelik bu lezzet, sipariş üzerine İstanbul, Ankara, Konya gibi büyük şehirlere de gönderiliyor. Bu da Rize ekonomisine katkı sağlayan önemli bir gelir kapısı oluşturuyor. Derepazarı mandalinası, doğal yetiştirme yöntemi, üstün lezzeti ve yerel kültürle buluşan hasat anlarıyla Türkiye'nin dört bir yanında ilgi görmeye devam ediyor.

Derepazarı mandalinasında hasat iyi, satışlar kötü Haber

Derepazarı mandalinasında hasat iyi, satışlar kötü

Rize'nin Derepazarı ilçesinde yetişen ve ismini yetiştiği ilçeden alan Derepazarı mandalinasında bu yıl hasadın verimli geçtiği ancak mandalina satışlarının düştüğü belirtildi. Derepazarı ilçesinde vatandaşlar tarafından Derepazarı mandalinasının hasadı gerçekleştirildi. Toplanan mandalinalar yıllardır Karadeniz Sahil Yolu kenarında kurulan tezgahlara götürülüyor. Tezgâh sahipleri tarafından mandalinalar özenle seçilerek diziliyor. Satışa hazırlanan mandalinalar yol kenarında müşterilerini bekliyor. Yol kenarında tezgâhları gören vatandaşlar satın alarak Türkiye’nin farklı illerine götürüyor. Ününe ün katan Derepazarı mandalinasının 1 kilogramı ise bu yıl 15 TL'den satılıyor. Mandalina satıcıları bu yıl geçmiş yıllara göre satışın düştüğünü belirtti. “Geçen seneye göre satışı düşük” Geçen yılki satışların yüksek olduğunu bu sene düştüğünü belirten Aydın Tibet, “Bu sene satışlarımız biraz düşük. Satışlar düşük olduğundan ötürü potansiyel düşük. Vatandaşlarımız burayı biliyor. Bilen vatandaşımız gelip alıyor. Buradaki mandalinada ilaçlama yoktur. Doğal mandalinadadır. İnek gübresi kullanılmaktadır. İçerisinde çekirdek yoktur. Aroması yüksektir. Kivimiz, limonumuz bulunmakta. Başka meyvelerimizde bulunmakta fakat şu an mevsimi değil. Geçen seneye göre satışı düşük. Ürünlerimizi sergiledik. Vatandaşlarımızı bekleriz. Gelip görün alan alır, almayanın canı sağ olsun. Burada fidanlarımızda var. Fidanlarının yaşına göre fiyat değişiyor. 100, 150, 200 TL ye fidan var. Derepazarı mandalinası baya ilgi gördü. Tadı da güzel. Müşterilerimizi, vatandaşlarımızı bekliyoruz” şeklinde konuştu. “Geçen sene iyi olan satışlar bu sene iyi değil” Derepazarı mandalinası herkes tarafından beğenildiğini söyleyen Ali Köse, “Mandalinanın kilosu 15 TL. Bazı yerlerde ucuz olduğunu söyledikleri zaman satamıyoruz. Geçen sene iyi olan satışlar bu sene iyi değil. Çok güzel, iyi mandalinamızın olmasına rağmen düşüş var. Derepazarı mandalinası çok güzel. Herkesin beğendiği bir mandalina. Tatlı, olgun, iyi mandalina. Kaliteden yana sıkıntı yok. Fakat bazı noktalarda ucuza satılması burayı etkiliyor. Maliyeti karşılayıp karşılamaması konusunda satışlardan ötürü sıkıntı var şu anda. Kilosu satış fiyatı 15 TL, kasa satış fiyatı 13 TL. Market ile burası bir olmaz. Burada insanlar toplaması falan derken uğraşıyor. Mandalina olsun limon olsun her şey doğal. Limonda buranın” diye konuştu. “Aroması yüksek olduğu için tercih edilen bir mandalina” Mandalinada satışların düşük olduğunu ifade eden Rahmi Tibet, “Derepazarı mandalinası güzeldir, katkısız, organiktir. Bahçeden alıp buraya getiriyoruz ve müşterilerimize sunuyoruz. Aroması yüksek olduğu için tercih edilen bir mandalina. Kilosu 15 TL. kasa hesabına göre verdiğimizde ayarlıyoruz fiyatı. Satışlar düşük. Mersin mandalinası satışlarımızı düşürüyor” ifadelerini kullandı. Derepazarı mandalinasının tamamen organik olduğunu dile getiren Erkan Selimoğlu, “Çok şükür satışımız var. Her sene, senenin üç, dört ayı buradayız. On bir, on iki tezgâh açıyoruz. Buranın yerlisiyiz. Büyüklerimize seslenmemiz lazım. Mandalinaya bir çözüm bulunması gerekiyor. Fabrika sistemine dönmesi lazım. Türkiye’ye tanıtmamız lazım. Mandalinamız meşhur hale geldi artık. Bu güzergâhtan geçenler bildikleri için buradan mandalina alıyorlar. Dışarıya açılmak, Derepazarı’nın daha güzel reklamını yapmak için fabrika sistem istiyoruz. Organiktir, katkı maddesi yoktur, ilaçlama yoktur. Bazı yerlerde üzerine sprey sıkarlar bizde yoktur. Fiyatlar 10-12 TL arası. Geçen seneye göre satışlar düştü” dedi.

Bahçede 3 TL, markette 45 TL Haber

Bahçede 3 TL, markette 45 TL

Adana'nın Kozan ilçesinde üreticiler, bahçede kilogramı 1 TL'ye satılan mandalinanın markette 20, bahçede kilogramı 3 TL'ye satılan portakalın markette 45 lira olduğunu söyledi. Kozan'ın önemli narenciye üretim merkezi olan Bucak bölgesinde market ve bahçe arasında 3 kilometre olmasına rağmen marketlerde mandalinanın kilogramının 18-20 TL arasında, portakalın kilogramının 25-45 TL’den satışta olduğunu söyleyen üreticiler, duruma tepki gösterdi. Çiftçi Erkan Açıcı, 80 dönüm bahçesi olduğunu belirterek, "Bucak portakalı Türkiye’de lezzeti tescilli. Coğrafi konum ve iklimi ile lezzeti farklı. Arkadaşım bana dün etiket yolladı, (markette) 44.90 kuruş portakal. Kozan’da da marketlerde mandalina 20 TL’ye kadar satılıyor. Vatandaş olarak biz de suçluyuz aslında. Yerel yönetimler muhtarlar ile görüşüp, yakın olan il belediyeleri, büyükşehirler bizlerin bahçesinden alsın; kendi illerinde ister ücreti uygun fiyata ister ihtiyaç sahiplerine dağıtsın. Hem üreten hem de tüketen mağdur olmaz" dedi. Narenciye üreticisi Mehmet Yavuz ise, yaklaşık 50 dönüm bahçesi olduğunu kaydederek, "Portakalı da mandalinayı da toplamıyoruz. 1 TL’den bile alıcı yok. Süreç geçiyor ve mandalina için 20 gün var. Kabuğu bozuk cildi bozulmuş diyorlar. Şu an hepsi zarar şu an 100 bin TL zararım var" diye konuştu. 140 dönüm narenciye bahçesi olduğunu, ürünlerinin bir bölümünü kilogramı 1 TL’den sattığını anlatan üretici Lütfi Öztürk ise, "Benim evimin dibinde bir markette portakalın kilosu 25 TL yazıyor. Bahçede portakal en az 10 TL olması lazım ki kazancımız olsun" dedi. Portakalın ağaçta kaldığını söyleyen Öztürk, "Toplatmak zorundayız, durması ağaca ve bahçeye zarar. Neredeyse toplanması için üstüne para vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Adana'da mandalina yüz güldürüyor Haber

Adana'da mandalina yüz güldürüyor

Türkiye’nin narenciye ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Adana’da mandalina hasadı sürüyor. Erkenci ürünlerin hasadının bittiği kentte, 2 çeşit mandalina çiftçinin yüzünü güldürüyor. Kentte yaklaşık 340 bin dönüm alanda üretimi yapılan ve Türkiye'de üretilen mandalinanın büyük bir oranını karşılayan mandalinada hasat sürüyor. Bahçelere giren işçilerin el emeğiyle toplanıp kamyon ve tırlara yüklenerek iç ve dış pazara gönderilen Eary-N, Okitsu Wase ve Miho Wase cinsi erkenci mandalinalar bu yıl rekoltenin fazla olması nedeniyle dalında 2-3 liradan alıcı buldu. Çiftçinin yüzü geçici ürünlerle güldü Mandalinada erkenci cinslerin hasadının bitmesi yerini geçici tabir edilen W. Murcott ve Nova cinsi ürünlere bıraktı. Dalında kilogram fiyatı 5-7 liradan alıcı bulan 2 çeşit mandalina çiftçinin yüzünü de güldürdü. “Ürünlerin bir kısmı ağaçta kaldı” İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana’da narenciye üretimi içerisinde en çok mandalina var. Şu anda 340 bin dönüm alanda 1 milyon 350 bin ton mandalina rekoltesi hedefleniyor. Limon ve portakaldan daha fazla mandalina var. Eylül ayının sonunda başlayan Eary-N, Okitsu Wase ve Miho Wase cinsi mandalinaların hasadı bitti. Onların bir kısmı ağaçta kaldı. Çiftçimiz para kazanamadı. Ancak şuanda W. Murcott ve Nova mandalina hasadı sürüyor. Çiftçimiz erkenci ürünlerde umduğunu bulamadı” ifadelerini kullandı. “Yurt dışı kapıları açık” W. Murcott ve Nova mandalinanın çiftçinin maliyetini kurtardığını aktaran Doğan, “Erkenci çeşitlere göre bu 2 cins mandalinada çiftçimizin yüzü bir nebze de olsa gülecek. Çünkü W. Murcott cinsi mandalinanın fiyatları geçen 10-12 lira arasında değişmekteydi, bu sene ise 5-7 lira. Bu yıl bütün fiyatlar dip yaptı ve şu anda yurt dışı kapıları açık. Ürünler yurt dışına gönderiliyor” dedi. “Ancak maliyet kurtarıldı” Mevsimlik tarım işçisi sıkıntısı nedeniyle de narenciyenin dalında kaldığını vurgulayan Başkan Doğan, “Şu anda mevsimlik tarım işçisi sorunu yok. Ancak 1-2 ay öncesinde işçi bulabilseydik meyvelerimizin çoğu ağaçta kalmayacaktı. Meyvelerimizi ucuz veya pahalı yurt dışına göndermiş olacaktık. Çiftçimiz bu sezon ancak maliyetlerini kurtardı” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.