TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mandalina Hasadı

AGRONEWS - Mandalina Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mandalina Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Depremzede mandalina üreticisine Hatay Valisi’nden destek Haber

Depremzede mandalina üreticisine Hatay Valisi’nden destek

Hatay’ın bereketli topraklarında yetişen ve ürün rekoltesinin yüksek olmasından dolayı tarla fiyatı 2 TL’ye kadar düşen mandalinada Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın girişimleriyle üretici ve zincir marketler arasındaki komisyoncular ortadan kaldırıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkım yaptığı Hatay’da asrın felaketinin yaraları sarılıyor. Hatay’ın bereketli topraklarında yetişen mandalinada bu yıl rekolte beklenenin üstüne çıktı. Hasadın başlamasıyla birlikte mandalina fiyatı tarlada 2 TL’ye kadar düştü. Birçok üründe araya komisyoncuların girmesiyle tarla fiyatıyla market fiyatında yaşanan fiyat farkı mandalinayı da vurdu. Büyükşehirlerde mandalina fiyatı 20 TL’ye kadar çıkarken, bu durumdan en olumsuz etkilenen de üreticiler oldu. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, çiftçinin ürününün direkt zincir marketlere ulaşabilmesi amacıyla devreye girdi ve çeşitli temaslar sonrası çiftçinin yüzünü güldürdü. Yüksek fiyatlar nedeniyle dalda çürümeye bırakılan mandalinalar, yeniden hasat edilmeye başlandı. Depremzede üreticiler, Vali Masatlı’ya teşekkürlerini dile getirdiler. Dalda kalan mandalina için Vali Masatlı’nın devreye girdiğini belirten üretici Sefer Mansuroğlu, "Dalda kalan mandalina için Hatay Valimiz Mustafa Masatlı müşteri gönderiyor. Biz de burada o müşterilere cevap veriyoruz, kesiyoruz ve kendilerine veriyoruz. Allah razı olsun bir nebze de olsa katkı oluyor. Umarım bu satışın sürekliliği olur. Mandalinayı alacak müşteriyi de bulamıyoruz ama işte sayın valimizden Allah razı olsun bize müşteri buldu. Şu an günlük bir araba mandalina gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

Mandalinada bu yıl verim yüksek, fiyat ucuz Haber

Mandalinada bu yıl verim yüksek, fiyat ucuz

Geçen yıla göre fiyatı yarı yarıya inen ve bahçede 3-4 liradan alıcı bulan mandalina, pazar ve marketler de 7 ile 10 TL arasında satışa çıktı. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de narenciye de ön plana çıkıyor. Limon üretiminde ilk sırada olan Mersin’de mandalina ise ikinci sırada yer alıyor. 72 bin dekar alanda üretimi yapılan mandalina da bu sene 310 bin ton verim elde edilerek bir önceki sezona göre yüzde 35 artış beklendiği ifade edildi. Ekim ayının son haftasından itibaren başlayan hasadın yoğun olarak Ocak ayına kadar devam edeceği belirtildi. İşçiler sabah erken saatlerde mesaiye başlayarak dallarını dolduran meyveleri tek tek toplayarak pazar ve marketler de yer alması için gönderdiği kaydedildi. Bahçede 3-4 TL bandında alıcı buluna mandalinanın pazar ve marketlerde 7 ile 10 TL arasında satıldığı öğrenildi. "72 bin dekarda 310 bin ton verim bekleniyor" Mersin bölgesinin turunçgiller üretiminde büyük öneme sahip olduğunu belirten Mersin Erdemli’de bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Yılmaz bilgi verdi. Yılmaz, "Limondan sonra mandalina önemli miktarda üretim alanına sahiptir. Bu sene 72 bin dekar alanda 310 bin ton üretim bekleniyor. Bu sene verimimiz z geçen yıla oranla kıyasladığımızda yüzde 30-35 arasında fazla bir verim bekleniyor. Yetişkin bir ağaçta 150 kilogramdan ortalama 200 kilogram üzerine çıktığımızı gözlemledik. Hasat Ocak ayına kadar devam etmektedir. Bunu geç hasat edilen cinsle Şubat ve Mart ayında da devam ettiriyoruz. Hem fiyat olarak hem de besin olarak en uygun meyvenin mandalina olduğunu söyleyebiliriz" dedi. Erdemli’deki bahçelerde hasada başlayanlardan Ercan Kızılay da, "Hasadımız başladı, fiyatlar uygun meyve bol. Herkesin yemesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Satsuma mandalinasında hasat dönemi başladı Haber

Satsuma mandalinasında hasat dönemi başladı

Türkiye’nin satsuma mandalinasının merkezi Seferihisar ve Gümüldür’de hasat sezonu başladı. Sonbahar ve kış aylarında doğal C vitamini deposu olan, grip ve soğuk algınlıklarına karşı kalkan görevi gören, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren, kokusu ve aromasıyla ağızlarda enfes bir tat bırakan satsuma mandalinada hasat ve ihracat zamanı geldi. Türkiye’nin narenciye üretimi ve ihracatında önemli yere sahip olan Seferihisar ve Gümüldür’de üreticiler hasata başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gümüldürlü mandalina üreticisi Hikmet Kurt, "İlkokulu bitirdikten sonra babamla beraber bahçelerde çalışmaya başladım. O zamandan beri narenciye üreticisiyim. Bu sene mahsul çok güzel. Gümüldür mandalinası bir tane, ince kabuğuyla ve görüntüsüyle" ifadelerini kullandı. Fiyatlara değinen Gümüldürlü mandalina üreticisi Ümran Cevizci, "Geçen sene 6.5 liradan vermiştik. Bu sene 7.5-8.5 lira arası satılıyor.  Dünyanın en güzel mandalinası satsuma mandalinası bunun sebebi bu mandalina Japonya’nın satsuma adasında birde Gümüldür ve Seferihisar çevresinde yetişmektedir" ifadelerini kullandı. Satsuma mandalinasının faydalarından bahseden Gümüldürlü mandalina üreticisi Nilgün Kurt, "Yıllarca çalıştıktan sonra babamın toprağına geldim. Çünkü burada turuncu bir altın var. Bu topraklarda satsuma çok güzel yetişiyor. Satsuma asla yediğinizde şişlik yapmaz ve bol C Vitamini vardır" ifadelerini kullandı. "Üretici değil aradaki komisyoncular halciler para kazanıyor" Çiftçilerin fiyatlar konusunda zor bir süreçten geçtiğini dile getiren Seferihisar Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Gülbağ, "Seferihisar’da satsuma mandalinası üretilmektedir. Bölgemizde toplam 40.000 ile 42.000 ton arası mandalina üretimi beklemekteyiz. Fakat geçen yıl 5 TL 6,50 TL arasında satılan mandalina bu yıl 7 TL civarında. Ve çiftçilere fiyat üzerinden rahatsız ve zor günlerden geçiyor. Yüzde yüz imalat fiyatı artmakta, işçilik artmakta fakat narenciyemiz fiyat olarak artmamakta. Raflarda fiyatlar ayrı bahçede fiyatlar ayrı şöyle mandalina 7 TL-8 TL alınan mandalina  tezgahlarda 30-40 TL arası satılmakta. Üretici değil aradaki komisyoncular halciler para kazanıyor" ifadelerini kullandı.

Muğla’da narenciye bahçelerinde hasat dönemi başladı Haber

Muğla’da narenciye bahçelerinde hasat dönemi başladı

Türkiye’nin önemli narenciye merkezlerinden biri olan Muğla’nın Ortaca ilçesinde hasat sezonu başlarken, ülke genelinde bu sezon mandalina ihracatında hedef 500 milyon dolar olarak belirlendi. Türkiye’ye 2022 yılında 207 milyon dolar döviz kazandıran sonbahar ve kış aylarında doğal C vitamini deposu olan, grip ve soğuk algınlıklarına karşı kalkan görevi gören, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren, kokusu ve aromasıyla ağızlarda enfes bir tat bırakan satsuma mandalinada hasat ve ihracat zamanı geldi. Türkiye’nin narenciye üretimi ve ihracatında önemli yere sahip olan Muğla’nın Ortaca ilçesinde de üreticiler ürünlerini hasat ederken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2022 yılında 463 milyon dolar olan mandalina ihracatının 2023 yılında 500 milyon dolara ulaşmasını hedeflediklerini dile getirdi. Bağışıklık sisteminin güçlü kalması için günlük 2-3 tane mandalina tüketilmeli Mandalinada ihracat yanında, iç piyasada da tüketiminin artmasının özellikle okul çağındaki çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkısı olacağının altını çizen Uçak, “Tüm vatandaşlarımızın günlük 2-3 adet mandalina tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Mandalina rekoltesinin yüksek ve ürün kalitesinin iyiliği 2023 yılının bereketli bir yıl olacağı umutlarımızı artırıyor. Üreticilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı bir sezon diliyoruz” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.