TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mandıra

AGRONEWS - Mandıra haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mandıra haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Samsun'da Haber

Samsun'da "Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi" Sürüyor

SAMSUN (İHA) - Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi ile mandacılık sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını, yetiştiricilerin daha bilinçli hale geldiğini ve manda ürünlerine olan talebin arttığını belirtti. Ayrıca, manda ürünlerinin ekonomik getirilerinin yükseldiğini söyledi. PROJE İLE MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ GELİŞTİRİLİYOR Proje ile ilgili olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi Yürütme Kurulu Toplantısı'na TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Teknik Personeli, İl Proje Lideri, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birlik Başkanı ve ilgili personel katılım sağladı. Toplantıda konuşan Sağlam, projenin 2011 yılında Bafra, Çarşamba ve 19 Mayıs ilçelerinde başlatıldığını, ardından 2013 yılında Vezirköprü ve 2016 yılında Lâdik ilçelerinin de projeye dahil edildiğini belirtti. Sağlam, projede, saf ıslah ve seleksiyon yöntemleri kullanılarak Anadolu manda varlığının yeniden canlandırılması ve hızla azalan üretimin arttırılması hedeflendiğini vurguladı. PROJEDEN ELDE EDİLEN BAŞARILAR VE DESTEKLER Sağlam, projede elde edilen başarıları aktararak, "2011 yılından bu yana ilimizde uygulanan bu proje ile ilimizde, 2012 yılında 620 kg civarında olan süt verimi bin 278 kg'a yaklaşmıştır. Malakların doğum, 6. ay ve 12. ay ağırlıklarında artış görülmüştür. Yetiştiricilerimiz manda yetiştiriciliği ve kayıt tutma konusunda daha fazla bilinçlenmiş, manda ürünleri konusunda farkındalık ve talep artmıştır. Manda ve ürünlerinin getirisi artmış olup, örgütlü yetiştiricilik ve kazanımları daha iyi kavranmıştır" dedi. Proje kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenen destekleme ödemeleri de devam ediyor. 2021 yılında 96 işletmeye yapılan ödeme miktarı 2 milyon 911 bin TL'yi bulurken, 2022 ve 2023 yıllarında yapılan destekleme ödemeleri de arttı. 2024 yılı için boğa ve doğuran anaç manda için 6.200 TL, doğurmayan anaç manda için 3.900 TL destekleme ödemesi yapılacağı açıklandı.

Emet Belediyesi mandıra kurma çalışmalarına başladı Haber

Emet Belediyesi mandıra kurma çalışmalarına başladı

Emet Belediyesinin keçi peynirini markalaştırma çalışmaları çerçevesinde Zafer Kalkınma Ajansı destekli projesinde ikinci aşaması olan mandıra kurulum çalışmalarının başladığı bildirildi. Toplam maliyeti 7 milyon TL olan, yüzde 50’si hibe olarak alınan mandırada günlük 5 bin ton süt işlenebilecek ve 8 kişi istihdam edecek. Kurulum için gerekli makine ve teçhizatlar ilçeye gelirken, kurulum çalışmalarına kısa sürede başlanacak. Zafer Kalkınma Ajansı destekli projenin ilk etabında 1 milyon 350 bin TL maliyetle sürüsünü 100’e tamamlayabilecek üreticilerden 25 kişiye 1000 adet keçi dağıtımı gerçekleştirildi. Sürdürülebilir çiftçilik prensibiyle sürü büyüklüğünü 100’e ulaştırmak için ikinci yıldan itibaren verilen keçinin yüzde 20’si üreticilerden geri alınırken, bunlar diğer ailelere de dağıtılarak toplam sayı bin 300’e çıkarılmıştı. Emet Belediyesi projenin maliyetinin yüzde 77.78’i hibe olarak almıştı. Belediye daha fazla üretim amacıyla mandıra kurma çalışmalarına başladı. Projenin Koordinatörü Emet Belediyesi Destek hizmetleri Müdürü Ahmet Kısa, süt üretimini artırma çalışmalarının ardından şimdi 2. aşamada, “ Sağlıklı üretim tesisi ile sütün zaferi” isimli projenin hayata geçirildiğini söyledi. Ahmet Kısa, “Proje çerçevesinde toplanan sütler kurulacak mandırada güvenli ve sürdürülebilir, katma değeri yüksek kaliteli süt ürünlerinin üretimi ve en az 4’ü kadın olmak üzere 8 kişinin istihdamı sağlanacak. Belediye Başkanımız Hüseyin Doğan’ın sıkça dile getirdiği gibi, ilk projenin devamı olan bu proje ile isteyen tüm süt üreticileri ağa dahil edilerek ilçedeki hayvancılığın gelişmesi sağlanacak, süt ve ürünleri üretimi artacak, ilçeden göç azaltılacak“ dedi. “Projemizin değeri mandırayla daha da anlam kazanacak” Projelerinin adım adım ilerlediğini belirten Emet Belediye Başkanı Hüseyin Doğan, keçi peynirini markalaştırma çalışmalarında keçi dağıtılan ailelerin sütlerini satın almanın yanında projeye dahil olamamış üreticilerinde sütlerini satın alarak ilçeye ekonomik hareketlilik sağlayacaklarını ifade etti. Başkan Doğan, ”Emet denilince ilk akla gelen yöremize has keçi peynirli Emet pidesidir. Emet pidemizin coğrafi işaretini alarak yöresel lezzetimiz tescilletilirken, hayata geçirilen projemizle keçi peyniri üretimini artırarak bu lezzeti bölgemiz ve ülkemize yaymayı hedefliyoruz. Emet için keçi peyniri bir değerdir. Her yıl yüzlerce insanımız keçi peyniri bulma telaşına girer. Üreticilerimiz yetiştirmek için uğraşır. Bu noktada üretimi artırarak hem üreticiye, hem de tüketicilere destek için projemizi hayata geçirdik. İlk aşamada projemizin neredeyse yüzde 80’ini hibe olarak almıştık. Şimdide mandıra kurma çalışmaları başlıyor. 7 milyon TL’ye mal olacak mandıramız için yüzde 50 hibe desteği sağlandı. Mandıramızda keçi peyniri üretimi yanı sıra, büyükbaş hayvan üreticilerimizin sütlerini de toplayarak diğer süt ürünlerini üretmeyi planlıyoruz. Bakanlığımızın örnek gösterdiği projemize emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum " dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.