TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Manisa Üzümü

AGRONEWS - Manisa Üzümü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Manisa Üzümü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Üzümün kalbi Manisa’da hasat başladı Haber

Üzümün kalbi Manisa’da hasat başladı

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinin başında gelen üzümde hem hasadın hem de ihracatın Manisa’dan başlayacağını ifade etti. Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesinde erkenci üzüm türlerinden biri olan ve melezleme yoluyla enstitü tarafından geliştirilen Spil Karası üzümünde hasat yapıldı. Sembolik olarak yapılan hasada Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal katıldı. “Üzümü önce kendimiz kullanacağız” Sembolik hasadın ardından bir açıklama yapan Manisa Valisi Enver Ünlü, “Spil Karası erkenci üzüm çeşidinin hasadına başlamanın gururunu yaşıyoruz. Üzümün başkenti Manisa’da hasat sezonu, bağ bozumu sezonu başlıyor. Büyük bölümünü yüzde 92’sini yetiştirdiğimiz Çekirdeksiz Sultaniye Üzümün yaş ve kuru yaklaşık yıllık ülkemize 600 milyon dolar üzerinde ihracat geliri getiren üzümümüzde de hasat başlayacak. Bu sezon sıcaklar erken başladı bundan dolayı birtakım sıkıntılar yaşadık, dolu zararı hasıl oldu ama Tarım Müdürlüğümüzün destekleriyle oradan kaynaklanan hasarı en aza indirmeye çalıştık. Bu tabii sembolik bir hasat. Bütün çiftçilerimize kazasız belasız, bol kazançlı bir sezon diliyorum. Üzümü önce kendimiz kullanacağız. Kullanıldığı alanları çeşitlendireceğiz. Kuru üzüm gerçekten şifa ve vitamin kaynağı, enerji deposu. Üzümün iç piyasada kullanıldığı alanları çeşitlendireceğiz ki bununla birlikte ihracat ve üretim kapasitemiz artsın” dedi. Enstitü tarafından geliştirilen çeşit Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Ünal Akay ise şunları söyledi: “Bugün kestiğimiz üzüm çeşidi Spil Karası üzüm çeşidi. Daha önce kurumumuz tarafından melezleme ıslahı ile elde edilmiş, tescillenmiş ve ülkemizin üreticilerine katma değer olarak sunulmuş bir çeşit. Şu an hala yayın ve adaptasyon çalışmaları devam eden bir ürün. Biz kurum olarak yıllık yaklaşık 15-20 bin fidan üretimi ile üreticilerimize bu çeşidi sağlıyoruz. Çeşidimizin en önemli özelliği çok erkenci olması. Ülkemizdeki en kaliteli en erkenci sofralık üzüm çeşidi diyebiliriz. Farklı bölgelere gönderdiğimiz ürünlerden aldığımız sonuçlar çok olumlu hemen hemen bütün üreticilerimiz beğendi. Bildiğiniz gibi 250-300 bin ton arasında bir ihracatla yaklaşık 500 milyon dolarlık bir kuru üzüm ihracat gelirimiz var. Bunun yanında 150-200 milyon arasında yıllara göre değişen sofralık üzüm ihracat gelirimiz var. Üzüm ürünleriyle birlikte 600 milyonla 700-750 milyon dolar ihracat geliri olan bir üründen bahsediyoruz.”

Kuvvetli yağış nedeniyle Manisa'da üzüm bağlarını Haber

Kuvvetli yağış nedeniyle Manisa'da üzüm bağlarını "mildiyö" sardı

Ülkenin yıllık ortalama 4 milyon tona ulaşan üzüm üretiminin yüzde 70'inin yapıldığı Manisa, asmalarda neme bağlı mantar hastalıklarıyla mücadelenin yapıldığı haziranda yoğun yağış aldı. Düzensiz ve beklenmeyen kuvvetli yağışlardan ötürü zirai mücadele yapılamayınca bağlarda mildiyö hastalığı baş gösterdi. Mantar kaynaklı bir hastalık olan mildiyö, rüzgarla yayılınca özellikle Saruhanlı ile Sarıgöl ilçeleri arasındaki geniş bir alanda etkili oldu. Uzmanların "epidemi" olarak tanımladığı mildiyönün bölgede verim kaybına yol açacağı öngörülüyor. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AA muhabirine, mildiyö hastalığının zirai don ve dolu zararı gibi bir afet olduğunu söyledi. Hastalıkla ilgili sahadan sürekli bilgi aldıklarını dile getiren Okur, "İlaç sezonunda bölge yoğun yağış aldığı için çiftçi bağına girip ilaçlama yapamadı. Bundan dolayı çeşitli hastalıklar türedi. Daha sonra zirai mücadele başladı ama geç kalınmasından dolayı etkili olamadı." diye konuştu. Okur, mildiyönün salkım güvesinden sonra üzümdeki en büyük hastalık olduğunu ifade etti. Bölgede yaygın olarak görülen hastalıkla ilgili yoğun olarak üzüm üreten 7 ilçenin ziraat odası başkanlarıyla toplantı yaptıklarını ve bazı kararlar aldıklarını anlatan Okur, şunları kaydetti: "Bu da bir afet. Bununla ilgili bölge milletvekillerine aldığımız kararları ileteceğiz. Bunu bakanlığa, hükümetimize bildirmelerini isteyeceğiz. Burada çiftçinin mevcut borçlarının ötelenmesini ve bu zararla ilgili ilave kredi verilmesini talep ediyoruz. Çünkü maliyetlerimiz çok arttı. Aşırı yağış ve sonrasındaki sıcaklar bağlarda bu hastalığı meydana getirdi." Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da hastalığın rekolteyi azaltacağına işaret etti. Hastalığın hızlı yayıldığını söyleyen Yalvaç, "Örneğin pazartesi sabah üzüm bağınıza baktığınızda bu hastalık yok ancak ertesi gün geldiğimizde tekrar baktığınızda üzümler kapkara olmuş. Maalesef bağlarımız bu sene kötü. Bu gelecek sene de böyle olacak, en az 2-3 yıl bu bağlar verimli olmaz." ifadelerini kullandı. Ziraat mühendisi Ziya Durasıllı da haziranın ortasındaki yağışların hastalığı tetiklediğini söyledi. Üzüm bağlarının yağış ve nemli havadan kötü etkilendiğini vurgulayan Durasıllı, "İlaçlamalara rağmen hastalık ilerlemeye devam etti. Bu salgında, 3 günde bir ilaçlama yapan vatandaşlarımızda dahi yüzde 30'lara varan zararlar oluştu. Manisa'da geniş bölgede bu hastalığı görüyoruz, Saruhanlı, Ahmetli, Salihli'den Sarıgöl'e kadar olan bölgede bu hastalıktan dolayı bağlarda verim kayıpları olacak." dedi. Salihlili üzüm üreticisi Selahattin Akcan da ilaçlama yapılmasına rağmen bazı üzüm bağlarında yenilebilecek düzeyde bir salkım bile ürünün bulunmadığını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.