TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mantar

AGRONEWS - Mantar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mantar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi Haber

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi

ORDU (İHA) - Ordu mutfağının eşsiz tatlarından biri olan Fındık Tirmidi Kavurması, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sayesinde coğrafi işaretli ürünler arasına katıldı. Bu gelişmeyle, Ordu’da tescillenen yöresel ürün sayısı 20’ye yükseldi. Yörede fındık mantarı olarak bilinen "Lactarius Pyrogalus" ve sıvı yağ, soğan, yeşil biber ve domatesle hazırlanan bu lezzet, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek Ordu’nun resmi ürünlerinden biri oldu. Ordu’daki işletmeler, bu yemeğin tescillenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, ziyaretçilerin en çok sorduğu ürünlerden biri olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi, öncesinde Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Goliti (Mesudiye Kuru Ekmeği), Ordu Pancar Çorbası (Ordu Karalahana Çorbası), Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması (Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması), Ordu Pidesi (Ordu Yağlısı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava gibi birçok yöresel ürünü de tescillemişti. ORDU FINDIK TİRMİDİ TARİFİ Taze fındık tirmidi iyice yıkandıktan sonra süzgeçte bekletilerek suyu süzülür. Suyu tamamen süzülen tirmitler, elle sıkılarak fazla sıvısı çıkarılır. İsteğe bağlı olarak salamura, konserve ya da dondurulmuş tirmitler de tercih edilebilir. Bu durumda tirmitler öncelikle suda bekletilir ve ardından taze tirmitte olduğu gibi elle sıkılarak fazla suyu alınır. Bir tencerede, küp şeklinde doğranmış soğanlar sıvı yağ veya tereyağı ile birlikte orta ateşte yaklaşık 5 dakika kavrulur. Arzu edilirse, bu aşamada ince dilimlenmiş yeşil biber ve domates eklenerek soğanlarla birlikte kavurma işlemine devam edilir. Hazırlanan tirmitler kavrulan malzemelerin üzerine eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak tirmitlerin yumuşaması ve suyunu tamamen çekmesi için yaklaşık 15-20 dakika orta ateşte pişirilir. Son olarak, isteğe göre karabiber ve pul biber eklenerek servis edilir.

Balıkesir'de Kral İstiridye ve Shiitake Hasadı Başladı Haber

Balıkesir'de Kral İstiridye ve Shiitake Hasadı Başladı

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir, tıbbi ve gastronomik değeri yüksek mantar üretiminde dikkat çeken iller arasında yer alıyor. Bu kapsamda, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, şehirde üretilen Shiitake (Lentinula edodes) ve Eryngii (Kral İstiridye) mantarlarının hasadını gerçekleştirdi. Hasat sırasında üreticilerle bir araya gelen Alkan, bu mantar türlerinin bölge ekonomisine sağladığı katkıları vurguladı. SHIITAKE VE ERYNGII: LEZZET VE ŞİFA KAYNAĞI Shiitake ve Kral İstiridye mantarları, özellikle Uzak Doğu mutfağında yaygın olarak kullanılıyor. Sağlık açısından birçok faydası bulunan bu mantarlar, yüksek gastronomik değerleri ile de dikkat çekiyor. Shiitake mantarının, bağışıklık sistemini güçlendiren, antioksidan özelliklere sahip ve kalp sağlığını destekleyen bileşenler içerdiği biliniyor. Eryngii (Kral İstiridye) mantarı ise etli yapısı, tütsülenmiş lezzeti ve uzun raf ömrü sayesinde et ve deniz ürünleriyle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi oluyor. Her iki mantar türü de sağlık sektörü ve gastronomi alanında geniş bir kullanım alanı buluyor. BALIKESİR, MANTAR ÜRETİMİNDE MERKEZ OLMA YOLUNDA Balıkesir, egzotik mantar türlerinin yetiştirildiği önemli bir üretim merkezi olma yolunda ilerliyor. Shiitake ve Kral İstiridye mantarlarının yanı sıra, Aslan Yelesi, Maitake, Hindi Kuyruğu, Sarı İstiridye ve Kırmızı İstiridye gibi nadir bulunan mantar türleri de Balıkesir’de yetiştiriliyor. Bu türlerin yanı sıra tıbbi değeri yüksek Ganoderma Lucidum (Reishi) mantarının da üretimi yapılıyor. Mantar üretimi bölgedeki çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Tohum aşamasından satış aşamasına kadar üretimin her safhasında yerel halk için istihdam olanakları doğuyor. DIŞ PAZAR FIRSATLARIYLA İHRACAT KAPISI ARALANIYOR Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, "Balıkesir'de yetiştirilen egzotik mantarlar, sadece yerel pazarda değil, yurt dışı pazarlarında da talep görmektedir. Bu üretim, çiftçilerimize ek gelir sağlamanın yanı sıra, bölge ekonomisine önemli bir katkı sunmaktadır. Mantar yetiştiriciliği, Balıkesir'in tarım sektörünü çeşitlendiriyor ve bu alanda büyük bir potansiyel barındırıyor" dedi. Balıkesir’de yetiştirilen mantarların kalitesi, sadece Türkiye'de değil, uluslararası pazarda da büyük ilgi görüyor. Yerli üreticiler, ürettikleri Shiitake ve Kral İstiridye mantarlarını yurt dışına ihraç ederek, hem kendi kazançlarını hem de ülke ekonomisini destekliyor. İhracata yönelik çalışmalar, Balıkesir’in tarım ve gıda alanındaki rekabet gücünü artırarak bölgeyi mantar üretiminde merkez haline getirmeyi hedefliyor.

Tıbbi ve yenilebilir mantar hasadı gerçekleştirildi Haber

Tıbbi ve yenilebilir mantar hasadı gerçekleştirildi

Bu yıl 4.sü düzenlenen gelenekselleşen tıbbi mantar hasadına, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Tarım Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı ve Emekli Ziraat Mühendisi Hasan Özlü, Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadağ, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, DÜTAGAM Müdürü Doç. Dr. Çağlar Akçay, DÜTAGAM personelleri Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan ve Öğr. Gör. Recai Arslan katıldı. DÜTAGAM Müdürü Doç. Dr. Çağlar Akçay yaptığı açıklamada “Merkezimizde birçok tarımsal atıktan katma değeri yüksek ürünler olan tıbbi ve yenilebilir mantar, evsel atık organik gübre, tarımsal kompost gübre ve renkli/renksiz malç üretimi gerçekleştiriyoruz. Bugün ürettiğimiz tıbbi mantarların hasadını gerçekleştirdik. Mantarları üretirken bölgemizde ortaya çıkan fındık budama atıkları, fındık zürufu, buğday samanı, orman gülü bitkisinin dalları, mısır zürufları, kayın ve meşe talaşı olmak üzere farklı atıkları değerlendirdik. Yetiştirdiğimiz mantar, kurutulmuş olarak ve öğütülerek çayı demlenmek suretiyle tüketilmektedir. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmiyor, geleneksel Çin tıbbında binlerce yıl kullanılmış ve günümüzde de takviye gıda olarak kullanılmaktadır. Perakende fiyatı 7-8 bin Türk Lirası’nı buluyor. Amacımız bölgemizde ortaya çıkan atıklardan katma değerli ürünler üreterek bölge halkının kalkınmasına katkıda bulunmaktır” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.